Last news in Fakti

16 Октомври, 2013 20:19 2 044 0

Споразумяха се за излизане от бюджетната криза в САЩ

  • сащ-
  • сената-
  • държавния дълг-
  • споразумение-
  • дефолт-
  • фискална политика

Страната избегна банкрут ден преди дефолта

Представители на републиканците и демократите в Американския сенат постигнаха споразумение за държавния дълг на САЩ, което ще позволи да се увеличи неговият таван, като по такъв начин се избегне дефолтът, съобщи „Ройтерс“, цитирайки лидера на демократическото мнозинство в Сената – Хари Рийд. Обсъждането се състоя ден преди възможната дата на дефолта – 17 октомври.

По-рано през деня и Кели Айът от републиканците заяви, че лидерите са намерили компромисно решение. Че сенаторите обсъждат последни детайли по споразумението, съобщи и „Уолстрийт Джърнъл“. То ще позволи да се определят нови срокове, в които законодателите да приемат решение за дългосрочен курс на фискалната политика: финансирането на правителството ще бъде продължено до 13 декември, а таванът на държавният дълг ще бъде повишен до равнище, позволяващо на политиците да не се връщат към този въпрос до 7 февруари.

И демократите, и републиканците са уверени, че Камарата на представителите ще гласува за приетия план за повишаване лимита на държавния дълг на САЩ. Министерството на финансите предупреди, че на 17 октомври се изчерпват ресурсите за заеми и за погасяване на дълговете на страната ще останат около 30 млрд. долара, което ще стигне за седмица-две.

От 1 октомври американското федерално правителство е в неплатен отпуск, а заради липсата на утвърден държавен бюджет за 2014 финансова година американската икономика понесе почти 2 млрд. долара загуби. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА