Last news in Fakti

5 Юни, 2023 22:40 1 061 4

Шефът на МААЕ към Техеран: Изпълнете ядрените си обещания

  • рафаел гроси-
  • иран-
  • ядрена сделка-
  • аятолах али хаменей-
  • международна агенция за атомна енергия

Иран многократно е подчертавал, че развива ядрената си програма единствено с граждански цели и отхвърля опасенията, че се опитва да създаде ядрени оръжия

Шефът на МААЕ към Техеран: Изпълнете ядрените си обещания - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран досега не е изпълнил в достатъчна степен своите ангажименти за по-голяма прозрачност по отношение на ядрената си програма, заяви днес във Виена ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През март Гроси и ръководството в Техеран постигнаха споразумение за засилване на наблюдението на ядрените съоръжения, както и на разследванията на досега секретни ядрени обекти в Иран.

Оттогава е била изпълнена само "малка част от това, което бяхме предвидили", заяви Гроси по време на среща на управителния съвет на МААЕ днес. Ръководителят на атомната агенция призна, че са били монтирани известен брой камери и устройства за наблюдение. "Беше постигнат известен напредък, но не толкова, колкото се надявах", добави той. "Това, което трябва да се случи сега, е един устойчив и непрекъснат процес, който да доведе до изпълнение на всички ангажименти (…) без повече забавяния", заяви ръководителят на МААЕ

Гроси отново посочи, че, в противоречие на ядреното споразумение от 2015 г., Иран вече е натрупал доста над 100 килограма обогатен уран с висока степен на чистота до 60%.

Според експерти 50 килограма са достатъчни, за да бъде създадено ядрено оръжие, ако уранът бъде обогатен още малко.

Техеран вече от няколко години пренебрегва поетия с ядрената сделка от 2015 г. свой ангажимент да ограничава ядрената си програма, след като през 2018 г., по време на мандата на Доналд Тръмп, правителството на САЩ едностранно реши да се изтегли от споразумението.

Иран многократно е подчертавал, че развива ядрената си програма единствено с граждански цели и отхвърля опасенията, че се опитва да създаде ядрени оръжия.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    10 1 Отговор
    Няма суверенитет без ядрено оръжие, което да хвърля до Краварника.
  • 2 ХАХАХА

    9 1 Отговор
    Значи пропагандата толкова отрицателно влияе ,че такива като Иран и други арабски, азиатски и южноамерикански ти стават симпатични ,особено когато агитацията е със заплашително размахване на пръст ,което издава обаче безсилие

    Коментиран от #4

  • 3 Град Симитли

    3 0 Отговор
    На роден език:
    "لعنت به الاغ!".......
    Разбрахте ли?!
  • 4 Историк

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Какъв кеф, а! Ама не си даваш сметка, че сега се кефиш, а утре евентуално ще бъдеш безпомощна жертва на Иран! Там управлява ислямската религия!!! Ти правоверен ли си, или християнин?!? Може би няма значение, просто се кефи на момента, че утре може и да е късно…
Новини по държави: