Last news in Fakti

29 Май, 2023 19:19 946 8

Варшава vs. Минск! Полша наложи санкции на 365 граждани на Беларус

  • полша-
  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • анджей почобут

Полша е важно убежище за противниците на авторитарния президент на Беларус Александър Лукашенко

Варшава vs. Минск! Полша наложи санкции на 365 граждани на Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша е наложила санкции на още 365 беларуски граждани във връзка присъдата, постановена в Беларус срещу журналист от полски произход, съобщи Ройтерс, като цитира полското вътрешно министерство, пише БТА.

Полша е важно убежище за противниците на авторитарния президент на Беларус Александър Лукашенко. Варшава стана и един от най-твърдите поддръжници на Украйна след началото на руската инвазия на украинската територия.

В петък беларуски съд потвърди присъдата от осем години затвор на журналиста Анджей Почобут. Той беше обвинен в насърчаване на действия, целящи да навредят на националната сигурност на Беларус, опит за реабилитация на нацизма и подбуждане на етническа враждебност. Полша казва, че обвиненията срещу него са несправедливи и политически мотивирани.

"Във връзка с потвърждаването на драконовската присъда по делото на Анджей Почобут и репресиите на беларуските власти срещу политическите опоненти на (Лукашенко), министърът на вътрешните работи реши да впише 365 беларуски граждани в списъка на чужденците, чието пребиваване на полска територия е нежелателно", се казва в изявление на министерството.

На тези лица е забранено да влизат в Шенгенското пространство на Европейския съюз и всички техни средства на територията на Полша ще бъдат замразени, се добавя в съобщението. Сред тях има депутати, съдии, прокурори и служители на органите на реда, както и служители на беларуски държавни медии.

Освен това ще бъдат замразени всякакви капитали на 20 юридически лица и 16 физически лица, свързани основно с руски капитали.

Засега няма коментар от беларуското външно министерство.

В петък, след произнасянето на присъдата на Почобут, на полския правителствен уебсайт се появи проект за наредба, според която източната граница на Полша ще бъде затворена за товарни автомобили, регистрирани в Русия и Беларус.

Полша обвинява Минск, че изкуствено създава мигрантска криза на границата, като вкарва хора от Близкия изток и Африка и като се опитва да ги изтласка през границата, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    4 0 Отговор
    На ден по едно лице..., за цялата година.
  • 2 Пръц

    4 0 Отговор
    Пръц,пръц
  • 3 БАЙ КУРТИ

    9 3 Отговор
    Всички които не се кланят на на Триполовите/СОРОС са терористи . Бая народ отиде фира заради тази пуста демокрация. И сега да се смея ли да плача ли за
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ОГЪЗЕНИ НА САЩ, МНОГО СТЕ СИЛНИ.

    4 1 Отговор
    МА ГОЛЯМА РАБОТА СТЕ . И ТЕ САНКЦИИ НАЛАГАТ.. МНОГО ИМ ХАРЕСА ДИКТАТОРСКАТА ХЕГЕОНИЯ НА ГОСПОДАРЯ ..СЛЕД НЕГО СЕ ИЗРЕЖДАТ ЦЪРВУЛИТЕ ,КОИТО ИМ СЕ КЛНЯТ. И ВСИЧКО ТОВА Е НЕЗАКОННО , НО БАЙ ЦЪРВУЛАН ,ОГ-ЪЗЕН ИМ СЕ КЕФИ.
    В ОГЪЗВАНЕТО ВИ Е СИЛАТА ИНАЧЕ СТЕ ПАНИТАТА ,ЗНАЕМ ВИ ОТ СОЦА, ЩО ЗА ЛЕКА ПЛЯЧКА СТЕ .
  • 7 Спецназ

    2 0 Отговор
    Пшек-а винаги е бил роб на руснака и немеца.

    В малкото години независимост винаги са били господари над укрите.

    Йерархията не трябва да се прескача и да знаеш на кого да козируваш и
    кого да гониш по служба.

    Осем годинки- ЩРАК, паразит!
  • 8 ПАНОВЕТЕ ОТ МНОГО

    2 0 Отговор
    БАБАИТЛЪК ЕДИН ДЕН ЩЕ СЕ НАИГРАЯТ ЗДРАВО И ПАК ЩЕ СЕ ВЪРНАТ В 1ви КЛАС.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания