Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юни, 2023 11:33 9 718 136

След метежа в Русия: някои изводи и много неизвестни

  • вагнер-
  • метеж-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • чвк

Създаването и използването на частни армии се базира на доверието в тяхната лоялност

След метежа в Русия: някои изводи и много неизвестни - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Метежът на групата "Вагнер" имаше франкенщайнски белези - това бе въздигането на едно самосъздадено чудовище, пише Екарт Аретц в АРД. Владимир Путин в продължение на години насърчаваше възникването на частни армии, от които "Вагнер" бе най-голямата и най-известната. Тя дълго време му бе от полза - услугите на опитната наемническа група се използваха в международни конфликти и в граждански войни като в Либия, Мали и други държави, което укрепваше влиянието и стратегическите възможности на Русия. Същевременно Русия можеше да оспорва, че участва в тези конфликти, посочва АРД.

За "Вагнер" това пък бе изгоден бизнес, в рамките на който освен другото се осигуряваше достъп до ценни суровини като златото в зоните на конфликти. Войната срещу Украйна превърна групировката във вътрешнополитически фактор. Нейният шеф Пригожин набираше кадри в затворите, подкрепи войските в Украйна с допълнителни сили, за които постоянно твърдеше, че много мотивирани. Създаването и използването на частни армии се базира на доверието в тяхната лоялност и подчинение на една съществуваща система. Но както показа вчерашният ден - тези военни групировки могат да се еманципират и по този начин да застрашат системата, която ги е родила, изтъква Екарт Аретц.

Още новини от Украйна

Пригожин като алтернатива?

Бойците от "Вагнер" успяха да стигнат на 200 км от Москва за по-малко от 24 часа - по техни собствени данни. При това не са се натъквали на особена съпротива и успяха без сериозни проблеми да завземат важни военни бази като например в Ростов. Една от причините, според АРД, трябва да е това, че голяма част от руските военни са в Украйна или в граничните региони. И бързият напредък на бунтовниците показа как стоят нещата със защитата във вътрешен план.

Метежът обаче е и свидетелство за провала на разузнавателните служби, които очевидно не бяха забелязали какво се гласи, в резултат от което се оказаха неподготвени. АРД отбелязва и, че Пригожин и групата "Вагнер" може да са влязли в ролята на алтернатива за недоволните в Русия. Успешни, брутални бойци - и ултранационалисти: тази комбинация очевидно е привлекателна междувременно за мнозина в Русия, като всъщност до голяма степен съответства на посланията, които Путин разпространява от години. Опозицията в Русия е обект на преследване, но национализмът е желан - това отваря възможности на хора като Пригожин, докато се придържат към правилата на играта. Бунтът на групировката показа какъв риск крие този модел - и неговите граници, пише Екарт Аретц.

Путин вече не е недосегаем

Путин твърде дълго игнорираше все по-гръмко отправяните искания на Пригожин и все по-острите му атаки спрямо военното ръководство. А след метежа дори се оказа, че ако пожелаят, бойците от "Вагнер" могат да се присъединят към руската армия. Реакциите на Путин в този конфликт бяха колебливи и нерешителни - в рязък контраст с представата за решителния лидер, като какъвто той винаги е искал да се представи. Неговият модел на управление се пропука сериозно, но това не е всичко. До момента Путин се опираше най-вече на официалните и на неофициалните служби за сигурност и до момента играеше ролята на балансиращ фактор между техните конкуриращи се интереси. Този модел вече също не функционира по същия начин, както показа метежът, макар да не бил насочен срещу Путин, а срещу армейското ръководство, отбелязва АРД.

Какво следва за Путин?

Засега отговорът на този въпрос не е ясен. Руският президент възнамерява догодина да се кандидатира за пореден път, но дали този план ще се реализира? Отраженията на събитията от 24-и юни върху вътрешното разположение на силите вероятно ще се видят едва през следващите седмици, прогнозира Аретц. Тогава ще се установи и каква динамика ще породи открито проявената от Путин слабост, но да не забравяме, че в събота никой представител на елита не застана зад Пригожин - независимо дали по убеждения или по сметка. Въпреки това метежът срещу Путин превръща възможността за край на неговото господство в много по-осезаема за всеки гражданин. Т.е. мисълта, че в Русия би могло да има и друг президент освен Путин, вече стига до хората, посочва пред АРД експертката по руските въпроси Лесли Шюбел.

Какво ще стане с Пригожин и с "Вагнер"?

Отговорът и на този въпрос е напълно неясен ден след метежа - няма никакви детайли по споразумението, договорено от беларуския президент Лукашенко. Оттам нататък може само да се гадае: Какво ще прави Пригожин в Минск? Какво ще стане с неговата група - дали ще премине на подчинение към министерството на отбраната? Кой ще я финансира в бъдеще? Какъв простор за действия ще остави Путин на Пригожин и "Вагнер" след метежа? От друга страна стои и въпросът какво ще стане с министъра на отбраната Шойгу и с шефа на Генералния щаб Герасимов? Дали ще запазят постовете си? Дали и в това отношение не е включено нещо в споразумението, договорено от Лукашенко? За момента не се знае нищо, констатира АРД.

Автор: Екарт Аретц АРД


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    66 26 Отговор
    Изводът е че БГ лаиците от НПО-то и идея си нямат, какво се случва и как ще се качват в движение по колесника на Херкулеса.

    Коментиран от #30

  • 2 Ксаниба

    80 39 Отговор
    След бунта в Русия, очакваме края на бандеровския режим до края на лятото. Да му мислят палчците и нато. Техният ред иде

    Коментиран от #32

  • 3 Извода

    78 9 Отговор
    Братушките са майстори на диверсията!
  • 4 ТаУмВзе

    90 14 Отговор
    Бунта на Пригожин си е цирк бре! Къв Метеж ви гони. Бухахахаа

    Коментиран от #33

  • 5 Дааа

    49 5 Отговор
    Четете в "Гласове" материалът на Лари Джонсън- Наградата на Академията за най добър преврат....!
    Много свежо!

    Коментиран от #11, #117

  • 6 Нищо необичайно

    57 12 Отговор
    Гражданска война не очаквайте,съсредоточете се в Наркомана.С контрата кво стана,до есента ли ще я отлагате? Аре че съм си зел два кашона пуканки!

    Коментиран от #18, #78

  • 7 До русофилите

    54 20 Отговор
    Ще ви задам следният въпрос:" Какво щеше да се случи ако в САЩ или Китай някой бе окупирал Бостън или Шанхай и бе тръгнал към столицата да взима властта и междувременно бе свалил един самолет и шест хеликоптера от съответните армии? Дали Джо Байдън щеше да го амнистира и да му позволи да живее в Ню Мексико? Дали Си Дзинпин щеше да го помилва и да му разреши да живее в Хонконг? " Може би Путин е велик човеколюбец и винаги търси не насилствено решаване на проблемите?

    Коментиран от #12, #27

  • 8 гаджи

    58 14 Отговор
    това беше заблуда за тъпите заподняци и журналя платени от сорос

    Коментиран от #37

  • 9 Дивото зове

    31 72 Отговор
    Руснаците са диваци а техният вожд е най-големият такъв. Българските русофили които ги подкрепят са национални предатели и Силно нестабилни психически.
  • 10 Какво

    25 41 Отговор
    Ще стане с Пригожин и Вагнер? По интересно е какво ще стане с уплашеното жужи.
  • 11 Само питам

    38 20 Отговор

    До коментар #5 от "Дааа":

    Това ли е новата опорка, Пригожин излъгал САЩ, взел им едни 7 милиарда и изиграли театър с Путин за да разкрият кои са враговете му?
    А свалените 1 самолет и 6 хеликоптера са постановка, снимана в някое студио на Мосфилм. Откъде ви намират такива интелектуалци?

    Коментиран от #23

  • 12 честен ционист

    35 8 Отговор

    До коментар #7 от "До русофилите":

    Задай си въпроса след като флагът на Тексас се развее над Капитолия октомври месец.

    Коментиран от #16

  • 13 Наблюдател

    20 32 Отговор
    Преврата е потушен, ама както се казва във вица за Гарабед "лошото чувство остава". За един ден Пригожин свали шест хеликоптера и един самолет, което не е ставало никога дори и на фронта в Украйна. А за награда получава амнистия и правото да живее в Беларус. Къде останаха лютите закани на Путин? Или свикна да му забиват нож в гърба? Най-малоумного обяснение е, че всичко е замислено от гениалният Путин, който отново е изиграл всички, разкрил е тези, които са против него и е изпратил Пригожин да открие втори фронт срещу Украйна от Беларус.

    Коментиран от #47

  • 14 Хаха

    42 10 Отговор
    Вчерашните драматични събития в Русия доказаха нещо, което проукраинските сили не могат или не искат да проумеят.

    Западът се надяваше със санкции и международен натиск да принуди руските граждани да се вдигнат на бунт срещу властта. Да смаже стандарта на живот на средната и олигархична класа и те да свалят Путин. Искрата трябваше да бъде запалена сред либерално настроеното гражданско общество, защото само то безусловно симпатизира на Запада.

    Искрата на гражданското общество действително се запали, но вместо да поеме либерален, антивоенен курс, пламъкът тръгна в консервативна, хардлайнерска посока.

    Кулминацията на този процес е войнишкият бунт на Пригожин. Той е представител на огромна прослойка в руското общество, която иска да види ефективна армия, която не просто не отстъпва и не просто взима Донбас, а поставя на колене цяла Украйна, барабар с натовските й съюзници.

    Пригожин е руснак и патриот до мозъка но костите си. Суров, но с много дълбока и екстремна емоционалност. Неговият „марш на справедливостта“ не беше метеж, нито опит за преврат, а войнишки бунт с обратен знак. Целта му не беше да върне войниците по домовете им, а да принуди генералите да ги поведат към Лвов.

    Бързото развитие на събитията потвърждава импулсивността на действията му и го поставя в едно русло с хора като Стрелков.

    Именно това сега е гражданското общество на Русия – съвкупност от критични към нерешителността и некомпетентността на властта личности, които не жаду

    Коментиран от #17, #34

  • 15 Историк

    30 5 Отговор
    Или ДВ просто пази линията на западните правителства, които знаят какво наистина се случи, но нямат интерес да го разгласяват, или трябва да се усъмня в "експертността" им за ситуацията.

    Това беше инсцениран метеж, и като такъв, това, че уж руските служби били проспали цялото нещо, е грешен извод. Всъщност почти всички изводи се базират на идеята, че този метеж е истински, а реалността е, че нито имаше боеве, нито има логика при истински метеж Пригожин просто да бъде "пенсиониран" някъде и да се измъкне невредим.

    Дори свалянето на хеликоптерите и самолета могат да бъдат приети просто за колатерални щети, за да се придаде достоверност на историята. Руснаците никога не са имали човешкия живот за нещо значимо - известни са къде къде по-цинични техни изпълнения, за да си оправдаят действията.

    Нищо в този "метеж" не отговаря на реалностите, ако имаше такъв. Особено смешно беше, когато "генералите" призоваваха Пригожин да "спре" а после един от тях беше видян кротко да си говори с Пригожин в централата на руското южно командване в Ростов на Дон. Такова нещо просто не би могло да се случи при военен метеж.

    Коментиран от #19

  • 16 До русофилите

    5 11 Отговор

    До коментар #12 от "честен ционист":

    Ако Мосад те намери преди това........
  • 17 Хаха

    25 7 Отговор

    До коментар #14 от "Хаха":

    Именно това сега е гражданското общество на Русия – съвкупност от критични към нерешителността и некомпетентността на властта личности, които не жадуват мир, а победа.

    В почти болната си фиксация върху „кървавия режим на Путин“, западните елити не могат или не искат да проумеят, че Русия не е Кремъл и че процесите, които текат там, само укрепват руската демокрация.

    Нейната патриотична самобитност е истинският враг на Запада. Путин е само неин проводник.
  • 18 Бай Джон

    12 27 Отговор

    До коментар #6 от "Нищо необичайно":

    С Киев за 3 дни какво стана. За 2026 ли се отлага?

    Коментиран от #38

  • 19 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    8 22 Отговор

    До коментар #15 от "Историк":

    Мълчахте като вагини два дни и сега с новите опорки "инсценировка"!!! Поне нямате ли капка себеуважение?
  • 20 Отново

    21 2 Отговор
    Голяма новина, а бих казал още по-голяма пропаганда. Реално: "...За момента не се знае нищо, констатира АРД..." и написаха във Факти. :-D :-D :-D :-D :-D :-D
  • 21 Дим

    23 4 Отговор
    Втори фронт. Вагнер тръгват към Киев. Ще падат зелки...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дааа

    12 3 Отговор

    До коментар #11 от "Само питам":

    Нямам представа! Питай въпросния Лари Джонсън, кой му плаща!
  • 24 Коментиращ

    21 3 Отговор
    Нямаше нужда да отварям статията - още от заглавието става ясно, че е дойче веле.
    А т. нар. метеж е пълен и пореден фарс (фалш) за зрителите. Както и този "материал", написан от тази "обективна" медия, със съмнително финансиране, ако ще и източникът да е АРД.
    За съжаление, масово народът е индоктриниран в една или друга система (вяра) и не може да види, че и Русия е в кабала на господстващия елит и никога няма да направи нищо срещу него. Справки колкото щеш, но няколко по-пресни са: ковид с ваксините и паспортите и CBDC, за който знае какво е последното.
    И туй то.
  • 25 Доротея

    2 20 Отговор
    Вече не ви се чудя как от един елементарен казус, вместо да го погледните трезво и обективно, правите велики анализи, схеми и конспирации! Първо, на наемниците им е комфортно, когато няма много силен враг за трепане, вземат си парите и се правят на всенародни любимци и герои! Но, ВСУ им оказват сериозна съпротива и те вместо да изпълняват това, за което са наети, взеха да пищят и да търсят врага там, където не е! Второ и тук е познат момента, когато някой си повярва, че е толкова харесван, че каквото и да направи, ще получи моментална подкрепа! Примери: Първанов като президент и Първанов - АБВ! Слави - шоумен и Слави политик, Мая - омбудсман и Мая кандидат за кмет и политик! А частни формирования показват разпада на всяка държавност! Колкото куманите ви спасиха царството от разпад преди 7 века!
  • 26 Дойче 🚾веле

    17 3 Отговор
    Дойче префтасало
  • 27 русофил

    9 7 Отговор

    До коментар #7 от "До русофилите":

    кой, кого е амнистирал..сега ще се задейства комисия, тя ще работи 1 година, след това ще се представи информация на прокуратурата и т.н. ще се разследва американско влияние в частната армия...звучи ли ви познато? Руснаците са много интелигентни хора, бързо се учат.
  • 28 🇧🇬🇪🇺💯

    10 4 Отговор
    В Холивууд, вече има ена “дузина” сценаристи, пишат Сценарий за “блокбъстър” мувие, с две думи, Прикосин - полк. Куртц взима Власта с “куу” в Расията, същевременно ЦРУ , агент Райън и Рамбо от Украйна (Рамбо е с Уки корени и Фамилно име
    “Марчинко - Marcinko Gi Joe”) спасяват света от неминуема гибел!
  • 29 стоян георгиев

    10 15 Отговор
    Вагнер не е частна армия а банда свързана с част от руските силоваци.путин вече им се вижда слаб и неуспешен.освен вагнер има поне още три подобни банди в русия коото са полунезависими от руската държава.въпрпс на време е да се изпотрепат помежду си особено като се срути фронта.

    Коментиран от #35

  • 30 А бре

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Знаеш ли ,за тебе и такива като тебе колесник няма да има!!!!!!
  • 31 Булба67

    27 5 Отговор
    Изводът е само един: Не мечтайте за кожата на Мечката преди да сте Я ,,хванали"

    Коментиран от #43

  • 32 Даааа

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ксаниба":

    ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ САМО С ЧАКАНЕТО!!
  • 33 Само малко свалени вертолети

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    И самолет и избити войничета.Ама това са били учения.

