Last news in Fakti

11 Октомври, 2013 16:12 2 074 0

Бивш китайски президент на съд за геноцид

  • ху дзинтао-
  • тибет-
  • китай-
  • геноцид

Испанския върховен наказателен съд ще заведе дело срещу бившия Китайски президент

Испанският върховен наказателен съд ще разгледа делото, заведено от активисти за правата на Тибет, които твърдят, че бившият президент на Китай Ху Дзинтао е извършвал геноцид в Тибет, съобщава Би Би Си.

Съдът реши да поеме делото, тъй като един от активистите, тибетският монах Тубтен Уангчен, е испански гражданин.

Ху Дзинтао е лидер на Комунистическата партия в Тибет в периода 1988-1992 г., когато китайските войски потушават масови протести.

В заведения иск срещу Ху Дзинтао,  базираният в Мадрит Комитет за подкрепа на Тибет, твърди че като комунистически лидер в региона той е отговорен за действията на Китай" , насочени към унищожението н съществуването на Тибет като страна, налагайки военно положение, извършване на принудителни депортации, масови кампании за стерилизация и изтезания на дисиденти".

Китай наложи военно положение в Тибет през 1950 г., по време на което са избити над 1 000 000 души и са разрушени  около 6 000 манастира.

Испанската правна система разпознава универсалния правосъден принцип, при които заподозрените в геноцид лица, могат да бъдат изправени на съд извън родната им страна. Но за да може Испания да започне подобно дело, има изискване най-малко една от жертвите на предполагаемия геноцид да бъде испански гражданин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: