Last news in Fakti

15 Май, 2023 19:50 689 15

ЕК прогнозира ръст на икономиката с 1% през 2023 г.

  • инфлация-
  • ес-
  • икономически растеж-
  • ек

Според предварителната експресна оценка на Евростат през първото тримесечие на 2023 г. БВП е нараснал с 0,3 % в ЕС и с 0,1 % в еврозоната. Водещите показатели сочат, че растежът ще продължи през второто тримесечие

ЕК прогнозира ръст на икономиката с 1% през 2023 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската икономика разсея опасенията от рецесия. По-доброто от очакваното начало на годината доведе до подобряване на перспективите за растеж на икономиката на ЕС до 1,0 % през 2023 г. (0,8 % в зимната междинна прогноза) и 1,7 % през 2024 г. (1,6 % през зимата), посочват от комисията.

Сходни са и прогнозите за еврозоната. Там растежът на БВП се очаква да бъде 1.1% за 2023 г. и 1.6 процента за 2024 г. Прогнозите за инфлацията също бяха преразгледани във възходяща посока в сравнение със зимата, съответно на 5,8 % през 2023 г. и на 2,8 % през 2024 г. в еврозоната.

Според предварителната експресна оценка на Евростат през първото тримесечие на 2023 г. БВП е нараснал с 0,3 % в ЕС и с 0,1 % в еврозоната. Водещите показатели сочат, че растежът ще продължи през второто тримесечие.

ЕК успя да ограничи неблагоприятното въздействие на военната агресия на Русия срещу Украйна, като устоява на енергийната криза благодарение на бързата диверсификация на доставките и на значителния спад в потреблението на газ. По-ниските цени на енергията оказват влияние върху икономиката, като водят до намаляване производствените разходи на предприятията.

Европейската комисия очаква условията за финансиране да се затегнат заради високата инфлация. Въпреки че се очаква ЕЦБ и другите централни банки от ЕС да наближат края на цикъла на покачване на лихвените проценти, неотдавнашните сътресения във финансовия сектор вероятно ще доведат до увеличаване на натиска върху разходите и достъпа до кредити, като забавят растежа на инвестициите и се отразят най-вече на жилищните инвестиции, поясняват от ЕК.

След като достигна най-високата си стойност през 2022 г., през първото тримесечие на 2023 г. номиналната инфлация продължава да спада на фона на рязкото забавяне на ръста на цените на енергията. Основаната инфлация остава устойчива, но се очаква тя постепенно да намалее.

.На годишна основа през 2023 г. се очаква основната инфлация в еврозоната да се установи средно на 6,1 %, преди да спадне до 3,2 % през 2024 г., оставайки над номиналната инфлация и през двете прогнозни години.

Равнището на безработица в ЕС достигна ново рекордно ниско равнище през месец март - 6,0 %, а равнищата на участие и заетост са рекордно високи. Очаква се отражението на по-бавния темп на икономическа експанзия върху пазар на труда в ЕС да бъде само слабо. Според прогнозите растежът на заетостта ще бъде 0,5 % през тази година, преди да спадне до 0,4 % през 2024 г.

ЕК прогнозира също и намаляване на публичните дефицити през 2024 година. Въпреки въвеждането на мерки за подпомагане с цел смекчаване на въздействието на високите цени на енергията, силният номинален растеж и премахването на оставащите мерки, свързани с пандемията, доведоха до допълнителен спад на съвкупния бюджетен дефицит на ЕС през 2022 г. до 3,4 % от БВП.

През 2023 г. и по-осезаемо през 2024 г. понижаващите се цени на енергията следва да позволят на правителствата постепенно да премахнат мерките за подпомагане в областта на енергетиката, което ще доведе до по-нататъшно намаляване на дефицита съответно до 3,1 % и 2,4 % от БВП. Съвкупното съотношение на дълга към БВП в ЕС се очаква да намалява с постоянни темпове до под 83 % през 2024 г. (90 % в еврозоната), което все още е над равнищата отпреди пандемията. Налице е голяма разнородност на фискалните траектории в държавите членки.

Въпреки че инфлацията може да подпомогне подобряването на публичните финанси в краткосрочен план, този ефект неизбежно ще намалее с течение на времето, тъй като разходите за погасяване на дълга нарастват, а публичните разходи постепенно се коригират спрямо по-високото ценово равнище.

ЕК отчита и риск от влошаване на икономическите перспективи. По-устойчивата основна инфлация би могла да продължи да ограничава покупателната способност на домакинствата и да наложи по-решителна реакция на паричната политика с широки макрофинансови последици.

Експанзионистичната фискална политика ще подхранва още повече инфлацията, подкопавайки действията в областта на паричната политика. Освен това може да възникнат нови трудности за световната икономика вследствие на сътресенията в банковия сектор или във връзка с геополитическото напрежение в по-широк план, посочват от ЕК.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НУРС

    1 6 Отговор
    Русия ще съживи военната индустрия на НАТО и икономиките ще се раздвижат.
    Слава на Путин!
  • 2 Русофил

    1 8 Отговор
    ЕК прогнозира ръст на икономиката с 1% през 2023 г.
    Русия прогнозира 101% ръст през 3023г.

    Коментиран от #4

  • 3 Урсула

    8 0 Отговор
    Санкциите работят!хи хи хи

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гориил

    8 0 Отговор
    Безразсъдно и безразсъдно се поставяте в политически и културен вакуум. Икономиката, търговията и финансите страдат. Губи се уважението и доверието в европейските ценности. Тези ценности се деградират и унищожават.Организаторите на Световното първенство по хокей на лед, което се провежда във Финландия и Латвия без участието на руснаци, са в паника и търпят астрономически загуби. Никой не вярва в легитимността на победителите без битка с Русия. За да се напълнят по някакъв начин трибуните, започнаха да се раздават билети за мачове на семейства с ниски доходи и бежанци от Украйна.
  • 6 Санкциите работят

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Урсула":

    BR: Санкциите срещу Русия работят, германските бензиностанции останаха без дизел
    Германия, на фона на антируските санкции, се сблъска с остър недостиг на дизелово гориво. Тези данни сподели германският журналист Арно Трюмпер.
    През последните няколко седмици германските автомобилисти все по-често се сблъскват с липсата на дизелово гориво на бензиностанциите. Според Арно Трюмпер причината за това са санкциите на ЕС срещу Русия, както и редица други моменти. Това съобщава Bayerischer Rundfunk (BR).
    „Съжаляваме, дизелът ни свърши!“ Отново и отново през последните няколко седмици шофьорите на баварските бензиностанции не успяват да си набавят гориво“, пише журналистът на германското издание.
    Авторът на Bayerischer Rundfunk отбелязва, че недостигът на бензиностанциите е такъв, че може да подлуди шофьорите в някои региони на Германия. Има няколко причини за липсата на гориво: санкциите започнаха да засягат ФРГ, която ограничи доставките на руски енергоносители, а петролните рафинерии също имаха проблеми. По-специално, през пролетта две големи рафинерии в Южна Германия бяха затворени за ремонт — във Вобург и Инголщат.
    Шестият пакет от санкции на ЕС срещу Русия включваше забрана за доставки на руски дизел. Преди влизането в сила на ограниченията германските компании закупуваха гориво от Руската федерация, но понастоящем тези резерви са практически изчерпани.

    Коментиран от #7

  • 7 Гориил

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Санкциите работят":

    Списание " The Economist " току-що съобщи. Вашите санкции не помогнаха! Русия беше на осмо място в света по БВП (преди две години беше единадесето). Това, от което САЩ най-много се страхуваха, се случи!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Русофил

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    Русия в топ 10 - мечта засега на Пу. Има 2.8% от световния продукт.
    Русия не иска рупии. Индия не дава долари. Китай не иска рубли.
    Русия няма юани и долари. Петролът ОПЕК - 73, Уралс - 43 Газ - 360. Денги нет.
    Руски туристи нет. Финито РФ.

    Коментиран от #10

  • 9 Санкциите работят продълж.

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гориил":

    BR: Не всички търговци са намерили адекватна алтернатива на доставката на руското дизелово гориво. Но проблемите на Германия не свършват дотук.
    „Но дори ако липсата на гориво може да бъде запълнена от рафинериите в други региони на Германия, това все още не решава напълно проблема. Страната също е изправена и пред недостига на шофьори на цистерните с гориво“, заявява наблюдателят на Bayerischer Rundfunk
  • 10 Гориил

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    Имате остарели стереотипи. Не забелязвате новата технологична революция в Русия. Тази революция е безмилостна, подкрепена от консенсус на елита и щедро съфинансирана от държавата.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Русофил

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гориил":

    Съжелявам, но нямам електронен микроскоп да забележа
    "новата технологична революция в Русия".

    Коментиран от #13

  • 13 Гориил

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Русофил":

    В оргията на пропагандата малко се забелязва. Вероятно не забелязвате, че Узбекистан скоро ще влезе в Г-20.
  • 14 ха ха

    4 0 Отговор
    растежа е за джобовете на клептократите , огромната инфлация е да се плаща на украинските бандити , икономика , а ?
  • 15 Шампионът по фалирали банки -Румен Гечев

    0 0 Отговор
    Ха ха то това е по-малко, от "големия" бг растеж 3,1%.
Новини по държави: