Last news in Fakti

16 Май, 2023 09:49 6 548 59

"Ще станем свидетели на срив на всички пазари"

  • инфлация-
  • сащ-
  • икономика-
  • пари-
  • пазари-
  • джанет йелън-
  • джо байдън-
  • дефолт

Разходите на американското министерство на финансите за заеми са се увеличили "значително"

"Ще станем свидетели на срив на всички пазари" - 1
Снимка: Shutterstock

Американската министърка на финансите Джанет Йелън предупреждава за ръст на разходите за заемни средства на САЩ на фона на патовата ситуация с тавана на дълга, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Разходите на американското министерство на финансите за заеми са се увеличили "значително за ценни книжа с падеж в началото на юни", отбеляза Йелън в писмо, изпратено вчера до лидерите на Конгреса. Тя също така повтори оценката си от началото на месеца, че т.нар. Ден Хикс - когато правителството рискува да изпадне в неплатежоспособност - може да настъпи след 17 дни, освен ако законодателите не вдигнат тавана на дълга.

Доходността на краткосрочните съкровищни бонове с падеж през следващия месец се повиши, тъй като патовата ситуация по отношение на тавана на дълга се проточи, отразявайки нарастващите опасения на инвеститорите относно перспективите за фалит. Инвеститорите избягваха американските държавни облигации с падеж около Деня Хикс, което принуди американското министерство на финансите да плаща по-високи лихви на търговете. Най-скорошното си предупреждение Йелън направи в навечерието на среща в Белия дом, на която ще присъстват президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите, републиканецът Кевин Маккарти.

Очаква се двамата да се срещнат днес с лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл, лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър и лидера на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис. Междувременно председателят на Комисията по ценни книжа и борси Гари Генслър каза вчера, че един евентуален дефолт би бил "немислим", оприличавайки тази възможност на "бушуващ пожар".

"Ще станем свидетели на срив на всички пазари", каза той на конференция, организирана от Федералния резерв в Атланта, като добави, че предприятията и собствениците на жилища ще бъдат засегнати от по-високи разходи за заеми. "Това ще бъде една ужасна бъркотия", каза още служителят, цитиран от "Файненшъл таймс".

Байдън и лидерите на Конгреса се срещнаха за първи път, за да разговарят за тавана на дълга миналата седмица, но следващата среща, първоначално насрочена за миналия петък, бе отложена, след като служителите заявиха, че се нуждаят от повече време за преговори, отбелязва британското издание.

Белият дом и конгресмените демократи поискаха "ясен" законопроект за повишаване на тавана на дълга без предварителни условия, докато републиканците искат да обвържат по-високия таван с по-големи съкращения на обществените разходи. През уикенда служители, информирани за хода на преговорите, казаха, че се очертава сделка, с която да се орежат обществените разходи за период от няколко години. Подобна сделка може да включи също прибягване до неизползваните фондове за преодоляване на последиците от пандемията от коронавируса и ускоряване на процеса за издаване на разрешителни за големи инвестиционни проекти, смятат служителите.

В неделя Байдън каза, че е "оптимист", че може да бъде постигната сделка. "Никога не е добре да се дава оценка на преговорите по средата им. Оставам оптимист, защото съм оптимист по рождение", заяви президентът пред журналисти пред къщата си в Рехобът Бийч, щата Делауеър. "Наистина смятам, че има желание както от тяхна, така и от наша страна да постигнем споразумение. И мисля, че ще успеем да го постигнем", изтъкна Байдън. От публичните изказвания на Маккарти пък лъха на песимизъм. В неделя той заяви, че двете страни все още са "далеч една от друга".

"Изглежда като да преговарят, но не предлагат нищо сериозно. По-скоро ми се струва, че повече искат фалит, отколкото сделка", добави Маккарти. Датата на опасния дефолт на САЩ наближава, пише в заглавие в. "Монд". САЩ ще достигнат тавана на публичния си дълг, разрешен от Конгреса в началото на юни. Без споразумение между Джо Байдън и републиканците САЩ ще изпаднат в неплатежоспособност. Преговорите обаче са белязани от политическо напрежение, посочва френското издание.

След броени седмици САЩ ще достигнат тавана на дълга, определен от Конгреса на 31 381 млрд. долара (около 29 000 млрд. евро), а двете спорещи страни отказват да отстъпят. От едната страна е председателят на Камарата представителите, републиканецът Кевин Маккарти, който иска да обвърже това увеличение с ясни съкращения във федералния бюджет, а от друга е президентът демократ Джо Байдън, който отказва всякакви предварителни условия и повтаря, че няма да се поддаде на изнудване.

„Провалът не е опция. Плащаме си сметките. Избягването на фалит е основно задължение на Конгреса на САЩ“, каза американският президент след среща с членове на Конгреса миналия вторник. Само че датата на възможния дефолт наближава: може би още на 1 юни, смята американската министърка на финансите Джанет Йелън, отчасти поради по-ниските данъчни приходи. Във всеки случай това може да се случи през следващите седмици или месеци. Опасността от фалит нараства. „Неизпълнението на дълга ни би подкопало икономиката на САЩ и световната икономика толкова много, че всички трябва да смятат тази идея за немислима“, предупреди Йелън в четвъртък, преди срещата на финансовите министри от Г-7 в Ниигата, Япония, цитирана от "Монд".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    39 105 Отговор
    Ще станем свидеттли на Разпада на Русия и смъртта на Путин

    Коментиран от #4, #50, #54

  • 2 всичко

    44 87 Отговор
    е за предпочитане пред руската мизерия и диктатура

    Коментиран от #20, #25, #32, #59

  • 3 честен ционист

    36 12 Отговор
    Всички след година ще си тананикате песента от Евровизия на Лорин - Тату и няма да знаете защо.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Идат Идат

    16 59 Отговор
    Идат Идат ИиииДат Украинците бягайте бягайте прушливи Братушки ако иматевсе още крака

    Коментиран от #45

  • 6 математик

    31 19 Отговор
    само си помислете колко трилиона долара има в обръщение... и дали ще допуснат това! винаги едно и също, всяват паника, от която печелят

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 мдаа

    100 6 Отговор
    Дефолт означава спиране на плащанията по дълговете, което значи неплатежоспособност, иначе казано - фалит. Санкциите срещу Русия доведоха до постепенното отпадане на долара като резервна валута, което се отрази сериозно на финансовата система на САЩ. Милиардите, които се дават на Украйна, също имат своя принос. САЩ влязоха в собствения си капан и вече започнаха да го разбират, което означава, че трябва да очакваме ожесточаване на военния конфлликт и неговото разрастване - вероятно в наша посока. Змията като умира най-смъртоносно хапе.
  • 9 Няма време!

    89 6 Отговор
    Всичките яйца в една кошница. За укрите не знам, но за краварите вече няма друг път. Или печелят в укристан или загиват. Очакваха разпада на Русия и докопване до природните и богатства. Кравите нямат време, затова ще ускорят процеса по изпращането на нови роби за пушечно месо. От там и политическия цирк у нас. Трябват роби от Източна Европа да мрът за кравешките интереси или краварника фалира

    Коментиран от #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 друг математик

    81 2 Отговор

    До коментар #6 от "математик":

    Няма никакво значение колко трилиона долара има в обръщение, има значение тяхната стойност, а тя се определя от покритието им, което от десетилетия не е златно, а вече и стоково не е.

    Коментиран от #37

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ятгаес

    75 1 Отговор
    Краварите ще изгърмят първи а след тях са наред Европа. Дълговете им станаха космически а нищо конкурентно не произвеждат. Вече никои не иска да им дава на заем пари на тези разбойници кравари.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ХАХАХА

    50 0 Отговор
    Къде е Хампуцото да се изтропа че няма страшно и никой няма да обеднее,еле българите! Що се крие като мишка в дупка? Малиий какъв делото ще настане в ЕС, ама ще се кефя без проблем.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Търновец

    54 1 Отговор
    Голяма част от Американския държавен дълг беше за двете войни в Ирак и Афганистан - поне 3000 милиарда долара, много милиарди отидоха за Израел, ако тавана не се вдигне Американските федерални полицаи престават да получават заплати, а ние може да не получим ефките, в Германия милиони отиват на улицата

    Коментиран от #23, #29

  • 19 Брюксел

    15 26 Отговор
    Важно е да помогнем на нашите партньори! Имаме механизъм за подпомагане! Всички членове на ЕС да се изтръскат с по 10% от БВП - и да дадем на САЩ! Сега е момента да се докажем като надежден партньор! Да последваме примера на Кирил Петков (дарете по една заплата за Украйна).
  • 20 вокаъес

    54 11 Отговор

    До коментар #2 от "всичко":

    Ще се молиш от Русия да ти дадат парче хляб. Не е далеч деня. Вие сте "демократи" ама само с лозунги и заклинания не се живее. Скоро ще са на опашка при Русия и Китай всички "демократи". Трябва и да се яде освен да лъжете.
  • 21 Пха ха ха ха

    44 4 Отговор
    Скоро с долари ще си палим печките а атлантиците ще ги ползват за тоалетна хартия

    Коментиран от #30

  • 22 Ще стане готино

    24 5 Отговор
    хаус, глад, мизерия и секс по улиците.

    Коментиран от #38

  • 23 Хохохо

    24 3 Отговор

    До коментар #18 от "Търновец":

    Е нали ги платихме така усложлив в аванс хахах
  • 24 Пха ха ха ха

    43 3 Отговор

    До коментар #9 от "Няма време!":

    Да ходят евроатлантиците да мрът за нато и колективният запад
  • 25 Сократ

    41 7 Отговор

    До коментар #2 от "всичко":

    И от къде ти е информацията? В мизерстващата Русия за две-три години се строи магистрала Москва-Казан. В просперираща България за повече от двадесет години не могат Струма да довършат.
  • 26 факт

    45 1 Отговор
    Официално САЩ дължи на България 4 милиарда за стока, която не е доставена в срок. Време е да развалим договора и да си поискаме парите преди да обявят официален фалит, защото и на нас ни трябват пари. С какво ще пазим Сарафов и Ясен Тодоров? А?
  • 27 Ха ха ха ха

    1 28 Отговор
    Тая информация ще е от ТАСС,щом доклада бил от началото на юни….Туй е,като завръщане в бъдещето 😂😂😂
  • 28 Кресна

    42 0 Отговор
    Всички атлантици и от факти ,помните ли думите на Байдън в Полша ? Русия ще фалира още тази година и рублата ще стане 200 за долар.Е стана ама с американската държава .Амин дай Боже по бързо .
  • 29 тогава

    24 0 Отговор

    До коментар #18 от "Търновец":

    бойкоглу да връща милиардите за предплатените ф-ки.
  • 30 Буха ха

    2 11 Отговор

    До коментар #21 от "Пха ха ха ха":

    По застрашени са валутите на тези държави които нямат военни бази и самолетоносачи навсякъде по света.
  • 31 Мизерията

    6 15 Отговор
    и глупостта са присъщи на североизточните варавари. Заразата прониква и у нас.
  • 32 Кресна

    26 9 Отговор

    До коментар #2 от "всичко":

    Кога беше ти в Русия ? Живея от 20 години и отидох с 1000 Евро.За твое сведение ,имам къща в Марбея ,апартамент в Бенидорм ,къща е Лион и къща в Русия .Парите ми в банката са отделно.Какво прилича България 16 години след влизане в ЕС и какво постигна ти там ???

    Коментиран от #43, #46, #47

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мухаа,хаа!

    22 2 Отговор
    Там всички са от едно котило! За вътрешна употреба, се джавкат заради бъдещите президентски избори.Но със сигурност, два - три дни преди деня"Х" ще пуснат циклостила на макс.Изтъркан филм,който въртят още от 80- те на миналия век Ще пуснат зелендаша в употреба, и ще плащат с него, лихви пак върху техен зелендаш,без грам покритие.Който езуйтски са нарекли" Държавни облигации .Който ще закупуват марионетките,за да чакат нов зелендаш срещу него да им доставят реални стоки,услуги, суровини.Змия ,захапала опашката си! Има тяхно сайтче- Сток дебт.ком( нсрочно на кирилица) .За любопитните да прочетат.Обща задлъжнялост - над 102 трилиона.

    Коментиран от #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 байгън

    18 0 Отговор
    Нагли те хамериканци ще ходят в Япония да видят колко са жертвите от атомните бомби
  • 37 ??????????....

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "друг математик":

    Колко процента са задлъженията им спрямо техният БВП?
  • 38 О МАЙН ГОД😱

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "Ще стане готино":

    ТИ ВИЖДАШ..БЪДЕЩЕТО В..РУ.ИЯ...👍
  • 39 Ротшилд

    6 1 Отговор
    Хайде, хаирлия да е!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Лош

    11 3 Отговор
    Надявам се искрено САЩ да повишат тавана на дълга си защото както са притиснати в ъгъла ще предизвикат трета световна война за да излязат от ситуацията. Някой трябва да плати сметката за оръжията за Украйна.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 😆....

    4 12 Отговор

    До коментар #32 от "Кресна":

    В Бахмут неси ли си купил къща още? 😆, такива празнотиквеници като теб съм срещал много 😆
  • 44 ниски данъчни приходи

    12 0 Отговор
    А защо са ниски данъчните приходи? Увеличената безработица обикновено води до намаляването им, от друга страна милионерите крият данъци като изнасят парите си в офшорки, не е ли време САЩ да приложи Магнитски на собствената си територия?
  • 45 Такъв коментар под подобна

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Идат Идат":

    Статия??? Много трябва да си зле!!!! И умствена, но явно и финансово!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Хаха

    8 6 Отговор

    До коментар #32 от "Кресна":

    Живееш от 20 години? Къде бе, пиле шарено? Та ти дори правилен словоред не можеш да наредиш, обаче имаш къщи навсякъде в Европа. Очевидно играеш много на Монопол и вече напълно си вътре в играта.
  • 48 Значи

    12 0 Отговор
    Фащисан са фалирали отдавна само играят продълженията
  • 49 Фен на Русия!!!

    10 0 Отговор
    цялата им американска империалистка капиталистическа система е такава, хубава от вънка а много много изгнила отвътре и лошото е че ще завлекат всички след себеси!!!!!!!
  • 50 Ал Тъпоне

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Грешиш! Руската икономика, стъпила на здравата основа от водка и сельодка ще устои, докато раздутите финсови пазари или ще колабират, докарвайки световен дефолт на фиатната парична система или ще продължат да надуват балона на хартиеното доверие, размазвайки финансово обикновения човек с инфлация, невиждана досега!
  • 51 смешно, но факт

    5 1 Отговор
    А руската рубла дали ще....Не сте писали за руска банка да Фалира. Ето ползата от санкците

    Коментиран от #53

  • 52 българина

    3 1 Отговор
    тази идея е абсолютно мислима и желана от всички ограбени от сащ, за да тръгне богатството обратно към ограбените
  • 53 ГРАДСКИ

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "смешно, но факт":

    Ама тука си безспорно прав
  • 54 А бе к ре.Тен

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    ти не можеш ли да четеш,мало умнико!Разпада се колоса на глинени крака, сащ!И ще повлече и"партньорите"си!Скоро!А за Русия не се притеснявай,те винаги са се оправяли-сами!!!
  • 55 7777777

    4 1 Отговор
    НАШИТЕ ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ ДА ВЗЕМАТ ДА ПРИЕМАТ ДОЛАРА КАТО ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО В БЪЛГАРИЯ ВМЕСТО ЕВРОТО ЗА ДА ПОДКРЕПИМ С НАШАТА ДОПОТОПНА ИКОНОМИКА САЩ ДА НЕ ФАЛИРАТ, ЧЕ МНОГО СА Я ЗАКЪСАЛИ, 2/3 ОТ БАНКИТЕ СА ИМ ПОД ЛЕДА И ЩЕ ПОВЛЕКАТ И ЕВРОПА И ЩЕ ИМА СЪТРЕСЕНИЯ НА СВЕТОВНИТЕ ФИНАНСОВИ ПАЗАРИ!
  • 56 Източна Европа фалира

    6 1 Отговор
    преди 30-ина години!
    Сега е ред на западналите да пропаднат! Колкото и да се напъват, няма Русия да умре, понеже те наскоро имаха фалит! И излязоха успешно от него!
    Лошото е, че ФАЩ смятат на всяка цена да го избегнат и са готови даже и цял свят да дръпнат с тях в бездната!
  • 57 Вирус

    3 1 Отговор
    Хахаха кво става с най богатите гей7 тя целта е ясна великото зануляване измислено от изкуфелите дъртаци
  • 58 Вапцаров

    2 0 Отговор
    Когато няма олио,а хлябът е от мъката по-чер....един е лозунгът терорът долу
    ...
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.