Last news in Fakti

1 Юни, 2023 12:16 3 182 22

Новата севернокорейска космическа ракета е с двигател за балистични ракети

  • северна корея-
  • космическа ракета-
  • ракети-
  • пхенян

Новата космическа ракета на Пхенян има нов дизайн

Новата севернокорейска космическа ракета е с двигател за балистични ракети - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-новата космическа ракета на Северна Корея изглежда има нов дизайн и най-вероятно използва двигатели, разработени за севернокорейските междуконтинентални балистични ракети, на които може да бъдат поставяни ядрени бойни глави, казаха днес анализатори, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Ракетата, наречена "Чолима-1", претърпя авария при първия опит за изстрелването си в сряда. Тя беше изстреляна успешно, но втората ѝ степен не успя да стартира според очакванията и ракетата падна в Жълто море, съобщиха севернокорейски държавни медии.

Държавните медии разпространиха също снимки от изстрелването, въпреки аварията, давайки възможност на международните анализатори да зърнат новата ракета носител. "Ракетата носител, която видяхме е със съвършено нов дизайн в сравнение с по-старите ракети "Унха", каза Анкит Панда от базираната в САЩ Фондация за международен мир "Карнеги". Изглежда тя използва двигател, разработен за по-ранните севернокорейски междуконтинентални балистични ракети", допълни анализаторът.

Джоузеф Демпси, изследовател в сферата на отбраната в Международния институт за стратегически изследвания, констатира още, че ракетата може да е задвижвана с двудюзов двигател с течно гориво, като тези, използвани за севернокорейските междуконтинентални балистични ракети "Хвасон-15".

Този двигател е смятан от някои експерти като взаимстван от съветската серия ракетни двигатели "РД-250", докато за по-ранната ракета-носител "Унха" са използвани серия от двигатели, взаимствани от ракетите "Скъд", посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    4 31 Отговор
    със йонен двигател е.един руснак ми обясняваше в чатовете колко са напред . имаше и една българка , дето отчаяно се опитваше да му обясни какви ,,братушки сме. )) подиграваше я)) човешката психология е доста интересна , собено русо филската

    Коментиран от #9, #11, #19

  • 2 Гост

    35 5 Отговор
    Двигатели мигатели ама и ракети си имат и спътник ще си имат. Па вия си брецайте колко щете.

    Коментиран от #5, #14

  • 3 12343211

    11 1 Отговор
    Тълкуване за двигател...!
  • 4 Украинците

    26 3 Отговор
    направиха ракетите и атомната бомба на С.Корея!Защо няма санкции за Зельо?! САЩ ревяха затова!
  • 5 Aлфа Bълкът

    3 22 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Те и Булсатком имат спътник, и? А севнокорейците имат и смартфони, ама китайски с андроид 1.6, тъй че си представям какъв спУтник изстрелват.

    Коментиран от #7

  • 6 Шопо...

    3 19 Отговор
    А дека складират кюмюро за матора на таа ръкетъ?
  • 7 А ние

    19 4 Отговор

    До коментар #5 от "Aлфа Bълкът":

    с чушкопека докъде я докарахме?

    Коментиран от #12

  • 8 Козячок

    30 4 Отговор
    Значи Северна Корея дето е една от най-изолираните и санкционирани държави в света с едно от най-репресираните населения има собствени ядрени оръжия и собствена космическа програма, а ние дето сме в ЕС и НАТО и сме уж най-свободни вече не си правим сами дори мартениците.

    Коментиран от #21

  • 9 Ники

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    За рус офилската незная но доста особенна еГендарската философия и особено на софиискитеСорискиГендари.
  • 10 Бах Киро

    28 3 Отговор
    Eдно време ги учехме на Математика,Физика и Химия в нашите университети,а сега къде отидоха те,докато ние се върнахме към бита на пещерния човек.Хората(държава с малко по висока популация от нас опустошена от западните бандити в началото на 50те години от миналия век) вече имат космическа програма със свой собствен носител,а ние имаме евро-обратна ориентация.
  • 11 Онуфри

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Е тоя йонен двигател под всяка статия го пробутваш. Какъвто и да е двигателя пак са по напред от нас. Щото наще ракети са с евроатлантическо гориво затова нямаме нито една. А Ким показа на всички че когато имаш правилните бомби никой не може да ти изпрати демокрация по въздушнобомбен път. А ти си ръди злоба.
  • 12 Дядо Щукар

    16 2 Отговор

    До коментар #7 от "А ние":

    Доста бяхме надскочили чушкопека, ама ни докараха до примитивно ниво. Дотам , че внасяме боб и магданоз.

    Коментиран от #15

  • 13 Дядо Щукар

    6 1 Отговор
    Скоро се запознах с един цигулар, който за трети път ходи там на гости на тяхната филхармония. Показа ми клипчета, заснети от влака, от трамвая и по улиците на Пхенян. Попитах го как е снимал без да има проблеми. Каза, че много неща не са така, както ни убеждават "системните" и че друг път, като има време ще ми разказва подробно.

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    2 1 Отговор
    То двигател от краз е по добре
  • 19 Едуард Петров

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    На наша българска земя, на която НИЕ, траките, сме от 8000 години по тези Тракийски Земи, времето след Всемирния Потоп, при който оцеляват 8 души: Ной, съпругата му, тримата му сина и трите му снахи! От Синовете на Ной произлизат: От Сем - семитите, евреи и араби, от Хам - хамците, африканците, а от ЯФЕТ произхождат Траките, чиито потомци сме ние, българите! Траките, които участват в Троянската война, след падането на Троя, се изселват в Северна Италия! Румънците са също траки- даки, преминали отвъд Дунава! През средата на 19 век, един техен велможа решава да смени Кирилицата с Латиница и да прокара лъжливата теза, че румънците са ромеи! Някои политически лидери диктатори, са прокарвали тяхна си версия на Историята!
  • 20 Закахъри ме Мара с тая ракета, брат...

    4 2 Отговор
    Следващата ракета само да не вземе да падне в спалнята на дядо Джо... Че язък за най добрата инвестиция на ФАЩ в Укростан за убиване на руснаци...
  • 21 Но пасаран!

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Козячок":

    Но виж паметника на съветската армия освободителка на Европа от фашизма трябва да си съборим според Шорошката сган нечестива...
  • 22 Но пасаран!

    4 1 Отговор
    Но виж паметника на съветската армия освободителка на Европа от фашизма трябва да си съборим според Шорошката сган нечестива...
Новини по държави: