Last news in Fakti

22 Юни, 2023 19:45 4 440 23

Извън контрол ли е британската инфлация?

  • инфлация-
  • великобритания-
  • британска лира-
  • икономика-
  • пари-
  • доходи-
  • брекзит

Обясненията за високата инфлация във Великобритания са много

Извън контрол ли е британската инфлация? - 1
Снимка: Shutterstock

Инфлацията в цяла Европа вече намалява, но не и във Великобритания, пише АРД. Повишението на потребителските цени на Острова през май остана 8,7 процента, колкото бе и през април - противно на прогнозите на експертите за намаление до 8,4 на сто.

Развитието в еврозоната е съвсем различно - покачването през май бе само 6,1 процента, което е спад в сравнение с април, когато повишението беше седем на сто. Експертите смятат, че пикът на инфлацията в еврозоната вече е отминал, обяснява АРД. Но оптимизъм за ситуацията във Великобритания липсва. Особено обезпокоителна е базисната инфлация, т.е. тази, която изключва променливите цени на храните, енергията, алкохола и тютюневите изделия. През май тя се е повишила от 6,8 процента на 7,1 - най-високата стойност от март 1992-а година насам.

Проблемът не са високите енергийни цени

Каква е причината британската инфлация да не се успокоява? Факт е, че няма как проблемът да е в цените на енергията, защото те вече спадат - както в Обединеното кралство, така и в Европейския съюз. Инфлационните фактори обаче са много повече от цените на газа или петрола, пише АРД, визирайки проблемите, които британците са си създали сами. Политиците и банкерите отдавна подценяват празнините на британския пазар на труда: неотдавна броят на свободните работни места стана особено висок - над милион. Според оценките на Националната статистическа служба около 300 000 души в трудоспособна възраст са напуснали пазара на труда по време на пандемията и не са се върнали на работа.

Заплатите скачат заради липсата на кадри

Съществуват индикации, че във Великобритания недостигът на кадри е по-голям проблем, отколкото в еврозоната. Без значение дали става дума за земеделски работници, кадри за строителството, медицината или високите технологии - британските компании са в криза след Брекзит, особено тези в сферата на услугите, пише АРД. Това има последствия за британската икономика, която е значително забавена. Има последствия и за заплащането на трудовия пазар - когато липсват хора, заплатите се вдигат над средното, а това на свой ред увеличава инфлацията. Заплатите във Великобритания нараснаха с впечатляващите 7,6 процента средно през първото тримесечие на годината в сравнение с предходната. За сравнение - в Германия, която е най-голямата икономика в еврозоната, повишението на заплатите през първото тримесечие на 2023-а е с 5,6 на сто, уточнява АРД.

След Брекзит производителността е ниска

Въпреки че работниците във Великобритания на практика печелят повече, производителността на труда им е по-ниска, отколкото на работещите в еврозоната, обяснява за германската обществено-правна медия икономистът Томас Виладек. "Според нас това е последица от силно намалелите инвестиции в Обединеното кралство след Брекзит", коментира експертът. По-високи заплати и намаляваща производителност на труда - тази комбинация неминуемо води до високи нива на инфлацията. Затова не е чудно, че ръководителят на Английската централна банка Андрю Бейли веднага след последната статистика за заплатите прогнозира, че инфлацията вероятно ще спадне по-бавно от очакваното. Ипек Озкардеская, старши анализатор в Swissquote Bank, обяснява за АРД, че инфлационният натиск в Обединеното кралство не е под контрол. Поради това по-нататъшното повишаване на лихвените проценти няма как да се избегне.

Централната банка трябва да търси решение

"Докато почти навсякъде другаде се обсъжда краят на цикъла на повишаване на лихвените процентие, в Обединеното кралство той все още изглежда далечен", подчертава Ю-На Парк-Хегер. Валутната анализаторка на Commerzbank говори за "специалната ситуация", в която се намира Английската централна банка. Очаква се банката отново да повиши основния лихвен процент поне с 25 базисни пункта, въпреки че след днешните данни за инфлацията се споменава и още по-голямо увеличение на лихвения процент от 50 базисни пункта, посочва АРД. Ситуацията със сигурност е много сложна и изисква баланс. С твърде строга парична политика британската централна банка рискува да спре напълно и без това отслабващата икономика на страната. Но може би точно това е необходимо - рецесия - за да се укроти най-накрая упоритата инфлация в Обединеното кралство, отбелязва АРД.

Автор: Ангела Гьопферт АРД


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мама

    22 0 Отговор
    Върнете Борис или съдъка ще ви погребе , вслушайсе в мама
  • 2 Урсула

    38 3 Отговор
    Санкциите работят!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Спецназ

    29 3 Отговор
    Излизането ако е било хубаво, гърците отдавна да са драснали, ама грък ш.ашав няма.

    В Англия народ много и се увеличава, но няма квалифицирана работна ръка.

    ОНЕЗИ от Азия, които вече са над 40% в Лондон .

    НЕ искат, а и да искат НЕ могат да работят.

    Целят вътре и тепърва ще усещат, че колкото по се дърпат, толкова по-влиза!
  • 9 Хихихи..

    27 0 Отговор
    "Контролът" им е Мустафа да е най-якото британско име..
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 1 Отговор
    Инфлацията е под контрол,
    ама контролиращите я
    са извън Малобритания ‼️‼️‼️
  • 11 фен на Живков с Киа

    29 0 Отговор
    Хи хи плюс дългът им достигна 100% пт БВП! Честито наглосаксонци! 🤭

    сникърс
  • 12 Гошо

    12 6 Отговор
    Ганчака, пак гледа в чуждата паница! В Ганчоландия най-убаво и най-стабилно!Важното е търговийката да върви, наемчето от прованса в ,, столицата" да влиза, да има за дизелче,автомивка и гърцийка!
    Уууее
  • 13 хммм

    22 0 Отговор
    Рикшата ги закри!
  • 14 Объркано Атлантиче

    26 3 Отговор
    Дългът на Обединеното кралство за първи път надвишава БВП на страната !
    За първи път от 1961 г. нетният дълг достигна 100,1% от БВП на страната през май, тъй като държавните заеми се увеличиха повече от два пъти в сравнение с миналата година.
    -- UKs £2.6tn debt mountain bigger than GDP for the first time since 1961 --

    А пък за 2 седмици САЩ добавиха 572 милиарда долара дълг.
    Колкото по-далеч, толкова повече. 😂
    Лихвените плащания вече надхвърлят 2 милиарда долара на ден.

    Освен това - Конгресът инструктира Джанет Йелън да накара Министерството на финансите и Федералния резерв да „извършат подготовка“ и да „бъдат готови“ за ситуация, в която Китай изхвърля всичките държавни облигации на САЩ за една нощ: 859 милиарда долара.
    И, ЕС е в рецесия!
    Санкциите срещу Русия, очевидно, "успяха".. 😂 😂
  • 15 Гориил

    20 2 Отговор
    Русия удря целенасочено и изненадващо точно.
  • 16 хахаха

    24 1 Отговор
    Къде точно в ЕС инфлацията пада? Просто дойде рецесия, което е още по-зле. Но няма лошо кораба потъва, но бавно.

    Коментиран от #19

  • 17 Механик

    19 2 Отговор
    Украйна я загази яко.
    Британия е при Титаник.
    САЩ са с най-големия и необслужваем дълг на тоя свят.
  • 18 Да питам

    14 0 Отговор
    А в България инфлацията как е ?! Под контрол ли е ?

    Коментиран от #22

  • 19 Какво да ти кажа

    7 4 Отговор

    До коментар #16 от "хахаха":

    Толкова зле не е било в Англия, на 22 април заминах на седмична екскурзия от англия до Родос...самолето фул пълен. Почиващите там бяха 70% англета чуваше се и руска реч и тук там скандинавска....та де са тия шваби с тая голям стандарт?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 МММ да

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Да питам":

    Още догонваме тая в Германия. Англезите са малко по-зле, но поне вдигат доходите, а швабите обявиха, че ги замразяват за около 2 години, та затова и се търсят толкова работници(просто не дават евраци ).
  • 23 Под контрол е

    0 0 Отговор
    Руски.Ришито и него Путин го назначи..
Новини по държави: