Last news in Fakti

2 Юни, 2023 18:00 7 135 26

"Готвят ни програма за обедняване на Германия"

  • германия-
  • популисти-
  • алтернатива за германия-
  • обедняване-
  • зелените

Десните популисти в Германия си имат нов любим противник

"Готвят ни програма за обедняване на Германия" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вече от месеци насам „Алтернатива за Германия“ (АзГ) не спира да тръби: политиките на правителството били не просто провал, а и заплаха за мира и просперитета. Във всички области на политиката дяснопопулистката партия залага на конфронтацията: по отношение на войната в Украйна тя изисква мирни преговори с Русия вместо доставки на оръжие. В миграционната политика настоява за "затваряне на границите" вместо за наемане на квалифицирани работници от чужбина.

И тази стратегия се оказва доста успешна. Ако сега имаше избори в Германия, „Алтернатива за Германия“ щеше да получи 18 процента от гласовете на избирателите - колкото и Социалдемократическата партия – което е рекорд за десните популисти.

Срещу официалните позиции

Но истинският им възход се дължи основно на агресивния курс срещу енергийната и климатична политика. Мерките на правителството, в което има представители на Зелените, АзГ нарича "програма за обедняване". А председателката на тяхната парламентарна фракция Алис Вайдел нарича плановете за преминаване към по-екологично отопление на жилищата - с по-голям дал на възобновяемите енергийни източници - с думата „клане“. "Хората, които няма да могат да си го позволят, ще са принудени да продадат къщите си", твърди Вайдел.

Когато емоциите са по-важни от фактите

В своето отрицание на мерките за опазване на климата партията надминава дори много други европейски крайнодесни партии, отбелязва Кристоф Рихтер от Института за демокрация и гражданско общество в Йена: "АзГ поставя под въпрос научните познания за това, че климатичните промени са причинени от човешката дейност. Поради това тази партия смята за ненужни мерките за опазване на климата."

По климатичните въпроси от „Алтернатива за Германия“ се застъпват за изкопаемите горива и ядрената енергия и са категорично против вятърната енергия. Експертите отбелязват, че тази партия залага повече на емоциите, които са ѝ по-важни от някакви програмни принципи. Или както отбелязва пред ДВ Кристоф Рихтер: „При АзГ наблюдаваме как те прегръщат теми, които генерират страхове или към които хората се отнасят с резерви“.

Крайно агресивни лозунги

Междувременно десните популисти от АзГ превърнаха германските Зелени в свой централен противник. За тях идеите на Зелените за отворена към света и многолика Германия, която се грижи за защитата на климата, водела до апокалиптичен сценарий: „Отнемат собствеността на гражданите!“, „Унищожават нашето благоденствие“, "Баербок действа престъпно и безумно!" - с такива зловещи лозунги партията се бори срещу Зелената партия, чиито министри са Аналена Баербок и Роберт Хабек – съответно на външните работи и на икономиката.

Особено в социалните мрежи битката на десните популисти е доста успешна: според проучванията на общественото мнение „Алтернатива за Германия“ е първа политическа сила в три източногермански провинции, където догодина предстоят важни избори за местни парламенти. Кристоф Рихтер от Института за демокрация и съвременна история в Йена казва: "Същественият фактор за успеха на кампаниите на АзГ е, че техните разкази се възприемат и от центристките среди в обществото. Това е много опасно, защото в крайна сметка вреди на утвърдените партии, а и на защитата на климата", подчертава той.

Автор: Ханс Пфайфер


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    5 49 Отговор
    Агресивните лозунги са наследство от Ленин. Бъдещето също е ясно с Ленин на устата.

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 2 Следващият..

    67 4 Отговор
    Следващият председател на ЕС ще бъде Орбан,само той е на "ти" с проблемите на Съюза.Сегашните мъпети са пътници..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Може пък да се сбъдне

    50 5 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    мечтата на Ленин? Революция в Германия. Унизиха ги първата и втората световна, веднага след това щатска окупация. Докога ще търпят?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мхм

    5 41 Отговор
    Алтернатива за Германция къде вирее в бившето ГДР в бившето ГДР какви има руснаци.Тоест руснаците изведнъж са сатнали по германци от немците.Толкоз пък да милеят за тас германция дето до преди 1989 са били танкисти и летци там от Советских войск

    Коментиран от #9

  • 7 КГБ агитка

    5 37 Отговор
    Още едни "миротворци", но ако може РуЗЗия да си задържи окупираното.
  • 8 Германистан на три минарета

    23 14 Отговор
    Всъщност Германистан има крехък шанс да оцелее още малко точно с партии, като АзГ!
  • 9 Източно германците

    37 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мхм":

    имат база за сравнение и това е поводът за вълненията.

    Коментиран от #10

  • 10 Мхм

    3 25 Отговор

    До коментар #9 от "Източно германците":

    Да наистина беше страхотно тогава никакви стоки само Кореком за лидерите
  • 11 въпросче

    14 3 Отговор
    А кога ще има хайл?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    6 22 Отговор
    Те популистките партии навсякъде са един дол дренки…..
  • 14 Госあ

    38 2 Отговор
    шорошките подлоги наричат държавните и националните интереси - популизъм !!! До там е стигнала проказата. Днес, нормалните наричат луди…
  • 15 Анонимен

    31 0 Отговор
    Според Дойче веле който иска мирни преговори залага на конфронтацията. Интересно умозаключение в стил Оруел.
  • 16 Не е нещо ново

    1 23 Отговор
    В "Алтернативата " преобладават немски граждани с руски произход.Измислили са подходящо име и действат по сценарий.

    Коментиран от #20

  • 17 БАНко

    19 0 Отговор
    ,, ТАЗИ СТРАТЕГИЯ СЕ ОКАЗА ДОСТА УСПЕШНА ..... " НАТООООООВЦИТЕ , УСПЕХА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ ПОДКРЕПАТА НА ХОРАТА , НА ГЕРМАНЦИТЕ !!!! ХОДЕТЕ ГИ ИЗБИЙТЕ , КАКТО ПРЕДЛАГАТЕ ДА СЕ СПРАВИТЕ С ,,ВЪЗРАЖДАНЕ "И БЪЛГАРИТЕ , КОИТО ГИ ПОДКРЕПЯТ !!! ТЕ СЪЩО СА БЪЛГАРИ И ЖИВЕЯТ НА ....НАШАТА УЛИЦА !!!
  • 18 катран

    12 2 Отговор
    наемане на квалифицирани работници от чужбина...като гледам колко са разработили талибани и техните семейства..колко са наивни германци..
  • 19 Дядото на Шолц

    4 0 Отговор
    Гутен так, аувидерзен стандарт- абе почвайте да садите картофеле.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ...

    0 11 Отговор
    Същите националисти като Атака на времето. И като нео-атакистите в България в момента. 10% ма рИват като за 80.
  • 22 Касапин

    11 0 Отговор
    ЕСТЕСТВЕННО ЧЕ ПСИХОЗЕЛЕНИТЕ СА ОСНОВНА ЗАПЛАХА ЗА ЕВРОПА И НОРМАЛНИТЕ НЕМЦИ ГИ МРАЗЯТ И В ЧЕРВАТА БАВНО И ПОЛЕКА ЕВРОПА СЕ СЪБУЖДА НЕ НА СОРОС НЕ НА ЗЕЛЕНИТЕ ТАЛИБАНИ НЕ НА ПОДКРЕПАТА ЗА УКРОНАЦИОНАЛИСТИТЕ НЕ НА УВЕЛИЧЕНИ РАЗХОДИ ЗА ОРЪЖИЯ ЕВРОПА ХРИСТИЯНСКА КВО ОЩЕ ИСКАШ
  • 23 Одит

    6 0 Отговор
    Ясно е че човек не влияе на климата а трови себе си!
    Едно изригване на вулкан променя климата повечв отколкото човечествоо за сто години.
    Но който не е с зелените е враг! Това че на полюсите ще се стопи леда е нормално Състояние на земята. Това зелено мнение за период от 50 години е антропоморфно; тоест много далче от истината и реалноста! Земята е на 4,5 милиарда години и нормалното и състояние е да е по топло с 10 градуса и без лед на полюсите!

    Коментиран от #24

  • 24 АРГОН

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Одит":

    Точно.

    Истерията с климата е с цел налагането на сатанистка диктатура под благовидното прикритие, че така спасяват планетата. Но първо хазарите се опитвата да сплашат населението (гоите). Уплашените гои безропотно биха приели всякаква диктатура без съпротива.

    Хазарската мафия начело с Ротшилд използва същата психологична схема, както и при пландемията Кромид-19. Първо налагат страх чрез четвъртата власт - медиите.
  • 25 Вирус

    4 0 Отговор
    Дойчото това е истината ама не им отърва на сегашните управляващи целта е частната собственост за да няма независими граждани
  • 26 От страни

    2 0 Отговор
    Ако можеше ова да ги успокои бих им казал че не само Германия - поредната крачка на Новия Световен ред предполага обедняването на всички богато живеещи държави. Ще се премаха средната класа - всичките бедни и само господарите богати - две класи. Затова СПИРАТ производствата и в магазините тотален недостиг на стоки. Забравете туризъма и луксозните неща. Ще бъде като в романа на Херберт Уелс - елои и морлоци. Вие гледайте филмите им - това е програма на реда който те искат да направят. Било то Гладни игри или Елизиум - рай не на Земята.
Новини по държави: