Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Юни, 2023 15:20 4 194 55

Защо Путин не може веднага да уволни Шойгу

  • метеж-
  • русия-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин-
  • сергей шойгу-
  • руска армия-
  • уволнение-
  • армия

Бързото отстраняване на Шойгу би било проява на слабост от негова страна, а оставането му на поста може да засили недоволството в армията

Защо Путин не може веднага да уволни Шойгу - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу отново се показва по телевизията. В публичното пространство той не се беше появявал от началото на въоръжения бунт на частната армия "Вагнер" и Евгений Пригожин срещу него. Руските медии излъчиха кадри с Шойгу чак на 26 юни сутринта от предполагаемата зона на военните действия в Украйна, както и същия ден вечерта от среща на Путин с представители на силите за сигурност. Самият военен министър обаче така и не коментира опита за метеж.

Експерт: Обвиненията на Пригожин се отнасят и за Путин

Още новини от Украйна

"Когато беше министър на извънредните ситуации, той много обичаше да се появява на мястото на бедствието и да казва, че той командва. И така да печели точки", коментира професор Брайън Тейлър, експерт по Русия в Университета Сиракуза, Ню Йорк. "Но когато стане въпрос за катастрофа, за която е отговорен, той наистина не желае да се показва публично, а работи зад кулисите с Путин и други, за да се опита да укрепи положението си." Конфликтът между Пригожин и ръководството на руското военно министерство се развива от няколко месеца. Първоначално основателят на Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин обвини Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за липсата на боеприпаси в боевете за Бахмут. Министерство на отбраната отрече това, а Шойгу така и не се включи лично в междуособиците. Според Тейлър много от обвиненията на Пригожин всъщност касаят Владимир Путин, започнал войната под измислен претекст.

Защо Шойгу не може да бъде уволнен бързо?

Президентът има два варианта - той може да уволни Шойгу или да го остави на поста. Тейлър отбелязва, че голяма част от онова, което военният министър е говорил на Путин за армията, се е оказало невярно и би било логично той да напусне. Но това е станало очевидно още преди година - веднага след инвазията. Руският президент не може да уволни бързо военния министър, смятат експертите. Причината е, че това би било признак на слабост. Брайън Тейлър смята, че ако Путин уволни Шойгу, този ход би изглеждал сякаш той отстъпва пред човек, когото по-рано е обявил за предател и който е оглавил въоръжен бунт.

Фабиан Буркхард, експерт по Русия в Университета Регенсбург, е съгласен с него. "Дори ако непопулярността на Шойгу е достигнала високи стойности, включително и в армията, възможно е да има добри аргументи за изчакване с решението за оставка", посочва Буркхард. Путин не обича да отстранява тези, които смята за свои хора, казват експертите. А Шойгу, както показва неговата биография, е особен случай.

Много повече от министър

68-годишният Сергей Шойгу идва от средите на обезпечената съветска комунистическа номенклатура. Баща му е бил секретар на областния комитет на партията в Тува. Завършилият строително инженерство Шойгу прави бърза кариера и още като млад ръководи големи строителни проекти. Мести се в Москва в последните години на СССР, където основава и ръководи спасителната служба, която по-късно става Министерство на извънредните ситуации. Шойгу я ръководи близо 20 години. В края на 1990-те години той е смятан за най-популярния министър. Тогава оглавява новата прокремълска партия "Единство", предшественичка на "Единна Русия", на изборите за Думата. А на изборите през 2021 година той беше водач на партийната листа като министър на отбраната.

През 2012 г., веднага след като Путин замени премиерския пост с президентския, Шойгу стана губернатор на Московска област. Само няколко месеца по-късно той вече беше министър на отбраната и започна реформи в системата. Скоро след това руската армия се завърна към съветската практика за внезапни проверки на бойната готовност. През пролетта и есента на 2021 г., малко преди Русия да започне да трупа войски по границата с Украйна, президентът и министърът на отбраната се уединиха в тайгата. Фотосесиите от техните пътувания демонстрираха специалните отношения между Путин и Шойгу.

Как ще повлияе това на войната?

Какво следва оттук нататък? Путин е изправен пред труден избор, смята Тейлър. Отстраняването на Шойгу би било проява на слабост, но оставането му на поста може да означава, че в армията ще се натрупа недоволство от политическото ѝ ръководство. Тейлър обяснява, че не би се изненадал, ако руският президент замени Шойгу след няколко седмици. Според експерта обаче той няма да го унижава и ще му намери почетна длъжност - сенаторска например. Последиците от бунта "биха могли да бъдат от полза за Украйна", коментира Тейлър. Отговорът на руската армия на украинската контраофанзива може да бъде по-слабо организиран, а моралът ѝ би бил отслабен. Тейлър обаче отбелязва, че боевете не са спирали, докато е траел опитът за метеж и не бива да се очаква руски срив на фронта.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    22 21 Отговор
    След началото на контраофанзивата на украйна руската армия е превзела двойно повече територии.

    Коментиран от #54

  • 2 Реалист

    23 6 Отговор
    Това не е новина, а мнение новина е ако се е случило
  • 3 Само да питам

    19 8 Отговор
    Този пас.квил какво общо има с новините?
  • 4 Хихихи..

    27 12 Отговор
    Путин придвижи Вагнер до полската граница.Шойгу е от Тува.Ганьо е от Козяк.Това са новините досега.
  • 5 КОТарАК

    12 7 Отговор
    мчи как ще уволни Шойгу , като половината ФСБ го държи??? що Костов или царя не уволниха Жоро Илиев?
  • 6 Вашето Мнение

    21 9 Отговор
    Признанието на визши офицери от натю, което скоро ще стане общодостъпно е, че натю изостава в оръжейните технологии от Русия с минимум 50 години. Знае се предварително каква паника и нужда от памперси ще предизвика това самопризнание сред подллогите и се отлага възможно ной-дълго. Според изчисления в България само ще са нужни 2 влакови композиции с памперси и антидепресанти за жълтопаветната измет след произнасяне на това самопризнание.

    Коментиран от #10

  • 7 Димитър Байрактаров

    36 8 Отговор
    "Много хора настояват да чуят моят коментар за случилото се в Русия. В началото искам да споделя, че отдавна не бях се смял така от сърце на пишман анализаторите и нескопосаната пропаганда.
    Като казах пропаганда е редно да поясня, че Владимир Путин за пореден път направи за смях западната пропаганда, на която все по-малко хора вече вярват.
    ✓Владимир Путин за пореден път изнесе урок по провеждане на специална операция, в която западните служби играха ролята на "муле". Само болен мозък може да смята, че с няколко хиляди души може да се превземе Москва и да се извърши военен преврат.
    ✓Бяха идентифицирани всички "плъхове", на които не може да се разчита. В България се оказаха в изобилие "плъховете", които веднага напуснаха кораба и започнаха да плюят срещу Путин и Русия, въпреки, че преди това участваха в походи на мира и се заявяваха като заклети "русофили".
    ✓Владимир Путин за пореден път показа на Запада, че естествения интелект е непредвидим и трудно може да се прогнозира с компютърни модели за анализ от изкуствен интелект. Простичко казано, Вл. Путин през цялото време водеше западните служби за носа и ги прати за зелен хайвер
    ✓За Западът руския дух и народопсихология продължават да бъдат неразгадани. Много пъти съм казвал, че за да бъде разбран поне малко руския дух е необходимо да учиш, работиш и живееш доста години в Русия. Да усетиш сибирския студ, да осъзнаеш, че тайгата е огромна и претъпкана от природни ресурси."
    Advertisement Бъдете здрави!

    Коментиран от #11, #25, #29, #35, #51, #55

  • 8 Гост

    5 2 Отговор
    Може ама не иска щото са приятели и се обичат.
  • 9 Статия

    4 0 Отговор
    Ха ха ха
  • 10 КОТарАК

    9 7 Отговор

    До коментар #6 от "Вашето Мнение":

    с 200 години изостава. пак е си разбрал кво ти обяснила леличката с рублите
  • 11 Отлично

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Димитър Байрактаров":

    Браво
    Разката ги
  • 12 Така де

    9 21 Отговор
    Близо 15 месеца след като нападна Киев, на Путин му се наложи да се спасява и избяга от Москва. Браво, русофили! Велик вожд имате! Пълен резил!

    Коментиран от #13, #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дхлмб

    7 9 Отговор
    Войната ще свърши когато на рушия и свършат парите.

    Коментиран от #15

  • 15 Само пе

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "Дхлмб":

    вече свършиха на англокаторжниците
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Авгиеви обори

    4 2 Отговор
    Тия да ги подхванеш с голямата лопата !

    Коментиран от #39

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Реалист

    15 3 Отговор
    Януари 1944 фашистите на Богдан Филов едно мислих, а, Септември 1944 друго стана и сега ще стане същото!
  • 20 Aлфа Bълкът

    6 12 Отговор
    Путин няма полезен ход дори за самия него.
    Умните хора го разбрахме още когато се качи на самолета. Поне защити значението на името си.
  • 21 ТаУмВзе

    6 6 Отговор
    Има ли гладни копейкииии, бройте се!
  • 22 фен

    10 3 Отговор
    Абе, ДВ, като знаете всичко, кво стана с Залужни? Него май го отстраниха незабавно?
  • 23 Реалист

    4 7 Отговор
    Защо никой не излезе да подкрепи жужака с ботокса по време на пуча, а копейки!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 10 Отговор
    Еленовъда е любовник на това страхливото с ботокса и токчетата, за това си обикалят поляните и бункерите заедно и си подаряват цветя‼️‼️‼️

    Коментиран от #34

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Костя Сидеров

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Димитър Байрактаров":

    байрактароооф хич та няма честно , 6 годишната ми племенничка може да направи по точен анализ 🤣

    Коментиран от #42

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Кой каза

    9 3 Отговор
    ДВ ли казва, че Шойгу ще бъде уволнен? Що не питат еврейското разузнаване да им обясни за какво беше тоя театър с Вагнер и защо никой никого не съди. Е, за някои хора, които са изучавали военно дело, тактика и стратегия, тези неща не са далече от ума им, но пред стадото, циркът е впечатляващ. Просто Путин, Пригожин и Шойгу имат доста обща работа, за да се занимават това, кой, как ги клюкари.
  • 32 Резиновая Попа

    6 7 Отговор
    Шойгу не трябва да бъде уволнен .
    Най подходящия човек да води Магучая.
    Човекът знае как се видят Елени , така води и стадото Магучая .
    Към пропастта .
    Така че никакви уволнение
    Да служи на Пут.аран докато е жив.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Крадеш никове и лъжеш

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти свети ли им? Знаеш ли, че това което си казал е подсъдно. Без доказателства си в Сибир до живот.
  • 35 Хахаха

    6 10 Отговор

    До коментар #7 от "Димитър Байрактаров":

    Малеее какъв Заблуденяк .
    Анал.ен,затор, какъв умник .
    Хаха
    Руския дух бил неразгадаем.
    Какъв Дух бре , алкохолния дух от бутилката , за него ли говориш .
    Хаха

    Коментиран от #44

  • 36 ...

    2 2 Отговор
    ти да назначиш някакъв азиатец с дръпнати очи който не е прекарал 1 ден в казармата за шеф на войските ти... трябва да си доста мухлясъл мозък.

    Коментиран от #38

  • 37 Експерт по Русия

    1 1 Отговор
    От университета Саракуза - хахахахахахаха хахахахахахаха, пишман-лаици не експерти са това.. Смешна медия! Жалка картинка
  • 38 Що е

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "...":

    Твоя мозък къв мухъл има, смърди от далеч, не се спираш с творбите си...
  • 39 Само че те

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Авгиеви обори":

    ви подхванаха с лопатите и станахте мортос
  • 40 Мишел

    4 2 Отговор
    Днес пак не са давали денги, копейките са на сметището за храна, по гладни са от ватниците!
  • 41 А50

    3 2 Отговор
    Копейкииии, хелппп

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "А50":

    Още един бахмутиран с лопата
  • 44 Хе хе

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "Хахаха":

    И ти ли си с трапанация на мозъка като Залужни и Буданов?
  • 45 Ха Ха ХА

    1 2 Отговор
    селям алейкум......дойче зеле !
  • 46 ми двамцата

    1 0 Отговор
    имат снимка - голи до кръста...... кво искате пък вий
  • 47 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор
    мутрафанофнааа, кграаадеф собаки где мой копейкии‼️‼️‼️
  • 48 Ксаниба

    1 1 Отговор
    защото може да си го позволи, сироси безполезни

    Коментиран от #49

  • 49 стой си в амбасадората,

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Ксаниба":

    че като те върнем в московията на иван грозни, те чакат трудни времена.............

    Коментиран от #50

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Димитре

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Димитър Байрактаров":

    Нека да го кажем малко по артистично,Руснаците им изнесоха едно класическо представление,точно по "СТАНИСЛАВСКИ".

    Коментиран от #52, #53

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 хората в Русия, които разбират

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "Димитре":

    от Станиславски, са сплашени, гонени, подтиснати или по затворите. Не се пъни, ти не си един от тях..................
  • 54 Даааа

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    НО САМО В МЕЧИТЕ И СЪНИЩАТАТА ТИ!
  • 55 Селяка

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Димитър Байрактаров":

    А бре тоя го мислех за по акълат, ама като се сетих с кого беше ,разбрах, че съм бъркал.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания