Last news in Fakti

14 Юни, 2023 14:07 1 869 19

Партизаните на Лукашенко. Защо ще има опълченци в Беларус?

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • опълченци

За разлика от военната служба участието в народното опълчение ще е доброволно, а кандидатите ще бъдат оценявани от комисия, която ще разглежда личните им качества и здравословното им състояние

Партизаните на Лукашенко. Защо ще има опълченци в Беларус? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларуските власти създават народно опълчение. То може да включва до 150 000 души и ще бъде подчинено на КГБ. За какво е необходима тази нова структура?

Беларуските депутати приеха на първо четене закон за народното опълчение - структура, която ще се подчинява на местните власти, на военните и на милицията. Отрядите ще се състоят от хора, които не подлежат на мобилизация.

По думите на министъра на отбраната на Беларус Виктор Хренин опълчениците ще имат грижата за поддържането на реда при военно положение на места, до които армията и милицията не стигат - в селата и в малките градове. Новият закон ще позволи с тази задача да бъдат ангажирани хората, които не подлежат на мобилизация - например възрастните или жените.

Междувременно - още преди окончателното приемане на закона - в някои райони вече се набират доброволци. "Предоставяме им оръжие, с което те ще изпълняват задачата си по места", обяснява министър Хренин. Командирите на отряди и техните заместници ще се съгласуват с КГБ.

Големите планове на Лукашенко за опълчението

За разлика от военната служба участието в народното опълчение ще е доброволно, а кандидатите ще бъдат оценявани от комисия, която ще разглежда личните им качества и здравословното им състояние. Опълченците няма да живеят в казарми, а по домовете си. Те могат да продължат да ходят на работа, а когато е нужно да изпълняват бойни задачи, работодателят им ще е длъжен да ги пусне в отпуска, запазвайки работното им място и заплатата.

Плановете на Лукашенко за опълчението предвиждат в случай на война тези отряди да станат партизански. При това доброволците ще трябва да съгласуват всяко свое действие с местните власти и със силите за сигурност. Подчертава се, че раздаването на оръжие няма да е безконтролно - до предоставянето им автоматите и боеприпасите ще се съхраняват в специални складове.

Законопроектът регламентира, че доброволците трябва да защитават територията, хората и инфраструктурата от противоправни посегателства, да събират и да предават на силите за сигурност информация за действията на противника, да оказват първа помощ, да участват в спасителни операции и в ликвидирането на последствията от боевете.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 *скандално*

    26 11 Отговор
    "Световен заговор срещу САЩ! Доларът се срива! Арабите намалиха добива на петрол в полза на Русия, Блинкен в истерия! СА, ОАЕ и Иран влизат в БРИКС! Китай в Латинска Америка! (С ВИДЕО"
  • 2 Последния Софиянец

    18 12 Отговор
    Всеки има дълг да се бори с настъпващия от запад комунизъм.
  • 3 Умряла баба

    7 3 Отговор
    Почука от ковчега.правилно
  • 4 Смех

    14 15 Отговор
    Е как "за какво" им е? Да пазят диктаторчето от народната любов, разбира се. Както и КГБ и ОМОН и така нататък. Май нещо "народа" не го обича, щом така се пази от него.
  • 5 Зеленски съм - язовири взривявам секакви

    9 7 Отговор
    Чудно. Екстра ще им дойдат тия 150 000 братчета на рашките. Ся и Кимчо кат изпрати половин милион дръпнати...и край с бандерите, нема ги, изпариха се...

    Коментиран от #6

  • 6 Оне

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "Зеленски съм - язовири взривявам секакви":

    Обаче нещо не смее да им раздаде оръжие. Що така? :)

    Коментиран от #12

  • 7 Развеселен

    5 11 Отговор
    И най-важната им задача - да са готови да умрат, за да може Лукашенко още да краде и стопира Беларус.
  • 8 Сандо

    13 3 Отговор
    ДВ и Западът иска всички страни,които те са решили да завладеят да са по долни гащи,а още по-добре,съгласно новата идеология - без гащи.Да,ама има държави и народи,които не са съгласни и дават пример и надежда на всички,които искат да се борят за свободата и независимостта си.
  • 9 НУРС

    3 1 Отговор
    Иска да се ориентира кои територии няма да пратят доброволци, за да засили контрола върху тях.
  • 10 Адам Хилтън

    8 5 Отговор
    Защото НПО-тата вероятно вече сами си принтират долари.
  • 11 Строшен Беларус

    4 11 Отговор
    Еййййй, това шубето е голям страх, този текезар ще го забравим още преди Коледа. Заложил съм обаче ,че кремълскотожуже ще го превари още есентта.
  • 12 Зеленски съм - язовири взривявам секакви

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Оне":

    Еми, не смее, страх го е...само кинжали и сарматчета им дава, не го е срам.

    Коментиран от #13

  • 13 Оне

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Зеленски съм - язовири взривявам секакви":

    Даже не се ориентираш какво четеш.
  • 14 ааа неее

    4 6 Отговор
    Картофеля пак изтряска коча с лопатата. За първи път в световната практика диктатор си прави партизански отряди. Обикновено партизаните се борят срещу властите.
  • 15 ДДРОнег

    3 6 Отговор
    Голям страх 😂🤣😂🤣😂🤣😂

    И тез си мислят, че някой им иска държавицата, окупирана от московия
  • 16 Пирожкин

    1 3 Отговор
    Абе, батък, вземай пример от руЗия - организирай ги сред убийците и изнасил вачите по беларуските затвори. От нас да мине, може да използваш и лозунга ни: довчера престъпник, днес герой за народа си.
  • 17 дядото

    5 1 Отговор
    войната е на прага на света.през нашето въздушно пространаство почти всеки ден прелитат тежки самолети,да не говорим за наземните превози покрити с брезенти танкове,от юг на север.те явно не превозват детски играчки,а белорусия първа ще бъде ударена.а това са нормални превантивни мерки в тасава международна обстановка
  • 18 Констатираща

    2 0 Отговор
    Така е, като на война. Целият народ участва. Дано само, по-бързо свършва и с по-малко жертви!
  • 19 Московийски пропагандатор

    2 0 Отговор
    Садам пък имаше федаини, но накрая едвам го намериха в една землянка.
Новини по държави: