Last news in Fakti

15 Юни, 2023 12:18 898 7

"Уолстрийт джърнъл": САЩ започват тихи дипломатически преговори с Иран за понижаване на напрежението

  • сащ-
  • иран-
  • ядрена сделка-
  • аятолах али хаменей

Официални представители на Вашингтон определиха прехвърлянето на средствата като рутинно и несвързано с дискусиите

"Уолстрийт джърнъл": САЩ започват тихи дипломатически преговори с Иран за понижаване на напрежението  - 1
Снимка: Shutterstock

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън без много шум поднови преговорите с Иран в опит да постигне освобождаване на американските затворници, държани от Техеран, и да ограничи разрастващата се ядрена програма на страната, отбелязва американският в. "Уолстрийт джърнъл". Изданието се позовава на запознати с дискусиите източници.

С възобновяването на контактите между двете страни Вашингтон одобри и плащания на иракското правителство за внос на иранска електроенергия и газ в размер на 2,5 милиарда евро, което се равнява на 2,7 милиарда долара, съобщиха американски и иракски официални представители. Средствата бяха замразени в резултат на икономическите санкции на САЩ, припомня американският вестник.

Официални представители на САЩ определиха прехвърлянето на средствата като рутинно и несвързано с дискусиите. Подобни средства са били отпускани и преди, макар че този път това става в евро, а не в местни валути.

След като през декември миналата година в Ню Йорк започнаха дискусии между висши американски и ирански официални представители, пратеници на Белия дом пътуваха до Оман поне три пъти за по-нататъшни непреки контакти, според близки до дискусиите източници. Омански официални представители са предавали съобщенията между двете страни.

При встъпването си в длъжност президентът Байдън пое ангажимент да съживи международния ядрен пакт, който налагаше ограничения върху ядрената програма на Иран в замяна на премахване на икономическите санкции, преди да обяви през ноември, че с подобна сделка е свършено. САЩ се оттеглиха от пакта при управлението на бившия американски президент Доналд Тръмп, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

Този последен опит да бъде задействана дипломацията представлява деликатна стъпка на политическо балансиране за Байдън, насочена към успокояване на напрежението, което се покачи тази година, тъй като Иран предостави дронове на Русия за нейната война в Украйна, напредна с обогатяването на уран и задържа петролни танкери в Персийския залив, коментира вестникът.

В замяна на освобождаване на затворниците и ограничаване работата по ядрената програма Техеран иска да получи своите приходи за милиарди долари от иранска енергия, които са блокирани в чужбина в резултат на санкциите на САЩ. Ирански официални представители неколкократно обвързваха евентуалното освобождаване на затворници с получаването на достъп до ирански средства в размер на 7 милиарда долара, държани в Южна Корея, и поискаха достъп до държани в Ирак милиарди долари за доставки на газ и петрол.

Според бивши южнокорейски правителствени представители, запознати с въпроса, обсъжданията между Иран и САЩ относно освобождаването на тези средства за хуманитарни цели продължават.

Правителството на президента Байдън се стреми да избегне поставянето на преговорите с Иран на първо място в политическия дневен ред с наближаването на президентската кампания. Всяко официално споразумение или дори не толкова официално договаряне, което изглежда много по-вероятно, би могло да наложи преразглеждане в Конгреса на САЩ, където републиканците и някои демократи силно се противопоставят на ядрена сделка с Иран, отбелязва в анализа си в. "Уолстрийт джърнъл".

Дори неофициално споразумение с Иран, което предвижда отстъпки от санкциите на САЩ срещу ограничени, обратими стъпки на Иран за ограничаване на ядрената му програма, ще бъде подложено на критики, а израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви във вторник, че правителството му няма да се обвърже с подобна сделка. Тя също така е отклонение от "по-силната" и "по-дългосрочна" ядрена сделка, за каквато Байдън заяви, че ще преговаря.

Откакто САЩ възобновиха санкциите през 2018 г., Иран разшири ядрената си дейност и вече повече от две години натрупва запаси от 60% обогатен уран, единствената не притежаваща ядрено оръжие държава, която прави това. Иран вече разполага с достатъчно материал от 60% уран за поне две ядрени оръжия и може да го превърне в обогатен уран за оръжия в рамките на броени дни, твърдят американски официални представители.

Западни представители се опасяват, че евентуален ход на Иран за производство на оръжеен материал ще предизвика дипломатическа криза. Според Израел това равнище на ядрено производство може да предизвика военен удар.

"Определени действия от страна на Иран може да ни доведат до много, много опасна ситуация, Иран и светът знаят това, така че ние сме наясно, че те трябва да избягват ескалиращи действия, за да предотвратят криза", заяви неназован високопоставен американски представител от администрацията на президента Байдън.

"Не е тайна, че едновременно с това настоявахме Иран да поеме по пътя на деескалацията след няколко месеца на негативно развитие на ситуацията", посочи той.

Официални преговори за ядрено споразумение не са водени от миналото лято, когато Иран се отказа от предложената сделка. На фона на потушаването на протестите в Техеран и засилващата се иранска подкрепа за Русия в нейната война срещу Украйна контактите между Вашингтон и Иран намаляха.

В края на 2022 г. американският специален пратеник за Иран Робърт Мали се срещна в Ню Йорк с посланика на Иран в ООН, с което започна поредица от срещи, продължили до април, според неназовани източници, информирани за тези разговори, припомня в. "Уолстрийт джърнъл".

Според източници, участвали в преговорите или информирани за тях, през февруари, март и май в столицата на Оман Маскат омански служители са предавали съобщения между старшия съветник на Белия дом за Близкия изток Брет Макгърк и главния преговарящ по ядрените въпроси на Иран Али Багери-Кани по време на така наречените преговори за близост. Мали бе в Оман и през февруари и март.

Според дипломати Макгърк е пътувал до Оман и в края на май, малко преди оманският държавен глава султан Хайсам бин Тарик Ал Саид да пътува до Техеран, за да се срещне с иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей. Багери-Кани е присъствал на срещата между Иран и Оман на 28 май. Американският новитарски сайт "Аксиос" (Axios) съобщи миналата седмица за преговорите за близост в Оман през май.

Катар е имал също посредническа роля в дискусиите относно американските затворници, твърдят източници, запознати с преговорите.

Иракските плащания, одобрени от администрацията на президента Байдън през декември миналата година, частично уреждат дългогодишен дълг за газ и електроенергия, продадени на Багдад от Иран, който не е бил платен поради санкциите, заявиха високопоставени иракски официални представители.

Според иракските представители САЩ са настоявали пред Ирак парите да бъдат преведени директно на иранските кредитори в евро - процедура, която има за цел да гарантира, че Иран няма достъп до американската валута и не отклонява средствата за незаконни цели, посочва в. "Уолстрийт джърнъл".

Плащанията включват 886 милиона евро за Туркменистан, с които частично се погасява дълг на Иран, добавиха иракските представители. Багдад също така е платил 80 милиона евро от името на Иран на Ислямската банка за развитие, многостранна институция със седалище в Саудитска Арабия, в която Техеран е третият по големина акционер.

Други 120 милиона евро са изпратени в Саудитска Арабия за покриване разходите на иранските мюсюлмани, които пътуват до Мека за поклонението хадж. Ирак също така плати неотдавна за вноса в Иран на храни и лекарства, добавиха иракските представители.

Това са хуманитарни и подобни на тях рутинни транзакции, които са в съответствие с дългогодишните разпоредби и практика на САЩ, според говорител по сигурността.

"Въпреки че САЩ са давали подобни разрешения и преди, трудно е да се отделят тези последни решения от контекста, в който Вашингтон се стреми да намали напрежението в отношенията с Иран", каза Хенри Роум, старши научен сътрудник във Вашингтонския институт, мозъчен тръст в американската столица.

"Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че в речта си миналата неделя по време на изложение на иранския напредък в ядрената област върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей сякаш остави отворена вратата за някакъв вид сдобряване с Вашингтон, което не води до пълното възстановяване на споразумението от 2015 година.

Макар да настоява, че сегашната ядрена инфраструктура на Иран не трябва да бъде премахната в рамките на споразумението, той каза: "Бихте могли да искате да сключите някои сделки в някои области. Това не е проблем", каза Хаменей.

Иран намекна за деескалация на напрежението в някои области, включително за предприемане на скромни стъпки за сътрудничество с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на ООН.

И докато официални представители на администрацията на президента Байдън настояват, че изпълняват санкциите на САЩ, продажбите на ирански петрол продължават да се увеличават, като по данни от проследяването на танкери на организацията "Обединени срещу ядрен Иран" Техеран е изнасял до 1,55 милиона барела петрол дневно през май, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

Американският вестник припомня, че Багери-Кани се срещна в понеделник в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби с високопоставени официални представители от Великобритания, Франция и Германия, така наречените държави от Е-3, които помогнаха за договарянето на ядрената сделка.

"Основна цел на ангажиментите през последните седмици, независимо дали от страна на САЩ или Е-3, е да бъде предотвратено по-нататъшното влошаване на ситуацията", отбеляза Али Ваез, директор на проекта за Иран в базираната във Вашингтон организация за разрешаване на конфликти "Крайсис груп" (Crisis Group). "Ако това донесе някаква степен на облекчение на ядрения фронт или по други дела, то може да отвори вратата за по-нататъшни дискусии", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    20 0 Отговор
    Сащ губят войната в украйна и гледат да си опекат нещата по другите им червени географски точки

    Коментиран от #2

  • 2 кнаус 485

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    ЩЕ ЗАГУБЯТ ВОЙНАТА И ВЪТРЕ В САЩ.....ИМРИЙЧМЪНТ НА БАЙДЪН ЩЕ ИМА В СКОРО ВРЕМЕ.....КАМАЛА СЪЩО Е НА ПЪТ......ТРЪМ ЩЕ ГО СЪДЯТ......ДЪРЖАВИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА БЯГАТ ОТ ДОЛАРА.....ВЪОБЩЕ ЗАПАДА ЗАПАДА,ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЕВРОПУДЕЛИТЕ.....

    Коментиран от #4

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор
    Преговори тип
    Ген. Касем Сюлеймани
  • 4 Демократ

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "кнаус 485":

    Дай боже запада да се затрие и замлъкне завинаги, че да живеем нормален живот
  • 5 Клекнахме

    8 0 Отговор
    На Аятоласите !
  • 6 Естествен Интелект

    2 3 Отговор
    Тихо, че иначе шамари ще играят....
  • 7 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Иран трябва да ги игнорира и да продължи да се развива сама без да бъде поддтискана от запада само така ще се превърне в независим хъб във региона на който останалите могат да се подпрат не да развалят всичко за няколко милярда те така могат да спечелят трилиони