    Коментиран от #123

  • 34 Да та питам

    5 6 Отговор

    До коментар #14 от "Хаха":

    Колко ти плащат за да пишеш тези глупости на които вярват само облечените национални предатели.

    Коментиран от #41, #42

  • 35 Въпрос на време е

    4 7 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Да има нов Поход.

    Коментиран от #45

  • 36 Абсурдистан

    7 15 Отговор
    Путлерът да обясни на руснаците по кой закон превратаджиите са амнистирани.

    Коментиран от #46

  • 37 Даа бе

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "гаджи":

    Заблуда?!? И се изпокрихте като мишки, една буква не посмяхте да напишете? РАДОСТТА ЩЕ Е ЗА КРАТКО!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 🇧🇬🇪🇺💯

    5 2 Отговор
    Филмат се казва “Да Хънт фор да Ред Октобър 2.3 - 2023”
  • 40 М, да!

    4 1 Отговор
    Чаената лъжичка
    Стана Черпак
  • 41 Хаха

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "Да та питам":

    Нищо бе само където имам повечко гънки от вашия планктон Софийски, където без подкрепа от някой роднина не можете да си намерите работа или да израднете в нея.
  • 42 По 50 рубли

    4 4 Отговор

    До коментар #34 от "Да та питам":

    На пост му дават.80 стотинки.
  • 43 А бе

    4 15 Отговор

    До коментар #31 от "Булба67":

    Трудна работа! Мечката като види лъв бяга!
  • 44 Дякон Унуфрий АраллампиевК

    9 4 Отговор
    Каквото и изводи да правят ще са погрешни Трябва да мислите като руснак за да ги разбирате Всяка заповед е предпоследна Всяко решение лишено от логика винаги най правилното И всяване на страх и несигурност Толкова е просто
  • 45 стоян георгиев

    5 8 Отговор

    До коментар #35 от "Въпрос на време е":

    Не само поход а и отцепване на територии.чеченците реално се имат за независими ,долу разните там днр лнр също си имат своя истина и структури отделно вагнер и което е най лошото всички банди са скарани една с друга.като стане издънка всяка обвинява другата.до сега шоигу клоуна бе необходимия лош и обираше пешкира,но вече не е достатъчен щото издънките стават все по големи.
  • 46 Доротея

    4 14 Отговор

    До коментар #36 от "Абсурдистан":

    По Закона на безвластието и олигархичните потребности! Образована рускиня, съгражданка на Путин отдавна живее в България и казваше, че Путин е като вашия Бойко! Правят му пиар на голям спортист и мъжкар, несменяем, напълнил Москва и Петербург с азиатци, които гласуват за него! Е, тук не са баш азиатци, но нещо по демократично интегриран електорат!
  • 47 Ъхъ

    18 5 Отговор

    До коментар #13 от "Наблюдател":

    Що пък Мосфилм да не ви пързаля с тия хеликоптери и самолета? Холивуд ви изпързаля с Ходенето на Американците до Луната!
    Наистина е сложно за полирани мозъци, шлайфани с бустерна доза!

    Коментиран от #65

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Имам си копнеж!

    6 14 Отговор
    Чакам втори метеж!
    Този път с пълнеж!
    Да стане пълна леш!

    Коментиран от #53

  • 50 ИВАН

    21 5 Отговор
    Гледайте си във вашите канчета, за Русия не берете грижа
  • 51 Кажете къде е Блек уотър

    12 6 Отговор
    Защо стана Академия и защо избяга от Украйна
    В Сирия нали Вагнер бяха. их там нет...
    Путин и Пригожин осветлиха Петата колона която до крак ще бъде ликвидирана.
    Това е основния извод глупаци западни

    Коментиран от #63

  • 52 Эоа

    6 11 Отговор
    Опитите за анализ на което и да е събитие в Русия са напълно безсмислени и безполезни, защото изхождат от нормалното човешко поведение, а там е населено с скотове.

    Коментиран от #55

  • 53 Чкаш Тагара

    11 4 Отговор

    До коментар #49 от "Имам си копнеж!":

    Да те ритне на фронта соросче безказармено

    Коментиран от #58

  • 54 Чума

    12 3 Отговор
    Каква е тази загубена украинска офанзива? Вместо да използва момента, 70 000 главореза не само напуснали и оголили фронта и атакували Москва, ВСУ вместо да развие стратегически успех - нищо! Едно време Антантата още щом научи, че в българските полкове има бунтове, пробиха фронта и ви разбиха за 3 дни! И метежа, и войната, и експедицията ви до Титаник са фалшиви!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Зеленски съм - Мари игуаната

    14 4 Отговор
    Какви са тези изводи бе, Дойчо?
    Та чак и се напънах да го прочета, тц...

    Ако руснаци се бяха присъединили в "похода" към Москва, от раз биха били прекуцани лично от вагнеровци. На това му се вика проверка...там, изотзаде...

    Наполеон е правил поход към Париж (100-те дни), та Пригожин може и да се е почувствал като великия корсиканец, но в този случай целта беше друга - да се изкарат на светло противниците на Путин. И със сигурност има клъвнали, но рашките няма да кажат нищо, тихичко ще решат проблемите...
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Оне

    6 5 Отговор

    До коментар #53 от "Чкаш Тагара":

    И на теб ли другаря Радев ти е идол? :)
  • 59 Естествен Интелект

    9 3 Отговор
    Велето непретаквано един месец ще се чуди какво е станало... Стана така, че на 100 км от Киев и 200 от Варшава се намират най-опитните за бой в градски условия, които могат да поемат контрол над вашите ужаси.
    п.с. Да не забравяме, че вече нямат нищо общо с Москва.... хи хи хи - за вас фи.
  • 60 Дойче зеле

    10 4 Отговор
    Те добре че си изтелиха армията от ГДР, че още щяхте да прескачате през берринската стена като мишоци.
  • 61 Да, бе

    15 3 Отговор
    Какъв метеж! Това си беше обикновена оперативна комбинация по изсветляване на вътрешните врагове, а запада мига на парцали в пълна безпомощност..

    Коментиран от #64, #72

  • 62 След метежа

    7 16 Отговор
    Путин.:
    Вече няма да се ежа!
    А в Хага ще си лежа!
    Друг ще е на манежа!
  • 63 Реално

    4 1 Отговор

    До коментар #51 от "Кажете къде е Блек уотър":

    Освен да се правиш на разбирач, нищо не става от приказките ти. В пълно неведение си. Сигурно така си създаваш "авторитет" в селската кръчма, но за там върви, всички сте на едно ниво, тъй че който най-голяма уста отваря, той най-ги разбира нещата. В норамалния свят не е така.
  • 64 Цирк

    7 5 Отговор

    До коментар #61 от "Да, бе":

    И кои "вътрешни врагове" "изсветлиха"? Или е "тайна", за която "сега няма да говориш", но след време "ще се види, че си прав"? :)))
  • 65 Наблюдател

    8 17 Отговор

    До коментар #47 от "Ъхъ":

    Признавам ви русофилите! Русофилчета, цял месец заедно с руската пропаганда погребвахте Залужни и разнасяхте "радиоактивния облак" из Европа. След това изпитвахте животинска радост от съобщението, че Буданов е убит от руска ракета. Накрая всичко си оказа лъжа и въздух под налягане. Но вие продължавате като гладни каракуди да кълвете на руските пропагандни фейкове. Които между другото стават все по тъпи и елементарни. Сега кълвете на фейка, че всичко е била постановка измислена от гениалният Путин! Проявете поне малко себеуважение.

    Коментиран от #67

  • 66 ШвабскитеСвинеКвичат

    14 3 Отговор
    Имаха 24 часов блян и установиха едни 6.5 милиарда долара "подарени" . Всички DWподлоги и ФейктиБгПудели ще горят!
  • 67 Кое точно е лъжа

    14 6 Отговор

    До коментар #65 от "Наблюдател":

    НещастникЖалък? Изобщо ако има ядрен облак, ще си го направят сами уркоФашистите, а ПедалскатаЕвропа не могат да преглътнат, че една страна ги дупи по всички точки.

    Коментиран от #70, #71

  • 68 Хахаха

    7 3 Отговор
    Вагнер с танковете при баце в Банкя. В очакване искат хората. И в двора виж нещо закопано може да намерите
  • 69 Аз съм

    1 5 Отговор
    Затова не трябва никога да се позволява на евреин да управлява православния свят, виждаме какво се случва в бг визирам също октомврийската революция, не ,че Путин не е половин.
  • 70 Любопитен

    4 9 Отговор

    До коментар #67 от "Кое точно е лъжа":

    Русофилите винаги се представят за ТАРИКАТИ, затова побесняват, когато стане ясно, че са обикновени шарани.
  • 71 Наблюдател

    5 10 Отговор

    До коментар #67 от "Кое точно е лъжа":

    Всичко е лъжа бе приятелю. И да смъртта на Залужни и Буданов е за радиоактивния облак тръгнал към Европа и сега. И трябва да си същество с интелектуален дефицит за да приемаш руските лъжи за истина! Вие русофилите наистина живеете в някаква паралелна реалност нямаща нищо общо с действителността. И се засягате на всичко отгоре като ви посочат, че вярвате в лъжи.

    Коментиран от #73, #129

  • 72 Запада

    1 8 Отговор

    До коментар #61 от "Да, бе":

    Си живее живота и богатееОсвен да си го премести.
  • 73 Мани ги.

    3 7 Отговор

    До коментар #71 от "Наблюдател":

    Заработват по някоя копейка . И после-по кофите.Иначе и те си не вярват на това,дето пишат.
  • 74 Гошо тъпото

    5 0 Отговор
    По случилото се може да съдите единствено за нивото на толерантност в руското общество,дори спрямо дъното каквото сме ..ама липсата не на разсъдък,а на общество при вас, не ви позволява да разберете,каквото и да е..заслужава си да се набъркате😀
  • 75 Механик

    10 2 Отговор
    Аз виждам само една истина и тя е, че тоя "метеж" извади на светло, кои са противниците на властта в Москва и сега ще има пътници към "вечните Сибирски полета", а Пригожин гепна от запада едни парици и сега е вече със 7 милиарда по-богат. При това вече е само на 100 км. от Кииийййфф.

    Коментиран от #77, #79

  • 76 Русофобите винаги

    13 7 Отговор
    са национални предатели
    От Освобождението до 1944 г управляваха България.
    Водиха 4 войни и ги загубиха заедно с 42% територии и над половин млн.убити мъже.
    Бучихс отрязани глави на колове като башибозука и ги разнадяхсжза назидание
    Убиваха без съд и присъда.
    Комунизмът остави 141 млрд д.активи а те 5 млрд.
    Русофобите за 33 г.откраднахс активите и ликвидираха България и българите.
    Тези 141 млрд.активу са създадени с помощта на Русия.
    Марш на бунището предатели

    Коментиран от #82

  • 77 Любопитен

    3 8 Отговор

    До коментар #75 от "Механик":

    "Аз виждам само една истина и тя е, че тоя "метеж" извади на светло, кои са противниците на властта в Москва" Е, щм е така, можеш вече да ги посочиш, нали така? И, кои са?

    Коментиран от #87

  • 78 Механик

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Нищо необичайно":

    Ооо не прави така! Не избързвай с пуканките. На мен вече второ кило ми гранясва в очакване на великата, всепомитаща, пълномащабна, Пролетна перемога.
    Направо се разорих с тия пуканки, а така се бях настроил да гледам как "ватниците" щели да бягат към "московията".
    Язък за материала дето се вика. Вместо дам парите да нахраня някое улично куче или коте, аз се полъгах та напазарувах пуканки, защото няколко месеца ми проглушиха ушите как перемогата ще обърне играта. Па то кво стана. Свърши преди да е почнала.

    Коментиран от #119

  • 79 Само питам

    4 7 Отговор

    До коментар #75 от "Механик":

    Не разбираш ли, че е тъпо да повтаряш тези малоумни опорни точки за разкриването на противниците на Путин и за 7 - те милиарда откраднати от Пригожин от САЩ? ?
  • 80 Механик

    14 3 Отговор
    Украйна е в будна кома.
    Държат я на системи.
  • 81 Механик

    9 3 Отговор
    Нощес сънувах ЖАЛужни и Будалов. Казаха, че са на едно по-добро място.
  • 82 Българин

    6 13 Отговор

    До коментар #76 от "Русофобите винаги":

    Русофоби няма! Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че Русия има мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските п римати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.
  • 83 Механик

    4 7 Отговор
    Аз да попитам, ама дали вече китосахте калниците на "патриотите"? Да пращам ли Пешо-Шкурката да ги напръска утре?
  • 84 Механик

    12 6 Отговор
    САЩ изгуби и ТАЗИ СИ война.
    Нищо ново, дето се вика.
  • 85 Механик

    5 5 Отговор
    Доброволните руски роби още от сега трябва спешно да се преориентират към нов обект на обожание и към нов господар. В противен случаи ще бъдат подложени на нервни сривове, истерични конвулсии и суицидни желания.

    Коментиран от #101

  • 86 Механик

    5 10 Отговор
    Русофилчета, бащицата ви Путин каза, че при ядрена война руснаците, като мъченици, ще отидат в рая а останалите просто ще пукнат, без да имат време да се покаят. Като чета коментарите ви пълни с любов към Русия и омраза към Запада сигурно и на вас ви е обещал място в путинославният рай?

    Коментиран от #121

  • 87 Механик

    10 1 Отговор

    До коментар #77 от "Любопитен":

    Не съм казвал, че ги е посочил на мене. Но на Путин са му определено ясни вече кои са тия дето искат да подарят Русия на САЩ.
    Сега леко полеко, без много шум, едни ще се отправят кум Колима, а едни други ги чака по-бързо решение.

    Коментиран от #92, #97

  • 88 Българин

    5 2 Отговор
    Ейййй, много ме яд, че "метежа" се оказа лъжа, начиииии.....
  • 89 Българин

    5 2 Отговор
    Не очаквах, че нато така яко ще се изложи, начиииии.
  • 90 Българин

    7 3 Отговор
    Повече очаквах от леопардите, а те се оказаха въздух под налягане, начиииииии...
  • 91 Българин

    7 1 Отговор
    Оффф, искаше ми се да гледам руска кръв, па то само окраинска тече като река, начииииии....
  • 92 Любопитен

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "Механик":

    "Не съм казвал, че ги е посочил на мене" Ми, тогава как разбра, че има такова нещо?
  • 93 Българин

    10 3 Отговор
    И Зеленски ни предаде, начиииии! Разоръжи нато и съсипа Украйна. Трябваше по-рано да се сетя че е руски агент, начииииии.

    Коментиран от #94

  • 94 Естествен Интелект

    5 3 Отговор

    До коментар #93 от "Българин":

    И Пригожин взе парите и каза ЩЕ ВИДИМ, начииии.
  • 95 Истината

    3 9 Отговор
    Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!

    Коментиран от #99, #116

  • 96 Тралала

    8 4 Отговор
    Тия симпатяги направо се изгавриха с дъгата. Този "преврат" даде на Путин зелена светлина да изчисти
    неудобните, а няма да се учудя ако Пригожин не е поискал едни милярди за подготовка да завзема Москва от памперса и сега един среден.
  • 97 Само питам

    3 8 Отговор

    До коментар #87 от "Механик":

    Сигурно не ги е лесно да си тъп русофил?
  • 98 До русофилите

    11 4 Отговор
    Ще ви задам следният въпрос:" Какво щеше да се случи ако в САЩ или Китай някой бе окупирал Бостън или Шанхай и бе тръгнал към столицата да взима властта и междувременно бе свалил един самолет и шест хеликоптера от съответните армии? Дали Джо Байдън щеше да го амнистира и да му позволи да живее в Ню Мексико? Дали Си Дзинпин щеше да го помилва и да му разреши да живее в Хонконг? " Може би Путин е велик човеколюбец и винаги търси не насилствено решаване на проблемите?

    Коментиран от #113

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 ...

    1 0 Отговор
    Сега ще ги хвърлят ли обратно в затворите или ще ги ползват за пушечно месо?

    Коментиран от #103

  • 101 Не ни

    9 3 Отговор

    До коментар #85 от "Механик":

    Мислете нас. Русия само повече укрепва.
    Вие мислете колко дъвки ще можете да си купите с шумата с която ви плащат да драскате.

    Коментиран от #104, #109

  • 102 Наблюдател

    7 5 Отговор
    Русофилчета, помните ли как две седмици заедно с руската пропаганда погребвахте Залужни и разнасяхте "радиоактивния облак" из Европа. Буданов също беше "убит" от руска ракета". Накрая всичко си оказа лъжа и въздух под налягане. Но продължавате като гладни каракуди да кълвете на руските пропагандни фейкове. Които между другото стават все по тъпи и елементарни.
    Сега повтаряте до припадък новите тъпи руски опорки, че Пригожин излъгал САЩ, взел им едни 7 милиарда и изиграли театър с Путин за да разкрият кои са враговете му!
    Проявете поне малко себеуважение.

    Коментиран от #105

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    3 1 Отговор

    До коментар #101 от "Не ни":

    Така сте укрепнали на час се разпадате!
  • 105 Наблюдател

    3 4 Отговор

    До коментар #102 от "Наблюдател":

    Аз използвам този ник но няма проблем.
    И аз видях клипа с онзи окрайнски някой си не помня имена на излишни хора но нещо не е наред не го показват отново да не се е върнал в болницата за лечение?
  • 106 Йосиф Висароонович

    11 4 Отговор
    Казал съм на Влади:
    Женя и Саша да вземат Кийв.
    Женя - губернатор на Киевска област от РФ, Саша на Беларуска.
    Да дадат малко на Орбан, че е пич... И на романците-да не плачат.
    За паляците - конфигурация от три пръста с преобладаващ среден.
    После Молдова сама ще дойде при нас.

    Коментиран от #107, #111

  • 107 Никита Сергеевич Хрушчов

    4 10 Отговор

    До коментар #106 от "Йосиф Висароонович":

    Влади скоро ще го положат до Ленин и всичко ще се нормализира!

    Коментиран от #126

  • 108 Доктор Рачо Петров

    4 9 Отговор
    Лекувам русофили от патологична омраза, истерия и българофобия по стара и изпитана рецепта. Гарантирани резултати!

    Коментиран от #110

  • 109 На черно

    1 4 Отговор

    До коментар #101 от "Не ни":

    509 рублей за долар.

    Коментиран от #112

  • 110 Бай Ставри

    1 1 Отговор

    До коментар #108 от "Доктор Рачо Петров":

    Дай ги първо на мен!!!
  • 111 Йосиф Висароонович

    10 2 Отговор

    До коментар #106 от "Йосиф Висароонович":

    Влади ще те над живее със сигурност.
    Най-вероятни ще над живее и Фащ и ЕСССР!!!
  • 112 Не ни

    3 0 Отговор

    До коментар #109 от "На черно":

    Мислете казах.
    Бройте си шумата и пълнете дюшеци. Ще имате нужда.
  • 113 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #98 от "До русофилите":

    Няма кк дати отговорят.
  • 114 Ожэффж

    7 1 Отговор
    Ца кой метеж по-точно говорите?
  • 115 Феникс

    18 2 Отговор
    Аз лично метеж не видях! Разходиха се и се прибраха по живо по здраво! Какво става с този демократичен запад, само за войни и метежи ми говорят! И от време на време за амбреажи и любители на дечица но по онзи специалният начин!
  • 116 Ожэффж

    14 1 Отговор

    До коментар #95 от "Истината":

    Поне има история за разлика от ФАЩ, когато Русия е имала учени, писатели, художници, композитори Америка е била на индианците.
  • 117 Хахаха

    1 9 Отговор

    До коментар #5 от "Дааа":

    На путинофила Явор Дачков глупостите ли да чета. Там само пропаганда. Тоя от върл костовист за 24 часа стана върл путинофил. Как става тая работа, по точно за колко се продаде. Сега на сайта му, който само с руски пари се издържа освен пропаганда и "анализи" на типажи като Лари, Вацев, Христов и Нако Стефанов....друго няма.
  • 118 Механик

    9 1 Отговор
    Дойчевеле, а стига вече. От сутринта вече 10-ти ВАШ анализ чета тука. И все е от сорта "може би, много вероятно, предполага се, непотвърден източник.." и пр.
    След "метежа" е ясно едно. Путин щракна с пръсти и колоната веднага се върна обратно по местата си за носене на бойно дежурство.
    Това не ви ли говори нищо?
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Механик

    11 1 Отговор
    Напукаха ви шушоните тия готвачи и козари.
    Язък ви и за натото и за евроатлантизма.
    Онзи ден Путин и Пригожин пак ви направиха на смешни.
  • 121 Моряка

    7 1 Отговор

    До коментар #86 от "Механик":

    Този механик не е истинския механик този е соросоидно менте и плагиатор.

    Коментиран от #122

  • 122 Тя нашата

    5 1 Отговор

    До коментар #121 от "Моряка":

    Сорсня без указания от посолството или НПОто и ник не може си измисли...
  • 123 ТаУмВзе

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Само малко свалени вертолети":

    Нищо не тва пич! Тепърва почва Пачангата на писта.
  • 124 Не забравяйте

    1 3 Отговор
    Путляков е отмъстителна гад вероятно ще иска да го ликвидира.,дойде за един ден в България убиха Илия Павлов след време отиде в Сърбия убиха Зоран Джинджич.......
  • 125 Само си мисля ! Спомнете си Историята !

    5 1 Отговор
    Да ви се иска, краварски и нацистки слуги ! Възможно е мечката, която играе в съседния двор да дойде и във вашия. Лесно се коментира и подстрекава, когато плащат, страдат и умират други. В случая хиляди млади украинци умират. Като сте силни, можещи и знаещи ЗАЩО не дойдете с вашите млади войници и не застанете заедно с украинците против Путин ! Тогава войната ще спре ! Но не ви стиска. Искате да унищожите Русия, използвайки Украйна . Тя почти е изпепелена и отровена.А и не само Украйна ! Страдат и европейзите. Само краварите си потриват ръце и си оправят икономиката и гледат сеира.
  • 126 Да, ама не !

    2 1 Отговор

    До коментар #107 от "Никита Сергеевич Хрушчов":

    Соросоидите това сънуват ! А краварите се смеят
  • 127 пенко

    1 1 Отговор
    НЯМА ПЕ ДЕ РА СИ С "Р" И " Ц " В ИМЕТО !?!?!?!?!?
  • 128 Да, ама не.

    3 1 Отговор
    А как официално Вагнер щяха да отидат в Беларус. Нали западните фашаги щяха да реват. Сега те са там откъдето спокойно могът да продължат борбата с укрофашистите и техните им за паднали колеги.

    Коментиран от #135

  • 129 Мухахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #71 от "Наблюдател":

    Значи няма значение какво казват руснаците, за теб има значение какво казва правилното посолство. Ако ти кажат от правилното посолство че радиацията е манна небесна сам ще идеш да се облъчиш
  • 130 Ццц

    2 1 Отговор
    Много работи ще се изпишат, но истината е, че Пригожин ще е постоянна заплаха за украинските нацисти в гръб (Беларус), способен във всеки момент да влезе към Киев. Вагнер са на границата с Полша, ангажирайки сили и средства на НАТО и с възможност да атакуват всеки конвой помощи. И вече са на договор с армията на Русия. Погледното от тази гледна точка нещата не изглеждат като загуба за Путин. Напротив, липсата на съпротива изглежда съвсем обяснима, както и лесната договорка с "метежниците". Просто хитър план, който се възползва от западната пропаганда, че Путин е слаб, страхлив и всеки момент ще го бутнат с бунт. Дрогата излезе весел в събота и след половин час мечтите му бяха попарени. 🤣

    Коментиран от #134

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Пфффф

    0 0 Отговор
    Няма метеж, няма и бизнес, това е изкуството на войната, незнам колко трябва да си тъп че...
  • 134 Не гост...

    0 0 Отговор

    До коментар #130 от "Ццц":

    Другарю Ц Ц Ц...Можеш ли да разкриеш замисъла на тия маневри до Ростов, сваляне на самолет и хеликоптери и другите военни декствия на пирожката? Можеше просто да си вземе пандизчиите и да иде в минск, без д ходи до ростов. Обясни на нас с думи прости!
  • 135 костя капейкин:

    0 0 Отговор

    До коментар #128 от "Да, ама не.":

    Че те западните фашисти и сега си реват. Не са спирали да реват. Това какво ги бърка пирожката и путя?
  • 136 Едуард Петров

    1 0 Отговор
    Всички будни българи и други, следим Световните събития, забелязвам, че факти заема една клоняща към недружелюбна позиция спрямо Русия! При Горбачов и пияндурина Елцин СССР правилно се разпадна на 15 Републики: Украйна, Беларус, Казахстан, Азербайджан, Туркменистан, Таджикистан, Киргизстан, Грузия, Армения, Литва, Латвия, Естония и разбира се, Руската Федерация, В Която има поне 100 етноса! Създаването на Голяма Русия от Петър Първи и Екатерина Втора през 17, 18, 19 век и от болшевиките през 20 век, започвайки от метежа в Санкт Петербург през 1917 г. Болшевиките, начело с Владимир Илич Улянов-Ленин! Същият нареди жестокия разстрел на Царското Семейство в Екатеринбург (Свердловск)! И колко години трая престъпната комунистическа, бандитска власт? ОТ ДЕН ДО ПЛАДНЕ! С очите си видяхме, какво се случи през 1991 година! У нас в БГ , 45 години СТИГАТ! На 1О ,11, 1989 ги съборихме. Комунистите издигнаха Лозунга:
    ПОМНИ ДЕВЕТИ МАЙ, ПАЗИ ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ! Помним Кимон Георгиев, Вълко Червенков, Антон Югов, Тодор Живков, Живко Живков, Пеко Таков, (даже и синът му, Янчо Таков, който заедно със съпругът на Людмила Живкова - Иван Славков, играеха Тенис на Кортовете на ММЦ между Приморско и Китен!) Аз тогава бях студент по Педагогика в ПУ,,П.Хилендарски"! А през Летните месеци ходих Спасител на Черноморието, навсякъде, но най-много в Китен Север и Китен Юг! Все пак отдадох 42 години на Водното Спасяване! Помня като днес Христо Николов, Началник на Видно Спасяване към Б
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания