Last news in Fakti

7 Юни, 2023 22:33 1 258 4

Доверен човек на Ердоган! Ето го новият шеф на турския парламент

  • нуман куртулмуш-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Нуман Куртулмуш, който е депутат от ПСР от Истанбул, получи 321 гласа в третия кръг гласуване в 600-местния парламент в Анкара

Турският парламент избра днес съвместния кандидат на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие (ПНД) Нуман Куртулмуш за свой председател, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Куртулмуш, който от депутат от ПСР от Истанбул, получи 321 гласа в третия кръг гласуване в 600-местния парламент. Той е избран за двугодишен мандат.

Съгласно турската конституция председателят на парламента се избира с тайно гласуване в рамките на до четири кръга в един ден.

В първите два кръга нито един кандидат не получи мнозинство от две трети (400 гласа). В третия кръг са необходими най-малко 301 гласа, за да бъде спечелен вотът.

Текин Бингьол, кандидат на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), получи 160 гласа, а кандидатът на Зелената лява партия Тюлай Хамитогуларъ Оруч получи 51 гласа.

За кандидата на Добра партия Мустафа Джихан Пачаджъ гласуваха 43 депутати.

Шерафетин Джан Аталай, депутат от Турската партия на труда, получи четири гласа.

Другите двама кандидати - Мустафа Йенероглу от партия Дева и Серап от Язъджъ Йозбудун от Партията на бъдещето, се оттеглиха от третия кръг.

Гласуваха общо 584 депутати, като пет гласа бяха обявени за невалидни.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоган разцепва

    3 0 Отговор
    Опозицията с 200
  • 2 Калпазанин

    3 1 Отговор
    Доверен ще е е, клоуна предател ли ли да сложи за председател или амерския посланик
  • 3 Готин американец или просто Киро

    0 1 Отговор
    То и Кирчо беше доверен на Радев ..ама виж как го излъга за шепа зеленки ;)
  • 4 Дфгх

    1 0 Отговор
    Избрали са го. Не са го назначили. И е нормално да бъде от коалицията, която има пълно мнозинство. Не е нормална заглавието на статията. Трябвало само да се каже кой е и съответно от коя партия е. Да се намесва името на Ердоган не е уместно.
Новини по държави: