Last news in Fakti

31 Май, 2023 16:03 2 443 21

Швеция с отчаян опит да умилостиви Реджеп Ердоган за НАТО

  • швеция-
  • нато-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • йенс столтенберг

Анкара твърди, че Стокхолм укрива членове на екстремистки групировки, предимно кюрдски, които смята за терористи

Швеция с отчаян опит да умилостиви Реджеп Ердоган за НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ново антитерористично законодателство, което влиза в сила тази седмица, трябва да проправи пътя за присъединяването на Швеция към НАТО през следващите седмици и да преодолее турското вето, каза в сряда шведският външен министър Тобиас Билстрьом, цитиран от Ройтерс.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Докато Финландия се присъедини към военния алианс през април, кандидатурата на Швеция беше задържана от Турция въпреки сделката, сключена в Мадрид миналата година, докато не отговори на турските опасенията за сигурността.

"Това ново законодателство ще затвори вратичка в нашето вече съществуващо антитерористично законодателство", каза Билстрьом пред репортери в Лулео, Северна Швеция. "Швеция досега не е забранявала участието в терористична организация. Сега ще направим това."

Турция твърди, че Швеция укрива членове на екстремистки групировки (предимно кюрдски), които смята за терористи.

Новото законодателство, което според Билстрьом изпълнява ангажиментите на Швеция, поети в Мадрид, ще забрани организирането на срещи или предоставянето на логистична или финансова помощ или дори храна на забранени групировки.

Широкият обхват на закона предизвика опасения в Швеция дали той може да наруши свободата на словото и други основни права. Но правителството се надява, че с него ще убеди наскоро преизбрания турски президент Реджеп Тайип Ердоган да даде зелена светлина на членството в НАТО преди срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли.

Ердоган е подложен на международен натиск не на последно място от Съединените щати, да подкрепи кандидатурата на Швеция за НАТО, но досега той отказва да отстъпи. Билстрьом каза, че се надява срещата на НАТО в Осло тази седмица да подчертае необходимостта от бързо присъединяване.

"Очаквам да излязат ясни послания... че Швеция е добре дошла в семейството на НАТО и че има големи очаквания, че ще станем член преди срещата на върха във Вилнюс", каза той.

Билстрьом се надяваше да се срещне с колегата си Мевлют Чавушоглу в Осло, но турският външен министър няма да присъства на срещата ма министрите на страните от НАТО в норвежката столица.

Въпреки това Билстрьом каза, че двете страни ще се срещнат в рамките на Мадридския процес, "което отново е много по-важно от двама министри, които седят и пият кафе".

Новото законодателство на Швеция срещу тероризма може да бъде подложено на ранен тест.

Турция иска Швеция да преследва лица, които са прожектирали знамето на Кюрдската работническа партия (ПКК) върху сградата на парламента в Стокхолм по време на изборите в Турция.

ПКК води бунт срещу турската държава от 1984 г. насам и над 40 000 души бяха убити при сблъсъци. Тя е считана за терористична организация от Турция, Европейския съюз и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Реалиста

    31 43 Отговор
    НАТО е терористична организация, САЩ, Англия и ЕС под командването на Урсула-родила 7 деца да призовава и отпуска милиарди и оръжие за украинската военна хунта е престъплението на века! Тези са обезумели и ще унищожат три поколения на света! Спрете се безумци, воювате срещу една страна, апетитна за всеки обезумял агресор!

    Коментиран от #4

  • 3 пепа

    33 43 Отговор
    Браво Ердоган! НЕ на поредната агресивна страна-Швеция в клуба на агресивното НАТО!

    Коментиран от #5

  • 4 Само питам

    41 9 Отговор

    До коментар #2 от "Реалиста":

    Швеция беше неутрална повече от 200 години. Беше неутрална по времето на Студената война, когато света се бе разделил на два лагера. И защо едва сега иска да се присъедини към "терористичната", както казваш ти организация?
  • 5 Само питам

    23 7 Отговор

    До коментар #3 от "пепа":

    По твоята логика и Ердоган и Турция са агресори.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А ТАКА ДЕ !

    14 20 Отговор
    Унгария стопира влизането на Швеция в НАТО
  • 8 Швед

    22 13 Отговор
    Какво толкоз? На Шведите не им е пукало никого. Да пращат викингите да опожарят Цариград. По пътя може да унищожат и Москва, че не са си плащали данъците към Стокхолмския ярл от 800 години.
  • 9 Мим

    19 20 Отговор
    Не само Турция е против ,Унгария също е против.Така,че не се знае какво ще стане.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 така така

    14 21 Отговор
    Я защо изкарвате стари снимки, а не дадете днешният фашист на Швеция?? Нещо много го спотайвате да не му се види фашистката морда...
  • 12 Антрикот

    10 21 Отговор
    Значи досега не е било забранено да се членува в ТЕРОРИСТИЧНА организация, а аз си мислех че нашата демокрация е криворазбрана.
  • 13 Българи

    5 16 Отговор
    Само питам нали Ердо ги пусна преди изборите сега какво става пак ли не ги пуска ако е така е много добре
  • 14 бай Иван

    3 20 Отговор
    Да преместят шампионата по се.кс дето подготвят за 8.06.2023 г в Турция. Само да добавят малко повече анадолски иширети и ще ги омилостивят.
  • 15 Юрий Долгоруков

    7 19 Отговор
    Целта на НАТО и САЩ е Русия да бъде плътно обграден от смъртоносен пояс и постепенно задушена ! Едно им се чудя на шведите , вместо да се стремят към неутралност те се завират в шамарите ! Русия няма претенции към Швеция и не би я нападнала !

    Коментиран от #16, #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Чичолина

    5 0 Отговор
    Съгласно новите ценности и старите турски традиции, няма нужда да се отчайват толкова, само да се отпуснат и да дишат дълбоко.
  • 18 Истината

    9 0 Отговор
    Защо Швеция укрива и подпомага терористи на ПКК, която самата тя признава за терористична организация?
  • 19 Калпазанин

    6 0 Отговор
    Някой е в партер и това не са комшиите, щяха да са ама излязоха умни и не си избраха палячо за президент
  • 20 Толкова си зле

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Юрий Долгоруков":

    Че няма смисъл да ти отговарям!
  • 21 Мика

    0 2 Отговор
    Ердоган ще подпише няма къде да ходи, защото има нужда от финансова помощ от ЕС и САЩ.
Новини по държави: