Last news in Fakti

15 Май, 2023 10:47 2 215 10

Изборите в Турция: Ердоган и Кълъчдароглу отиват на балотаж

  • кемал кълъчдароглу-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • турци-
  • ердоган-
  • балотаж

Политическата съдба на Ердоган ще бъде решена на 28 май

Изборите в Турция: Ердоган и Кълъчдароглу отиват на балотаж - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По всичко изглежда, че изходът от президентските избори в Турция ще бъде решен на втория тур на 28 май. И Ердоган, и Кълъчдароглу не достигат необходимите 50%, гласят данните до момента.

Преднина за Ердоган

След продължило часове преброяване на гласовете представители и на двата лагера признаха, че нито един от кандидатите няма да надхвърли необходимите 50 процента на първия тур.

Ердоган вече демонстрира, че е готов за втори тур срещу своя съперник Кемал Кълъчдароглу от Републиканската народна партия. "Все още не знаем дали изборите ще приключат на първия тур, но ако народът ни изпрати на втори тур, ще уважим това решение", заяви той пред привърженици в Анкара в нощта срещу понеделник.

"Въпреки клеветите и обидите си Ердоган не постигна резултата, който очакваше", заяви на свой ред Кълъчдароглу. Опозицията ще победи и ще донесе демокрация, добави той. Ако резултатите от първия тур наложат провеждането на балотаж, "ние със сигурност ще спечелим втория тур", каза още Кълъчдароглу. "Волята на обществото за промяна е по-висока от 50 процента", допълни той. Доброто представяне на Ердоган е изненадващо, тъй като в повечето предизборни проучвания той изоставаше от Кълъчдароглу.

Според известните до момента данни Ердоган води пред Кълъчдароглу на провелите се вчера президентски избори. Това съобщават както държавната Анадолска агенция, така и близкият до опозицията новинарски портал "Анка". Според досегашните данни Ердоган е получил около 49,5% от гласовете, а съперникът му Кълъчдароглу - около 45 на сто.

Едни от най-важните избори в Турция

Тези президентски избори са едни от най-важните в историята на 85-милионна Турция, тъй като биха могли да сложат край на продължилото две десетилетия управление на Ердоган и да променят коренно политиката на страната. Чрез конституционни поправки 69-годишният Ердоган си осигури широки правомощия и държи здраво в ръцете си повечето турски институции.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подкрепа за ердоган

    13 7 Отговор
    Ще има
  • 2 с умотана глава и манта

    2 8 Отговор
    ставаш много вярваща..?.
  • 3 Гост

    19 3 Отговор
    Постоянно се тиражира как "Ердоган загуби". Защо не пишете как е спечелил видиш ли съперника му? И как по точно е загубил Ердоган с близо 3 милиона преднина пред втория? Бие с около 6%, а постоянно "загуба" та "загуба". Защо?

    Коментиран от #8

  • 4 Туркя

    6 10 Отговор
    ке падне

    Коментиран от #10

  • 5 П А Р Ц У Ц.

    13 4 Отговор
    ЗА 20 Г. МОДЕРНИЗИРА ТУРЦИЯ. ФЕНОМЕН. ВСИЧКО УТРОИ. ТУРИСТИ ФРАШ. СКОРОСТНИ ВЛАКОВЕ. МАГИСТРАЛИ МОСТОВЕ ЛЕТИЩА . НОВИ АВТОГАРИ БОЛНИЦИ. ВСИЧКОО. НАЙ ЛЕКСОЗНА И ЕФИКАСНА АВТОБУСНА МРЕЖА В ЕУРОПА. С 3 РЕДА СЕДАЛКИ 1КЛАСА ЛУКС И ЕФТИНО. МОДЕРНИ ГРОДОВЕ ПАРКОВЕ. РЕД. ОТИДЕТЕ И ЩЕ ЗЯПНЕТЕ. КАКВО ИСКАТ ОЩЕ ОТ ЕРДО. И ПРИЯТЕЛ НА БГ .
  • 6 Ердоган отива зян!

    5 9 Отговор
    До тука беше!
    Дядо Ибрахим от Бурса!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ами просто е

    0 7 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Ердоган се напъна и успя да изцеди максимуа от своите възможности и стигна до резултат 49%.Значи като казвам възможност имам в предвид всякакви! Но не и 50%+1.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Абе

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Туркя":

    Аз като гледам Ное сме се запътили към пропастта ама щом такъв "мозък"като теб го казва:))
Новини по държави: