Last news in Fakti

12 Юни, 2023 18:30 1 087 2

Враг на Нетаняху! Яир Лапид свидетелства по дело за корупция срещу израелския премиер

  • яир лапид-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • ликуд-
  • арнон милчан

В обвинителния акт се твърди, че Бенямин Нетаняху се е възползвал от позициите си в подкрепа на интересите на холивудския магнат Арнон Милчан

Враг на Нетаняху! Яир Лапид свидетелства по дело за корупция срещу израелския премиер - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелски опозиционен лидер свидетелства днес, че премиерът Бенямин Нетаняху явно е опитал да го убеди - на два пъти - да подкрепи закон, който би предоставил данъчни облекчения за милиони на холивудски магнат, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Яир Лапид, бивш министър-председател и основен конкурент на Нетаняху, даде показания по едно от общо три дела срещу израелския премиер. В обвинителния акт се твърди, че Нетаняху се е възползвал от позициите си в подкрепа на интересите на холивудския магнат Арнон Милчан. В замяна той е получавал подаръци, което представлява конфликт между обществените задължения на премиера и личните му отношения.

Според обвинителния акт Нетаняху е правил лични услуги на Милчан, включително като поискал от американски служители да удължат разрешителното на Милчан за пребиваване в САЩ, както и действието на израелските разпоредби, освобождаващи завръщащите се израелци от деклариране на чуждестранни доходи.

Нетаняху, който е най-дългогодишният израелски управляващ, отрича обвиненията. Той твърди, че не е действал в личен интерес на Милчан и дори понякога му е отказвал. Според него размяната на подаръци е била просто приятелски жест.

По-късно този месец се очаква Милчан да даде показания по делото чрез видеовръзка от Лондон, където всъщност живее.

Вестник "Аарец" съобщи, че през 2013 г. Лапид, тогава министър на финансите, е потърсил юридически съвет относно възможността да насърчи законова разпоредба, която би облагодетелствала Милчан. Лапид е заявил, че това няма как да се случи.

Нетаняху е обвинен в измама, злоупотреба с доверие и приемане на подкупи в три отделни скандала, в които са замесени влиятелни медийни магнати и богати лица. Той отрича извършването на нарушения.

Критици твърдят, че Нетаняху се стреми да отслаби влиянието на съдилищата и да промени съдебната система като начин да си отвори път за бягство от процеса - твърдения, които той отхвърля.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хе хе хе

    4 1 Отговор
    Да се самоизядът,ще е най-доброто
  • 2 ММММ

    0 1 Отговор
    Хората на Сатаната се карат !!