Last news in Fakti

17 Май, 2023 03:29 3 369 19

17 май 1913 г. Османската империя капитулира пред военния съюз на България

  • балканска война-
  • османска империя-
  • лондонски мирен договор

Албания получава независимост

17 май 1913 г. Османската империя капитулира пред военния съюз на България - 1
Снимка: Фейсбук

В Лондон е подписан Мирният договор между Балканските съюзници и Османската империя. Султанът отстъпва всички територии на запад от линията Мидия – Енос и Егейските острови. Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция. Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.

Договорът от Лондон гарантира създаването на албанска държава, която включва и Шкодра. Всички останали въпроси и претенции остават неуредени (подялбата на Македония, статутът на островите в Егейско море, военните репарации).

Балканската война (1912–1913 г.) е венец на десетилетните усилия на българската държава да отхвърли веригите на Берлинския договор от 1878 г. Значителни територии, населени с българи, остават извън пределите на родината и обединението им с Княжество България (от 1908 г. Царство България) и Македония се превръща в основна задача от дневния ред както на политическите партии, така и на цялото общество. Неуспехът на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. показва, че освобождението на Македония ще може да стане само по пътя на войната. За успешното реализиране на тази национална програма, в периода от 1909 до 1912 г. са проведени серия от преговори за създаване на Балкански съюз. В него, наред с България, последователно се включват Сърбия, Гърция и Черна гора. Немалка роля за реализирането на съюза изиграва руската дипломация, която вижда в него противотежест на немското и австро-унгарското влияние на Балканите.

Географските особености и военно-стратегическите решения на воюващите страни водят до обособяване на няколко театъра на бойните действия в периметъра между Цариград, акваторията на Варна, Шкодра и Арта (на Йонийско море). Опитите на османското командване да спечели стратегическата инициатива в първите дни на войната не сполучват, поради което теренът и интензивността на сраженията се диктуват от съюзниците. Българската армия нанася главния удар в Източна Тракия. По-малки съединения действат в Родопите и Западна Тракия. Български и гръцки войски настъпват срещу Солун, съответно от север (по течението на Струма) и от юг, през долината на Бистрица. Българското командване подценява значението на Солун като стратегически град при чертането следвоените граници между съюзниците и позволява на гръцки отряд първи да влезе в града.

След подписването на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят. Според някои историци заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия. Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.

Султанът наблюдава събитията и на 30 юни 1913 г. заповядва на войската си да окупира Одринска Тракия.

Нетърпението на цар Фердинанд и липсата на визионерство сред политиците ни довеждат до първата национална катастрофа.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 6 Отговор
    Слава и Поклон Български Юнаци
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬🇪🇺💯

    4 5 Отговор
    Войната не е обявенна от Българското Царство и Фердинанд а Монтенегро и Сърбия обявяват война на Турската Империя като България и Гърция се присъединяват, по важно е първата че Първата Балканска е в резултат на Италианската Дипломация която по това време война за Отоманска Либия Туркието - 1911/1912 г.- Декември, в която война Италия е победител.
  • 4 Обективен

    10 10 Отговор
    Военен съюз на България? Пак мегаломании..Това е Балкански съюз.

    Коментиран от #6

  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    2 6 Отговор
    1911/1912 - 1912/1913 войни са предвестници Първата Световна, на дивият германски национализъм и двете световни войни водени от Германия, Германските Дипломатически усилия за старт на Болшевишкият Преврат в Русската Империя и Брест Литовският Договор подписан от България на 3ти Март 1918 г.
  • 6 🇧🇬🇪🇺💯

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "Обективен":

    Точно “мегаломании”, типично по български, Войната е обявена от Монтенегро на Турската Империя, към Монтенегро се присъединява Сърбия следват България и Гърция като не съм сигурен кой се присъединява пръв към Военният Съюз на Монтенегро и Сърбия но това което е от изключителна важност е да се отбележи че без Тежката Далекобойна Сръбска Артилерия, Българските Войски е нямало да превземат Одрин или тяхните шансове да превземат са щяли да бъдат много по незначителни.
    По това време Сръбската Държава въоръжава своята Армия с най добрите Австрийски произведени Артилерийски Оръдия.
    Мегаломанията на Фердинанд и младата българска държава са лоша комбинация.

    Коментиран от #7, #14

  • 7 Абсолютно вярно!

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Сърбите участват със батареи срещу Одрин,общо 100 "крепостни топа",без които Одрин ще падне ню-ню.Снарядите им варират от 300 до 500 кг.всеки.Одрин е бил опасан с блиндажи и бетонирани валове,строени от немски инженери и считани за практически непревзимаеми.Обективност и отново обективност,това е което винаги ни е липсвало и ни липсва!.И днес сме същата опера..

    Коментиран от #13

  • 8 pyzzoфил торкофил

    2 4 Отговор
    вай,вай.ни са хубави тез работи
  • 9 чичо стамат шумков

    1 1 Отговор
    Точно “мегаломании”, типично по български, Войната е обявена от Монтенегро на Турската Империя, към Монтенегро се присъединява Сърбия следват България и Гърция като не съм сигурен кой се присъединява пръв към Военният Съюз на Монтенегро и Сърбия но т================================================================== Защо мислите че сме мегаломани.ОСНОВНАТА ТЕЖЕСТ НА ТАЗИ ВОЙНА ПОНАСЯ БЪЛГАРИЯ.ОКОЛО 51% ОТ ВОЙНИЦИТЕ НА СЪЮЗНИЦИТЕ СА БЪЛГАРИ.====================================================== ==Турция570 000 (максимален брой) България: 366 000
    Сърбия: 190 000
    Гърция: 120 000
    Черна гора: 36 000
    Общо: 712 000 МЕГАЛОМАНИ СА БИЛИ ФЕРДИНАНД И ПОЛИТИЦИТЕ НИ..

    Коментиран от #11

  • 10 Аспарух

    9 1 Отговор
    Погледнете картата какви територий получава България и как Фердинанд после спретна първата национална катастрофа.
    Една от причините е била и за чукарите на Вардарска Македония.
  • 11 🇧🇬🇪🇺💯

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "чичо стамат шумков":

    Точно така е “политиците” и “фердинанд” са мегаломании, България събира 366 хиляди по други разчети до 700 хиляди войска, в уикито са посочени 600 000, за туко що освободена българия която е била не повече от 4 000 000 български поданници.
    Вечна Памет и Слава на българският войник, който не веднъж е “оправял” бакиите на български политици и царе защитавайки България.
  • 12 Провокатор

    2 0 Отговор
    Каква е тази карта, къде е Македония?
  • 13 Абсолютно НЕ вярно

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Абсолютно вярно!":

    Тези които твърдят, че тежката сръбска артилерия била помогнала за превземането на града, явно не са запознати с подрибности... Как да е помогнала, като атаката е в противоположния участък на фронта и тяхната артилерия служи само да "плаши гаргите"?!?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ехааа

    1 2 Отговор
    Велика е била Родината ни,на три морета
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 руzzoфил торкофил

    0 1 Отговор
    ни са хубави тез работи
Новини по държави: