Last news in Fakti

12 Юни, 2023 12:45 1 696 13

Китай е увеличил наличните ядрени бойни глави от 350 на 410

  • тайван-
  • китай-
  • русия-
  • сащ-
  • ядрени оръжия-
  • ядрени бомби-
  • сипри-
  • сигурност-
  • отбрана

Русия и САЩ все още разполагат заедно с почти 90% от всички ядрени оръжия

Китай е увеличил наличните ядрени бойни глави от 350 на 410 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ядрените арсенали на няколко държави, особено на Китай, са се увеличили през миналата година, а други атомни сили са продължили да модернизират своите, тъй като геополитическото напрежение нараства, предаде АФП, като се позова на изводите от доклада на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (SIPRI/СИПРИ), предаде БТА.

"Наближаваме или може би вече сме достигнали края на един дълъг период на намаляване на броя на ядрените оръжия в света", заяви пред AФП Дан Смит, директор на СИПРИ.

Общото количество ядрени бойни глави на деветте ядрени сили - Великобритания, Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия и САЩ - е намаляло до 12 512 в началото на 2023 г., от 12 710 в началото на 2022 г., посочва СИПРИ.

От тях 9576 се намират във "военна наличност за потенциална употреба", което е с 86 повече, отколкото година по-рано. СИПРИ прави разграничение между наличните за използване запаси на държавите и общата наличност - която включва по-старите, планирани за демонтиране ядрени оръжия.

"Запасите са използваемите ядрени бойни глави и техният брой започва да се увеличава", каза Смит, като отбеляза, че броят им все още е далеч от над 70 000, наблюдавани през 80-те години на миналия век. По-голямата част от увеличението се дължи на Китай, който е увеличил наличните за използване ядрени бойни глави от 350 на 410.

Индия, Пакистан и Северна Корея също са увеличили запасите си, а тези на Русия са нараснали в по-малка степен - от 4477 на 4489, докато останалите ядрени сили запазиха размера на арсенала си. Русия и САЩ все още разполагат заедно с почти 90% от всички ядрени оръжия.

"Общата картина е, че повече от 30 години броят на ядрените бойни глави намаляваше и сега виждаме, че този процес е към своя край", каза Смит.

Изследователите от СИПРИ отбелязват също така, че дипломатическите усилия за контрол на ядрените оръжия и разоръжаването са претърпели неуспех след нахлуването на Русия в Украйна. Например САЩ преустановиха своя "двустранен диалог за стратегическа стабилност" с Русия след инвазията.

През февруари Москва обяви, че преустановява участието си в Договора от 2010 г. за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ). От СИПРИ посочват в изявление, че това "е последният останал договор за контрол на ядрените оръжия, ограничаващ стратегическите ядрени сили на Русия и САЩ".

В същото време Смит заяви, че увеличаването на запасите не може да се обясни с войната в Украйна, тъй като разработването на нови бойни глави отнема повече време и че по-голямата част от увеличението е сред държави, които не са пряко засегнати от този конфликт.

Китай също инвестира сериозно във всички родове войски на армията си на фона на нарастване на икономиката и влиянието му. "Това, което виждаме, е, че Китай се засилва като световна сила, това е реалността на нашето време", каза Смит.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На Падащият Джо

    15 2 Отговор
    не му трябва бомба - самолет и стълба му са достатъчни!
  • 2 АБВ

    4 7 Отговор
    Е и смеели да ги използва .
  • 3 Асан

    14 3 Отговор
    Русия има 1700 ядрени бойни глава на дежурство

    Коментиран от #6

  • 4 КОТарАК

    5 4 Отговор
    аз съм увеличил ракиите на хиляда / домашняка
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бацо Гацов

    5 0 Отговор
    Амчи то Израел има повече бе...умрех от смех..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Блогър от Москва

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Реджеп Алтън":

    Там няма такива ракети.А от руските подводници до американските градове ,за колко пристигат ракетите,да знаеш?
  • 11 Китаец

    6 0 Отговор
    Малееее само живата им сила да носят бомба е достатъчно оръ ие за всеки техен враг
  • 12 Китай не е

    1 0 Отговор
    толкова силен колкото изглежда. БВП му е колкото на ЕС и колкото на бедна България на човек от населението. Имат много врагове до себе си, Индия им е основен враг имат големи погранични спорове, а още Япония, Ю.Корея, Тайван и Виетнам. Търсят си и нови врагове в лицето на Индонезия, Филипините и Австралия за Южно-китайско море. Броят на населението им не е толкова голям, само на Стара Индия(с Пакистан и Бангладеш) е с 300мил. повече. Били са ги японци, руснаци, виетнамци (1978г.), а сега и индийци с камъни и тояги по границата.
  • 13 Дори Китай

    1 0 Отговор
    не може да има повече от 2-3 мил. качествена армия. Могат да раздадат по един калашник на 100млн. китайци, но това ще е една глутница от мародери. Трябват тежки оръжия, логистика, тил, снабдяване с боеприпаси, офицерски и сержантски състав, дисциплина, предварително обучение, храна и т.н. Показателен е боят с тояги между индийските и китайски граничари, имаше по 30-40 убити от двете страни. И двете държави са огромни и с ЯО, но не посмяха да ескалират напрежението - просто излязоха много разумни. А кой е лудия - вече е ясно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания