Last news in Fakti

4 Юни, 2023 15:54 951 6

Крехко спокойствие! ОССЕ предлага план за деескалация и нормализиране на ситуацията в Косово

  • буяр османи-
  • косово-
  • сърбия-
  • косовска митровица-
  • кейфор-
  • алексадър вучич

В началото на седмицата в населените предимно със сърби общини на Северно Косово избухнаха сблъсъци, след като новоизбраните кметове встъпиха в длъжност

Крехко спокойствие! ОССЕ предлага план за деескалация и нормализиране на ситуацията в Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Косово и Сърбия да потвърдят ангажимента си към споразумението за нормализиране на отношенията помежду си, Косово да изтегли специалните си полицейски сили от северната част на страната, а Сърбия да намали бойната готовност на въоръжените си сили, полицията на Косово, заедно със силите на КейФОР и ЕУЛЕКС, да се грижи изцяло за реда и сигурността на страната, протестите да бъдат отменени, а общинските функции и услуги да влязат в действие, за да се нормализира социалният живот, кметовете да подадат оставки до лятото на тази година, което да отвори пътя за предсрочни общински избори, които да бъдат проведени до края на годината - това предвижда планът, който председателстващия ОССЕ министър на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи обяви за деескалация и нормализиране на напрежението в Северно Косово, пише БТА.

Планът е насочен към постигане на траен мир и стабилност в северната част на Косово и връщане на косовските сърби към институциите и демократичните процеси и включва общо девет стъпки. Сред тях са и това ОССЕ да помогне на изборния процес чрез техническа подкрепа за косовските власти, които ще организират изборите, като по този начин ще се засили доверието между общностите. ОССЕ ще ангажира младежите в програми и процеси за помирение и ще предостави своя капацитет, за да подкрепи добросъвестното прилагане от двете страни на договореностите и продължаването на диалога, предвижда планът, съобщават от министерството на външните работи в Скопие.

В началото на седмицата в населените предимно със сърби общини на Северно Косово избухнаха сблъсъци, след като новоизбраните кметове встъпиха в длъжност. Местните избори в областта бяха бойкотирани от косовските сърби, които настояват за създаването на Съюз на сръбските общини. При сблъсъците бяха ранени десетки военнослужещи от силите на НАТО КФОР и протестиращи сърби.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма да стане

    5 1 Отговор
    с ОССЕ. Никога не става.
  • 2 Огнеборец

    4 0 Отговор
    Не се гаси туй що не гасне.
    Ако ни отцепят утре Преслав, Плиска и Велико-Търново и нарекат територията Дели-Орманистан, тогава да дойдат да ни говорят за примирия!

    Коментиран от #4

  • 3 Дааа, ама Не

    5 1 Отговор
    След като Косово отцепи територия от Сърбия, населено с албаници, защо тия общени населени със Сърби не ги върнат към Сърбия и проблема ще се реши. Няма да има в Сърбия косовари и сърби в Косово...
  • 4 Сатана Z

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Огнеборец":

    Не виждам притеснения.Това е правото на самоопределение.В Делиормана няма етническо напрежение каквото е в Косово срещу Сръбското малцинство.В Делиормана не живеят Българи и това е Турски анклав дори и да не го признават официално

    Коментиран от #6

  • 5 555

    3 2 Отговор
    Косово е Сърбия
  • 6 С-танка Zлатева

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    С лукавия не разговарям
Новини по държави: