Last news in Fakti

29 Юни, 2023 18:39 2 136 7

Германия на ръба на бездната: преломната 1923 година

  • инфлация-
  • германия-
  • икономика-
  • бездна-
  • ваймарска република-
  • берлин

Това е годината на "германската травма" и на събития, които слагат своя трагичен отпечатък върху целия свят

Германия на ръба на бездната: преломната 1923 година - 1
Снимка: Shutterstock

В началото на 1920-те години правителството на Ваймарската република трескаво се опитва да спаси страната от инфлацията и от разорението на следвоенните години: предишният начин на живот вече е разрушен, новият още не е създаден. Това е периодът, който в Германия се свързва с радикални обществени промени и с раждането на „новия човек“. А той „броди“ из Европа в женски дрехи – пуши на обществени места, кара кола, носи панталони и скандално известната фризура „бубикопф“ - момчешкото подстригване. По този начин определя ситуацията в Германия от началото на 1923 година Кристиан Бомариус.

20-те години на миналия век

В младата Ваймарска република не само всяка трета жена работи (новите женски професии са секретарка, машинописка, телефонистка, стенографка), но може и да получи образование. Появява се битовата техника (шевната машина, миксерът, електрическата ютия, хладилникът, пералнята), която улеснява живота на домакините. Германската автомобилна и авиационна промишленост набира скорост: в Германия е проектиран най-големият пътнически самолет „Юнкерс“ за сто души, изброява още Бомариус, автор на книга със заглавието „В опиянението на бунта. Германия през 1923“.

Прогресът преминава през всички жизнени сфери – започвайки от науката и икономиката и стигайки до бохемския живот. В изкуството и в архитектурата се появяват нови течения, засилва се интересът към далечното минало (особено към древен Египет), към далечните светове (усвояването на Космоса), към далечното бъдеще (фантастиката). Всичко ново: открития, постижения и идеи, предизвиква повече възторг, отколкото опасения – след като старият свят се е оказал истинска катастрофа. Сега вече не е модерно да се подчертава талията, облеклото е по-скоро небрежно, посещават се клубове със съмнителна репутация, танцуват се непристойни танци като „отвъдокеанския“ чарлстон и изобщо откровеното бунтарство се подчертава всякак. Възпяваното от векове „целомъдрие“ вече се смята за отживелица и даже за истински недостатък, подчертава Кристиан Бомариус.

От едната страна са инфлацията, бедственото положение на работниците и научните дейци, които предупреждават, че „без науката икономиката е мъртва“. От другата – оргиите, сексуалната разюзданост и бутафорният разкош на нощните клубове, кабарета, вариетета и казина за „избраните“. Берлин влиза в ролята на легендарния греховен Вавилон, пълен както с екстаз, така и с глад. Заедно с новия човек из Европа (и по конкретно из Берлин) броди „призракът на комунизма“, а във въздуха витае илюзията на извоюваната (може би) свобода. Помнейки ужаса на отминалата война, всички като че ли са се разбързали да живеят – днес и сега, без да чакат мъгливото безперспективно утре, което може и да не настъпи.

На ръба на бездната

„Като вулкан, който всеки момент ще изригне“ - така описват случващото се неговите съвременници, както четем в книгата „1923. Борбата за републиката“ на Ралф Георг Ройт. Това е година, изтъкана от кризи, пояснява той. Назрелият наскоро скандал заради забавянето на репарациите, дължими от Германия, избухва в самото начало на годината: през януари Франция и Белгия навлизат с войските си в Рурската област. В отговор райхсканцлерът Вилхелм Куно призовава съгражданите си към „пасивна съпротива“, която на свой ред прераства във всеобща стачка и води до задълбочаване на икономическата криза.

На 26 септември новият райхсканцлер обявява, че „пасивната съпротива“ е прекратена. Рурският конфликт е уреден, но парите, напечатени с цел да подкрепят съпротивата, са се обезценили до такава степен, че стават само за вторични суровини. Безработицата е надхвърлила 19%, а инфлацията е прераснала в хиперинфлация. „Спасението“ работи както за комунистите, така и за националсоциалистите, обвинили правителството в липсата на истински патриотизъм, пише Ралф Ройт.

Илюзията за спасение и „маршът към Берлин“

Преди сто години се случва точно това, което според мнозина историци по решаващ начин повлиява на хода на историята не само на Германия, но и на целия свят. Ключовото събитие, както посочва историкът Петер Лонгерих, е излизането на Адолф Хитлер и неговата Националсоциалистическа германска работническа партия (NSDAP) на политическата сцена. Дестабилизацията на икономиката, безработицата, инфлацията и всеобщата стачка се превръщат в предпоставки за ръст в популярността на партията на Хитлер. На 8 ноември той предприема и опит за преврат в Мюнхен, където призовава към „марш към Берлин“.

Кръвопролитието не е избегнато, но превратът е потушен, а организаторите – наказани. Най-важният извод, който бъдещият диктатор ще направи по време на престоя си в затвора, където започва да пише програмното си произведение „Моята борба“, е: властта трябва да бъде взета по друг начин – чрез избори и в рамките на закона. Независимо от известната „нормализация на битието“, към края на 1923-та не е решен нито един структурен проблем, отбелязва Петер Лонгерих. Но важното е, че нищо друго не успя така „решително“ да тласне Германия в „обятията“ на националсоциалистите, както хиперинфлацията. Десет години по-късно Хитлер ще стане райхсканцлер, а илюзорните демократични въжделения на Ваймарската републиката окончателно ще заминат в небитието.

Автор: Инга Ванер


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    17 3 Отговор
    Сега е друго.Сега са Колония,бачкат и хранят тихо и мирно "гостите" си.Немат силички за Дойчланд юбер аллес!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Майна

    10 2 Отговор
    Ха..
    Конспиратори сме били..
    За ,,ваксите,,
    За плана на ,,ционистите,,
    За това кой ,,прокарва,, всичко това..
    Вижте какво още правят, не е ,,конспиративно ,, вече..:
    ,,Университетът на Северна Каролина (UNC) сподели „ приобщаващ“ езиков наръчник , определящ насоки за това, което студентите и служителите могат и не могат да казват.

    Ръководството по същество заличава думата „мъж“ от съществуването и обезкуражава използването на думите „майка“ и „баща“.
  • 4 Майна

    9 1 Отговор
    Не е ли ..фашизъм?!
    Опитват се да анулират победата в Тюрингия на Алтернатива за Германия..?!
    И слепите ще прогледнат..
  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    10 1 Отговор
    Е не е точно така, Немците се къпят голи по планинските езера откакто свят, светува.
    Отиваме с Германец до планинско Езеро, ноо дълбоко, (казват има потопени танкове от ВСВ, немеца не е искал да ги предаде) и еле Сестра му на тоа пич, “диби дюс” :) неочаквана среща?
    Сега от късите разкази на немските разказвачи, знам че се е ходело до магазина за кутия цигари с ена товарна количка, пълна с банкноти?
    В началото на WWI немеца, (държавата Германия) взима ноо Кредит от разни банки, след краят на WWI, Франция и Англия заставят немеца да плаща жестоки “репарации”, това довършва Германията, през 1929 г. започва Голямата Депресия в Съединените Щати и нещата в Европа съвсем се спихват?
    Биреният Пуч в Мюнхен праща Адолф Хитлер и Рудолф Хес в затвора, в една Килия, там Рудолф Хес диктува “Моята Борба” на А. Хитлер, някои казват че всъщност “Моята Борба” на Р. Хес?

    Всичко тръгва от кръгът “Thule Society“
    в Берхтесгаден и Адолф Дрекслер?
    Компренде Камараден?
  • 6 🇧🇬🇪🇺💯

    9 0 Отговор
    Поради Установеният Мирен Договор в Париж 1919 г., Германският Вермахт се кооперира със СССР на Сталин във военната сфера Пилоти, Заводи за оръжие в СССР, снаряди и БОВ, (Бойни Отровни Вещества) от 1921 до 1933та, след това довчерашните съюзници се разминават, пакта Рибентроп Молотов е последен опит на Руснака да си поделят Европата с Адолф Хитлер?
    Полша и за Германци и за Руснаци е трябвало да престане да съществува, съща Чехословакия и списъкът върви так далее…?
  • 7 🇧🇬🇪🇺💯

    4 0 Отговор
    Берхтесгаден, “Thule Society“, Obersalzberg, (Горен Залцбург) са люлката на
    Германският Национал Социализъм и най красивата част от Германо Австрийте Алпи, място за Резиденциите на Ефрейтора Оберзалцбург, другата е над Берхтесгаден, Орлово Гнездо.
    Чудесна Дестинация за Ваканция.
Новини по държави: