Last news in Fakti

7 Юни, 2023 19:12 3 548 16

Пробив в сигурността! 100 000 жертви на координирана хакерска атака

  • хакери-
  • кибератака-
  • великобритания-
  • clop

Въпреки че от Clop твърдят, че са изтрили данните на правителствени и полицейски служби, експертите предупреждават, че не следва да се вярва на такива твърдения от страна на киберпрестъпниците

Пробив в сигурността! 100 000 жертви на координирана хакерска атака - 1
Снимка: Shutterstock

Хакерска група, известна като Clop, е поставила ултиматум на над 100 000 служители на BBC, British Airways и Boots, станали жертва на глобална хакерска атака, предава Би Би Си. Служителите на фирмите са уведомени, че данните за заплатите им може да са били компрометирани. Работодателите са призовани да не плащат, ако хакерите поискат откуп.

Clop публикува известие в тъмната мрежа, в което предупреждава засегнатите фирми, че ако не им бъдат изпратени имейли преди 14 юни, откраднатите данни ще бъдат публикувани.

Групата, за която се предполага че е базирана в Русия, е нападнала организации по целия свят чрез хакване на популярен бизнес софтуер, наречен MOVEit. След като придобили достъп, те успяват да влязат в базите данни на потенциално стотици други компании.

Изследователите в Microsoft смятат, че Clop е отговорна за хакването на MOVEit, като анализират използваните техники. Бандата е успяла да проникне в базите данни на множество компании, използвайки достъпа, получен след хака върху MOVEit.

Вече е потвърдено в дълга публикация в блог, написана на развален английски.

Публикацията, видяна от Би Би Си, гласи: "Това е съобщение за информиране на компаниите, които използват продукта Progress MOVEit, че шансът е да изтеглим много от вашите данни като част от изключителен експлойт."

Някои от засегнатите организации в Обединеното кралство включват Zellis, доставчик на услуги за заплати, както и Би Би Си, British Airways, Aer Lingus, Ботуши, правителството на Нова Скотия и университетът в Рочестър.

Въпреки че от Clop твърдят, че са изтрили данните на правителствени и полицейски служби, експертите предупреждават, че не следва да се вярва на такива твърдения от страна на киберпрестъпниците.

"Твърдението на Клоп, че са изтрили информация, свързана с организации от обществения сектор, трябва да се приеме с щипка сол. Ако информацията има парична стойност или може да се използва за фишинг, малко вероятно е те просто да са я изхвърлили", каза Брет Калоу, заплаха изследовател от Emsisoft.

Експертите по киберсигурност отдавна са проследили подвизите на хакерската група, за която се смята, че е базирана в Русия, тъй като работи главно в рускоезични форуми.

През 2021 г. предполагаемите хакери на Clop бяха арестувани в Украйна в съвместна операция между Украйна, САЩ и Южна Корея. По това време властите твърдяха, че са разбили групата, която според тях е отговорна за изнудването на 500 милиона долара от жертви по целия свят.

Въпреки това, групата продължава да представлява заплаха.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    2 17 Отговор
    За такива хакерски атаки руснаците да бъдат върнати в русията.
    Руска пропаганда = углавно престъпление трябва.

    Коментиран от #4, #9

  • 2 нено

    15 1 Отговор
    Браво на Русия! Сама води война срещу световният фашизъм, даже успява да хакне целият свят! Но дано не я обвинят в създаването на планетата Земя, заради омразата им към тях може да изчезнем в купом!
  • 3 Дигитализацията

    18 1 Отговор
    Трабва да бъде в кошааа !
    Колкото и да разправят, че е най - сигурното нещо еми не е
  • 4 Ама как

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    те нали един телевизор не могат да сглобят!?!
  • 5 Да знайш

    14 0 Отговор
    ЦРУ създава дезинформация и кибератаките! После обвиняват Китай или Русия. Елементарно!
  • 6 Исторически парк

    11 0 Отговор
    ПУТИНЕ, МАЧК АЙ ДЖЕНДЪРИТЕ!
  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    13 0 Отговор
    А РУСКИТЕ ХАКЕРИ В ЗАПОРОЖИЕ ИЗТРИХА ДНЕС
    ПАК 1500 ФАЙЛА С ЛИЧНИ ДАННИ И 50 ТАНКА
    ... ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА - ЛАНЦЕТ ЗА 15 000 ДОЛАРА УНИЩОЖИ ГЕРМАНСКА ПВО СИСТЕМА ИРИС-Т ЗА 5 МИЛИОНА ДОЛАРА:)
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    10 0 Отговор
    АКО СЪОБЩЕНИЕТО Е БИЛО НА РАЗВАЛЕН БЪЛГАРСКИ СИГУРНО Е БИЛ МУСТАФАТА ОТ ДПС
    (ГОВОРИТЕЛКАТА НА АХ-МЕД)
  • 9 Аре

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    къде е оная сажда Рушан,цял ден с него ни занимават!Какво ял ,какво ср.л!?Пробиха му държавичката той като онзи със зелената юнашка фланелка се размотава!
  • 10 Винкело

    3 0 Отговор
    Модерните хора не казват "развален английски". Казва се "счупен английски". Освен това не е "проведена хакерска атака", ами "случила се е хакерска атака".

    Коментиран от #13

  • 11 Име

    5 0 Отговор
    Като чуя хакерска атака и си издрафам вътрешностите! То бива да промиват и да плашат гаргите, ама това минава всякакви граници. Пошло и евтино!
  • 12 Арестувани

    4 0 Отговор
    В Украйна, пък руски. Някой да пръ дне в Латинска Америка и ще обвинят Путин.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Noi,,..,.мой..

    2 0 Отговор
    Това е бъдещото,,гответе се все по често да е така Света вече е различен.успех.,,,.,
Новини по държави: