Last news in Fakti

18 Май, 2023 13:40 786 11

ЕК: Само 15% от българите плащат за новинарско съдържание

  • медии-
  • европейска комисия-
  • новини

В нашата страна 74 на сто от гражданите търсят новини в безплатни източници при средно 70 процента дял в ЕС

ЕК: Само 15% от българите плащат за новинарско съдържание  - 1
Снимка: Shutterstock

В България и Унгария за новинарско съдържание плащат едва 15,3 на сто от потребителите, показва доклад, представен днес от Европейската комисия. Изследването е обхванало общо девет държави от ЕС, сред които също са Франция, Германия, Италия, Литва, Полша, Испания и Швеция, съобщава БТА.

За сравнение 34,7 на сто от шведите плащат за новини, а на второ място са поляците с 29,5 на сто. У нас 86 на сто от потребителите научават новините от телевизията, докато за ЕС този дял е 75 на сто. В България и Швеция е най-голям делът на хората, които търсят новини онлайн (60 на сто). България води по дял на потребителите (47 на сто), които се информират от социални мрежи.

В нашата страна 74 на сто от гражданите търсят новини в безплатни източници при средно 70 на сто дял в ЕС. В изследваните девет страни най-често потребителите се интересуват от новини, свързани с политиката (56 на сто) и обществото (50,5 на сто), докато към разследващата журналистика интересът е около 22 процента, показват данните.

Гражданите на ЕС все още се доверяват на традиционните медии повече, отколкото на интернет, се допълва в доклада. Отчита се, че най-големите приходи все още се насочват към телевизиите, но делът на печалбите при онлайн изданията бележи ръст. Наблюдава се спад в броя на работещите в европейските медии с 30 на сто в последното десетилетие и днес с тази дейност се занимават около 600 000 души или 0,32 на сто от работещите в ЕС.

Повечето европейци следят новини всеки ден и са свикнали с безплатните вести онлайн. Миналата година печатните издания в ЕС са отчели печалби за 15,5 милиарда евро, докато новинарските сайтове са получили четири милиарда евро. При аудиовизуалните услуги приходите са били 91,4 милиарда евро през 2021 г., като се наблюдава отчетлив ръст на интереса към видеото до поискване (VoD).

Данните показват, че бизнесът с новините в ЕС носи годишни приходи от 20 милиарда евро през 2021 г. за печатни и цифрови медии, и 68 милиарда евро за телевизиите и радиостанциите. При онлайн медиите за последните шест години се отчита увеличение на приходите с 60 на сто.

Изводите от доклада показват, че телевизиите остават основен източник на новини за европейците (75 на сто), но потребителите постепенно се пренасочват към източници онлайн и те вече заемат второто място. Наблюдава се постепенно изчезване на малките медии, изразено в спад от 20 на сто от 2008 г. до 2019 година. Прогнозата показва, че преходът на новинарските медии се сблъсква с осигуряването на приходи от онлайн съдържание. Въпреки нарастването на онлайн потреблението, повечето европейци не са склонни да плащат за новини от интернет и приходите се насочват към рекламата, вместо към създателите на новинарско съдържание.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За какво?

    18 0 Отговор
    Да плащаме,те се стараят да ни облъчват и безплатно .Има кой да им плаща,господарите им зад океана и проповядващи те "евроценности"...
  • 2 от село

    21 0 Отговор
    Само луд може да плаща за лъжи !!
  • 3 ЕВРОНЮЗ

    17 0 Отговор
    Аз специално се информирам само от Факти..... Там истината и корифеите на журналистиката 😂😂😂😂
  • 4 Пенчо

    18 1 Отговор
    Каквито новините такова и плащането!
  • 5 гаджи

    18 0 Отговор
    Че то и едно новинарско съдържание само новини спуснати от козяк че пък и да ви плащаме
  • 6 да де

    12 0 Отговор
    Не знаех че трябва да се плаща за лъжи.
  • 7 я по сериозно!

    12 0 Отговор
    А телевизиите и интернета да не би да са безплатни? Или трябва непременно да се купуват българските вестници и списания с публикации само copy and paste, а телевизията и интернета да ги плащаме без да ги ползваме? И кой реши, че ползването само хартиени носители, които предлагат едностранна информация е по правилно отколкото интернет, където може да сравняваш различни гледни точки от цял свят и сам да си правиш изводи? Колко са хората които ще тръгнат да търсят безплатни зони на интернет специално за да търсят безплатни новини?
  • 8 рдфтгхуй

    1 4 Отговор
    Изпускате най-важното- половината хора се информират от социалните мрежи... Тоест стадото е уникално просто- ако 10 човека кажат нещо то автоматично става "истина" и му се вярва... И на тази половина от хората е невъзможно да им промениш мнението с каквито и да било аргументи- щом го пише у фейса Е ВЯРНО. И точка.

    Коментиран от #11

  • 9 Дрън дрън та пляс

    3 0 Отговор
    плащаме си всички ,всяка една реклама която ни се пробутва да гледаме независимо колко е гнусна е начин апо който си плащаме

    Коментиран от #10

  • 10 Г-ца каприз

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дрън дрън та пляс":

    Аз даже и ад блокери ползвам 🤣🤣🤣 та от мене и стотинка нема видат ...пряко или коственно 😉🤣🤣
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "рдфтгхуй":

    То па от тАлАвизорО едни новини....
    па и едно разнообразие.....
    Айде нема нужда ❗
Новини по държави: