Last news in Fakti

9 Юни, 2023 17:34 2 256 37

Германия: цените на храните започват да спадат

  • храна-
  • германия-
  • хранителни стоки-
  • инфлация

Миналата година, когато инфлацията достигна до най-високото си ниво от десетилетия насам, супермаркетите в Германия повишиха цените си

Германия: цените на храните започват да спадат - 1
Снимка: Shutterstock

Млякото, млечните продукти, олиото и редица други стоки в Германия започнаха да поевтиняват. Инфлацията като цяло остава висока, но по-изгодните цени на енергията и бензина постепенно нормализират ситуацията.

Млечните продукти в Германия започнаха да поевтиняват. Дискаунтът "Алди" намали цените на над 50 продукта. При това не става дума за еднократни промоции. Именно "Алди" обикновено задава тона на силно конкурентния пазар на супермаркетите в Германия. Ако тази верига промени цените, останалите големи в търговията на дребно обикновено следват примера ѝ.

Примерът на "Алди"

Миналата година, когато инфлацията достигна до най-високото си ниво от десетилетия насам, супермаркетите в Германия повишиха цените си. Прясното мляко, киселото и изварата сега обаче са поевтинели с до 15% в "Алди". Литър мляко там вече се продава за 0,99 евро, а не за 1,15 евро. Пакет извара от 250 грама с 20% масленост не струва вече 0,99 евро, а 0,85 евро. "Кауфланд" също обяви, че от сряда предлага на клиентите си 350 различни млечни продукти на по-ниски цени.

Това, разбира се, не е краят на високата инфлация в Германия и със сигурност няма да е краят на инфлацията при храните. Преди седмица Германската статистическа служба Дестатис съобщи, че според предварителни оценки годишното увеличение на цените през май е било 6,1 процента. Това е намаление с над един процент спрямо месец април, но като цяло нивото на инфлацията остава далеч от двата процента, които се смятат за оптимални.

Благодарение на значителното поевтиняване на цените на едро на борсово търгувания петрол и особено на природния газ, енергийните цени на дребно вече почти не увеличават инфлацията.

Растителните масла и сирената също поевтиняха

Друг пример за падащи цени са тези на растителните масла. Миналата година увеличеното търсене, предизвикано от страха, че световният пазар ще бъде лишен от голям доставчик като Украйна, доведе до поскъпване на слънчогледовото и рапичното олио. Както отчасти и до дефицит на тези стоки. Тогава литърът беше с цена от 4,99 евро дори и в дискаунтърските вериги. Тази пролет обаче тя падна до 1,89 - 1,99 евро. Ниво, което е сравнително близко до стойността от 1,39 евро, за която продуктите се продаваха преди две години.

Много малко вероятно е обаче цените да се върнат на старите им нива, отпреди инфлацията. Оттогава заплатите и пенсиите в Германия също нараснаха значително. На 24 април веригата "Лидл" намали цените на сиренето във всички свои супермаркети в Германия. Проучванията показват, че в условията на висока инфлация германските потребители са започнали да предпочитат марките на дискаунтърите пред тези на останалите магазини.

Натиск за по-ниски цени

Това даде възможност да се оказва ценови натиск над производители. През май "Лидл" отказа да продължи сътрудничеството си с култовия германски производител на желирани бонбони "Харибо", докато последният не намали стойността на продуктите си на едро до "адекватно ниво". Дотогава веригата обяви, че ще продава подобни продукти от други производители на по-ниски цени.

Още един такъв пример е отказът на веригите супермаркети "Едека" и "Реве" и дъщерните им дружества - дискаунтърите "Нето" и "Пени" - да купуват продуктите на американския хранителен гигант "Марс" под марките "Баунти", "Сникърс", "Туикс" и "Марс". Според германски търговци производителят изисквал "марсиански цени" за продуктите си.

Франц-Мартин Рауш, генерален директор на Федералната асоциация на търговците на хранителни продукти (BVLH) също каза, че очаква в близко бъдеще цените на храните в супермаркетите постепенно да спаднат.

Суровините вече са по-евтини

По-евтини също така са и редица суровини, особено дизеловото гориво, което е много важно за транспорта на стоките и за селскостопанската техника. В ценовия пик на бензина миналата есен литър дизел достигна до цена от 2,147 евро, а през януари тази година тя вече беше 1,858 евро. В първата седмица на юни бе възможно дизелът да се намери за 1,579 евро за литър.

В контекста на силната конкуренция на германския пазар на хранителни стоки, подобен силен спад на цените на горивата със сигурност ще окаже позитивен ефект и върху цените на дребно.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отдавна

    12 1 Отговор
    Спаднаха цените на храните и са почти на нивата от 2020. Стара ви е информацията. Услугите не се очаква да спазват. Все пак и заплатите се индексираха.

    Коментиран от #21, #27

  • 2 КЗП

    13 0 Отговор
    А тук спадат само темповете на нарастване на инфлацията.
  • 3 Путинофил

    4 10 Отговор
    УЖАС
  • 4 Надявай се "Х " на Пияни жени !

    8 2 Отговор
    Ти още вярваш на Дядо Мраз ! Че ще живеем в спретната колибка , ще се гушкаме в под копринена завивка и ще хапваме прясна рибка ! Найн има само Гройсе - ШПАЦИРЕН СУХ САЛАМЕН 500 грамен и шнел, шнель ..... ! Я ! Я ! Гуд ! Гуд !
  • 5 Човек

    16 27 Отговор
    Така става в лошия запад и еврозоната, където Костадинов яростно се бори да не влезем. Той си взема парите от Кремъл под масата и не му пука, че народът обеднява от инфлацията, която Путин му стовари. Да не забравите на референдума да гласувате против еврото. После направете Костадинов премиер да свали борда и да ви обере спестяванията както се случи 96-97 г.

    Коментиран от #7, #10, #11, #12

  • 6 Надявай се "Х " на Пияни жени !

    5 2 Отговор
    Ти още вярваш на Дядо Мраз ! Че ще живеем в спретната колибка , ще се гушкаме в под копринена завивка и ще хапваме прясна рибка ! Найн има само Гройсе - ШПАЦИРЕН СУХ САЛАМЕН 500 грамен и шнел, шнель ..... ! Я ! Я ! Гуд ! Гуд ! Шойн !
  • 7 Теле си се родил бе говедо

    8 7 Отговор

    До коментар #5 от "Човек":

    И като вол ще си ууу мреш !
  • 8 Сатана Z

    15 4 Отговор
    Ако случайно видиш в "Aldi" някой да купува банани,вероятността да е българин клони към 99% .
  • 9 Тихомир

    28 2 Отговор
    На всякъде на запад спадат, спаааадат и се стигна до момента , ако не взимаш безплатна стока бият. Като спадне потреблението и спадат цените, но не така както им се иска на ДВ. От 100гр. при 1 Евро, сега са 75гр. за 1 Евро. Има и 60гр. за 0.90 Евро. Е спаднаааа.

    Коментиран от #14

  • 10 Боклук

    18 5 Отговор

    До коментар #5 от "Човек":

    Не мога да разбера,защо Русофобите ,които харесват Украйна,но не искат да идат там и да помагат в борбата срещу орките?
    Цените са същите като в Райха!
  • 11 Кирето

    15 4 Отговор

    До коментар #5 от "Човек":

    Той Путин е виновен, че на теб не ти достига нещо в главата.
  • 12 Остава да напишеш

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Човек":

    Че заради Путин си толкоз глупав.
  • 13 Тоест

    18 2 Отговор
    3 тата световна чука на прага.

    По добре се запасете с храна и вода и пари в брой.

    Коментиран от #16, #19

  • 14 Сатана Z

    18 1 Отговор

    До коментар #9 от "Тихомир":

    Така е.Цените намаляват право пропорционално с грамажа на стоката.
    Натуралните сокове от 1 литър изчезнаха в миналото и сега се продават в опаковка от 750 ml.
    Краве масло от 250гр.вече струва 1.50 а не 2.50 както беше .Има някаква тенденция но е мижава.
    Но пък индексираха часовото заплащане поне с 10%
    Цената на Бензинът пада ,а в България се качва.
    Сякаш го внасяме от Украйна.
  • 15 Гост

    13 1 Отговор
    Скочиха два-три пъти, сега поевтиняват с два-три процента …..
  • 16 Жорето

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тоест":

    Сега чакай от 1000 човека въпроса, а пари от къде?
  • 17 Сенатор Боб

    8 1 Отговор
    Ама що само консерви ,таковата на снимката?!
  • 18 Помниш ли аз те помня

    8 4 Отговор
    Тия се редят за храна с купони. Не се къпят.
  • 19 Хартиените

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Тоест":

    Пари ще имат по-ниска стойност от хартията на която са отпечатани. Че и да тоалетна хартия не са удобни. Спестявайте, трупайте хартиени пари в къщи!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 хахахх

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Отдавна":

    да,ама друг път,цените на храните като се загледа спрямо преди 2години,и сега са повишени със около 100 процента,и не се очаква те да започнат да спадат,падна само олиото,но защото държавата ги натисна малко за спекула,и нищо друго.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българин

    10 4 Отговор
    В България ще паднат цените когато Бойко мутра.та го вкарат в затвора или го изпратят при Свети Петър на кафенце той бандита взема по 30 процента от фирмите такса спокойствие . другата седмица Гешев като му прочете обвиненията ще се чудите за Какво става вапрост и ще видите за какъв идиот сте гласували и да видим тези койито излизаха да го защитават пак.ще излизат ли ако не ядат по един Бой не ги обвиняват в съучастие с него.ако до тогава Бойко не изчисти Гешев недай се боже тогава ще стане тя една че всички гербаджий ще ядат тояагата от народа ще стане оле ле мале
  • 24 абг

    4 2 Отговор
    Понеже вече навлязоха насекомите, те са евтини.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тук съм съгласен.

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Като Русия сме..
  • 27 Майна

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Отдавна":

    Значи не си бил в Германия 2020..
    Изобщо не са ,,спаднали,,
    Да не говорим , че се предлага намаляване на 50 % на животните и обработваемата земя
    Във пресата дори все още ,,неофициално,, заявиха, че ще е достатъчен един вурст на човек на седмица.., като ,,глезотия ,, сетивна на ..хората
  • 28 Васил

    5 0 Отговор
    А у нас вървят на горе!
  • 29 комунистче

    5 0 Отговор
    по голям, по ефективен пазар, нормално е да спаднат веднага, щом има условия за това, в България нищо не може да спадне, защото всичко се внася, и е с постоянни транспортни разходи, България е като островите в Средиземно море, там всичко се внася, и евтино нема
  • 30 Задунайски кeнeф

    5 0 Отговор
    Да де, ама Алди и не помислят да дойдат в Б-ия и да въведат ред в спекулативното безредие! БКП-зърнарите вече нададоха вой, че трябвало да намалят с 50% олиото, млякото, пилиешкото, .......
  • 31 Иво

    8 1 Отговор
    Няюам такова усещане за сега ! Вчера дадох за дребни покуоки 29 евро а за същите преди година давах около 9 до 10 евро.
  • 32 дядото

    3 0 Отговор
    там,в дубай,в европа и къде ли не-може,но в тази съсипвана от негодяи територия едва ли ще го доживеем
  • 33 3232323232

    5 0 Отговор
    Я пак.....вие знаете ли какво е това мляко от 0.99 цента. Пълен фалш със сухи субстанции. То и в България има такива ухт продукти по 1.40-1.70.лв.
  • 34 БгТопИдиот🇧🇬

    2 1 Отговор
    А печатницата от двете страни на гУлемата локва продължва 24/7 !


    Кой разбрал,разбрал.
  • 35 Бачо Киро

    3 0 Отговор
    Глупости, цените са си средно с 50% отгоре, въпреки че цените на горивата са като преди ситуацията в Украйна, а нали все с горивата оправдаваха цените. Нищо ново под слънцето, нагоре цените отидоха за нула време, надолу може и никога да не слязат.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хектор

    1 0 Отговор
    Нашите андрешковци се правят на разсеяни кой е главния виновник за високите цени на всички стоки и услуги, а главния виновник е некадърното управление на служебните радеви правителства, факт които бързо ще бъде забравен от избирателя. Най интересното бе казано в парламента, че партия Възраждане е създадена да руши и разваля, а не да управлява. Надяваме се, че дори и андрешковците ще разберат за ментетата от чебурашките от Възраждане са най обикновени рушители сеещи омраза и разделение на обществото, тоест най обикновени хунвейбине и гамени които намираха задкулисна закрила от служебното МВР на другаря Радев и токсичния му и кагебейска екип. Нали си спомняте как МВР не реагира когато бе изцапана с боя сградата на ЕС. Нито бяха потърсени виновниците нито наказани нито задължени да почистят боята. Ето това е задкулисна закрила на гамените рушители от Възраждане. Или случаят със депутатите от Възраждане които плюваха срещу колегите си. Най добрия плювач бе Ганчо от Варна с прякор камилата, защото плюва по добре от камилите, а и той се отличава с ръст на джудже и цайсите които носи. В парламента си имаме депутати конкуренти на камили, тоест от Възраждане. А мургавия им лидер Костадин Костадинов Рубльов от селата от Добруджа много прилича на братята роми. Само дето никой не го е попитал знае ли цигански език.
Новини по държави: