Last news in Fakti

5 Юни, 2023 19:33 3 253 14

Европейската комисия призова: Незабавно ограничете съдържанието, създадено от изкуствен интелект

  • вера юрова-
  • европейска комисия-
  • изкуствен интелект

Доброволното означаване на текстове или визуални материали, генерирани от алгоритми, би трябвало да помогне на потребителите да ги разграничат от създадените от хора, каза вицепрезидентът на ЕК Вера Юрова

Европейската комисия призова: Незабавно ограничете съдържанието, създадено от изкуствен интелект  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия призова днес големите интернет платформи незабавно да започнат да обозначават съдържанието, създадено от изкуствен интелект, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Доброволното означаване на текстове или визуални материали, генерирани от алгоритми, би трябвало да помогне на потребителите да ги разграничат от създадените от хора, каза вицепрезидентът на ЕК Вера Юрова.

Софтуерът "е способен да създава комплексно, привидно добре обосновано съдържание и визуални материали за секунди", да генерира изображения от измислени събития или да имитира гласа на дадена личност, каза Юрова.

"Новите технологии поставят нови предизвикателства в борбата с дезинформацията", допълни вицепрезидентът на Еврокомисията.

Интернет пплатформите трябва "да инсталират технологии, които да разпознават подобно съдържание и ясно да обозначават това за потребителите", отбеляза тя. По думите ѝ главният изпълнителен директор на "Гугъл" (Google) Сундар Пичай е заявил, че такава технология вече е разработена.

Означението трябва да помогне да се проследява разпространението на дезинформация, генерирана от компютри.

"Когато става дума за съдържание, произведено от изкуствен интелект, не виждам как машините могат да имат свобода на словото", допълни Юрова.

Според нея означаването трябва да започне незабавно и ще бъде извършвано на доброволна основа от компании, които са се присъединили към Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията на Европйската комисия.

Тези компании също така трябва през юли да обявят взетите предпазни мерки, чрез които да се попречи изкуственият интелект да се използва за разпространяване на дезинформация.

Към кодекса за момента са се присъединили 44 компании, включително големи онлайн платформи като "Фейсбук" (Facebook), "Гугъл", "ЮТюб" (YouTube), "ТикТок" (TikTok) и "ЛинкдИн" (LinkedIn). "Туитър" (Twitter) обаче се оттегли от кодекса през май.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 4 Отговор
    Ами като на Запад си нямат естествен какво ще правят?

    Коментиран от #3

  • 2 За протокола

    15 1 Отговор
    Едно адекватно решение на ЕК.
    Не може да пуснеш на свобода нещо, което не можеш да контролираш.
    Ядрената енергия под контрол е полезна, но без контрол е ядрена бомба!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Любо

    11 3 Отговор
    Стига с този така наречен изкуствен интелект. Всичко е въпрос на програмиране. А програмата се пише от човек. Хората и техният мозък не можеш да замениш. Компютъра е мъртви чипове без инсталирана програма.

    Коментиран от #14

  • 5 Отшелника

    12 0 Отговор
    Ха-ха страх тресе кочината , дезинформация а ,най-накрая ще се види кой лъже и кой е спал с булката !
  • 6 007

    10 1 Отговор
    Ако някой не е разбрал, предизвикването, организирането, воденето на конфликта/войната в источна Европа се симулира и моделира чрез изкуствен интелект. Очаквайте и книги от водещи световни ръководители как са ръководили света с новите технологии. Последните 2-3 години у нас също върви един малък проект за контрол на държава с помощта на симулация чрез нови технологии. Все още човешкият разумен е за предпочитане и провалът на високотехнологичния проект на... говори за успехът на колективния интелект на българите.
  • 7 Чичо Тони

    10 0 Отговор
    Проблема с така наречения "изкуствен интелект" , е че той работи по определен алгоритъм и така интерпретира по един и същи начин сходни ситуации. Така няма как "изкуствения интелект" веднъж да определи една "специална оперция" като демократична и правилна, а друга такава като злодейска. От обективни общоприети критерии за оценка на събития се притесняват тези, които искат да ви промиват мозъците.
  • 8 ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

    4 1 Отговор
    Ша ни докара ли комунизЪма
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чучурка

    7 0 Отговор
    Аз да попитам, със какво ще се препитават, фалшивите сайтчета! Като ф- ти
  • 11 Естествен ентелект на изчезване

    2 0 Отговор
    тия от ЕК, мислят ли , че изкуственяка е по-тъп от тях и няма да се "хомо-сапиенсне" ъ?
  • 12 Баба Вуна

    3 0 Отговор
    това е все едно марчето и хакадемика, да ограничат нате-гарчо да батиса остатъците от вой-скъта
  • 13 Естествен

    5 0 Отговор
    Тоталан простотия! Изкуствен интелект НЯМА! Има програми, създадени от програмисти! Няма да пиша повече, защото аудиторията не покрива дори правилата за правопис!
  • 14 Не забравяй,

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Любо":

    че изкуственият интелект също може да пише алгоритми и сорс-кодове и го прави много много бързо. Да вярно е ,че ги пише след като му ги възложиш, но и това може да се промени. Не бива да забравяме защо е създаден ИИ. Създаден е за военни цели.
Новини по държави: