Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Юни, 2023 14:01 1 789 7

Швейцария - рай за руски шпиони под прикритие?

  • шпионаж-
  • русия-
  • скрипал-
  • украйна-
  • швейцария

Руски разузнавачи работят в Швейцария под дипломатическо или консулско прикритие

Швейцария - рай за руски шпиони под прикритие? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Възможно е десетки руски шпиони да работят в Швейцария под прикритието на дипломати. Това сочи годишният доклад за националната сигурност, публикуван от швейцарските тайни служби в понеделник, 26 юни. От около 220 души, акредитирани в руските дипломатически и консулски мисии в Женева и Берн като дипломатически, технически или административен персонал, най-малко една трета от тях вероятно и в момента работят за руските тайни служби", се подчертава в документа.

Масови експулсирания след случая "Скрипал" и нахлуването в Украйна

Още новини от Украйна

Много държави в Европа и Северна Америка експулсираха голям брой руски разузнавачи, работещи под дипломатическо прикритие, след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания през 2018 г. и след като Русия започна пълномащабна военна инвазия в Украйна, четем още в доклада. А това е подкопало сериозно възможностите на руските специални служби, се добавя там.

В същото време броят на руските шпиони в Швейцария е останал непроменен - отчасти заради това, че много международни организации работят именно от Швейцария. В алпийската държава има и "десетки служители на разузнаването" от Китай, които работят под дипломатическо или консулско прикритие. Въпреки това КНР има "много по-малко такива служители от Русия", смята швейцарската контраразузнавателна служба.

Войната в Украйна ще се проточи

Част от текста е посветен на войната в Украйна. Авторите на доклада смятат, че е малко вероятно тя да бъде решена по военен път до края на 2023 г. – по-скоро този конфликт ще бъде продължителен. И колкото по-дълго продължава той, толкова повече може да се засилва натискът на Запада върху Киев да започне преговори с Москва за прекратяване на огъня, се казва в документа. В тази връзка се припомня и за зависимостта на Украйна от подкрепата на западните съюзници.

Автор: Дмитрий Андреев


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    12 3 Отговор
    И кво ша им напрайте? Оставете ги да ви работят,сигурно ви се е усладило..
  • 2 Така така

    11 1 Отговор
    Таке е .....а момент .... Да в Русия съм в Русия съм .... Да бе е как къде в Цюрих
  • 3 Тресе ме

    8 0 Отговор
    От шпиономания.
  • 4 Разбрал

    10 0 Отговор
    "Швейцария - рай за руски шпиони под прикритие?"

    А за шпионите под прикритие от едни други държави е ад там?:):) Както е и в Германия - Нали така Дойче Веле? Затова открито си джиткат, за да нямат проблеми!
  • 5 Бг е рай

    9 0 Отговор
    За краварски шпиони
  • 6 Грета Тумберг

    6 0 Отговор
    Навсякъде Врагове ! Ще бягам през прозореца ...
  • 7 Никой

    4 1 Отговор
    Пълни глупости.
    Точно Швейцапия отдавна , е" разкопана нива", за Ясенево и ГРУ.
    Новите тенденции, в информ.обслужване на правителствата явно не се разбират.
Новини по държави: