Last news in Fakti

7 Октомври, 2013 19:17 1 355 1

Китай призова САЩ за бързото преодоляване на дълговата криза в страната

  • китай-
  • сащ-
  • дългова криза

Китайския заместник- финансов министър предупреди САЩ за нуждата от предприемането на решителни действия, относно повишаването на американския дългов таван

Китай призова САЩ за бързото преодоляване на дълговата криза в страната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Китайският заместник- финансов министър отправи предупреждение към САЩ, за взимането на бързи мерки за преодоляването на  дълговата криза в страната, съобщава Би Би Си.

Джу Гуаняо заяви, че като най-големият американски кредитор  е логично китайската страна да е загрижена за фискалното състояние на САЩ.

Властите във Вашингтон трябва да вземат решение за повишаването на лимита на заемите  на страната  до 17-ти октомври. В противен случай Америка е поставена пред угрозата да не може да изплаща дълговете си.

Финансовият министър на САЩ- Джейкъб Лю вече заяви, че ако американският конгрес не успее да постигне споразумение за увеличаване на кредитният лимит на страната до 17-ти октомври, Вашингтон ще има на разположение само  $ 30 млрд. за обслужването на дълговете си. Това е само половината от 60-те млрд., които са нужни на ден за обслужването на задълженията на страната.

Републиканският председател на камарата на представителите в конгреса на САЩ- Джон Бейнър вече заяви, че републиканските депутати няма да се съгласят за увеличаването на тавана на държавния дълг, освен ако не се включат мерки за овладяването на държавните разходи.

Според Гуаняо, Китай и САЩ са неразделни относно финансовите си въпроси, тъй като Пекин е един от най-големите инвеститори в американски съкровищни бонове. Според него американското правителство трябва да предприеме решителни стъпки, за да избегне неизпълнение на своите държавни облигации. Той заяви, че този въпрос е еднакво важен както за американската, така и за световната икономика. Той припомни и какви бяха последствията от последните неразбирателства по вземането на решение за дълговия таван на страната през 2011г. Тогава се стигна до намаляването на американския кредитен рейтинг и сътресения в световната икономика. Кризата приключи с 11-часово споразумение по въпроса, постиганто под натиска на разклатилите се пазари и заплаха от глобален финансов срив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Колев

    1 0 Отговор
    до 17-ти октомври, Вашингтон ще има на разположение само $ 30 млрд. за обслужването на дълговете си. Това е само половината от 60-те млрд., които са нужни на ден за обслужването на задълженията на страната.