Last news in Fakti

30 Май, 2023 22:10 2 712 33

Предупреждение: Изкуственият интелект може да има унищожително въздействие върху хората

  • изкуствен интелект-
  • интернет-
  • компютър

Безпокойството, че системите за изкуствен интелект могат да надхитрят хората и да излязат извън контрол, се засилиха с появата на ново поколение чат ботове с голям капацитет, какъвто например е "Чат Джи Пи Ти"

Предупреждение: Изкуственият интелект може да има унищожително въздействие върху хората - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Учени и лидери в технологичната индустрия предупредиха за опасностите, които изкуственият интелект създава пред човечеството, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Намаляването на риска от унищожение, предизвикано от изкуствения интелект, трябва да е глобален приоритет наред с другите опасности с обществен мащаб като пандемиите и ядрената война", се казва в публикувано онлайн изявление.

Сред стотиците видни личности, подписали текста, са Сам Алтман и изпълнителен директор на "Оупън Ей Ай" (компанията, създала "Чат Джи Пи Ти"), както и Джефри Хинтън - учен в областта на компютърните технологии, известен като "кръстника на изкуствения интелект".

Безпокойството, че системите за изкуствен интелект могат да "надхитрят" хората и да излязат извън контрол, се засилиха с появата на ново поколение чат ботове с голям капацитет, какъвто например е "Чат Джи Пи Ти", отбелязва АП.

По-рано тази година над 1000 изследователи и специалисти в областта на технологиите, сред които и Илон Мъск, призоваха за шестмесечно преустановяване на разработките за изкуствен интелект, защото по думите им той създава "голям риск за обществото и човечеството".

Държави по целия свят се борят да наложат регулации върху развиващата се технология, като по-късно тази година се очаква ЕС да приеме Закон за изкуствения интелект.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    28 5 Отговор
    Това е целта. С Ковид - а не можаха да я постигнат. Ще пробват с друго.
  • 2 Последния Софиянец

    25 2 Отговор
    Заради изкуствения интелект ще останат без работа 300 000 000.

    Коментиран от #23, #27

  • 3 Нема страшно,

    22 6 Отговор
    ще умират глупаците които вярват в инструмента на диктатурата, наречен "демокрация".
  • 4 Помак

    18 2 Отговор
    ...асан интелект и киро -про интелект ли ...пфу.....да се махат ;
  • 5 Хубу

    28 1 Отговор
    ИИ ще пише статии, които ще са по - точни и достоверни. И Анатоли, Мара и Джамбазлъто ще увяхнат.🤣🤣🤣🤣
  • 6 А50

    14 3 Отговор
    Въпросът който ще обърка и блокира ИИ е "Какъв е смисъла на живота, вселената и всичко останало".

    Коментиран от #13, #24

  • 7 Спецназ

    10 3 Отговор
    Ако интелекта на бай Дън,
    бъде заместен с изкуствен, малко няма да ни се покаже.

    Всеки залез на звезда и империя е избухване на всичко-

    пример- ГИТЛЕР, дето е искал в последните си дни да не остане и един жив германец!
  • 8 Госあ

    14 2 Отговор
    А илън мъск, изследовател или специалист в областта на технологиите е ? Или и двете, както се опитвате са го представите ? Щото аз знам, че е един обикновен търгаш.

    Коментиран от #25

  • 9 Лакомо магаре

    25 2 Отговор
    Филмът Терминатор да не стане от научна фантастика в утрешна реалност.

    Коментиран от #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Илчо Мустакат

    7 2 Отговор
    Ще кажа, че изкуствен интелект е увеличен и задълбочен многократно добронамерен или злонамерен човешки интелект с програмирани логически съждения за избягване на очевидни противоречия. ИИ е само помощно средство за имитиране на човешко мислене от компютър направен да смята със събиране и изваждане (само събиране с двоични числа)
  • 12 Хохо Бохо

    11 0 Отговор
    Темата не е актуална.
    Вече е късно.
    Духът излезна от бутилката.
  • 13 Илчо Мустакат

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "А50":

    Когато някой открие смисъла и го вкара в базата данни на чат бота , чак тогава ще спре да се обърква.
    Е ако оставиш автопилота да кацне във вулкан, ще си платиш за собственото си предоверяване във възможностите на ИИ.
  • 14 Госあ

    11 2 Отговор
    бюрократите и мафията от брюксел и вашингтон се страхуват доста от ИИ като инструмент за анализ на големи масиви от данни, класификация на труда и социалния принос и регулация на потоците от ресурс (каквато е и основната му функция и приложение) по обясними причини. Иначе, да оставиш контрола на ядрените оръжие на ИИ, треа да си особено талантлив…
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Изкуствен интелект

    4 6 Отговор
    Изкуствен интелект няма!!! Това са програмни продукти направени от програмисти и са с отворен код! Един примитивен модел е съветската система " Периметр" - няколо дестетки датчици следят каквото се сетите - от температура, радиация , влага, запрашеност, земетресения, има ли още живи руснаци и каквото още се сетите! Това беше създадено през 70-те в СССТ и се ъпдейтва непрекъснато!!! Да не говорим какво имат САЩ, Израел, Китай и т..н. сега! Това е т.н. "изкуствен" интелект, измислен от журналята, и предназначен да стресира невежата маса хора!
  • 17 тъкмо навреме

    6 1 Отговор
    Че малко са ни душманите. Хора без мозък искат ии, после Той ще ни победи. Ами да победи. Кому са нужни безмозъчни типове. После аз и ии ще разцъкаме един шах.
  • 18 гари

    7 0 Отговор
    Аз затова не го ползвам, ползвам само естествен интелект демек своя собствен...

    Коментиран от #26

  • 19 Роко

    3 1 Отговор
    Освен хората да не им пука,за телефония секретар
  • 20 Констатираща

    6 1 Отговор
    Най-после се сетиха! Та нали целта на изкуствения интелект е точно тази - да замести повечето хора и да останат само "свестните"?! Наистина, ако е така и не умеем да предвиждаме резултатите от новите открития, не е учудващо защо вървим към самоунищожение, но покрай себе си, ще завлечем и цялата природа на Земята. Време е да престанем с тази си алчност за пари, богатства и лесно съществуване, защото ще ни излезе много скъпо.
  • 21 Констатираща

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Лакомо магаре":

    Нали филмите предсказват това, което се възнамерява да се прави, за да подготвят човечеството към новия ред, наложен от определени хора и държави, борещи се за надмощие и страдащи от мания за величие?!
  • 22 Естествен Интелект

    4 1 Отговор
    Роботът не може да навреди на човешко същество или чрез бездействие да причини вреда на човешко същество.
    Роботът трябва да се подчинява на заповедите, получени от човешки същества, освен когато тези заповеди влизат в противоречие с Първия закон.
    Роботът трябва да защитава съществуването си, освен когато това влиза в противоречие с Първия и с Втория закон.1
    По-късно формулиран от робот Закон № 0: Един робот не трябва да причинява вреда на човечеството или чрез бездействието си да допусне на човечеството да бъде причинена вреда. Към останалите закони се добавя условието: „ако това не противоречи на Нулевия закон.“


    Сега се прави без закони и регулации.
    Чети народе!
  • 23 Естествен Интелект

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Има скакалци и хлебарки. Законно-да няма глад.
  • 24 епъ

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "А50":

    Първи Закон на ИИ:
    Всичко излишно да се анихилира.
  • 25 епъ

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Ако нещото , родила жена му си е сменило пола - не ми го хвали.
  • 26 Естествен Интелект

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "гари":

    Еваларка!
  • 27 Констатираща

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Така е, но би трябвало, ако е създаден в полза на човечеството, да плаща на безработните по негова вина, за да живеят достойно, като ги замества, а не да облагодетелства само определена класа, за която е изглежда създаден.
  • 28 Бгг

    2 1 Отговор
    ИИ е софтуер с мощен хардуер имаш възможност да взема сам решения и да се самообучава. Има много области в които може да е полезен, но може да се обучи и в области вредящи на човека. Примерно може да взема контрол над електронни устройства, телефони, индустриални контролери, защити сървъри, военна техника и д-р. Възможно е да си копира кода и да се възстановява на други сървъри.
  • 29 Споко бре

    2 0 Отговор
    Путин ще го напляска и него
  • 30 Не и не

    2 1 Отговор
    Ако Човечеството не се вдигне възможно най-скоро срещу ИИ, това ще има пагубни последствия за хората, дори да го вземеш от икономическа гледна точка! Вече подменят хората на талази!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Отговорът не го знам

    2 0 Отговор
    Стара дъвка, интернет. Нова дъвка, чат бот а, за допълнителна дъвка, примерно: война тук и там, китайски балони, тенекета F-16. Този ChatGPT и кои сфери наистина ще трансформира. И какво било то, променял тотално начина, по който ние събираме информация и я търсим, защото досега винаги сме го правили в няколко стъпки. Но е категорично, че салам няма да произведе от информация, а само ще извади рецепта за оптимален състав на месо и подправки. Поне да са изпробвани в бой тенекиите F-16, а поне да са цепелини тези китайски балони. ChatGPT е само по висш програмен алгоритъм. Какво ще видим го знаят само Бог и много стари баби, които са виждали какво ли не. Или просто пигайте "новият си бог" ChatGPT
  • 33 Запростяла рюсийская падлога

    1 0 Отговор
    Много важно на нас простофилите нашият славен късак Путенко ни сказа ,че ни дарява по 10 декара в тайгата,спакойствие, тишина,няма нет джендъри и сороси,няма вътрешна тоалетна и баня ,ама евтин газ и бензин на корем и евтини рюскини да бабаним,руски мир !
Новини по държави: