Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Май, 2023 13:46 4 107 80

Защо не искам да се върна в Русия ли?

  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • германия-
  • германци-
  • руснаци-
  • владимир путин

Да си руснак в Германия в момента е срамно клеймо

Защо не искам да се върна в Русия ли? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Около 3000 рускини и руснаци са поискали политическо убежище в Германия през 2022 година. Още толкова са подали молби от януари до април 2023. При това изходните условия са много трудни. Мнозина от тези хора бягат от военна служба. Това е мотивът и на Данил и Владимир, за които разказва репортаж на германската общестевно-правна телевизия АРД.

Новият живот на двамата братя в Германия стартира в един приют за бежанци в германското градче Веезе. В Санкт Петербург единият от тях е бил IT-специалист, а другият - брокер на недвижими имоти. В Германия и двамата са просто бежанци.

Още новини от Украйна

"Страх ме е, че в Русия веднага ще ме арестуват"

Когато заговори за положението в своята страна, 30-годишният Данил видимо се затруднява как да го опише. "Защо не мога да се върна у дома ли? Ами просто защото не знам дали обществото там може толкова бързо да се промени. Пък и ме е страх, че веднага ще ме арестуват."

На 24 февруари 2022, когато Русия започна нападателната война срещу Украйна, Данил случайно се намира в Германия, на гости на майка си. Начаса решава да остане тук и подава молба за политическо убежище. Макар че в момента да си руснак в Германия е срамно клеймо, казва той пред АРД.

"Непрекъснато срещам бежанци от Украйна, докато обикалям административните служби", разказва той. "Знам, разбира се, че моята страна е нападнала тяхната, че моята страна ги избива и тъкмо поради това те са тук. И когато ми се наложи да казвам откъде съм родом, аз често се натъквам на укорителни погледи."

По-малкият му брат Владимир бяга от Русия през есента на миналата година. През Казахстан и Турция той стига до Германия. Владимир просто не иска да се сражава в Украйна. Когато чува поредното изявление на президента Владимир Путин, че армията ще се попълва с нови млади войници, той си купува самолетен билет и се скрива у дома.

"По това време наборните служби обикаляха из града", разказва Владимир. "Просто тропаха по вратите и търсеха мъже. Аз стоях на тъмно, не си пусках дори музика, за да не усетят, че в жилището има човек."

В чатовете в интернет Владимир чете новини за млади мъже, които по руските летища трябва да дават обяснения на властите. Него властите го пускат да замине, само защото има виза за Германия. Майката на двамата братя живее в Германия, преди войната те редовно я посещават, уточнява авторката на репортажа Зузана Здразалек.

Вероятно много руснаци искат да избягат в Германия, но в момента само малцина успяват. Просто Германия вече по-трудно издава визи на руснаци, а няма и директни полети между двете държави. Ако един руснак пристигне в Германия като беглец от военна служба, в момента го очаква дълга процедура по даване на убежище. Точно това днес се случва и на двамата братя Данил и Владимир. Първата молба на Данил за убежище вече е била отхвърлена, защото при подаването ѝ той още не бил получил повиквателна.

Как Германия разглежда молбите за убежище

Германската Агенция за миграцията и бежанците проверява всяка молба индивидуално. Михаел Лукас от организацията Stay, която помага на мигрантите, обяснява по какви параметри се прави това: "Има ли призовка? На каква възраст е кандидатът? Може ли правдоподобно да докаже, че има опасност да го вземат войник? В това отношение Агенцията е доста стриктна." Той обяснява, че за да получиш убежище в Германия, не е достатъчно само притеснението да не те вземат в армията.

Карл Коп от правозащитната организация Pro Asyl смята обаче, че този подход не е правилен: "Скандално е да не даваш убежище на хора, които бягат от страната си, за да се спасят от повиквателна за една война, която нарушава международното право." Коп смята, че трябва да се отворят законни пътища за закрила на хора, които хвърлят оръжието или бягат от военна служба. "Гражданите на Русия, които поемат големия риск да обърнат гръб на правителството в Москва, трябва да получават възможност за образование и труд в Германия и в Европа", казва той.

Братята Данил и Владимир от Санкт Петербург вече са получили повиквателни за армията. В Русия повиквателните вече се изпращат по електронен път и се смятат автоматично за получени. Братята се надяват, че сега имат повече шансове да получат убежище в Германия и да започнат тук нов живот. Защото и двамата знаят, че път назад няма, пише авторката на репортажа на АРД Зузана Здразалек.

Автор: Зузана Здразалек


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гьобелсова

    36 42 Отговор
    Пропаганда
  • 2 Дух Ай Ти

    26 20 Отговор
    не е по-срамно от това да си пепеец в България
  • 3 КОТарАК

    40 21 Отговор
    най ми е интересно , що няма бежанци към матушка РУС / сигурно са прости

    Коментиран от #55

  • 4 Майна

    18 29 Отговор
    Близо два милиона ,колкото са ,,руските немци,, се приготвят за връщане в Родината- Русия..
    Разделям се с приятели..
    Завиждам им!!!!
    Те имат Путин..
    Аз- Радев..
    Срам ме е
    Тъжно ми е

    Коментиран от #18, #24, #44, #49, #59

  • 5 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    9 9 Отговор
    ПРОБЛЕМЪТ НА ЦЯЛ СВЯТ Е БЪЛГАРОФОБИЯТА ,НО КАЗВАТ ВАРИ ГО ПЕЧИ ГО СИНЬОТО СИ ОСТАВА СИНЬО В ВСЕКИ ЕДИН АСПЕКТ ,СИНЬОТО Е ОТБОР БЪЛГАРИЯ
  • 6 !!!?

    39 20 Отговор
    То и русофилите не искат в Россия !!!?
  • 7 Смешници

    46 11 Отговор
    Защо не искам да се върна в България и защо над 3 милиона не искаме да се върнем в България .Това е основния въпрос ,а не Украйна и Русия .

    Коментиран от #76

  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    31 9 Отговор
    ХА-ХА-ХА , МОЙТА СЪУЧЕНИЧКА В ГЕРМАНИЯ
    РАБОТИ ОТ 20 ГОДИНИ IT В БАНКА
    И ВЕЧЕ Е НАКРАЯ - ПРЕД ПЕНСИЯ ...
    ... ПОХВАЛИ СЕ ЧЕ ИМА НОВ МЛАД НАЧАЛНИК
    ОТ ПЕНДЖАБ :)

    Коментиран от #23, #69

  • 9 Дойче Лъже

    34 11 Отговор
    Дойчето да драсне защо има бум на закупени имоти в Турция и Гърция от германци, и ЗАЩО Германия се деиндустриализира с толкова бързи темпове??
  • 10 колчо

    26 5 Отговор
    Същият въпрос задаите на българин в Германия защш не иска да се върне в бг.
  • 11 Смешници

    27 13 Отговор
    Аз познавам германци в Испания които не искат да чуят да се върнат в Германия ,продал съм 4 къщи в България и над 12 в Испания на германци и всички казаха ,че не искат да се върнат никога повече в Германия .Защо ли?

    Коментиран от #25, #37

  • 12 Дамммм

    18 10 Отговор
    Пак ДВеле...Извод..--колкото са по-зле нещата за украинците на фронта...-толкова по яко пропаганда в стил ДВеле ще четем.
  • 13 Ами има,

    23 12 Отговор
    то и светът се раздели на 2!
    Едните искат сатанизма, да ги управлява и да им е "религия"! В замяна да имат коли, материални удоволствия...
    Другите искат нормални човешки отношения, без диктатури, без "указания" и заповеди от неизбирани евро-бюрократи, без деменции които са на хиляди км от Европа, те да са ни "началници"!
    Не искаме "посолства" да назначават полицията и армията и искаме нормални училища за децата, без вредна пропаганда! Не искаме да ядем червеи и хлебарки!

    Коментиран от #32

  • 14 БАНко

    14 10 Отговор
    НАТООООООВЦИТЕ , ИМАТЕ ЛИ ТОЛКОВА ,,НУЛИ " ДА ПОКАЖЕТЕ НИЩОЖНИЯ ПРОЦЕНТ ОТ 160 000 000 НАСЕЛЕНИЕ НА РУСИЯ , СЛЕД ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ХЕРСОН , ЗАПОРОЖКА , ЛУГАНСКА , ДОНЕЦКА ОБЛАСТИ И ПОЛУОСТРОВ КРИМ ???? ОСВЕН ТОВА БЕШЕ ОПОВЕСТЕНО - 4 000 000 ОТ ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА СА ЕМИГРИРАЛИ В РУСИЯ !!!
  • 15 Цар Долар

    18 17 Отговор
    Да си руснак по света в момента е срамно клеймо. Нещастнисредновековни безпросветни крадливи и спиртосани племена.

    Коментиран от #17

  • 16 ХАХАХА

    11 9 Отговор
    Ооо,кой предател иска да се върне ? Хайде да не се връзване на платени провокатори ,а?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хахахаха

    13 7 Отговор
    Хахахаха явно в Германия е все по голям процента на гладкомозъчните щом си вярват на писанията
  • 20 Битко

    4 9 Отговор
    Тоа не е од осемсете промила кофти матреал у Росиюшка! Ма с тукашните двайсе промила савецка отайка стават тамън сто!
  • 21 смерш

    7 10 Отговор
    Германците по стара традиция ще се избомбят с тези руснаци. Това са агенти на КГБ , маскирани като бежанци и изпратени с цел да дестабилизират Германия. Това важи и за всички държави. Не трябва да им се дава никакъв статут.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Шлиферът на хана

    6 7 Отговор

    До коментар #8 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Млад, кадърен, перспективен. Всичко, което твоята позната не е. А ти няма и да бъдеш.
  • 24 Ами

    19 10 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    "Те имат Путин.. Аз- Радев.." Значи и те и ти имате едно и също. Радев е слуга на Путин.
  • 25 Защо ли?

    9 7 Отговор

    До коментар #11 от "Смешници":

    На власт се поставят някакви тъпи и продажни! Германия беше до 2000-та година нормална страна. НО, Меркелицата започна да я унищожава, Урсула унищожи пък армията, а тези сега, вече са пълен провал!
    Отдадоха националната независимост с гласуване в НС на СЗО? Този месец "гласуваха"!!!
    Вече богатите олигарси в САЩ ще определят, КОГА да има пландемии, колко време да се ходи с противогази и с какви инжекции да се "лекуват" немците насила!!!
    Е, как да не избягаш??
  • 26 Механик

    4 8 Отговор
    Колко много думи и колко нищо не е казано.
    Ние как да сме сигурни, че споменатите руснаци са реални? Кое ни гарантира това?
    Още повече, че е писано от дойчето. А всички знаем ,че дойчето казва само истината.

    Коментиран от #40

  • 27 братчед от Зимбабве

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Смешници":

    Сирийците и зулусите ли пристигнаха? Сега ще се смесят с кадировците и ще настане такъв живот...

    После ще се срещнат с Хаймарс и черния чувал.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ку-ку

    11 5 Отговор
    Другарю, имам само един въпрос към вас: България от 1945 до 1989 г. свободна държава ли беше или диктатура? Нека тези, които прочетат отговора ви, стига да не ви е срам да отговорите, сами да преценят дали е истина или не!
  • 30 Смотльо,

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "братчед от Зимбабве":

    11 хиляди са от Европа , другите са латиноси и азиатци .Над 1500 са жълтите .
  • 31 Ами кой

    4 0 Отговор
    Те кара да се връщаш!?
    или тй икаш но те не те искат!
    или .....!?!??
  • 32 Ку-ку

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Ами има,":

    Другарю, имам само един въпрос към вас: България от 1945 до 1989 г. свободна държава ли беше или диктатура? Нека тези, които прочетат отговора ви, стига да не ви е срам да отговорите, сами да преценят дали е истина или не!

    Коментиран от #46

  • 33 Инженер Ганев

    4 2 Отговор
    И ние с доктор Ганева сме в приюта в Бремен и мием чинии и пода.
  • 34 стоян георгиев

    4 7 Отговор

    До коментар #22 от "Смешници":

    Тва дето си го писал е лъжа.особено за българите.вуж съвсем друга е ситуацията в украина.може би си взаимствал данните за тях.в украина има поне десет чуждестранни формации.има грузински,руски,чеченски,кавказки,полски,американски...подразделения от доброволци.и са публични .не се крият.българите биещи се за украина са хиляди.тва са българи от бесарабските села от таврииските и даже от крим.един от наи известните защитници на азовстал беше българин,както и един от добровлците спасители на азовци.мнозина българи загинаха биеики се за украйна.

    Коментиран от #41, #60

  • 35 Инженер Ганев

    4 3 Отговор
    И ние с доктор Ганева сме в приюта в Бремен и мием чинии и пода.
  • 36 АХА

    5 1 Отговор
    Бях сигурен, че "афтуръ" е или зелето или денисча.
  • 37 А ти, кво още правиш в Испания?

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Смешници":

    Онези там също са много зле! Когато в САЩ измислят нова "зараза" и в Испания ще затворят пак!
    Почти няма къде да се избяга? Освен много, много далече от Европа? Ама не САЩ, Канада или другите "англисйки страни"!
    И в България не се знае, кои ще наделеят? Кирчовците или народът?

    Коментиран от #57

  • 38 Г-ца каприз

    4 2 Отговор
    Не мога да пророня сълза за дезертьори и предатели....
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ами погледни

    6 6 Отговор

    До коментар #26 от "Механик":

    Колко руснаци са се върнали за да умират Дъртия Педофил ?
    Нали ги виждаме , живуркат си в Германия и нямат никакво намерение да отиват на фронта.
    Хаха
  • 41 АХА

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Стоенчо, събуди се.
  • 42 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    4 4 Отговор
    Шут в гъ з@ и обратно при Путлер
  • 43 Дойчо Велев

    7 4 Отговор
    Днес семейството на Нгуке Очама,живеещ в Мюнхен се увеличи с още едно дете и вече наброява 11 члена.Брат му Мого Очама също има повод за радост,тъй като скоро се очаква и неговият род да нарасне и достигне зашеметяващите 17 деца. Честито на гражданите на Бундестага.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Още по срамно е да си...

    7 4 Отговор
    Българин руска подлога....
  • 46 Не ни пускаха, да излизаме

    6 9 Отговор

    До коментар #32 от "Ку-ку":

    от страната, ама тези 3 милиона българи, които избягаха сега по света, щяха при такава система да са си в България. И те са от най-образованите: инжинери, програмисти, химици, физици, лекари....
    А сега работят за чужди страни и там раждат децата си! А с България, какво става? Еми, на ти демокрация, когато България умира? За какво ти е "свободна система", когато след 30-50 години умира народа ти???
    Дали не е е по-добре да се развива ТУКА индустрия и модерно, технологично общество със силна икономика, която да задържи българите в къщи? ИЛИ такава "свобода" да ги изпуснеш по цял свят и тука да останат само старците и некадърниците?
    Някога и аз мислех, че соца е диктатура, но след всичко, което става сега, не мисля така!

    Коментиран от #70

  • 47 Татко Барва

    2 5 Отговор
    който обича да си сменя пола често и да хапва донери с буболечки, в никакъв случай не би се върнал в Русия и ние напълно го разбираме - Европа е мястото за такива като него
  • 48 А от България

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    колко избягаха а
    щот ни сме демо?
    демокрация!
    и проджават да бягат!???
    на 100 милиона 2 милиона колко са?
    А на 7милона 1,5милона ??
    колко са !!!!!!
  • 49 Разчувства ме еййй....

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Качи се на паметника на Альоша и си поплачи, ще ти мине, за твоите приятели които заминават при путин не мисли и не се притеснявай, ВСУ ще се погрижи за тях.
  • 50 Закс

    5 1 Отговор
    А защо англичаните не искат да се върнат в евроейският съюз ???
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Пха ха ха ха

    2 0 Отговор
    Срамно клеймо е да си българин продажно крадливото племе
  • 53 Аре нема нужда

    0 1 Отговор
    Такива да се връщат в детородния орган на стринка си.
  • 54 Путиноид

    8 4 Отговор
    Лесно е да си Копейкаджия в Свободна Държава
    но Свободен в Копейкаджийска Държава, няма начин.
  • 55 Бежанци

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    От Украйна 3500000официално,не официално 5000000.Обясни ми как няма бежанци в Русия
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 В САЩ, Канада и другите английски страни

    7 3 Отговор

    До коментар #37 от "А ти, кво още правиш в Испания?":

    Няма да бягаш, бягаш в Северна Корея, Монголия, Судан, Еритрея или в Конго...

    Коментиран от #61

  • 58 В ютюб има

    5 2 Отговор
    много клипове където руснаците се оплакват, че не ги искат за квартиранти, не им дават работа и социални, гонят ги от университети, отнасят се с тях като хора втора ръка. Казвали им: "стойте си в хубавата Русия, какво идвате в джендърския гнил запад, обиждате ни строя и начина на живот, а не можем да се отървем от вас".
  • 59 Хахахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Че кой те спира да имаш Путин за президент? Не се оправдавайте с това другари? Колко българи имат Байдън за президент? Много нали? Колко имат Шолц? Колко имат Макрон? И т. н.? А защо русофилите не искате Путин за президент, като отидете в Русия? Да не би да ви е страх? Или отговора ви е като онзи дето викаше - абе аз исках, ама нямах желание?

    Коментиран от #62

  • 60 Ейййй

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    тия дето се бият за Украйна са фашисти?
    каде са публичните данни!
    всички отричат да има техни граждани!!!!
    та въпроса е ние ли сме идйьти или ти ни правиш такива!!!!
  • 61 Вярваш или не,

    4 4 Отговор

    До коментар #57 от "В САЩ, Канада и другите английски страни":

    точно английските страни са олигархични ДИКТАТУРИ! Виж как мина "пландемията" в Австралия? Виж, виж... и после давай акъл!
    И това става все по-видимо и вече започват и терора над нормалното население.
    А ЕС им е подчинен... Правят същото! Даже и на сън не ми е хрумвало, че в Европа ще издигнат червеите и хлебарките до "храна за хората"?? Ама ти да не мислиш, че Ротшилдовите ще ядат и ТЕ хлебарки???
    Или ще се откажат от охолния им живот, частните си самолети...., за да "пътуват" с тротинетки??? :)
    Еми включи си главата, за кво ти е иначе? Да пазиш равновесие?

    Коментиран от #66

  • 62 Аз съм в Русия

    6 5 Отговор

    До коментар #59 от "Хахахаха":

    И съм доволен от Путин, а ти върви при деменцията байдън.

    Коментиран от #63

  • 63 Хахахаха

    9 3 Отговор

    До коментар #62 от "Аз съм в Русия":

    И аз не съм в България, но няма значение къде съм. Така, че след като си в Русия, вземи и русофилите от България, кажи им да не се плашат и да тръгват. България все пак е страна от ЕС и НАТО. Предполагам, че не искат да живеят във вражеска държава която е обявил техния президент Путин, България!

    Коментиран от #65, #67

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Абе кой те е питал,

    4 5 Отговор

    До коментар #63 от "Хахахаха":

    къде да си?
    Референдуми за ЕС и Нато?
    Набутаха ни, без да разберем, какво става!
  • 66 Ти от коя....

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "Вярваш или не,":

    Психиатрична клиника излезе????
  • 67 Той е обяявил за враг

    1 6 Отговор

    До коментар #63 от "Хахахаха":

    Не народа а политиците които управляват България. Както видяхме че Бълария се управлява от предатели като Кокорчо, Киро тъпото и други екземпляри.

    Коментиран от #72

  • 68 Никой

    2 0 Отговор
    Нали уж са нацита, що при тях. Аа, шпиони били ! Абе елате на нашето черноморие, тук рахат за шпион ! Бъкано било . Ама нашите служби знаят и си траят.
  • 69 ъхъ

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ами, кадърните бягат и от БРИГС
  • 70 Ку-ку

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Не ни пускаха, да излизаме":

    Аз питах имало ли е диктатура, а не да ми философстваш!
  • 71 Торнага

    3 1 Отговор
    Глупости, аз пък искам да же да си взема руско гражданство. Поне да съм защитен.
    Стига да дават и отивам в консулството в Бъргас !!!
  • 72 Хахахаха

    5 4 Отговор

    До коментар #67 от "Той е обяявил за враг":

    Ами предатели са тези които са против политиката в държавата! В Русия предатели село смятат тези, които подкрепят запада и лежат по техните затвори, по Тошово време хората които подкрепяха запада чукаха камъни в Белене. А сега предателите, които подкрепят Русия обикалят свободно, без никой да може да им каже нещо и това в името на демокрацията. Русофилите също трябва да чукат камъни в Белене, така както лежаха едно време антикомунистите!

    Коментиран от #73, #75

  • 73 Торнага

    3 2 Отговор

    До коментар #72 от "Хахахаха":

    То се видя кои са предателите! Объркал си се яко , евроатлантиците са предателите то и те по цял ден обикалят телевизиите пък и си признаха че общо нямат и 10 %.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Сите комунаци и русороби

    2 1 Отговор

    До коментар #72 от "Хахахаха":

    В БЕЛЕНЕ
  • 76 стоян

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Смешници":

    До 7 ком - ти не казваш ама ние знаем защо не се връщат децата на бкп - защото имат много пари които открадоха от България и там на запад живеят без да работят
  • 77 300303

    1 2 Отговор
    Мъли ма майчице туй контра настъпление от двата фланга на Бахмут кък са е надянало на ВДВ
    кък пък баш там са застанали сякаш са знаели
    горките фашисти са им прайли напрао МАРМАЛАТ увит в шоколат
    отяли са си тъй яко ,че думата КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕ и ЗАЛОЖНИ изчезнаха от пресата
    сигурно ся ги трият и от речника
    И Вагнер изблъфирали че се изнасят и са ги чакаларили
    БЕГИ МАНИ ЗАЙВИ в пентагона не знаят къде е топката а бедните украински деца са на визитация на Бандера

    Коментиран от #78

  • 78 НАГЛОСАКСА

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "300303":

    И няма да искате имунитета на нашия виден евроатлантик , ЧЕКМЕДЖЕ АГА да не барате меча

    чуека е изтъркал 5 килимчета на Козяк изпратил е цялото българско оръжие за победата на фашизма, 16 апартамента е платил в блок 70 с пари назаем , дума не е отворил супурнайсе години на власт за замразените 1 милярд български авоари в федералния рзерв дълг от ирак
    и НЯЯ Го БАРАТЕ
    това е същността на евроатлантизма и партнъорството -
    ся за дреболии като кюлци и евраци и палати в испания и мис гащи и мишо бирата ли ще се заяждате
    Ний въ знаем българите кът хора ларж дет не ги боли и 6 милярда да дадът за рисунки
    ся ИЗДРЕБНЯВАТЕ и СЕ ИЗЛАГАТЕ
    и слагате думите ЕВРОАТЛАНТИК и ДОСТОЙНСТВО в 1 изречение и да искате да си даде имунитета
  • 79 Като глупаци...

    2 2 Отговор
    Великата руска мавия и олигарстични пиявици на Путин и Медведев. Ма тук в България все още има хора които вярват в мъртвия СССР и мама расия хахах. Няма го СССР няма варшавския договор с агенцията на КГБ служещи за родината си и народа. Цялата система се срина и сега там в Кремъл седят пияни генерали който се сменят през седмица поради липса на адекватно командване. И руския Цезар с богатите олигарси който самите те ще го тупнат. И ти ли Брутее и ти ли..........ме мразеше.
  • 80 Иван

    0 0 Отговор
    Всички руснаци да стоят в русия завинаги.
    Като не им харесва руската мизерия, да я променят.
Новини по държави: