Last news in Fakti

26 Май, 2023 14:14 1 712 4

Провалена ротация на премиерския пост в Румъния

  • румъния-
  • ротация-
  • премиер-
  • каталин друла-
  • николае чука-
  • букурещ

Опозицията в Румъния с първа реакция за провалената ротация на премиерския пост

Отлагането на ротацията на премиерския пост е още едно доказателство за провала на това правителство, заяви председателят на опозиционната партия “Съюз за спасение на Румъния” Каталин Друла, цитиран от Аджепрес, предаде БТА.

„Слушах с учудване изявленията на (премиера Николае) Чука и (лидера на социалдемократите Марчел) Чолаку. Те са лидери, напълно откъснати от реалността. Пет месеца говорят само за тази ротация, кой какво министерство получава, какво е политическото бъдеще на г-н Чука. Правителството на СДП-НЛП е правителство на провала”, заяви Друла.

Той коментира, че в деня, в който е трябвало да стане ротацията, се случва първата обща стачка в образованието за последните 18 години и учителите са на улицата, училищата са затворени, а децата са вкъщи.

Друла поднови призива към Николае Чука и Марчел Чолаку да гласуват в понеделник в парламента за увеличението на заплатите на учителите и за премахването на специалните пенсии, "ако наистина ги е грижа за проблемите на хората, а не за политическите преговори". „Имаме законите, имаме гласовете, ако Чука и Чолаку искат да направят нещата както трябва, в понеделник можем да разрешим тази криза, така че децата да могат да се върнат в класове“, завърши Каталин Друла.

Рано тази сутрин премиерът Николае Чука съобщи, че няма да подаде оставка, докато не бъде разрешен проблема с възнагражденията на преподавателите. От 22 май учителите в Румъния са в обща стачка. Те настояват за увеличение на заплатите. Вчера в Букурещ се проведе поредния масов протест на учители. За 30 май е насрочена нова демонстрация. Размяната на премиерския пост беше договорена между либералите и социалдемократите през есента на 2021, когато двете партии се съгласиха да управляват заедно. Според споразумението Николае Чука трябва да бъде заменен от социалдемократа Марчел Чолаку - председател на Камарата на депутатите и на Социалдемократическата партия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оная до оня

    9 0 Отговор
    Тук е врътка, така че няма да се провали :)
  • 2 Делю Хайдутин

    12 0 Отговор
    Айде на хаирлия да е!
  • 3 хммм

    6 1 Отговор
    Ами нищо чудно, ако вторият е като Гаргамел... Все пак румънците си имат правителство, а ние все още не..

    Коментиран от #4

  • 4 Джамбaза

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "хммм":

    Правителство си имаме.
    Това, че дразни троловете и не плаща е друго.
Новини по държави: