Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Юни, 2023 12:40 3 094 71

ISW: Все още тече украинската битка за Бахмут

  • бахмут-
  • украйна-
  • русия-
  • донбас-
  • каховка

Руски блогъри съобщиха, че украинските сили продължават контраатаките по северозападните, североизточните и югозападните покрайнини на стратегическия град

ISW: Все още тече украинската битка за Бахмут - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции в най-малко три посоки и постигнаха победи на 14 юни.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви на 14 юни, че украинските войски са напреднали между 200 до 500 метра в неуточнени сектори на Бахмутския фронт и 300 до 350 метра в неуточнени части от запорожското направление.

Това се посочва в дневния анализ на военната кампания в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Руски блогъри съобщиха, че украинските сили продължават контраатаките по северозападните, североизточните и югозападните покрайнини на Бахмут.

Украински и руски източници освен това съобщиха, че боевете продължават в западната Донецка област, особено около Макаровка (директно южно от Велика Новосилка), и в западната Запорожка област южно от Оригов.

Руски блогъри спекулираха, че силният дъжд и лошото време в Южна Украйна може да са намалили темпото на украинските атаки, но Маляр подчерта, че метеорологичните условия невинаги оказват влияние върху украинските настъпателни действия.

Говорителят на украинската Таврическа група сили Валери Шершен отбеляза, че украинските сили в посока Тавриск (Запорожие) дават приоритет на ударите по руските системи за електронна война (EW), а ISW по-рано предположи, че руските възможности за EW са били критични за усложняването на украинските атаки в този сектор отпред.

Заместник-прессекретарят на Пентагона на САЩ Сабрина Сингх потвърди ангажимента на Съединените щати да компенсират частично украинските загуби на предоставеното от САЩ оборудване, използвано в контранастъпателни операции, но отбеляза, че може да няма съотношение едно към едно замяна.

Руски източници твърдят, че украинските сили са ударили дивизия от 20-та общовойскова армия (Западен военен окръг) близо до Креминна, Луганска област, докато са чакали командирът на 20-а ГВА да произнесе реч, предизвиквайки типично недоволство сред блогърите относно руските командири. ISW е наблюдавала и двете дивизии на 20-та CAA, 144-та и 3-та мотострелкова дивизия, действащи в района на Кремина през последните няколко месеца и не може да потвърди коя дивизия е била ударена от украинските сили.

Руски източници твърдят, че дивизията е чакала два часа на едно място, докато командирът на 20-та комбинирана армия генерал-майор Сухраб Ахмедов да пристигне и да произнесе реч, преди дивизията да започне настъпателни операции.

Един блогър предположи, че докладваният украински удар на HIMARS е убил около 100 руски служители и е ранил други 100, въпреки че ISW не е забелязал никакви визуални потвърждения за удара или последиците от него. Блогъри с право критикуваха лошото решение да се съсредоточат голям брой руски сили в обсега на украинския огън за толкова дълго време и използваха ситуацията, за да повторят дългогодишните критики на неефективното руско командване.

Възмущението напомня за предишни случаи на забележителни безотговорни руски военни действия, довели до драматични загуби, особено украинския удар на 31 декември 2022 г. срещу голяма концентрация на руски сили в Макеевка, Донецка област.

Руски източници разпространиха противоречиви доклади за състоянието на депутата от руската Дума и командир на клона на чеченската Росгвардия Адам Делимханов на 14 юни. ISW не забеляза никакви визуални доказателства, които да потвърдят или отрекат противоречивите твърдения за състоянието на Делимханов. Някои руски източници твърдяха на 14 юни, че Делимханов е мъртъв или ранен, а някои твърдяха, че украински удар го е убил или ранил на неуточнено място.

Други руски източници, включително ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров, командващият специалните сили на Ахмат генерал-майор Апти Алаудинов и депутатът от руската Дума Андрей Картополов по-късно твърдят, че Делимханов е жив и невредим.

Кадиров публикува видеозапис на 14 юни с Делимханов на неуточнена дата, след като започнаха да циркулират слухове за състоянието на Делимханов.

Кадиров заяви, че украинските медии разпространяват съобщения за смъртта на Делимханов (игнорирайки, че много от съобщенията произхождат от руски източници) като част от информационна операция, но не уточни намерението на предполагаемата информационна операция.

Руските сили нанесоха удари с ракети и безпилотни самолети в Украйна на 14 юни. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли шест крилати ракети Kh-22, четири крилати ракети "Калибър" и 10 дрона Shahed 131/136 и отбеляза, че украинските сили са унищожили три Kh- 22 ракети и девет шаха.

Говорителят на украинския генерален щаб Андрий Ковальов съобщи, че руските сили са атакували инфраструктурни обекти в Харковска, Донецка, Кировоградска и Одеска области.

Законопроект на Държавната дума на Русия, насочен към повишаване на наборната възраст, предполага, че Кремъл може да има за цел да предпази определени поколения от демографските и социални последици от войната в Украйна. Държавната дума на Русия прие на първо четене законопроект за постепенно увеличаване на наборната възраст за военна служба.

Законопроектът предлага наборната възраст да бъде 19-30 години през 2024 г., 20-30 години през 2025 г. и 21-30 години през 2026 г. Законопроектът също така предвижда, че лицата на 18 и повече години все още могат да се присъединят към руската военни независимо от наборната възраст. ISW по-рано оцени, че постепенното увеличаване на минималната възраст на наборниците може да предполага, че Кремъл е насочен към поколението, което в момента търпи загуби поради войната в Украйна, и се опитва да предпази по-младото поколение от икономическото, социалното и демографското въздействие на войната.

Кремъл продължава усилията си да стимулира чужденците да служат в руската армия. Руската държавна дума прие на второ четене законопроект, насочен към опростяване на процеса на издаване на разрешения за пребиваване на чуждестранни висококвалифицирани работници, които са подписали договори с руската армия от началото на войната през февруари 2022 г.

Законът ще се прилага само за висококвалифицирани служители, които вече са работили в Русия по специалностите си минимум две години.

ISW по-рано съобщи за руското законодателство, насочено към стимулиране на военната служба, което сега изглежда се разширява, за да включва чужденци, живеещи в Русия.

Кремъл продължава усилията си да увеличи производството на дронове. Руският президент Владимир Путин одобри списък с инструкции, насочени към развитието на пазара на дронове, включително премахване на административните бариери за използване на дронове и интегриране на всички дронове в единното руско въздушно пространство.

ISW по-рано съобщи, че Иран помага на Русия да създаде фабрика за производство на дронове в Татарстан, което предполага, че Русия може частично да се опитва да използва отношенията си с Иран, за да увеличи производството на дронове. Кремъл също ще създаде центрове за поддръжка, дизайн и производство на дронове в Татарстан и Башкортостан; Области Нижни Новгород, Рязан, Самара, Сахалин, Томск и Тула; и градовете Москва, Санкт Петербург и окупирания от Русия Севастопол.

Съобщава се, че руските сили са удвоили броя на обучените делфини, защитаващи руската военноморска база в Севастопол в окупирания Крим. Онлайн новинарското издание Naval News съобщи на 14 юни, че руските сили вероятно са увеличили броя на делфините, защитаващи военноморската база от около три на четири на около шест до седем и вероятно ще увеличат честотата на патрулиране.

Руските власти продължават консолидирането на икономически контрол върху окупираните територии. Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви на 14 юни, че е подписал споразумения за "търговски, икономически, научни, технически и културни отношения" с окупационното правителство на Крим и Република Калмикия, докато е бил в Международния икономически център в Санкт Петербург Форум.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    51 5 Отговор
    Пропагандата за добрите окраинци от този фейк сайт продължава.Три дни са напреднали три километра бая с това натовско оръжие за две години ще стигнат далече
  • 2 кнаус 485

    38 3 Отговор
    ЩЕ ТЕЧЕ И ПОСЛЕ ЩЕ СПРЕ ДА ТЕЧЕ....ТЕЧЕНИЕТО ЩЕ ОТНЕСЕ ПОКРАЙНЦИТЕ....

    Коментиран от #54

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    55 9 Отговор
    Браво , браво...... всеки ден слушаме за победата на Украйна , а то - жив курбан за младите украинци !!! Това са последните , които събираха цяла година ! А после.....???!!!
  • 5 Г-ца каприз

    49 4 Отговор
    "украинските войски са напреднали между 200 до 500 метра в неуточнени сектори на Бахмутския фронт и 300 до 350 метра в неуточнени части от запорожското направление."....
    Ми много ясно че ще са неуточнени 🤣🤣🤣🤣🤣 щот са само в мечтите на анито и шмръкльо 🤣🤣🤣

    Коментиран от #70

  • 6 Механик

    44 8 Отговор
    Ми хайде де! Радвайте се щом контричката върви добре за ВСУ-то.
    п.п.
    Колко месеца ще ви тряват да си признаете, че руснаците ви направиха на луди калинки? И при това това са разни готвачи, пандизчии, козари. Още не сте се срещали с Червената Армия, дето се вика.

    Коментиран от #13

  • 7 Естествен Интелект

    20 2 Отговор
    Руски източници твърдят...
    Спукана ви е работата...
    Не трябваше ли нещо за потвърждение от източници...
  • 8 Гост

    39 3 Отговор
    300 метра е един футболен стадион със трибуните! Какъв напредък, какви фантасмагории!
    И въобще защо го казват, след всички заявки за контри, изглежда несериозно! Аааа, сетих се, отчитат се на шефовете, къде им е отишло желязото!!!

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Генерал Кокошинков

    7 14 Отговор
    Генерал майор Сухараб Байамедов, една част от него е при девиците, другата е в неизвестност, иначе си е очень добре.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Върви, но къде отива

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Врагът атакува фланговете на Артьомовск, 200-та бригада изгаря нападателите и техните бронирани машини.

    В рамките на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна тежките боеве на северния фланг на Артемовск (Бахмут) не спират дълго време. Противникът всеки ден се опитва да пробие отбраната на руските войски.

    И така, друга щурмова група на въоръжените сили на Украйна на бойна машина на пехотата напредна към линията на нападение в района на резервоара Берховски, фрагмент от тази битка е на кадри от БЛА.

    Но приближаващата техника на Въоръжените сили на Украйна беше посрещната от отделна гвардейска мотострелкова бригада на Северния флот с артилерийски огън и в резултат на това БМП беше нанесен точен удар от противотанкови ракети.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 🇧🇬🇪🇺💯

    21 1 Отговор
    Войната тепърва започва, ЕС, знае това, НАТО, знае това и Зеленски знае че единствено разширяване на Войната в Украйна като страните и войските от НАТО станат част от “бойното поле”в Украйна иначе Зеленски знае че самоабсолютна и тотална капитулация на ВСУ ще предотврати по нататъшни военни действия.
    За НАТО, ЕС, ситуацията в Украйна продължава да е критична.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 полк.Макгрегор!

    19 2 Отговор
    Бивш съветник на САЩ в Пентагона,заяви в ефира на
    Judging Fredom:
    ,,ВСУ не са постигнали до сега никакъв успех в КонтраНастъплението си...!"

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Урсула...!

    28 4 Отговор

    До коментар #19 от "полк.Макгрегор!":

    Може ли така да ни дъните!
    Забранихме най-демократично всички руски тв канали и медии и пак ще се намери някой да извади от интернет каква е ...Истината ...😪🥺😔🙄🤔😖🤐!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 az #СВО

    20 3 Отговор
    20 т. боеприпаси за ВСУ са унищожени в Харковска област след удар на руските РСЗО "Торнадо-С"!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тия

    16 3 Отговор
    Украинци, като не им остава страна,
    почват някви фантастики да пишат. Демокрация!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 крис

    21 4 Отговор
    Бригадите на въоръжените сили на Украйна, обучени и оборудвани с техника на НАТО, търпят огромни загуби по време на започналото контранастъпление, пише The Washington Post.

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Копейкаджия...

    6 7 Отговор
    А във България върви борбата за няколко копейки повече.

    Коментиран от #69

  • 41 az #СВО

    16 2 Отговор
    На Авдеевското направление, военните от ВСУ започнаха да се предават на руснаците, за да си спасят живота.

    Нищо ново!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Матей

    19 3 Отговор
    ЧВК ,, Украйна ",собственост на НАТО търпи колосални загуби!

    Коментиран от #46

  • 44 Вовата каза и друго...!

    21 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ветеран от Протеста":

    Въпреки,че ,,Леопардите" са вече с климатроник,кожен салон и ел.седаки,с подгрев...,същите горят еднакво добре,както и предшествениците им от ВСВ-,,Тигрите"...!
  • 45 Уса

    11 3 Отговор
    То там няма никой, Бахмут е призрачен град.Руснаците контролират града от разстояние.Аха сетих се,отново CNN

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 15 Отговор

    До коментар #3 от "Ветеран от Протеста":

    Около 80000 са загробените руснаци в бааах-мут,а ти си пиши небивалици.няма вече вагнер,сал един пригожин остана!

    Коментиран от #49, #57

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Естествен Интелект

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "ВСУ МА'Ч'КА ВАТИ'РАНИТЕ ОТ'Р'ЕП'КИ":

    С голо дюпенце таралеж мачка :)))))
  • 53 Бай Митко

    10 3 Отговор
    Смешното заглавие си е ваше и тъй като "Все още тече ..." да очакваме ли, че скоро или много скоро ще изтече в канализацията за отпадни води? Омръзнахте вече с тази окраина и с тази офанзива. Аман. Хладилника да отвориш и оттам наднича окраина. Оляхте се.

    Коментиран от #56

  • 54 Даааа

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "кнаус 485":

    АМА НА КУКОВ ДЕН!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Бинго

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ПЛИТКО МИСЛЕЩ
  • 58 Ден на веселието

    8 2 Отговор
    Простите Урки с нова порция смешки!

    Коментиран от #63

  • 59 Добре запознат

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "САТЪРА НА ХАНА":

    РЕЗУЛТАТИ НЕ ЛИПСВАТ.ОЩЕ,ОЩЕ И ОЩЕ ОРЪЖИЯ ЩЕ ИМ СЕ ПРАТЯТ НА УКРАИНЦИТЕ!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Когато статията е дълга-тя е лъжа

    5 0 Отговор
    Не съм я чел дори. Няма и как.
  • 63 Българин

    0 4 Отговор

    До коментар #58 от "Ден на веселието":

    Абе, рашибозука, колко Хаймарси унищожи непобедимая и легендарная тези дни? Станаха ли 260? 😂
  • 64 Дядя

    6 2 Отговор
    На картата на бойните действия се вижда, че дори селата западно от Артемовск-Берховка, Хромово и Иванивско не са под контрола на укрите! В момента правят опити към Васюковка и Раздоловка, но те са северно и северозападно от Соледар!
  • 65 Червен кхмер

    1 5 Отговор
    Ха ха строили цяла дивизия за да произнесе някакъв танцуващ генерал някаква реч от типа За родину, за путлеру и го чакали цели два часа.Няма по проZти от ушанките.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Болгарин

    2 0 Отговор
    От самото начало на специалната военна операция на Русия в Украйна Киев е извършил международни престъпления и е трябвало да бъде преследван многократно. Въпреки това Украйна, с подкрепата на Запада, успя да се освободи от обвиненията за всички терористични актове, довели до смъртта на цивилно население.
    С други думи, режимът в Киев, извършил тежки престъпления в световната история на човечеството, все още не е подведен под отговорност.
  • 68 Болгарин

    2 0 Отговор
    Първите неща, които идват на ум в Украйна, са терористични прониквания в руски гранични градове, градушка от бомби и атаки с дронове срещу цивилни, взривяване на Кримския мост, атаки срещу цивилни кораби в Черно море, атаки срещу Кремъл, сърцето на Русия , и някои жилищни райони, убийството на военнопленници, атаките срещу нефтопроводи, обстрелването на атомни електроцентрали и разрушаването на важен за човечеството язовир, мрежа за водоснабдяване с питейна вода.
    Тъй като тези атаки са насочени директно срещу цивилни, Украйна трябва да бъде изправена пред международен съд.
  • 69 За един пробит долар

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Копейкаджия...":

    "А във България върви борбата за няколко копейки повече." ......?????

    Стотици пъти пъти ви питаха, - защо някой продажник трябва да се трепе по форумите за някакви мижави копейки, щом може, като теб, да заработва долърчета???? Нещо не ти се вързва май изтърканата мантричка!

    До сега не сме получили обяснение!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 оня с коня

    1 0 Отговор
    Бърбок пристигна в Бразилия на официално посещение, но президентът Лула да Силва и външният министър Мауро Виейра отказаха да се срещнат с нея. Spiegel отбелязва, че Бразилия, под управлението на новия президент, гледа на украинския конфликт по различен начин, отколкото е обичайно в колективния Запад. В този контекст Бърбок трябваше да обясни позицията на Германия на бразилските власти, но разговори лице в лице с нейните висши служители не се състояха.
Новини по държави: