Last news in Fakti

19 Юли, 2023 14:21 995 5

Още съдебни проблеми за Доналд Тръмп и негови привърженици

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • обвинения-
  • президент-
  • съд-
  • капитолия

Бившият президент обяви, че очаква обвинение за щурма на Капитолия

Още съдебни проблеми за Доналд Тръмп и негови привърженици - 1
Снимка: Shutterstock

16 души са обвинени в заговор за фалшифициране на изборите в САЩ, както и на някои документи. Въпросните привърженици на Доналд Тръмп се представили за електори от избирателната колегия в щата Мичиган. Главната прокурорка на щата Дейна Несъл обясни, че обвиняемите са се срещнали тайно в мазето на щаба на републиканската партия в Мичиган, където подписали документи, представяйки се за електори. Джо Байдън спечели изборите през 2020 в Мичиган.

Обвинения в опит за фалшифициране на изборите

Обвиняемите са извършили престъплението с надеждата, че техните гласове ще наклонят везните в полза на Тръмп, обяснява АРД. "Това е лъжа. Те не са били избрани за електори от избирателната колегия. Всеки един от обвиняемите е бил наясно с това", казва Несъл във видеообръщение.

Действията на лъжливите електори е уронило авторитета на изборния процес и е повлияло негативно на общественото доверие в него. Освен това действията им са явно нарушение на закона, подчертава прокурорката. Обвиняемите може да получат присъди между пет и 14 години в затвора.

Резултатите от изборите през 2020 година още са тема

Изходът от изборите през 2020 г. и опитите да се предотврати предаването на властта във Вашингтон все още занимават САЩ. В продължение на месеци специален следовател проучва дали бившият президент Тръмп трябва да бъде обвинен в престъпление в този контекст. Тръмп обяви, че очаква да му бъде повдигнато обвинение.

Бившият американски президент заяви във вторник, че специалният следовател Джак Смит му е изпратил писмо, с което го информира, че официално е "мишена" на разследването на атаката срещу Капитолия. Смит му е дал четири дни, за да се яви пред т.нар. голямо жури, "което почти винаги означава арест и повдигане на обвинение", добави Тръмп. В Съединените щати голямото жури е таен непрофесионален състав, който играе основна роля в разследванията и взема решение за повдигане на обвинение. Прокурорите често дават на заподозрените възможност да дадат показания пред голямо жури преди евентуално повдигане на обвинение. Според съобщения в медиите Тръмп не желае да се яви пред съдебния състав.

Обвиненията срещу Тръмп

Специалният следовател Смит, назначен от главния прокурор Мерик Гарланд през ноември, провежда две паралелни разследвания на федерално ниво: едното е за секретни документи, които Тръмп е пренесъл от Белия дом в частния си дом в Мар-а-Лаго, Флорида, в края на мандата си в началото на 2021 г., а другото е за евентуална наказателна отговорност на Тръмп за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.

Радикални поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия, когато трябваше да бъде официално удостоверена победата на Джо Байдън на президентските избори през 2020 г. Преди това Тръмп призова привържениците си да се отправят на шествие към Капитолия и да се изправят срещу "несправедливостта". В седмиците преди това действащият президент твърдеше, че е станал жертва на масова измама на изборите - твърдение, което беше опровергано многократно.

Междувременно Тръмп може да бъде обвинен и в щата Джорджия: След президентските избори през 2020 г. прокуратурата на окръг Фултън с град Атланта започна разследване на опитите на Тръмп и неговите съюзници да обърнат резултата от изборите в южния щат. Прокурор Фани Уилис планира да вземе решение за евентуални обвинения през август.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вещерът от Пещера

    1 9 Отговор
    В друго време Тръмпи можеше да е читав Президент. Сега в тази международна ситуация е вреден. Не разбира заплахите, които представляват Диктатурите Китай, Русия, Северна Корея. Смята , че всичко е бизнес и може да се договаря с тях. Не осъзнава, че тези долни комунисти не се интересуват от спазване на договори,а единствено от завладяване на територии и ресурси. Изолацията на САЩ, която смята за добра стратегия, единствено дава възможност на тези Тоталитарни Кочини да постигат целите си.
  • 2 Хихихи..

    2 7 Отговор
    Глейте ква кратуна само - единият гъбясал от старост,другият полунормален - американо президенто,сър..
  • 3 АБВ

    4 5 Отговор
    Тоя иди@ т кога ще влезе в затвора
  • 4 Тръмп ще е

    3 3 Отговор
    новия стар президент, който ще ви оправи всички демократчета от гей парада.
  • 5 Доналд забавлява публиката

    0 0 Отговор
    Доналд не може да свърши нищо полезно, но типично в негов стил е оплетен в каквото ти дойде на ум! Конкурси за красота, притежава игрални домове за всякакъв хазарт, строителен бизнес ( със съмнителни инвестиции) и като прибавим неплащането на данъци кашата е пълна!