Last news in Fakti

28 Юни, 2023 10:18 1 192 12

Тръмп е обсъждал строго поверителни документи за нападение срещу Иран

  • доналд тръмп-
  • поверителни документи-
  • секретни документи-
  • сащ-
  • президент-
  • иран-
  • аудиозапис

Тръмп е обвинен в споделяне на американски тайни с хора, които не са имали право на достъп до класифицирана информация

Тръмп е обсъждал строго поверителни документи за нападение срещу Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В запис се чува бившият американски президент Доналд Тръмп да обсъжда секретни документи, които е задържал, и признава, че не е разсекретил, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Двуминутният запис бе излъчен по Си Ен Ен и е от интервю, което Тръмп дава в голф клуба си в Бедминстър, Ню Джърси, през юли 2021 г. за хора, които работят по мемоарите на бившия началник на канцеларията му Марк Медоус. Части от казаното в записа бяха цитирани като доказателство в обвинителния акт на адвоката Джак Смит срещу Тръмп по обвинения, че е злоупотребил с класифицирани документи, след като е напуснал поста си. Аудиозаписът, излъчен в понеделник вечерта по Си Ен Ен, Ей Би Си и Си Би Ес, включва момент, в който Тръмп, изглежда, държи таен документ на Пентагона с планове за нападение срещу Иран.

"Това са документите", казва Тръмп в записа, като цитатът не присъства в обвинителния акт. Докато показва нещо на останалите в стаята, той говори също и за нещо "строго конфиденциално", както и за "тайна информация". "Това бе изготвено от армията и дадено на мен", продължава Тръмп, преди да отбележи, че документът е класифициран. "Когато бях президент, можех да го върна. Сега не мога, знаете", казва той. "В такъв случай имаме проблем", заявява един от неговите служители.

"Това не е ли интересно? Направо е чудесно", казва Тръмп, а записът приключва с това как той моли някой да му донесе напитка. По-рано този месец Тръмп пледира "невинен" по 37 обвинения в умишлена злоупотреба с американски държавни тайни и заговор за предотвратяване на тяхното връщане, като стана първият президент на САЩ, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения. Министерството на правосъдието обвинява Тръмп, който се бори да се върне в Белия дом догодина, че е нарушил закона за шпионажа и други закони, тъй като е изнесъл класифицирани документи при напускането на поста и не ги е предал на Националния архив.

В обвинителния акт министерството на правосъдието описва доказателства, сред които аудиозапис от среща през юли 2021 г., която Тръмп, който вече не е президент, провежда с автор, издател и двама свои служители - никой от които не е имал разрешение за достъп до класифицирана информация в САЩ. Там Тръмп им показва документ, който нарича "секретен" и "изключително поверителен". Седемдесет и седем годишният милиардер е обвинен в умишлено съхраняване на десетки класифицирани документи, които незаконно е отнесъл в имението си на брега във Флорида, в отказ да ги върне и в заговор за възпрепятстване на разследващите, които искат да ги възстановят.

Тръмп е обвинен и в споделяне на американски тайни с хора, които не са имали право на достъп до класифицирана информация. Наказателният процес срещу него по план трябва да започне на 14 август, но правният му екип вероятно ще издейства датата да бъде изместена с месеци.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    7 1 Отговор
    то тука хванаха един с чекмеджета..-пак коли и беси в държвата.един друг пък по Магнитски ни преправя конституцията. най-добре Тръмягата да дойде при нас-ще плува в свои води. може и да го оженим тука-златотърсачки дал бог
  • 2 АУУУУУ

    3 3 Отговор
    БАЙ ТРЪМП ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В БЕЛИЯ ДОМ.....АМА ДРУГ ПЪТ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 3 урко

    8 1 Отговор
    Наш Боко колко работи обсъждаше на появилите се записи, назначава прокурори, урежда полицейски акции, осуетява митнически проверки...та какво стана с това? Нищо!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 алуууу

    2 1 Отговор
    Котарака Урко... Заработвсш ли. Виж под коя тема спамиш бе дженди.
  • 7 модченцетоооо

    0 0 Отговор
    1 и 3 са спам, а три-еш по темата 4. вЕрно ли бе?
  • 8 Даа

    2 0 Отговор
    Ние чухме записа, няма нужда от преразказ :-)
    Това е план за нападение над Иран. Документите показват, че това, в соето обвивяват Тръмп, е направено от тези, които го обвивяват. Той за това говори с юридическия си екип в записа.
    И ги пита - сега вярвате ли ми
    А те - о, Боже...

    Коментиран от #12

  • 9 канибал

    4 2 Отговор
    чудат се какво да измислят. тръмп ще се върне на бял кон, защото е светли сили

    Коментиран от #10

  • 10 ще ще

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "канибал":

    Ще ще ще
  • 11 Трифонов

    1 1 Отговор
    Тръмп беше последният силен привърженик на идеята за националната държава, като основна форма на организация на човечеството в т.нар. западен тип общества. Противниците на концепцията за националната държава, очевидно вече много силни и с нескончаем финансов ресурс, се разправиха с него, гарантирайки си липса на сериозна вътрешна опозиция на идеята за постепенното унищожаване на националните държави - гръбнакът на новия световен ред. Липсата на разделение на човечеството по национални държави, ще допринесе за редуциране на популацията - основна предпоставка за оцеляването ни, като биологичен вид. Това е така, защото само националната държава има интерес да се бори за положителен и колкото е възможно по-голям прираст. Понеже, откакто съществува, решава всичките си проблеми през воденето на войни с други национални държави, а за това са й нужни войници. Ликвидирането на тази организация на човешкото общество, ще ликвидира този катализатор на нарастването броя на хората. Затова е и толкова важно да бъде сломена Русия - силен привърженик на идеята за националната държава, като основна форма на организация на човечеството.
  • 12 Ало, ало...

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Даа":

    А каква работа имат американците в Иран, че да ги нападат. Пак ли демокрация ще въвеждат.