Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Юни, 2023 11:31 4 506 84

Експерт: "Взривеният язовир показва колко слаба е Русия"

  • язовир-
  • нова каховка-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • херсонска област-
  • вец-
  • крим-
  • кристиан мьолинг

Взривяването на язовир "Нова Каховка" в Южна Украйна не е повратна точка във войната

Експерт: "Взривеният язовир показва колко слаба е Русия" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка" в Южна Украйна няма да е повратен момент във войната, казва военният експерт Кристиан Мьолинг пред германската обществено-правна телевизия АРД. По думите му в момента няма нищо сигурно и точно сега информационната война влиза в активната си фаза.

Мьолинг е убеден, че Украйна няма полза от взривяването на язовирната стена. Докато Русия има, макар и краткосрочна - възможно е това да забави очакваното контранстъпление на украинската армия в тази област, която е под контрола на Русия.

"Военно престъпление"

Относно броя на пострадалите и загиналите в следствие от наводненията, причинени от разкъсаната язовирна стена, военният експерт казва, че той зависи от това колко бързо е извършена евакуацията. "В последните месеци неколкократно се е обсъждало, че това може да се случи. Възможно е властите да са имали план за действие", казва експертът пред АРД. Това обаче не променя факта, че навярно ще има жертви и то най-вече цивилни. По думите на Мьолинг те ще са жертва на "военно престъпление", защото "язовирите не бива да бъдат разрушавани". Който го прави, "извършва военно престъпление". "Списъкът за обвинението в Хага става все по-дълъг", казва експертът пред германската обществено-правна медия.

Украйна няма да се откаже от офанзивата

Важно е в следващите дни да се проследи дали наводненията ще улеснят преминаването на украинските части или ще го затруднят, отбелязва военният експерт. Той обаче е убеден, че това не е някакъв екстремен обрат във войната. "Украйна ще продължи със своите военни операции, със своята офанзива", казва Мьолинг. "Русия печели може би малко време, но не виждам как това ще им помогне наистина."

Според него изтеглянето на бойците на "Вагнер" от Бахмут отслабва руската отбрана. "В този момент на слабост вероятно Русия се опитва да компенсира, взривявайки този язовир, което обаче е напълно неадекватно по мащаб действие", казва военният експерт пред АРД. Ако АЕЦ Запорожие бъде засегната от това действие, Русия ще изпадне в още по-голяма изолация, коментира още Мьолинг. "Всеки, който посегне на ядрен материал, няма да се измъкне просто така." Той добавя, че за момента за най-голямата атомна електроцентрала в Европа явно няма заплаха, но охлаждането на реакторите не трябва да бъде спирано.

Спирането на контраофанзивата - по-важно от Крим

Твърди се, че водоснабдяването на Крим, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 година, ще бъде силно засегнато. На въпрос кой има интерес от подобно действие Кристиан Мьолинг отговаря пред АРД, че никой няма интерес от това. "А в случай, че се окаже, че действително Русия е взривила язовирната стена на "Нова Каховка", това ще е ясен знак, че поддържането на водоснабдяването в Крим е по-маловажно за Москва, отколкото възпирането на потенциалната украинска контраофанзива", допълва експертът.

Според него е очевидно, че Русия вече не разполага с много възможности за действие. "Русия явно не е в състояние да ескалира по класически военен начин, защото е доста оголена във военно отношение. От друга страна, във войната действащите лица се опитват да спънат своите партньори. Например като създават дилема, която принуждава контрагента да изостави действителните си планове и да реагира на нещо, което не може да бъде пренебрегнато. във военно отношение те имат еднократен ефект, който буквално ще се изчерпи. След това има ново нормално състояние, към което те могат да се приспособят.

От военна гледна точка това би било еднократен ефект за забавяне на контранстъплението. "Очевидно Русия няма много варианти за действие към този момент", казва Мьолинг.

Автор: Катя Кепнер ард


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мьолинг.

    53 24 Отговор
    мнооого си тъп!!!
  • 2 Руската Мечка

    40 62 Отговор
    се оказа плюшена

    Коментиран от #6, #9, #44

  • 3 Бесен-_ Язовец

    66 30 Отговор
    Само експерти при сорос4ии и затова Руската продължава да освобождава нови територии от фашизма.

    Коментиран от #63, #84

  • 4 Този коментар...

    57 18 Отговор
    ...на Дойче-Зеле,показва още веднъж що за ,,обективна" и ,,безпристрастна"медия е...!
  • 5 Левски

    49 7 Отговор
    Така е казал и Наполеон! Цитат: Русия не е нито толкова силна нито толкова слаба колкото изглежда!

    Коментиран от #40

  • 6 Реалист

    47 14 Отговор

    До коментар #2 от "Руската Мечка":

    А Белоглавия орел се оказа прискубана кокошка
  • 7 Пич

    50 9 Отговор
    Експерт , казано от ДВ , е приравнено на идиот , казано нормално !!! Всъщност , водата дава възможност на украинците , да отложат дълго чаканото от Козяк , контранастъпление !!! А .....???!!!
  • 8 СССРБарета

    45 10 Отговор
    Тоя експерт от "Харвард" ли е? Като видях на киро нивото вече казах на детето да не се напълва за там!

    Коментиран от #71

  • 9 Плюшена...

    38 12 Отговор

    До коментар #2 от "Руската Мечка":

    ...ама мачка яко УСраинците и НАТО-вската техника и оръжия на фронта...!
    В ерата на интернет ,,Гьобелсовите опорки и лъжи" не вървят...!
  • 10 Колко да е слаба

    50 12 Отговор
    Сащ и ЕС са пред фалит. НАТО и 40 страни срещу Русия и нищо

    Коментиран от #13, #21, #60, #73

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Професора

    31 7 Отговор
    Този експерт по скоро експертильо!
  • 13 Бесен-_ Язовец

    20 5 Отговор

    До коментар #10 от "Колко да е слаба":

    Не баш нищо имат смешна пропаганда не може да се отрече.
  • 14 БЪЛГАРИН

    31 6 Отговор
    Отново ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА.
    А истината е, че украинците са пред портите на Кремъл.....хахахахаха.
  • 15 Тея са голема сила

    30 3 Отговор
    А Германия вместо Леопарди пращали комбайни на съюзниците си. Мухаха
  • 16 ами

    21 3 Отговор
    голям експерт...от най-големите....и добре, че ракетите на руснаците свърщиха още март месец миналата година
  • 17 Седящия бик

    25 6 Отговор
    И този германец е реваншист внук на някой есесовец загинал в СССР , анализ лишен от всякаква логика
  • 18 Напиши

    25 6 Отговор
    Ми като е толкова слаба, какво чакате, че не вземете реванш? Или ви е страх от нов 9-ти май, 45-та година? Експерти недокл@тени!
  • 19 Някой

    25 5 Отговор
    Да внимават дойчовците. Те така са си мислили и през ВСВ, ама криви им излязоха сметките.
    Отделно, тези изводи са направени по неверни изходни данни. Приема се, че Русия си е гръмнала язовира. А фактите са други.
    Е, и грантовете оказват влияние...
  • 20 Е гати експерта,

    20 3 Отговор
    Е гати тъпотиите..
  • 21 ами

    19 5 Отговор

    До коментар #10 от "Колко да е слаба":

    е как - нищо готвача и пандизчийте разбиха най-обучената и добре въоръжена армия на света - украинската
  • 22 Войче деле

    27 3 Отговор
    Откъде разбраха от 3елето,че Русия е взривила моста?Още миналата есен те са предупредили,че е възможно такова нещо западния свят,от страна на 0краина.Никой,нищо,нито мерки.А сега отново натопиха русите.Както междувпрочем за газовата тръба.А там кафявото бързо изплува отгоре,та се чудеха как да го скрият и замажат.Все пак се оказа,че не е Русь,нали?Накрая укрите само ще си изкопаят гроба.Те вече го копаят де.
  • 23 Живанши

    8 8 Отговор
    Всички тия са правят на душевно болни. Какво, Русия забави офанзивата в Южна Украйна (най-тегавия сектор за завземане заради огромната водна преграда), с колко 2 дни? И сега месеци наред ще трябва да се чудят как да захранват Крим с вода. Как да охлаждат запорожкия АЕЦ. Руснаците загубиха един ОГРОМЕН коз - да ги залеят когато действително врага се е закрепил на неговия бряг. Имиджа на Русия силно компроментиран от този удар. Но за Украйна - врага и се намира в по-затруднено положение в региона след разлива в икономически план, защитните позиции на врага са заляти, следователно защитата е по-слаба, може да се шантажира запада за още много оръжия, може да се ползва пред украинците като пример какви "безкомпромисни дяволи са Руснаците". Русия няма ни най-малка полза да го разрушава. Не спечели абсолютно нищо - даже в краткосрочен план. Укрите така и така ще правят (ако ще правят изобщо) десант с лодки и баржи, но не и временни мостове. На реката не могат да се строят временни военни мостове, тъй като устието е много широко. А като ще минаваш с лодка, дали устието ще е 400-500 метра по-широко - няма никакво значение реално. Напротив, противника има по-малка видимост на отсрещният бряг.

    Коментиран от #39

  • 24 4543

    22 3 Отговор
    Па на нас ще ни вдигат тока с 31% дневна и 150% нощна. Цените нагоре. Довиждане на Еврозоната.
  • 25 ЕКСПЕРТА

    24 2 Отговор
    ИЗКЪРТИ ТЪПОМЕРА.ЛЪЖАТА Е ВРЕМЕННА,А ИСТИНАТА ВЕЧНА.
  • 26 Ама наистина,

    19 2 Отговор
    "много е слаба"?
    Ако си пусне стратегическите оръжия, от мафията, убийците на индианците, но и техните васали в "евро союза"- ЕСССР нищо няма да остане!
    Тя просто сега се опитва някакси, ако може да се размине тоталното унищожение. НО, маймуните скачат упорито по клона и ще скършат дървото май?
  • 27 Все тая

    6 2 Отговор
    Ама тоя експерт ковид-експерт ли е бил? 🤔
  • 28 звучи като обвинението за

    19 1 Отговор
    Северен поток.На това се вика чист тероризъм и е време рузнаците да започнат АТО/анти терористична операция/ и да обяват Украйна за терористична държава и тогава руските ръце ще са развързани в международен аспект.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Пи Шок

    18 2 Отговор
    Толкова и слаба, че натю си изпразни складовете и пак не може да победи руските затворници
  • 31 Мда

    4 12 Отговор
    Честито безводно лято и болести на "освободените" в Крим! Честита баня на "освободените" в херсонска област! От асвабадителите.
  • 32 Московийски културен център

    4 1 Отговор
    За диктаторите единствено ценно е властта, а най-голямият страх за тях е да изгубят тази власт и няма никакво значение колко хора са готови да жертват.
  • 33 Ъхъ!

    7 2 Отговор
    Тоз мьолинг, не става и на обществена тоалетна да раздава билетчета.
  • 34 ТЪПОТАТА НА УКРО НАЦИСТИТЕ

    18 2 Отговор
    и безочието на Дойчовците е пример за ТОТАЛНИТЕ ЛЪЖИ на фашистката пропаганда, повтаряни от нашите надупени медии като папагали. Всички видяха клиповете колко снаряди изстреляха фашистите от Киев по стената. Последните ракети от САЩ просто я довършиха.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ЯВНО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОСВОБОДИ КИЕВ

    17 2 Отговор
    Отново както 1944. Само не знам какво ще правят нашите евроатлантици, ако Руската армия пак наближи Дунава

    Коментиран от #74

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Живанши":

    А бе друго си е форумният "експерт"!

    Коментиран от #77

  • 40 Мдааа

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Левски":

    И го е отнесъл Наполеончо, германските експери през 40-те също и те така...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 присмехулник

    4 10 Отговор
    Ами ако се върнем още малко назад, при нахлуването в Украйна, ще стане ясно, че Русия винаги е изпитвала слабост . Точно това е основната причина и за инвазията за която дори не могат да изтъкнат сериозен аргумент. Зад всеки техен аргумент прозира единствено страх от неизвестното бъдеще, където се очертава да загубят възможността да манипулират все голям брой чужди държави, прилагайки старите похвати на силови методи и условия.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ами само да не ти

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Руската Мечка":

    Влиза във къщата.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ТОВА Е ИЗВЕСТНО НА ЦЯЛ СВЯТ

    6 7 Отговор
    ЗАТОВА ВЕЧЕ И МИКРО-ДЪРЖАВИ СЕ ГАВРЯТ С БЕЗАНАЛОГОВИТЕ ПРОШЛЯЦИ И ПИЯНДЕТА.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Реалист

    5 0 Отговор
    Истински експерт никога не би твърдял неща които не ги е видял лично на място.
  • 51 Руснаците

    12 1 Отговор
    полудяха ! Удавиха собствените си войници ,
    Оставиха Крим без вода , АЕЦ без изстудяване
    Удариха моста си в Крим и инвестициите си
    в Сев Поток .

    Затова ли унищожиха бункера в Киев откъдето
    се взимат тези решения ?

    Коментиран от #70

  • 52 12345

    10 1 Отговор
    Дори САЩ си трайкат и не са сигурни кой е взривил язовира, но Факти всичко знаят.

    Перемогата обаче умира, само тука още някои индивиди обкръжават Бахмут по фланговете.
  • 53 Окраин4ев

    8 2 Отговор
    Крайна няма налягане за Руската армия от миналата години говорят за някакви контри вече 1 година и нищо.
  • 54 4543

    10 0 Отговор
    Двугодишна програма на Държавния департамент на САЩ ще ограмотява българите на каква информация да вярват. Това става ясно от обявление за федерална поръчка, публикуванa на сайта на Държавния департамент на САЩ на 4 май. Крайният срок за подаване на оферти е 19 юни, а предвиденото финансиране е 878 045 долара (1,6 млн. лв.).
  • 55 Генерал де Гол

    6 9 Отговор
    "Руснаците никога няма да бъдат щастливи,ако знаят,че някой живее по-добре от тях.У понеже не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние "
    де Гол е любим западен политик на Сидеров.
  • 56 Ххс

    7 1 Отговор
    Тоя експерт със сигурност е с пола и чорочогащник, майка му проклина деня, в който го е родила
  • 57 Следва продължение

    2 1 Отговор
    Наесен доматите по 10 лева.Хляба украински по 5л.Токът по левче.Водата по 6л.

    Коментиран от #65

  • 58 Гьобелс

    10 4 Отговор
    По някой път сте много тъпи,не разсъждавате.На това ли ви учех едно време.Левият бряг е по нисък,там са позициите на руснаците и сега са под вода.И кой има интерес от взривяването на стената?
  • 59 111111

    5 0 Отговор
    Кат Русия няма втора,тъй могъща на света...
  • 60 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Колко да е слаба":

    поправка страните са 50 и успяха да докарат милиони тонове желязо на русия везплатно ..само вчера 120 бронирани машини са унищожени ...28 ТАНКА ОТ КОИТО 8 ЛЕОПАРДА ...ТО НЕ БЯХА БАЙРАКТАРИ ,ДЖЕВЕЛИНИ .ПАТРИОТИ , ЛЕОПАРДИ .НАТОВСКИ ВОЕННИ.....ВСИЧКО УНИЩОЖЕНО ..

    Коментиран от #64

  • 61 Българин

    4 1 Отговор
    Невероятно пропагандна статия. Да се запомни името на автора......
    Сталин
  • 62 И АРД ли се продадоха.

    2 0 Отговор
    Риторичен въпрос
  • 63 ??????????....

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен-_ Язовец":

    Какви нови територии е освободила русия?
  • 64 Това беше вчера...

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Днес колко ще унищожиш?

    Коментиран от #75

  • 65 Това..

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Следва продължение":

    Новите цени на руското посолство ли са?
  • 66 Крас

    5 1 Отговор
    Ексрерт,това звучи впечатляващо,но като му прочетеш написаното,става ясно,колко е плитък.
    ДВ много подценяват читателите на Факти.
  • 67 Никанор

    8 0 Отговор
    Немският "експерт" твърди, че Русия има интерес от взривяването на собствения си язовир и електроцентрала, като се аргументира, че левият бряг, където са руснаците и който е по-нисък ще бъде наводнен и това ще забави настъплението на украинците. Да, де ще се разкаля, но след няколко дни водата ще се оттегли и земята ще изсъхне. Там обаче руснаците построиха сериозни отбранителни съоръжения и натрупаха оръжие и боеприпаси, които са наводнени. "Експертът" признава, че ще се влоши водоснабдяването на Крим /за години напред/, но си струва понеже руснаците кярят няколко дни отсрочка от предварително обявеното "победоносно" украинско настъпление. Некадърна пропаганда с обратен ефект.
  • 68 сноу

    7 0 Отговор
    Явно има доста кухи експерти на копанката при зелетои вече са готови за един омацан с майо вурст какви ли не дивотии да творят..Те всъщност нищо не творят а само преписват и много ,ама много внимават,че ха се процедила някоя истина ,утре няма вурст ,само майо ...Две години целия краварник заедно със всички евротелета, се споглеждаха и подхилкваха за взрива над СП 2, та едва вчера В.поуст публикува истината ,че укрите стаят зад всичко..

    Коментиран от #76

  • 69 Вирус

    0 0 Отговор
    И кой е тоя иксперте бе вкисналото хаха
  • 70 сноу

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Руснаците":

    Извинявай...грешен клик...разбирай ++++...
  • 71 Антипутлерист

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "СССРБарета":

    Нека се напълва за Московия...Или му давай баретата и да служи на диктатора.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Вирус

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Колко да е слаба":

    То е така само да им се види дълга и е ясно защо продължават конфликта
  • 74 Моряка

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "ЯВНО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОСВОБОДИ КИЕВ":

    Ами ще взривим стената на язовир Искър.То и без това никаква файда от Тъмносиня София.34 години само зло идва оттам.С
    Братушките да идват по скоро,докато не се е разбягала Промяната.
  • 75 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    4 3 Отговор

    До коментар #64 от "Това беше вчера...":

    МИ ГЛЕДАЙ САМО КРАВАРСКИТЕ "БЪЛГАРСКИ " ТЕЛЕВИЗИИ КОИТО ЛЪЖАТ ПОВЕЧЕ И ОТ КИРО ЛЪЖЕЦА ...МИ ЗА КАКВО ТИ ЗАБРАНИХА РУСКИТЕ КАНАЛИ????ДА ТЕ ЛЪЖАТ КРАВАРИТЕ
  • 76 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    3 1 Отговор

    До коментар #68 от "сноу":

    НЕ ПОЗНА КРАВАРИТЕ СТОЯТ ЗАД ВСИЧКО ...НО СКОРО НА МЯСТОТО НА КРАВАРНИКА СЕ Е ОКЕАН КРАВАРНИКА
  • 77 Живанши

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Хаха":

    А айде кажи! Какво спечели Русия? Атака ли отби случайно? Или са и мега критични 2-3 дни, че ще ще бъде мокро? Може би са искали да организират Мис Морка Фанелка Укро-Нацист? Дори сега като градовете са обезлюдени, Укрите ще могат по комфортно да се разположат и да бомбандират позициите на руснаците на отсрещния бряг и да разполагат войските си в градове, както обичат. Какво спечели Русия? Укрите се намокриха ли? Никаква печалба.
  • 78 Путин разрушава Украина за да няма

    1 5 Отговор
    Живот това трябва да спре и Украина трябва да атакува Москва а не да се спира от НАТО
  • 79 БПФ

    4 0 Отговор
    Военен експерт от държавата, чиито войничета ходеха на учения с дръжки от метли защото нямаха пушки? Я пак, хахахаххх !!!
  • 80 Кристиан Мьолинг

    4 0 Отговор
    е странен експерт, щом смята, че Русия има интерес от ситуацията. Ако се погледне обективно, първата защитна линия на руснаците е потопена, част от техниката им (и съответните военнослужещи) е ангажирана с евакуиране на мирното население, Крим остава почти без вода (осигуряването, на която беше една от първостепенните задачи на СВО), освен това се осигурява на места по-лесен достъп на украинците.
    Не знам какъв експерт трябва да си, за да решиш, че ако се самонаранявам, то това означава единственно, че много се обичам
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 помияри

    0 0 Отговор
    И от бе да ва е..а в га.за
  • 83 Дани

    1 0 Отговор
    Предполагам ,че това е еврейския експерт на Гешев
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: