Last news in Fakti

16 Май, 2023 08:18 2 078 62

В Русия искат да разрешат убийството на бездомни животни

  • русия-
  • бездомни животни-
  • кучета-
  • животни-
  • насилие над животни

Държавната дума ще обсъжда съответен законопроект. Кой има полза от подобно "решение"?

В Русия искат да разрешат убийството на бездомни животни - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 16 май в Държавната дума в Русия влиза на първо четене законопроект, който може да узакони "хуманната евтаназия", тоест умъртвяването на бездомните животни. Преди месец бездомно куче нахапа 8-годишно момче в Оренбург и малко след това руското правителство одобри законопроекта и го внесе за обсъждане в парламента.

Руските защитници на животните започнаха петиция срещу тази парламентарна инициатива и дотук са събрали над 120 000 подписа. Но и сред политиците има противници - така например сенаторът Андрей Клишас и Владимир Бурматов, първи заместник-председател на комисията по екология в Държавната дума, са против законопроекта.

Избиване на кучета по усмотрение на местните власти?

Приемането на закона в сегашния му вид ще унищожи успехите, постигнати от защитниците на правата на животните в Русия. След дълги дискусии през 2018 президентът Владимир Путин подписа закон "за отговорно отношение към животните", който забранява измъчването или убиването на бездомни животни, включително кучета. В цялата страна бе въведена програма за стерилизация и ваксинация на бездомните животни. В някои региони тя бе особено успешна и доведе до значителен спад в нападенията от страна на бездомните животни, както и до намаляване на популацията. По официални данни в периода 2018-2022 броят на хората, ухапани от улични кучета в Русия, е спаднал с над 53 000 души (13,9%).

"Законът работи", смятат в Асоциацията на защитниците на животните. Изпълнителният директор Юрий Корецки казва за ДВ, че като цяло той е подобрил положението в страната и е повишил сигурността на гражданите. Но там, където са откраднати парите и законът не се прилага, положението е лошо. "За да се харесат на тези няколко региона, сега се опитват да прокарат изменения, за да не принуждават властите да работят и да прилагат закона, а да развържат ръцете на губернаторите и те да продължат да правят безнаказано всичко, което си знаят", казва Корецки.

Случаите на корупция със средства, предвидени за изпълнение на програмата за бездомните животни, не са рядкост в регионите. Така например преди няколко месеца в Астраханска област беше образувано дело за присвояване на 28 милиона рубли. До него се стигна след като в края на миналата година бяха намерени телата на 60 убити бездомни кучета. А срещу вносителката на законопроекта Сардана Авксентиева - по времето, когато е била кмет на Якутск - беше повдигнато обвинение за избиването на повече от 200 животни, за които се твърдеше, че били заболели от бяс в някакъв приют.

Какъв е проблемът с новия законопроект?

Промените в закона предвиждат да бъдат евтаназирани "само агресивните животни". Но не е много ясно къде е границата, след която едно животно може да се счита за агресивно. Към момента, ако едно куче е агресивно, то трябва да бъде настанено в приют. Ако обаче кучето не представлява заплаха за обществото, то трябва да бъде върнато на улицата. Освен това е възможно бивши домашни любимци да избягат или просто да се изгубят и да се превърнат в опасност.

Но освен проблемите с формулировките има и други аргументи срещу приемането на законопроекта. Така например експерти в областта на хуманното отношение към животните се съмняват в ефективността на масовото избиване на бездомни кучета. "Не е възможно просто да се избият всички животни. Точно това се опитваха да правят преди, но проблемът не беше решен. Увеличаваха бюджетите, но същевременно и популацията растеше", казва Юрий Корецки.

Според него в 75% от районите вече няма нито един работещ общински приют и всичко се крепи само на ангажимента на доброволците и активистите. Общините често наемат изпълнители, които се вълнуват само от своите бизнес интереси, а това води до корупция, допълва представителят на Асоциацията на защитниците на животните.

"Трябва да се работи в друга посока"

Все още не е ясно дали законопроектът ще бъде приет. Корецки смята, че зад него стои "определена група губернатори, в чиито региони положението с бездомните кучета е тежко. Изглежда те са решили да извлекат дивиденти за себе си чрез промените в закона", казва той.

Друг подход предлага депутатката Олга Тужикова - засилването на отговорността на гражданите към животните. "Точно в тази посока трябва да се работи - не да изтребваме кучетата, а да направим така, че техните собственици да носят отговорност за съдбата на животните", казва тя.

Автор: Кирил Букетов


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 завод

    31 16 Отговор
    Така трябва. И в България трябва да се отстрелват кучетата,които нападат и хапят хора. Зельоная трава за всички.

    Коментиран от #6, #25

  • 2 🤔🤔🤔🤔

    23 33 Отговор
    То в Русия ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ не струва ПЕТ ПАРИ. Те за животни говорят.

    Коментиран от #15, #21

  • 3 Гориил

    19 15 Отговор
    Душите на изоставените кучета ще хапят своите мъчители в рая.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Aлфа Bълкът

    14 12 Отговор

    До коментар #1 от "завод":

    За тебе една филийка с Антифриз!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Объркано Атлантиче

    26 3 Отговор
    А пък във Франция се правят планове за разрешаване на самоубийствата или асистирано самоубийство, пише Ройтерс.
    Макрон, един от младите световни лидери на СИФ обяви, че Франция ще последва примера на Канада и ще приеме закон, одобряващ евтаназията за нейните жители.
    -- Macron says France will prepare end of life bill this year --

    Според френския президент администрацията му ще работи за прилагането на одобрения от СИФ закон за модела "край на живота".
    Френският национален медицински съвет излезе с изявление, в което се противопоставя на държавната социализирана система на здравеопазване, която помага на хората да се самоубиват. Нито евтаназията, нито асистираното самоубийство са законни във Франция. Въпреки това Макрон поне изключи възможността евтаназията да обхване децата , за разлика от Канада, където това се обсъжда в момента.
    -- Canada urged to delay allowing assisted suicide for mentally ill and children as young as 12 --

    Леле, това, май, се казва "демокрация до гроб"? 😅
    И всечки тия евроатлантически "ценности" идват насам.

    Коментиран от #22, #36

  • 9 село

    21 6 Отговор
    В бг кучетата имат повече права и ако на определено градче/селце намалеят песовете веднага им доставяме нови и даже ги обслужваме

    Коментиран от #32

  • 10 Момчил

    11 2 Отговор
    Хм, това трябва да се провери след като Дойче-то са дори косвено намесени. Дано е лъжа.
  • 11 ИВАН

    11 3 Отговор
    И там джендърясват полека-полека, и там започват да се извращават ... света забрави военните гладни години, забрави кое е злото, доброто
  • 12 Eдин

    18 4 Отговор
    DW, какви базици си правите с нас? Американците "евтаназират" цели държави - вие ми дрънкате за бездомни кучета ... ! Айде махайте се !
  • 13 Лелее

    14 0 Отговор
    От 4 лапи ща откачат. Когато са заплаха за гражданите, може би това е решението - хуманна евтаназия...

    Коментиран от #20

  • 14 Плашимир

    5 1 Отговор
    Интерпретация ,пак! Искат да се справят с бездомните кучета както в Германия и Белгия. Изобщо искат да се забрани евтаназията на животните. Това обсъждат за проектозакона.
  • 15 факуса

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "🤔🤔🤔🤔":

    ако не струваше,осрайна нямаше да я има вече,това не е сащ

    Коментиран от #55

  • 16 Плашимир

    6 0 Отговор
    А да , и затвор за насилие над животните предвижда проектозакона.
  • 17 Уникални са

    4 9 Отговор
    Рашаните , само за убийства мислят.
  • 18 Виатнамец

    4 4 Отговор
    Гладни години, а кучетата са вкусни
  • 19 Българин

    12 1 Отговор
    А в България, страна от ЕС, убиха стотици хиляди животни само за година защото уж били заразени!
  • 20 факуса

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Лелее":

    или на гражданите,само пречат на кучетата
  • 21 Учуден

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "🤔🤔🤔🤔":

    Затова ли масовите убийства в САЩ са ежедневие? Вчера пак някакъв келеш избил половин класна стая.
  • 22 Побъркано комунистче

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Объркано Атлантиче":

    Ако си накрая на живота си и те очаква бавна и мъчителна смърт - защо не? Защо, вместо да се мъчиш два-три месеца в адски болки, да не си отидеш по безболезнен начин? Има приложение, ама какво да се обяснява на такива като теб, промити от червена пропаганда мозъци…
  • 23 Истината

    3 1 Отговор
    Чудесно! Просто превъзходно!!! Малко разум.
  • 24 Аспарух

    2 7 Отговор
    В Русия скоро ще започнат да разстрелват хора само за едната дума война.Това е руският крепостен свят - див и варварски съставен основно от Шариковци и Швондеровци.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Васил

    6 0 Отговор
    Пропагандаторите от Дойче Зеле съвсем изплискаха легена
  • 27 Истината

    6 0 Отговор
    В САЩ също има закон за евтаназия на агресивни кучета, но смее ли някоя мисирка да каже нещо против господарите отвъд океана.

    Коментиран от #60

  • 28 Бой

    1 0 Отговор
    A пък в украйна котета и зайци, на пък!
  • 29 утопията на кокошката

    1 4 Отговор
    То за това по време на комунизма. Не е имало бездомници и клошари. Вземали са по някоя резервна част. За някой дърт вампир от партията. И другото на боклука.
  • 30 Северноатлантик

    2 2 Отговор
    Това в евроатлантическа България не може да се случи : Тук , при евроатлантизма , кучетата са по-ценни от децата . А руснаците се шашкат , че бездомно куче нахапало дете .

    Коментиран от #33

  • 31 Павел

    5 1 Отговор
    Терористите от НАТО не си играят да трепят кучета, те са се специализирали в масовото убиване на хора !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Факт

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Северноатлантик":

    Тук леля пена гледа бездомните кучета по добре. Отколкото путинофил алкохолик гледа децата от комшията си.

    Коментиран от #34

  • 34 А стига , бе !

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Факт":

    Путинофилите гледат деца ? Що ? Ами да си ги разстрелят като американците , бе !
  • 35 Тъжен

    2 2 Отговор
    Отвратително, но то какво да очакваме от тая страна ? По-трудно им е явно да запазят живота на едно живо същество чрез подпомагане на прибирането и осиновяването на бездомните животни. Има пари за златни чаши вкъщи на олигарсите, а няма пари за фонд за подобни неща, а ?
  • 36 Тъжен

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Объркано Атлантиче":

    Има хора, на които не им разрешават да си отидат и живеят в мъки с години с абсолютно нелечими заболявания. Това нормално ли е за теб ? Да ти имам разбиранията.

    Коментиран от #53

  • 37 Безобразие

    3 0 Отговор
    Ватенките показват пълно неуважение към. еврогейските ценности: животни, климатични промени, смяна на пола и разврат.
  • 38 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 5 Отговор
    Какво да очакваш,от изроди ,които тръгнаха да унищожават европа???Нима руснаците са хора???Още великият чичко със спортните мустачки го е установил!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    3 0 Отговор
    В сащ ако никой не осинови кучето от приюта до 2 седмици - следва евтаназия.....
  • 46 Реалист

    2 0 Отговор
    DW дайте сега една статия как в америката кучетата в приютите имат 2-4 седмици шанс за осиновяване преди евтаназията, а след това според слуховете стават на храна за домашни любимци.... ама не ви стиска лицемерчета

    Коментиран от #50

  • 47 То там човешкия живот не струва😂😂

    0 1 Отговор
    Те за кучетата щяли да мислят😂😂😂 бегето затва е на тва дередже щот е васал на рашата и края на бегето започва след 1878г
  • 48 д-р Косев

    1 0 Отговор
    Те рашките цъфнали и вързали, само проблема с кучетата им останал... Пропаднала държава с морално деградирал народ. Боклуци.
  • 49 НЯМА НИЩО ДА РАЗРЕШАВАТ

    1 1 Отговор
    ТОВА ТАМ Е ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ОБЩИНАТА - ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ КАК С ЕДНО КРАЙНО ЕВТИНО ЛЕКАРСТВО ЗА ЧОВЕКА НО ОТРОВА ЗА КУЧЕТАТА ТАМ ПЕРИОДИЧНО ХОРИЗОНТА СЕ ПРОЧИСТВА ОТ ПОМИЯРИТЕ !
  • 50 ТОВА , ЧЕ ТУК ПОМИЯРИТЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Реалист":

    КМЕТОВЕТЕВЕТЕ , ЗА КРАДЕНЕ НА ДЕНГИ НЕ ЗНАЧИ ЧЕ ЗАКОНА НЕ Е СЪЩИЯ КАТО В САЩ И РУСИЯ ! Я ГО ПРОЧЕТЕТЕ !
  • 51 ПРОТЕСТИ ИМА И ТАМ И ТУКА ЗАЩОТО ЗАКОНА

    1 0 Отговор
    Е ОСТАРЯЛ И КУЧЕТАТА НЕ МОГАТ ДА СИ СМЕНЯТ ПОЛА И ДА СКЛЮЧВАТ ГЕИСКИ БРАКОВЕ !
  • 52 Сър Пичук

    1 1 Отговор
    В Рашистан човешкият живот не значи нищо, та камо ли този на кучета и котки ще е от значение.
    С всеки изминал ден там показват, че моралното дъно могат да го дълбаят безкрайно.
  • 53 Объркано Атлантиче

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Тъжен":

    Ще дам пример,щото гледам тук някои нямат критични мислене:
    "Едно на всеки 10 деца във Великобритания или „иска да смени пола си, или вече го е направило“
    Мъжете могат да забременеят, а ЖЕНИТЕ могат да имат пенис: такова сексуално обучение върви в британските училища"
    -- Men can get pregnant and WOMEN can have a penis: The woke sex ed taught in British schools - as report reveals one in 10 kids either --

    Запитай се, защо едно на всеки 10 деца във Великобритания иска да смени пола си, и там е разрешено ?!
    Знаеш ли как се стигна до там?
    Чрез медии, реклама, внушения, образование, пропаганда..
    И това само за две-три десетилетия.
    След още две десетилетия ще четем - едно на всеки 10 деца иска да се самоубие.., и това е разрешено...

    Коментиран от #57

  • 54 генчо

    1 1 Отговор
    демек хората да се почувстват по равни права с тях нали, че то кучешкия и човепкия живот там са почти на едно ниво
  • 55 ДА ТАКА Е

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "факуса":

    ОБАЧЕ за 10 години война в Ирак, американците имат 5000 убити от които повечето са от АТЕНТАТИ НЕ В ПРЯК СБЛЪСЪК. А тези БЕЗАНАЛОГОВИТЕ се бият с тактика от1943 стара ТЕХНИКА слаби и НЕ КОМПЕТЕНТНИ КОМАНДИРИ, ЗЛЕ ОБОРУДВАНИ ооооо и да не забравяме ПИЯНИ .Една Украина не могат да превземат за ГОДИНА И ТРИ МЕСЕЦА светъ ще плашат НЯМА ТАКЪВ РЕЗИЛ като руския. Да не говорим че скоро ще прехвърлят ГРУЗ 200......200 000.
  • 56 Поредно

    3 0 Отговор
    доказателство, че на североизток се разпостранява варварска идеология и могат да оцелеят само диваци. За съжаление на части от нашия форум това се харесрва.

    Коментиран от #58

  • 57 В московията

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "Объркано Атлантиче":

    самоубиствата са повече, но най-важното е, че най-масовият убиец е държавата, която се управлява от професионален убиец.
  • 58 генчо

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Поредно":

    те не го хареват, на запалта са пишат каквото им кажат. по лошо е че са хора без собственно мнение бездушници
  • 59 Московията

    0 1 Отговор
    се крепи на убийства.
  • 60 без

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Истината":

    лъжи, няма путлеризъм.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Реалист

    0 0 Отговор
    РБ е единствената държава, в която кучетата имат повече права от хората. Бездомни можеш да видиш дори пред "240 далматинци"
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания