Last news in Fakti

25 Май, 2023 15:45 1 222 2

Напрежение в Косово! Белград настоява за по-активно присъствие на ОССЕ

  • ивица дачич-
  • косово-
  • сърбия-
  • оссе-
  • александър вучич

Изборите в четири общини в северната част на Косово, където живеят предимно сърби, бяха насрочени предсрочно за 23 април

Напрежение в Косово! Белград настоява за по-активно присъствие на ОССЕ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич каза днес, че Сърбия иска по-активно участие на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Косово, предаде Танюг. Дачич се срещна днес с представители на ОССЕ в Белград, съобщава БТА.

„Смятаме, че всички международни мисии в Косово и Метохия трябва да продължат да работят и да имат по-голямо пространство за работата си, за да бъдат възможни стабилността и мирът на тази територия“, каза Дачич и подчерта, че когато е подписано Брюкселското споразумение през 2008 г., е дефинирана ясно ролята на ОССЕ в организацията на изборите в Косово, но последните местни избори са се провели за първи път без участието на ОССЕ.

По думите му, от 1999 г. в Косово са се върнали 1,9 процента от бежанците и разселените лица, „а заедно с това съществуват и въпросите за арести, задържания, проблеми с регистрационни номера на автомобилите и въпросът за т. нар. избори, които се проведоха в сръбските общини, а сърбите дори не участваха“.

Изборите в четири общини в северната част на Косово, където живеят предимно сърби, бяха насрочени предсрочно за 23 април, представителите на сърбите в Косово отказаха да участват докато не се създаде Съюз на сръбските общини.

„Очакваме неутрална позиция от страна на ОССЕ, когато става въпрос за Косово и Метохия. Сърбия подкрепя действията на ОССЕ. Ще покажем максимална подкрепа в преодоляването на проблема, доколкото зависи от нас“, изтъкна Дачич.

Той се срещна и с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, с когото разговаря за ролята на ОССЕ и предизвикателствата, пред които е изправена.

„Никога не трябва да спираме да разговаряме за нещата, които са важни. Това важи и за диалога Белград-Прищина под егидата на Европейския съюз. Радваме се, че бяхме домакини на Охридското споразумение, за което се надяваме да допринесе за продължаването на процеса, както и за регионалната стабилност“, каза Османи и допълни, че ще изрази същата подкрепа и към Косово при предстоящото си посещение в Прищина.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Параатлантик

    3 6 Отговор
    Сърбите нямат място в Косово.
  • 2 хммм

    1 0 Отговор
    Aйде почвайте се и вие... какво ще се гледате ли??
Новини по държави: