Last news in Fakti

15 Май, 2023 20:33 1 573 9

ОССЕ: Няма доказателства за манипулации при преброяването на гласовете на изборите в Турция

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кемал кълъчдароглу-
  • партия на справедливостта и развитието-
  • оссе

На първия тур действащият турски президент Реджеп Тайип Ердоган спечели 49,51 на сто от гласовете, а опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу - 44,88 процента

ОССЕ: Няма доказателства за манипулации при преброяването на гласовете на изборите в Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Наблюдателите на ОССЕ не са открили доказателства за манипулации при преброяването на гласовете на изборите в Турция. Това бе съобщено на пресконференция на организацията днес, съобщава БТА.

Не виждаме признаци на манипулация в процеса на преброяване на гласовете, заяви Майкъл Линк, специален координатор и ръководител на мисията на ОССЕ за краткосрочно наблюдение, предават световните агенции.

Кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу снощи призова поддръжниците си да не напускат избирателните секции, докато не приключи преброяването на гласовете.

Днес председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Ахмет Йенер заяви, че нито един от кандидатите за президентския пост в Турция не е спечелил над 50 процента от гласовете на изборите, състояли се на 14 май, заради което в страната ще се проведе втори тур на гласуването.

На първия тур действащият турски президент Реджеп Тайип Ердоган спечели 49,51 на сто от гласовете, а опозиционният лидер Кълъчдароглу - 44,88 процента. Представителят на Алианса АТА Синан Оган получи 5,17 на сто от гласовете.

Междувременно от Парламентарната асамблея на ОССЕ обявиха, че президентските и парламентарни избори в Турция са били добре организирани и са предложили на избирателите избор между реални политически алтернативи, но президентът Ердоган и партията му са имали „неоправдано предимство“.

Общите избори в Турция, характеризиращи се с висока избирателна активност, бяха добре организирани и предложиха на избирателите избор между реални политически алтернативи, но действащият президент и управляващите партии имаха неоправдано предимство. Продължаващите ограничения върху основните свободи за събирания, сдружаване и изразяване на мнение възпрепятстваха участието на някои опозиционни политици и партии, както и на гражданското общество и независимите медии, се посочва в документа.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    23 0 Отговор
    Обаче , доказателства за провала на атлантиците - колкото щеш ! Ердоган ги поздрави по няколко пъти ! И близките им роднини поздрави !
  • 2 оссе

    6 0 Отговор
    Кои бяха Тея оссе, белите каски ли
  • 3 И кое е било това

    8 2 Отговор
    Неоправдано предимство?
  • 4 Ама ако беше спечелил калъча

    17 0 Отговор
    Всичко щеше да е шес, нали 🤭🤭🤭
  • 5 3416

    4 2 Отговор
    Хората са богати тяхните, има и бедни, но са стари хора. Елате живейте 75 г и се уверете. Събират дърва от земята, за да се стоплят, вие ги крадете от много години, не съдете народа, било той мюсюлмани или българи. Хващайте мотиките и на полето, от умора дали ще помислите за политика и политици. Те унищожиха крави, животни, земи им взеха, жилищата им, дали им е до вас чорбаджиите с милиардите.
  • 6 Одит

    10 0 Отговор
    ОССЕ са агентура на ЦРУ, тоест шпионски център!
  • 7 Спецназ

    4 10 Отговор
    Защо Българите не ходим на екскурзия до Одрин за техните избори?
    Хем пазар, хем да им изберем и президент.

    ТЕ могат, ние не! Ааа- не честняк така...

    Ама не сме били живели в Турция- голям праз! И ОНИЯ с автобусите (не ми се мисли как се самоопределят в тесен кръг), ноне живеят и не плащат данъци тука, а избират...
  • 8 Турция не сефери

    6 1 Отговор
    такива наблюдатели - слепци. Те бяха и в Донбас.
  • 9 Байрактар

    7 0 Отговор
    Аз още чакам да видя Прайда на Протеста,който янките и Уши фон дер Лайен са свикнали в Брюксел за да изразят възмущението си от избора на турците
Новини по държави: