Last news in Fakti

20 Юни, 2023 19:11 2 527 16

САЩ: "Не искам да преподават на децата ми сексуални теми"

  • библия-
  • юта-
  • сащ-
  • книга-
  • деца-
  • училище-
  • порнография-
  • секс-
  • литература

От училищния съвет смятат, че това не е подходящо съдържание за малки деца и тийнейджъри

САЩ: "Не искам да преподават на децата ми сексуални теми" - 1
Снимка: Shutterstock

Библията няма специален статут в САЩ - дори и в най-религиозните щати като Юта например. Сега комисията, която отговаря за разпространението на книги в едно училище в щата, иска да премахне Библията от библиотеката на учебното заведение. Според говорителя на училищния инспекторат Крис Уилямс "това е подходящото решение за ученици в гимназиална възраст".

Причината, поради която е взето това решение - вулгарностите и сцените на насилие, които са описани в Библията. От училищния съвет смятат, че това не е подходящо съдържание за малки деца и тийнейджъри.

Библията - порнографска и вулгарна?

Забраната на Библията именно в Юта, където повече от половината население са религиозни мормони, звучи като сатирична новина. Факт е и това, че оплакването, подадено срещу използването на Библията в училище, е пълно със саркастични коментари.

През миналата година в щата Юта беше приет закон, който забранява "порнографско" и "неприлично" съдържание да бъде преподавано в училище. Настоящото оплакване пък обръща внимание на факта, че ако този закон трябва да бъде приложен правилно, Библията със сигурност ще попадне в юрисдикцията му. За доказателство анонимните податели на сигнала прилагат и десетки страници с цитати от Библията. А това убеждава комитета, от който зависи решението, в правотата им. "Опитваме се да правим всичко нужно, за да спазваме закона за чувствителните теми в училищата”, казва говорителят Уилямс.

Организирана борба срещу "неподходящата" литература

Практиката някои книги да се обявяват като неподходящи за деца и да се забранява преподаването им в училище не е нищо ново в САЩ. Досега обаче винаги е ставало дума за книги с предполагаемо порнографско съдържание или вулгарен език. В последно време най-често се забранява преподаването на книги, в които се говори за различна сексуална ориентация.

Каталина Стъб от организацията "Майки за свобода" смята, че така е редно. "Не искам да учат децата ми за интерсексуалните семейства или транссексуални хора или въобще нищо сексуално. Искам да ги учат на наука", казва тя. Стъб е председателка на "Ултраконсервативно движение" - организация, която постига редица успехи в забраняването на най-различни книги, за които смятат, че "сексуализират" децата.

Става ли дума изобщо за децата?

Активисти от ЛГБТИ-общността смятат, че мотивите на консервативната организация са съвсем други. "Забраняването на книги не е нова тактика. Става дума за изтриването на историята и културата ни. А когато младите хора нямат достъп до книги, за които да усещат, че ги представят и с които да се идентифицират, те се чувстват изолирани", казва Девън Ойеда от Националния център за равни права на транс хората.

През предходната учебна година са регистрирани повече от 2500 случая на забранени книги в училища - най-вече в консервативните щати като Тексас, Флорида и Юта. С оглед на предстоящите президентски избори през следващата година Републиканската партия навярно ще се съсредоточи върху това още повече.

На някои места обаче настроенията са съвсем различни. Според активиста против цензурата Крис Финан това движение има все повече опозиция. "Причината е, че другата страна просто преекспонира ситуацията. И това ядосва хората, които се активизират". Сега тези хора организират свои клубове за четене на забранените книги, обяснява Финан.

Автор: Катрин Бранд (ВДР)


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    63 2 Отговор
    България:"Не искаме на децата ни да преподават сексуални теми!".Да,обаче си имаме ново,евроатлантическо превителство,което под зоркия поглед и под прякото ръководство на Посолството ще прави това,което ние,Българите,не искаме.
  • 2 Ламбо

    42 1 Отговор
    Сетила се Мара , центъра на джендъризма се правят по католици от папата.
  • 3 КОТарАК

    39 1 Отговор
    старият завет да си го четат евреите според мен-там наистина всичко е секс и кръв..или поне трябва да се преподава много внимателно /а ЛГБТИ въобще никой не трябва да им слуша мнението ,най-добре да се вкарат в резервати
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 И ди о ти

    63 1 Отговор
    Гей-парад може,майка със син може,баща с дъщеря също,а Библията не може! Щото Тя била порно. Лицемери селски от прерията..
  • 6 Калпазанин

    44 0 Отговор
    Това сега да го разбкраме че сте извадили вазелина за новия закон, родител 1,2 и тн. Нема страшно то Путин и Ердоган ще ви оправят чакрите, барабар с развинтените ви фантазии
  • 7 Милиарди хора

    42 0 Отговор
    на планетата Земя биха разкъсали Сорос със зъби и напълно безплатно.Еврейчета,вразумете се!
  • 8 Исторически парк

    46 2 Отговор
    Евреите, които предадоха Христос, сега искат да унищожат Словото Му!

    Коментиран от #10

  • 9 Спецназ

    31 0 Отговор
    Нека да пробват да забранят Библията, браковете между мъж и жена и ракията(водката, уискито) на

    народа и малко няма да им се покаже на сатанистите. :)))
  • 10 Историк

    25 0 Отговор

    До коментар #8 от "Исторически парк":

    Бог и Исус са безсмъртни-никой и нищо не ще ги унищожи! Да е благословена десницата на Путин последния закрилник на Християнството и преграда пред сатанизирания запад!
  • 11 Всъщност

    37 0 Отговор
    В САЩ е сериозно!Държавата плаща за операции на деца за смяна на пола.А сега забраната на Библията не е заради уж измислените мотиви,а да се забрани християнството,религията изобщо,като пречка за ЛГБТИ.И постепенно да се наложи новата " религия"на джендърите и трансбезполовите.Напр .т.н .смяна на пола е известно, че не се сменя никакъв пол.Имитация с изкуствени вторични полови белези поддържани с хормони,а от мъж - жена,няма такова нещо.Ако прочетете какво се случва след тези операции особено на деца ще ви настръхнат косите.Буквално химическа кастрация,без възможност за връщане.Последната книга на Дан Браун който е атеист насочва към това,че християнството ще се премахне.И няма как да не е написана поръчково,чрез автори.
  • 12 Иван

    17 0 Отговор
    Сексуални-не!Само хомосексуални.
  • 13 БАЙ КУРТИ

    22 0 Отговор
    DW се опитва да се прави на по демократи от собственика си /СОРОС. А до вчера ми бълваха статии с любовни теми с еднополови . Явно откакто СОРОС каза , че се оттегля джендърлъка ще мине на 3 линия. Но иначе си развяват знамето на ЛГБТ с подкрепата на новият посланик на КРАВАРИСТАН .
  • 14 Пешо

    17 1 Отговор
    Зимбабве е раят за гейовете. Отивате там и ви е осигурен апартамент за съвместен живот до края на дните си. България еър осигурява безплатен полет до там. Припознали се , не изпускайте този шанс. Така няма да се мъчите по форумите да списвате разни работи.
    Прави любов , а не във форума.
  • 15 Габриел Денков

    11 0 Отговор
    В САЩ е страшно- всеки ден им обясняват на децата, колко е хубаво да си джендАр. И им правят такива извънкласни занимания.
  • 16 откачалки срещу пе дали

    2 0 Отговор
    Трябва наистина са за отвъждане