Last news in Fakti

27 Юни, 2023 07:43 3 430 21

Пробив в преговорите! Ердоган може и да отстъпи от позицията на Турция за Кипър

  • турция-
  • кипър-
  • средиземно море-
  • реджеп ердоган

След "Кипърската мирна операция", проведена от Турция през 1974 г., остров Кипър е разделен между гърци и турци

Пробив в преговорите! Ердоган може и да отстъпи от позицията на Турция за Кипър - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Кипърският проблем" — известен още като кипърски конфликт, кипърски спор или кипърски въпрос — е сложен спор, включващ общността на кипърските гърци в южната част на Кипър и общността на кипърските турци в северната част. Остров Кипър, разположен в Средиземно море, е разделен на два основни сектора: международно признатата Република Кипър, населена предимно от кипърски гърци и Севернокипърската турска република (KKTC), която е призната само от Турция. Обединеното кралство също така запазва суверенитета си над две военни бази на острова, пише Turkish Minute.

В основата на конфликта е несъгласието между кипърските гърци и турци относно политическия статут и бъдещето на острова. Но последиците от спора се простират далеч отвъд самия остров. Силите - гаранти по споразуменията от Цюрих и Лондон — а именно Гърция и Турция и в по-малка степен Обединеното кралство — играят значителна роля в текущите преговори. Обединените нации посредничат в тези преговори за намиране на решение за обединението на острова. През последните години Европейският съюз също се включи в сложния въпрос, добавяйки още един слой към преговорния процес.

Турция претърпя значителна промяна в политиката си спрямо Кипър след неуспешните компромисни преговори в Кран Монтана, Швейцария, през 2017 г. На неформална конференция 5+1 в Женева на 27-29 април 2021 г. представители на Обединеното кралство, Турция, Гърция и Турция и общностите на кипърските гърци и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обсъдиха потенциални решения на кипърския проблем.

Турция представи своята пътна карта пред ООН за решаване на проблема.

Генералният секретар ще предложи на Съвета за сигурност да приеме резолюция, признаваща равния международен статут и суверенното равенство на двете страни. Тази резолюция ще постави основата за отношения на сътрудничество между двете съществуващи държави. След осигуряване на равен международен статут и суверенно равенство ще започнат преговори под наблюдението на генералния секретар на ООН. Тези разговори имат за цел установяването на обвързано със срокове, ориентирано към резултати споразумение за сътрудничество, което и двете страни намират за приемливо. Темите на преговорите ще включват бъдещите отношения между двете независими държави, собствеността, сигурността, коригирането на границите и отношенията с ЕС. Турция, Гърция и Обединеното кралство ще подкрепят тези преговори. ЕС може също да участва като наблюдател, ако счете за необходимо. Като част от всяко споразумение двете държави ще се признават взаимно с подкрепата на трите държави-гаранти (Великобритания, Турция, Гърция). Всяко споразумение в резултат на тези преговори ще бъде представено за ратификация чрез отделни едновременни референдуми в двете държави.

След "Кипърската мирна операция", проведена от Турция през 1974 г., остров Кипър е разделен между гърци и турци. Поради фактическото разделяне и невъзможността да се постигне консенсус между страните, KKTC е създадена на 15 ноември 1983 г. Въпреки това, съгласно Резолюции 541 и 550 на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН), KKTC не е официално призната от друга страна, освен от Турция.

Резолюция 541 на Съвета за сигурност на ООН гласи, че "декларацията на Турската република Северен Кипър за независима държава е несъвместима с Договора от 1960 г. относно създаването на Република Кипър и Договора за гаранция от 1960 г. Следователно опитът за създаване на Севернокипърска турска република е невалиден и ще допринесе за влошаване на ситуацията в Кипър. Съответната част от Резолюция 550 на Съвета за сигурност на ООН гласи следното:

"Съветът за сигурност,

- "Сериозно загрижени относно по-нататъшните сепаратистки действия в окупираната част на Република Кипър, които са в нарушение на резолюция 541 (1983), а именно предполагаемата размяна на посланици между Турция и правно невалидната "Турска република Северен Кипър" и предвиденото провеждане на "конституционен референдум" и "избори", както и чрез други действия или заплахи за действия, насочени към по-нататъшно консолидиране на предполагаемата независима държава и разделянето на Кипър,

- "Осъжда всички сепаратистки действия, включително предполагаемата размяна на посланици между Турция и ръководството на кипърските турци, обявява ги за незаконни и невалидни и призовава за незабавното им оттегляне;

- "Повтаря призива към всички държави да не признават предполагаемата държава "Турска република Северен Кипър", създадена чрез сепаратистки актове, и ги призовава да не улесняват или по какъвто и да е начин да подпомагат гореспоменатото сепаратистко образувание;

- "Призовава всички държави да зачитат суверенитета, независимостта, териториалната цялост, единството и необвързаността на Република Кипър; ..."

Въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, досега нито една държава не е признала официално Севернокипърската турска република. Следователно може да е нереалистично да се очаква да бъдат изпълнени всички условия от пътната карта, представена от Турция на генералния секретар на ООН. По време на преговорите в Кран Монтана, Турция предложи постепенно изтегляне на своите войски и обмисли преговори за правото си на едностранна намеса, привилегия от статута ѝ на гарант. Тези преговори обаче зависеха от постигането на компромис по други въпроси.

Кипърската гръцка страна, от друга страна, остана непреклонна по ключови преговорни въпроси като разделението на територията, правата на собственост и политическата администрация и не желаеше да направи компромис. Тази липса на гъвкавост накара Турция да приеме по-твърд подход към преговорите за Кипър след дискусиите в Кран Монтана.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели победата на втория тур на президентските избори на 28 май. Това му предостави важна възможност да се противопостави на имиджа си на авторитарен лидер, особено в САЩ и страните от ЕС. По-специално коментарите в западната преса, които предполагат, че изборите нямаше да стигнат до балотаж, ако Ердоган наистина беше диктатор, създадоха благоприятна среда за подобряване на отношенията със САЩ и ЕС.

В момента Турция е изправена пред икономическа криза и се нуждае от чуждестранни инвестиции, за да се възстанови. Инжектирането на капитал от страните от ЕС, особено Германия, зависи от съживяването на отношенията между Турция и ЕС и конкретните стъпки, предприети от правителството на Ердоган. Интересът на ЕС да добива природен газ от източното Средиземноморие, южно от Кипър и да го транспортира до страните от ЕС по най-икономичния начин е от първостепенно значение. Нерешеният въпрос с Кипър обаче възпрепятства изпълнението на мащабни проекти за проучване и транспорт на газ от компании от ЕС като Total и Eni.

Следователно възобновяването на преговорите по кипърския въпрос би ускорило реализацията на алтернативни проекти за газопроводи в източното Средиземноморие, улеснявайки проучването и транспортирането на газ от Южен Кипър до ЕС. Въпреки че правителството на Ердоган предложи пътна карта от пет точки на генералния секретар на ООН през 2021 г., то вероятно ще оттегли условието си за създаването на две суверенни държави в Кипър, за да възстанови отношенията с ЕС и да привлече инвестиции в Турция. В резултат на това преговорите по кипърския проблем може да се възобновят.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    21 2 Отговор
    И за какъв точно пробив става въпрос, след като още в заглавието фигурира думичката "може"?

    Коментиран от #3

  • 2 Северна Мъкедония

    3 2 Отговор
    Да направят бежански лагери, като на Лесбос.
  • 3 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Просто си пишем....
  • 4 Ердоган

    33 5 Отговор
    Никога няма да предаде С.Кипър.
    Това не е България да предаде българите в Македония
  • 5 ПарапетПетко

    8 4 Отговор
    И вчера имаше подобно заглавие, ама за Украйна. Големи пробиви, ама само според мисирките.
  • 6 Бамбука

    18 5 Отговор
    "Кипърската мирна операция" , беше предшестване от гоненията на кипърските гърци подтикнати от военната хунта в Гърция. Бъдете обективни когато пишете за историята.

    Коментиран от #9

  • 7 "Съюзници"

    10 6 Отговор
    Мене ми е интересно, защо Гърция продължава да вярва на "съюзниците" ингилизи? При нахлуването на Турция, Англия не прави абсолютно нищо, за да защити Гърция. Нищо чудно по стара английска традиция и да са помагали на Турция

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хехе

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бамбука":

    Тези сегашните мисирки откъде да знаят за "режима на полковниците" до 1974г. Гърция за тях е плажове ,узо и бузуки!
  • 10 Мдаа

    17 2 Отговор
    И нито дума за причината за нахлуването на турската армия а тя беше заради избиването на хиляди кипърски турци от гръцката военна хунта
  • 11 КипОргиус

    7 0 Отговор
    Още 649 година арабите превзели Кипър.
    Разбира се от това си нямате хабер.
    През 688 г. Византия се съгласява да изплаща репарация в размер на половината данъци събирани от острова по онова врема. Разбира се всяка година.

    Коментиран от #12

  • 12 681

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "КипОргиус":

    Може би.
    Значи въпросът е стар колкото и историята на България
  • 13 КипОргиус

    2 0 Отговор
    Византийско и арабският период не продължават дълго и острова е превзети от византийците през 866 г.
    В края на X век този път островът е превзет напълно от арабите.
    Византийската администрация обаче не издържа дълго и този път управлението на Кипър преминава директно в ръцете на арабите. Тази арабска власт на остров Кипър продължава до 10 век. византийски император II. По време на кампанията на Никифор с армия от 40 000 души в Сирия през 964-966 г., върховният патриций генерал Никита превзема Кипър и отново го поставя под византийска власт. След това, между 966 и 1191 г., Кипър е управляван от византийците като част от Византийската империя
  • 14 КипОргиус

    3 0 Отговор
    По време на Третия кръстоносен поход, след превземането на Кипър от английския крал Ричард I през 1191 г., островът е предаден на рицарите тамплиери като плячка за победата срещу неверниците.Населението на Кипър не харесват тази администрация и се разбунтуват. Народът на Кипър, който не беше доволен от тази администрация, се разбунтува в планината Бешпармак през 1192 г. и рицарите тамплиери, които смятаха, че не могат да останат повече на острова, върнаха острова на Ричард I.
    Ричард I доведе Ги дьо Лузинян, крал на Йерусалим, в Кралство Кипър. Ги дьо Лузинян установява династията Лузинян с мъжете, които довежда от Палестина и гарантира, че Кипър е управляван от тази династия за около 300 години.
    Кипърското кралство пада в ръцете на генуезките търговци през 14 век.

    През 1426 г. мамелюците привързват острова и гомприсъединяват към себе египетския султанат(начело са така наречените мемлюци които всъщност са бивши пленени роби кумански воъни(.
    А през 1489 г. Кипърското кралство приключи, като последнеата кралица, Катерина Корнаро, продаде острова на венецианцит.
  • 15 КипОргиус

    4 0 Отговор
    Османски период.
    Кипър е превзет от Османската империя през 1571 г. със сила от 60 000 войници на острова. Със заселването на еничарите на острова се извършва първата значителна промяна на населението от Античността насам.

    Османците премахват феодалната система в Кипър и прилагат системата на просо. За реконструкцията и презаселването на острова със султанския едикт от 21 септември 1571 г. е решено да се направи принудително преселване от някои градове и села на вилаета Караман на острова и на острова започват да се заселват турци. Кипър, който е разделен на четири санджака (Никозия, Фамагуста, Кирения и Пафос), е превърнат в провинция и е решено законите на провинция Караман да бъдат въведени в сила на острова. При тази система немюсюлманите са били управлявани от свои собствени религиозни власти. Необходим е цитат За разлика от доминирания от латиница период, Кипърската църква придобива независимост и е назначена за глава на кипърските гърци и действа като посредник между Кипърските гръцки християни и османската администрация. Тази ситуация помогна на Кипърската църква да се измъкне от постоянното посегателство на Римокатолическата църква.

    След Критската война администрацията на провинция Кипър е свързана с Каптанпаша заедно с Егейските острови и Крит през 1670 г.

    В периода 1745-1814 г. кипърските турци мюсюлмани формират мнозинството срещу кипърските християни гърци на остров Кипър (в този период броят на кипърските турци възлиза на 75% от н
  • 16 КипОргиус

    3 0 Отговор
    Период на Обединеното кралство
    Пощенска марка, издадена през 1928 г. в чест на 50-ата година на острова под британско управление
    Османската империя, която беше победена срещу Руската империя във войната от 93 г. (1978 г.), за да не прави никакви отстъпки срещу руснаците, по искане на Обединеното кралство, в замяна на £92 799 в рамките на в обхвата на Берлинския договор Кипърското споразумение е подписано на 4 юни 1878 г. Въпреки че статута на османската собственост продължава, администрацията преминава изцяло към Обединеното кралство. Обединеното кралство управлява острова с високопоставени администратори, които той нарича „комисар“.След като Османската империя влиза във войната на страната на Германия срещу Обединеното кралство в Първата световна война, която започва през 1914 г., Обединеното кралство анексира острова на 5 ноември 1914 г. и назначава губернатор на острова. В съответствие с член 21 от Лозанския мирен договор, подписан през 1923 г., анексирането му към Обединеното кралство е признато.
    През 1925 г. Кипър е обявен за колония на короната и първият консул на турската република е назначен на острова.

    От октомври 1931 г. гърците се разбунтуват с искането на Еносис, политиката на Обединеното кралство става по-твърда в резултат на бунта на гърците срещу британската администрация. Преподаването на гръцка и турска история, използването на знамената на двете държави и показването на изображения на гръцки или турски национални герои бяха з
  • 17 КипОргиус

    4 0 Отговор
    От октомври 1931 г. гърците се разбунтуват с искането на Еносис, политиката на Обединеното кралство става по-твърда в резултат на бунта на гърците срещу британската администрация. Преподаването на гръцка и турска история, използването на знамената на двете държави и показването на изображения на гръцки или турски национални герои бяха забранени.

    През януари 1950 г. Източноправославната църква провежда референдум, който общността на кипърските турци бойкотира.
    В резултат на референдума 90% от хората, които участваха, гласуваха в полза на енозис, идеята за обединяване на Кипър с Гърция.
    През 1955 г. организацията EOKA, основана от кипърските гърци, започва въоръжени действия за премахване на британските сили от острова.
    През това време кипърските турци също започнаха да хващат оръжие и Обединеното кралство изпитваше трудности при контролирането на цялата част от острова .
    От тази дата нататък турците, които искаха разделяне, и гърците, които искаха енозис, започнаха да се сблъскват помежду си.
  • 18 КипОргиус

    4 0 Отговор
    Островът получава независимост през 1960 г. като Република Кипър. В резултат на операцията, извършена от турските въоръжени сили след гръцкоФашисткия преврат през 1974 г., де факто едностранната кипърско-турска федеративна държава е създадена в северната част на острова и тази държава по-късно е преименувана на Турска република Северен Кипър.

    На 24 април 2004 г. планът за обединение, изготвен от генералния секретар на ООН Кофи Анан, беше подложен на референдум на острова. Докато Северен Кипър прие плана с 65% срещу 35%, Южен Кипър каза „не“ с 25% срещу 75% и не го прие.

    На 1 май 2004 г. южната част на острова, която се управлява от гърците, се присъедини към Европейския съюз като „Република Кипър“, представляваща целия остров.
  • 19 КипОргиус

    5 0 Отговор
    Така накратко представих 1 300 годишния конфликт започнал между византийци(източни римляни) и араби.
    Съответно символично християни мюсюлмани.
    В последствие влизат и католиците в лицето на кръстоносците.
    С течение на времето и египтяни турци и други мюсюлмани.
    Последни в конфликта като наематели на острова се намесва и Англия.
    Но официално си е собственост на Османската държава.
    И така нататък.
    Надявам се да знаете поне ситуацията от последните 15 години.
  • 20 КипОргиус

    6 0 Отговор
    За разлика от Русия която при Кримската воина продава Аляска на САЩ през 1867 г. за 7 милиона долара то Османската държава дава само под наем 11 г. по късно остров Кипър на англичаните.

    Коментиран от #21

  • 21 Ясен

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "КипОргиус":

    Значи Русия след като премахва официално крепостничеството(селско робства) през1861 година влиза в криза.
    Само 6 години по лесно 1867 година е принудена да продаде Сладка на САЩ.
    Сега ми се поясни.
Новини по държави: