Last news in Fakti

8 Май, 2023 10:00 4 955 52

Европа се събужда за заплахата от източен вариант на Брекзит

  • брекзит-
  • виктор орбан-
  • европейски съюз-
  • унгария

Виктор Орбан отказа оръжейна помощ за Украйна, забавяше разширяването на НАТО, докато сключваше енергийни споразумения с Русия

Европа се събужда за заплахата от източен вариант на Брекзит - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Плакати на трамвайните спирки в Будапеща показват порция пица до слогана "Защо да се задоволяваме с по-малко?" Унгарците са призовани да мислят с портфейлите си и да изберат "Повече Европа", пише "Блумбърг"

Посланието може да изглежда ненужно в бивша комунистическа страна, която е усвоила повече от 100 милиарда евро след присъединяването си към Европейския съюз през 2004 г., сред най-високите нива на помощ на глава от населението. Но кампанията отразява някои тревожни развития в нация, която се превърна в най-критичния тест за целостта на ЕС.

След като години наред премиерът Виктор Орбан доминираше в обществения живот с критиките си срещу ЕС, контраофанзивата за достигане до обикновените граждани идва, когато проучванията показват, че унгарците все повече се обръщат на изток. Рискът е, че спадът в обществената подкрепа за ЕС може да разхлаби най-важната предпазна ограда срещу самозваното нелиберално ръководство на Орбан.

Последното полугодишно проучване на Евробарометър, проведено от ЕС, регистрира спад от 12 процентни пункта в подкрепата за блока, най-резкият спад сред който и да е от неговите 27 членки.

Проучване за отношенията с други страни за лявоцентристкия вестник Nepszava установи, че мнозинството от поддръжниците на Орбан - най-голямата политическа групировка - се определят за "по-симпатизиращи" към руснаците и китайците и "по-малко симпатизиращи" към американците и украинците. За разлика от тях, според резултатите, публикувани на 17 април, руснаците са най-малко популярни сред по-широкото население.

"Това е изключително значимо и плашещо, като се има предвид колко бързо се променят нагласите", каза Даниел Хегедус, сътрудник в Германския фонд Маршал в Берлин. "Удивително е колко ефективен е Орбан в разрушаването на проевропейското отношение на Унгария.

Излизането на Обединеното кралство от ЕС през януари 2020 г. раздели блока с втората по големина икономика след разногласен референдум, който британското правителство смяташе, че може да спечели. И все пак подобен политически инцидент в Унгария - макар и по-евтин - вероятно би бил по-символичен, като се има предвид, че някога е бил образец на успешното разширяване на ЕС след Студената война.

Заедно с Полша, Орбан спори с Брюксел за правителствения контрол върху демократичните институции като съдебната система и медиите. Служители на ЕС също се съсредоточиха върху корупцията в Унгария, която сега е на дъното сред държавите-членки в класацията на Transparency International.

ЕС все още блокира повече от 28 милиарда евро финансиране за Унгария поради своите опасения, въпреки че Йоханес Хан, комисарят по бюджета, каза в интервю в четвъртък, че около 13 милиарда евро може да бъдат отключени през следващите седмици след сделка, насочена към деполитизиране на съдилищата.

Орбан многократно е отхвърлял идеята, че възнамерява да откъсне Унгария от ЕС. Напускането не би имало смисъл, каза той, като се има предвид колко преплетена е страната с търговския блок. Почти четири пети от износа ѝ се насочва към безграничния пазар на ЕС, а икономиката ѝ се подкрепя от инвестиции от германски компании като Mercedes-Benz Group AG и BMW AG.

И все пак въпросите относно европейския ангажимент на унгарския премиер - и по-широко неговата вярност към Запада - породиха съмнения относно края на играта на Орбан, особено предвид действията и реториката му, след като Русия нахлу в Украйна.

Правителството повдигна идеята за "Huxit" по време на пандемията, когато министърът на финансите Михали Варга каза, че членството в ЕС може да бъде "прегледано в нова перспектива", след като Унгария стане нетен вносител в бюджета на блока, което според него може да се случи до 2030 г. Хегедус нарече това "тестови балон", за да се прецени общественото мнение относно членството.

Оттогава Орбан атакува ЕС, че се опитва да го притисне финансово в ъгъла, докато икономиката и валутата се сриват. Десетки телевизионни оператори, вестници и уебсайтове, контролирани от политическата машина на Орбан, разпространяват наратива, че подкрепата на ЕС за Украйна вреди на Унгария.

Спонсорирани от правителството билбордове показват бомба с надпис "санкции" и обвиняват ЕС, че ни "съсипва". Орбан отказа оръжейна помощ за Украйна, забавяше разширяването на НАТО, докато сключваше енергийни споразумения с Русия.

В редовното си радиопредаване Орбан каза на 31 март, че хората може да започнат да поставят под въпрос "цялото съществуване" на ЕС заради подкрепата му за Украйна. Две седмици по-късно той каза, че изтеглянето на помощта ще сложи край на войната.

"Унгария никога не успя наистина да възприеме ценностите на ЕС, а всъщност ставаше дума за парите на ЕС", каза Агнес Урбан, директор на Mertek Media Monitor, медиен наблюдател в Будапеща. "Сега, когато парите не текат, добавете към това пропагандата и двете заедно имат мощен ефект."

Унгарците останаха като цяло проевропейски настроени, докато Орбан ухажваше Русия и Китай по време на непрекъснатото си управление от 2010 г. насам. Но тъй като Унгария е изправена пред задълбочаваща се рецесия и инфлация, надвишаваща 25%, тази подкрепа сега се разпада - и най-драматично сред младите хора, които също се стичат към антинатовска опозиционна партия.

Общата подкрепа на ЕС сега възлиза на 39%, което поставя Унгария на последната пета позиция сред 27-те държави-членки на ЕС заедно с чехите и словаците в проучването на Евробарометър. Още миналата година 51% от унгарците са имали положително мнение за ЕС. Положителното отношение към ЕС също спадна рязко в Полша, с осем процентни пункта, въпреки че все още беше 55%.

Европейският комисар Хан, който ще се срещне с Орбан следващата седмица в Будапеща, каза, че е загрижен, че ще стане по-трудно да се възстанови подкрепата. Той обаче не смята, че членството на Унгария в ЕС е заложено на карта. "Хората знаят каква полза имат от ЕС", каза той в интервюто. "Доверието в европейските институции е по-високо, отколкото в националните партии.

В Брюксел спадът до голяма степен се приписва на хватката на Орбан върху медиите. Наистина пътуващите в Будапеща са свикнали да виждат политически билбордове като част от атаките на Орбан срещу това, което той вижда като врагове на държавата.

Роденият в Унгария инвеститор и филантроп Джордж Сорос, търсещите убежище, ЛГБТК общността и бившият президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бяха обект на медийни кампании. Но музиката на настроението се промени, каза Ърбан.

"Докато преди правителствената пропаганда беше за борба с изкупителните жертви, през изминалата година тя придоби ново измерение и сега е насочена директно към западните съюзи на Унгария", каза тя. "Това е истински геополитически обрат."

Докато проевропейската кампания се ръководи от АЛДЕ, групата-чадър за либералните партии в ЕС, САЩ също участват в контраофанзивата. Неотдавнашните реклами, финансирани от американското посолство, носят лозунга "Руснаците да се приберат у дома", вик срещу съветската инвазия на Унгария през 1956 г., насложен върху настоящата атака на Русия срещу Украйна.

Тъй като правителството контролира голяма част от медиите в Унгария, САЩ ще продължат да се свързват директно с унгарците, каза говорител на посолството в Будапеща. Министърът на кабинета Гергели Гуляс каза на 12 април, че билбордовете показват, че САЩ вече водят пряка кампания в Унгария.

"Унгария е може би единствената държава-членка, която провежда антиевропейска кампания, поне в този мащаб", каза Даниел Берг, член на опозиционната партия Momentum, който помага за координирането на кампанията на ALDE. "Това е една от причините, поради които искахме да стартираме тази кампания - да кажем, че тази обетована земя извън ЕС не съществува."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    50 20 Отговор
    Оставете сега Орбан!
    Дайте да видим безумието и беззаконието на милицията в Пловдив!
    Защо шушумигата Демерджиев е още министър?!

    Коментиран от #4, #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 12343211

    49 3 Отговор
    Ще стане, но още е рано.

    Коментиран от #10

  • 4 Голата истина

    48 12 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Защото милицията е пратена от конкурент на това заведение.Защото в милицията е корупция и далавера
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    70 10 Отговор
    "Унгария никога не успя наистина да възприеме ценностите на ЕС, а всъщност ставаше дума за парите на ЕС",нима у нас е различно?
  • 7 Германец

    16 76 Отговор
    Орбан е много устат, но не смее да каже как си представя "рая" извън ЕС :))) Това казва каква е истината, а не корумпираната му пропаганда. :)

    Коментиран от #13, #50

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Taka така

    97 17 Отговор
    Европа дойче веле вече е довиждане. Много държави ще излезнат моля се моята също да се махне от това блато от този тиняк

    Коментиран от #11, #15, #34

  • 10 селянин

    7 39 Отговор

    До коментар #3 от "12343211":

    Ще стане кога върба роди круши!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Васил

    19 62 Отговор
    Без парите на Европа Унгарците и Орбан ще затънат за по малко от половин година!

    Коментиран от #28

  • 13 Българин

    9 58 Отговор

    До коментар #7 от "Германец":

    Моя близка, която често пътува до Унгария ме изненада :Така западнала и изнемощяла никога не съм я виждала!
  • 14 Объркано Атлантиче

    21 4 Отговор
    Хе, явно не триете защото съм спазил правилата на сайта ви, а ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бай араб

    6 21 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Демерджиев е министър защото Радев е президент
  • 17 Бай араб

    9 54 Отговор
    Преди Орбан Унгария бе чудесно място
  • 18 комунистче

    58 5 Отговор
    значи 100 милиарда за 20 години, ние за 15 години сигурно и 30 милиарда не сме усвоили, а някои ни обясняват как Дончев, Томито, плановика на парите, трябвало да бъде премиер, ох Майко Българийо, какви управници, какви анализатори, и какви елити имаш, какъвто и да е Орбан, има собствено мнение, за разлика от нашите хубавци и некадърници, които се плъзгат по наклона, ако народа не го иска, ще го смени, а тук тулупа с индийски номера, фокуси и факири, оцелява вече 10 години на власт, щом изборния процес не е гарантиран и честен, значи всичко останало е лъжа и измама
  • 19 ЕВРОНЮЗ

    61 7 Отговор
    След като не е останал и спомен от идеята за СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА И ТОВАРИ, а континента е превърнат в концлагер от най гнусните нацистки наследници, управлявани отатък Атлантика, жители на континента трябва да им светне най после.
  • 20 Корупцията

    47 0 Отговор
    е с пирамидална структура - всичко почва от върха, да припомням ли корупцията в самата ек начело с урсула, ето кой и кое ни отблъсква нас, рефовите граждани на ес.
  • 21 гост

    14 48 Отговор
    Унгария е малка икономика , заобиколена ОТВСЯКЪДЕ от ЕС !!!! Дори няма излаз на море !! Плюс това под "мъдрото" управление на фенчето на полуръста Орбан е толкова задлъжняла , че спасява фалита всеки месец само благодарение на европейските пари !!! Унгария не може и да мисли за Брекзит , защото няма нищо общо със Великобритания , която получи пълната подкрепа на САЩ , Канада и Австралия , с които има много общи неща !! Така че Орбан може само да си мечтае , още повече , че скоро ще загуби и московските "субссидии" , щото на Кремъл вече не му стигат и за него си !! Просто само да им писне на ЕС и на другия ден Унгария е върната поне 30 години назад !!

    Коментиран от #26

  • 22 Българин

    15 48 Отговор
    Ами да се махат щом ЕС ги съсипва! На 25% инфлация са дело единствено на Орбан и шайкат му. И целият ЕС ще плаща да вредите, които тоя руски агент нанесе на Унгария.
  • 23 Напреднал

    59 9 Отговор
    Кофти, а ? Една централноевропейска държава отказва да прегърне колониалната си учат отредена ни от ЕС. Унгария гарантирано няма да е по-зле с повечко китайски инвестиции и енергийна помощ от Русия. Затова пък ще си върне независимостта. В БГ отдавна сме се отказали от самостоятелност и си кърпим бюджета от подаяния, които все повече не стигат за нищо. Но слушкаме, защото без помощи съвсем загиваме. Е Унгария все още не се чувства така.

    Коментиран от #24

  • 24 По време

    7 43 Отговор

    До коментар #23 от "Напреднал":

    на коронацията английски бабички, заселили се в Хотница казаха, че желаят Великобритания пак да влезе в ЕС. А тези токчета от Възраждане са платени от Кремъл, който залязва.

    Коментиран от #27, #47

  • 25 Пешо

    43 3 Отговор
    Вярност към запада - това да не ви е куче бе, тъпунгери
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Всъщност,

    40 2 Отговор

    До коментар #24 от "По време":

    Ти даваш добър пример. Прехласването по английската корона е явна индикация за колониално примирение
  • 28 Всъщност,

    47 0 Отговор

    До коментар #12 от "Васил":

    Ако съдиш от България си прав, но явно не си запознат с Унгария. Те и Комунизма не търпяха, пък камо ли Колонииализма
  • 29 СЗО

    30 0 Отговор
    При нас такова нещо не може да се случи! Бойко Методиев е пръв евроатлантик!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Студопор

    47 7 Отговор
    Унгарците имат трезва преценка и им е дошло до гуша от хегемонията на ЕС. Сега ЕС са нарочили Орбан. Прав е човека - нищо добро няма да дойде от тази организация. Не случайно англетата се махнаха. Фалираха ли? Не!
  • 32 Абе....

    31 6 Отговор
    То Еврото скоро ще се казва Афро и никой няма да го иска.

    Коментиран от #33

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Коментар

    47 3 Отговор
    Има промяна в ЕС и не е каквото беше.Започва да прилича на СССР номер две,което не е добре.ЕС беше създадена с цел икономическа взаимопомощ,а сега пише в новите книги,че била за опазване на мира,т.е. гласят я да стане и военна организация.На нас вместо да помагат ни съсипват икономиката и енергетиката като подхвърлят някакви пари за обещетение обаче в дългосрочен план ни унищожават.Щом посегнаха и на розовото масло нещата са изключително зле.А бръмбърите в храната са без коментар!Урсула да си ги яде!
    Орбан е велик политик.Жалко,че от хамерикански подлоги ние не можем да имаме български Орбан.
  • 36 Европата ни е виновна

    18 0 Отговор
    "Въпреки че е неделя и потреблението е на сравнително ниско ниво, днес България за пореден път от началото на 2020 г. е пазарът с най-скъпа електроенергия. Постигната цена на енергийната борса е 63.18 евро за мегаватчас, което е в пъти повече от стойностите в Централна и Източна Европа.

    В съседните Румъния и Сърбия постигнатите тарифи за електроенергията са съответно 37 и 38 евро/мВтч. Дори в Гърция, която традиционно е най-скъпият пазар поради включени допълнителни такси в борсовата цена, стойността тока за 9 февруари е по-ниска от тази в България – 50 евро/мВтч.

    В Западна Европа пък енергията е още по-евтина – в Германия бяха постигнати стойности от 1.57 евро/мВтч, а във Франция – 14.7 евро/мВтч, като вероятно това е заради свръхпроизводството на вятърните централи"
    Бай Ганьо Балканский ( Тариката)
  • 37 Путинофил

    3 21 Отговор
    Време е руснаците пак да влязат в Будапеща!
    Маджарите бързо ще изтрезнеят!
  • 38 Харакири

    32 4 Отговор
    Орбан е един от малкото адекватно разсъждаващи политици в ЕС ! Подкрепата на Украйна е харакири за Европа !
  • 39 Очевидец

    32 4 Отговор
    Колкото и да плюят по Орбан ,колкото и да се мъчат да го очернят,той се доказа и доказва като истински лидер!За жалост няма други европейски политици като него, останалите са маши в ръцете на американците!Виктор Орбан поставя на първо място Унгария и унгарския народ и това е правилно!Дано някои други европейски политици се поучат от него и стига са играли по чужди свирки!
  • 40 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    0 8 Отговор
    😆Орбан иска да направи Хунгария ,Еуро-Унгария. 😨
  • 41 Да излитат казаха

    5 25 Отговор
    Унгарските наследници на Атила ако им спрат системите от евро и им сложат мита и визи ще виснат като прани гащи така както нямат излаз на море..ако смятат че Путин и Си ще ги хранят имат много поздрави..не смятам че на някой във ЕС сериозно му пука къде ще ходят тия неудачници които са всъщност най-мързеливото и крадливо племе във Европа
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Путин

    2 12 Отговор
    Прати танковете да завърнат комунизма в Унгария
  • 44 Макробиолог

    16 1 Отговор
    Сорос --инвеститор и филантроп?ммне...той е ЗКПЧто на извънземните,контролира 2500 медийни групи по света и безброй НПОта.
  • 45 Аватар

    20 1 Отговор
    ,,Тъй като правителството контролира голяма част от медиите в Унгария,САЩ ще продължат да се свързват директно с унгарците,каза говорител на посолството в Будапеща."За това изречение няма коментар.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ползата

    22 1 Отговор

    До коментар #24 от "По време":

    Не си прав. Българин с приличен доход в западна страна плащана година наример 30К евро/долари за данъци, здравна застраховка, наеми. Ако беше останал в БГ част от тези пари щяха частично да се влеят в нашата икономика. При допускане, че един милион от 2.5 -та милиона българи са такива, ние финансираме 30 милиарда евро/долари Запада годишно, а получаваме 700млн евро. трилион за 15 години.
    Е каква е ползата от ЕС и еврозоната?
  • 48 Дългият

    12 1 Отговор
    И Полша и Унгария се отдалечават от наложените правила на Урсула от Брюксел. Ако това продължава един ден ще се отцепят. И без това Полша ще създава конфедерация с Украина и Литва.

    Коментиран от #51

  • 49 Никой

    1 13 Отговор
    Най голямата инфлация в ЕС момента е в Унгария 27 % и ще продължи да нараства. Така ,че тези които следват модела Орбан и се опитват да налагат в България може и сами да се прострелят в крака.
  • 50 Еехххххх,

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Германец":

    Германецо, Орбан постъпва като държавник, за когото добруването на народа му е по-важно от блюдо.л.и.зането. и защо ли евро. ......ите се възмущават, че ги е надиграл...че те се опитват да го правят от създаването си.е
    Ееех, не са свикнали те с по-умните, нали си имат послушковци като нашите "държавници".....
  • 51 Кутузов

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Дългият":

    Искаш да кажеш с остатъците от Украйна !
  • 52 истина

    0 0 Отговор
    Ще си хвърне Унгария независимостта когато излезе от ЕС ,га узрее житото. Тоя сески бек блъфира ,но срещу него играчите не са никак глупави .Сега е до кръста в ла...та ,ако продължи ще стигне и до шията .