Last news in Fakti

11 Юни, 2023 03:13 3 086 31

11 юни 1937 г. Сталин прочиства маршалите на Червената армия с кървав терор

  • сталин-
  • червена армия-
  • червен терор-
  • кървав терор-
  • ссср

Ако до 1937 г. репресиите са засягали отделни групи и обществени кръгове, то предмет на терора става цялото общество

11 юни 1937 г. Сталин прочиства маршалите на Червената армия с кървав терор - 1
Снимка: Shutterstock

На 11 юни 1937 г. по нареждане на Йосиф Сталин е издадена смъртна присъда на маршал Михаил Тухачевски и други седмина висши военни. Те са осъдени по измислени обвинения в антисъветска дейност.

Делото срещу Тухачевски е част от процеса по обезглавяването на Червената армия, част от терора на Сталин срещу обществото в СССР.

Голямата чистка или "Големият терор" са политически репресии и гонения в Съветския съюз, дирижирани от Йосиф Сталин през 30-те години на миналия ХХ век с цел да консолидира управлението си в Съветския съюз, да централизира властта и да премахне всяка възможна съпротива на властта, независимо дали тя е реална или се симулира такава.

Някои автори описват тези репресии като „Съветския холокост“. В руската историография периодът на най-интензивните чистки (1937-1938), се нарича ежовщина на името на Николай Ежов, ръководител на съветската тайна полиция — НКВД.

Тайната заповед на НКВД под номер 00447 от 30 юли 1937 определя „лимитът на терора", т.е. общия брой на предвидените за арестуване във всички региони, разделени на различни категории. „Първа категория“ е включвала лица, които е трябвало веднага да бъдат разстреляни. Във „Втора категория“ влизат лица, които е било предвидено да бъдат осъдени на дълъг срок и изпратени в лагерите.

Големият терор взима 3 милиона директни жертви, т.е. чрез т. нар. „бързо унищожение на заподозрени", а в ГУЛАГ загиват още 7,5 милиона хора.

Държавният тероризъм е насочен най-вече към политически и военни лидери. Генерали от Червената армия са били убити, писатели, хора на изкуството и учени са били жертви на чистките, наред с обикновените граждани, заподозрени в поставяне под съмнение управлението на Сталин.

Ако до 1937 г. репресиите са засягали отделни групи и обществени кръгове, то предмет на терора става цялото общество.

По време на 470 дневния период на Големият терор в СССР са разстрелвани по 1600 души на ден, което прави средно по един човек на минута. Разстрелите продължават 15 месеца и 12 дни, без „почивен ден“, денем и нощем. Това пише Томаш Кижни – фотограф и журналист, който от години работи над албум за едно от най-жестоките сталински престъпления.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Адам Хилтън

    45 30 Отговор
    Ако в Гулага са загинали "7.5 милиона души", това значи че затворниците са били 75 милиона? Кой ги е вардил и изобщо хванал толкова хора? Около 10% от затворниците в Гулага са загинали - доказуемите данни не са повече. Това са били трудови лагери, а не лагери на смъртта като тези в Германия - където 70% от пленниците са били изтребени. Хората от Аушвиц са излезли носени от хора, пък тези от "злия" Гулаг са излезли на свой ход прави. Също Гулага е имал максимална присъда от 10 години - в момента дори в "свободния" САЩ няма максимална присъда, където осъдиха Джулиан Асандж на 170 години затвор, а скоро и Тръмп заплашиха със 136 години - не знам съобразно кои "човешки права"?

    Коментиран от #11

  • 3 Ами не

    50 26 Отговор
    Глупости на търкалета-откъде ги взимате тези цифри? Архивите ги отвориха още през 2009 г. Вземете и прочетете-не се изхвърляйте с тези милиони. М/у другото,гледайки днешният ни елит и интИлЕгенция-все повече разбирам действията на Сталин....

    Коментиран от #21, #25

  • 4 Ехаааа

    30 15 Отговор
    Нещо сте се объркали. Тия нули в цифрите за нищо ги нямате. Не става въпрос за милиони избити, а за милиарди.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сталин

    38 35 Отговор
    Сталин прочиства ръководството на Червената армия от некадърници,пияници,кариеристи и корумпирани,като назначава кадърни военни с които по късно печели Втората световна,а Тухачевски е бил заговорник и даже има подозрения че е бил агент на Англия.И досега в Русия има приказка "Сталин мало разстрелял" тъй като все още има останали предатели
  • 7 Сталин

    41 14 Отговор
    " Вие трябва да разберете ,че водещите Болшевики които превзеха Русия,не бяха Руснаци.Те мразеха Руснаците.Те мразеха християните.Водени от етническа омраза те измъчваха и избиваха милиони Руснаци без частица от човешко разкаяние.Евреийския Болшевизъм извърши най голямото човешко клане на всички времена.Факта че по голяма част от света е в неведение и невежество за това огромно престъпление е доказателство че световните медии са в ръцете на извършителите."

    АЛЕКСАНДЪР СОЛЖЕНИЦИН

    Коментиран от #22

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сталин

    31 15 Отговор
    Реално Сталин ликвидира евреите които бяха отговорни за милионите убити етнически руснаци по време на гражданската война,когато 80% от ръководството на КПСС и НКВД са били евреи,като Троцки и другите ционисти

    Коментиран от #10, #17

  • 10 Р.К.И.

    20 5 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    Във всички европеиски држави имаше(има) евреи, защо болшевизмът се зароди и настани само в Русия?

    Коментиран от #12

  • 11 Р.К.И.

    18 8 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    За "неправилна"история се полагат 25 години; за положителен коментар на чуждоземска стока - 10 години. Това е държавен терор, уреден през закони. Това е повсеместен терор - за всичко. Това води до повсеместен страх, до парализиращ страх.
  • 12 Сталин

    27 10 Отговор

    До коментар #10 от "Р.К.И.":

    Защото Ротшилд финансира Ленин и други еврейски терористични групи са ликвидират царското семейство на Цар Николай, тъй като по това време Ротшилд не е имал контрол над Русия, както над повечето държави в Европа ,другите държави от Европа минават по рано през кървави революции
  • 13 Владимир Илич Москвич

    12 4 Отговор
    Сталин обаче не е руснак, а грузинец.

    Коментиран от #20

  • 14 Роза

    21 19 Отговор
    Към всички,които се изказват положително за Сталин-харесват ли ви масовите разстрели,огромният страх,въдворяването в кошмарни лагери,подтискането на всяко различно мнение,страданията на невинни хора?!Вие не сте живели при такъв режим,защо тогава го възхвалявате?!Защото ваши близки хора не са били убити тогава,и защото знаете,че този режим няма да се повтори-поне в близко бъдеще!Сега само в отделни страни по света има такъв режим,но те са изолирани и нискоразвити."Каквото е било,сега вече не е"-се казва в една стара песен.И дано никога вече да не е!
  • 15 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    8 14 Отговор
    Ако ТУХАЧЕВСКИ НЕ Е БИЛ РАЗСТРЕЛЯН ОТ СТАЛИН, НЕМЦИТЕ НЯМАШЕ ДА СТИГНАТ ДО МОСКВА
  • 16 Наблюдател

    14 18 Отговор
    Сталин е избил повече съветски граждани от Хитлер и може би поради това в Русия ватата го боготвори.
  • 17 РЕАЛИСТ

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    Е па самият Сталин какъв е. Грузинското му име е Джугашвили , което означава " Син на евреин

    Коментиран от #18, #31

  • 18 стоян

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    До 17 ком - има филм в тубата който доказва че сталин - йосив е бил грузинско осетински евреин и е знаел перфектно осетински език - дори са доказали с днк тест
  • 19 Ммм...да

    10 4 Отговор
    Сталин е избивал предимно евреи,които го отравят в последствие.
  • 20 Тц!

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Владимир Илич Москвич":

    Осетинец е не е грузинец.

    Коментиран от #30

  • 21 Е, как от къде?

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ами не":

    Ти за бесарабски фронт не си ли чувал!

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ...

    2 8 Отговор
    Те за това казвам, че Русия преди и след СССР няма нищо общо. Едните са братушки, а другите пълни промити идиоти.
  • 24 ...

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Е, как от къде?":

    Бесарабски ли е писал историята преди 30 години от където са данните. Аре олЕхте се.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Възмутен

    1 0 Отговор
    Айде, отново Дежурен по форум е един дет се взема на сериозно и търка яко.
    Дай на човека власт и виж колко струва
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Сталин има еврейско име - Йосиф, а синът му е Яков. Библейското лице Яков носи името Израел.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания