Last news in Fakti

18 Юли, 2023 19:00 3 098 42

Новата бедност в Германия: социалните кухни изнемогват

  • инфлация-
  • германия-
  • бедни-
  • бедност-
  • кухня-
  • кухни за бедни-
  • храна-
  • бежанци-
  • война

Постоянно растящи цени, все повече бежанци от войната, все по-малко дарения - кухните за бедни в Германия са изправени пред огромно изпитание

Новата бедност в Германия: социалните кухни изнемогват - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 970-те кухни за бедни в Германия помагат на хората, които разполагат с твърде малко. Всеки човек, който доказано се намира в нужда, може да се възползва от услугата за безплатна храна. Все повече хора са нуждаещи се, а в същото време все по-малко фирми правят дарения за социалните кухни - заради инфлацията и големия брой бежанци от Украйна. Затова и се чуват призиви за помощ от страна на държавата.

Фактът, че много бедни хора вече не са в състояние да си позволят все по-скъпата храна, може да се види в берлинския квартал Кьопеник. Пред фен клуба на отбора от Първа Бундеслига "Унион Берлин" се е образувала опашка от чакащи. Това място се е превърнало в пункт за раздаване на храна.

След дълги колебания и със срам в душата Денизе Лауер е дошла тук за пръв път днес. "Исках да опитам, но преди не се осмелявах", споделя тя срамежливо. "Заради високите цени на храните стана все по-трудно със сина ми да свързваме двата края", обяснява самотната майка. Събрала цялата си смелост, тя вече очаква кошницата с храна за 1,50 евро. Всеки трябва да заплати тази такса.

Според Федералната статистическа служба цените на храните в Германия са нараснали с почти 15% на годишна база, а инфлацията е скочила със 7,3 процента. Много хора вече не разполагат с достатъчно пари, което е една от причините да нараства интересът към тъй наречените хранителни банки. Броят на хората, които ги ползват, се е увеличил повече от два пъти след началото на войната в Украйна.

Карол Зееле, мениджър на пункта за раздаване на храна в Кьопеник, казва за Дв следното: "Преди войната всеки вторник сме приемали максимум по 340 нуждаещи се. Днес те често са много над петстотин." Миналия петък са били точно 564 души, допълва Рита Хирш, която води точна статистика за посетителите.

След войната в Украйна всичко се е променило

Заради войната имаме все повече клиенти, казва Зееле. "За щастие все още не ни се е налагало да спираме приема на хора", допълва той. Онези, които могат разполагат с необходимите документи, доказващи, че са в нужда, могат да получат помощ. Въпреки това много социални кухни са намалили количеството храна в порциите. А някои дори са прекратили да приемат нови нуждаещи се клиенти.

Тетиана Кудина е избягала от войната в Украйна. Синът и съпругът ѝ все още живеят в Киев. Украинката идва в социалната кухня всеки вторник с другия си по-малък син. "Така мога да спестя много пари", споделя тя. Тук се среща и с германци и украинци, с които може да обменя идеи.

През 1993 г. жени основават първата хранителна банка (Tafel) в Берлин. Днес в страната работят стотици пунктове за раздаване на храна, които обслужват около два милиона души - по информация на самите банки. Местните сдружения се финансират чрез дарения на пари и храни. Подкрепят ги големи хранителни компании като "Реве", "Лидл" и "Алди". Те им даряват излишната храна или хранителните продукти, които имат малки дефекти, които иначе би трябвало да изхвърлят.

За бедните в богата Германия

Социалните кухни помагат на хората в нужда. Човек се смята за беден, ако разполага с по-малко от 60% от средния нетен доход. В Германия в тази категория попадат около 13 милиона души.

От известно време насам даренията на храни намаляват, съобщи Федералната асоциация на хранителните банки в отговор на запитване от ДВ. Новоизбраният председател на организацията Андреас Щепун обяснява, че причините за това са няколко: "Едната от тях е, че супермаркетите вече си правят по-точни сметки и гледат да изхвърлят възможно най-малко храна. По принцип приветстваме това, защото винаги смятаме, че е добре хранителните отпадъци да бъдат сведени до минимум. И въпреки това в момента хранителните банки имат необходимост от повече хранителни дарения, за да могат да подпомогнат по-големия брой нуждаещи се."

Щепун смята, че независимите от държавата благотворителни организации, разпределящи храна, се намират в извънредно положение: "Политиката трябва да изпълнява задълженията си. Ние не можем да покрием това, което и държавата не може", казва той.

Денизе Лауер, младата жена, която вече е клиент на организацията, е била изненадана най-вече от едно нещо: "Страхотно е, че хората правят това доброволно". Тя ще се върне отново, защото подкрепата на хранителните банки с техните 60 000 доброволци за нея е огромна помощ в тези трудни времена.

Автор: Фолкер Витинг


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде

    62 6 Отговор
    Санкции до дупка-нали така козяци?????
  • 2 брей

    43 3 Отговор
    Какво са 970 кухни на 85 милионна Германия?

    Коментиран от #6, #10

  • 3 Факт

    45 3 Отговор
    Санкциите работят!!!!!
  • 4 Българин

    48 1 Отговор
    В Франкурт На Майн ата си, около гарата е пълно със зомбита. Бедността им е най-малкият проблем на дойчовците
  • 5 да де

    39 2 Отговор
    Демек санкциите работят.
  • 6 Да де-ама

    44 4 Отговор

    До коментар #2 от "брей":

    Абе нищо не са 970 кухни-ама вече растът като гъби по цяла Германия.Та май немчурлята наистина го загазиха с тези навлеци от Африка и санкциите против Русия.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ХАХАХА

    40 2 Отговор
    Стига бе ! Ама има ли бедност в прехваления Запад? Осрайната има нужда от долни гащи ,крайно време е и те да се дадат ,та поне ще останат джерманите дибидюс!
  • 10 Българин

    35 2 Отговор

    До коментар #2 от "брей":

    13 милиона от 83 милиона. Сам си го сметни. Добре ли е? А войната още не е започнала, това е само спец операция, една от многото
  • 11 Дипломат Чукчев

    39 1 Отговор
    Пълни глупости!
    В моя град спряха социалната кухня, заради украинците със скъпите коли,защото не искаха да си продават колите,за да ядат с тези пари.
  • 12 Българин

    36 1 Отговор

    До коментар #8 от "Немците не са глупави":

    Само дето генофондът се изолира, капсулира, превръща цели квартали в етно гета, отказва да работи, друса яко и живее на социални. Яко а?
  • 13 Боже Боже

    20 14 Отговор
    Поне 20 човека познавам, които са бедни и от години не съм ги виждал нещо да работят..... ами на почивка са хората сега,кой в.Испания,кой в Италия,кой в Гърция. Въобще не си мислете, че беден е този беден, който си представяме в България . Германия е социална държава и не би оставила и един да гладува.
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    16 3 Отговор
    ПРИ ИСЛЯМА НЯМА СОЦИАЛИЗЪМ
    ...
    ИЛИ АЛЛАХ ТЕ Е НАПРАВИЛ БОГАТ ИЛИ ТЕ Е НАПРАВИЛ БЕДЕН
    ....
    ТОВА ДА НЕ ВИ Е ХРИСТИЯНСТВОТО :))
  • 15 гост

    12 13 Отговор
    За каква бедност бълнувате в Германия? Милиони бежанци храни Германия, сирийци, афганци,украинци....В тази държава ако има бедност едва ли милионите които с риск за живота си се опитват ежегодно да достигнат страната ще предприемат този път. Вижте само от България ежедневно колко самолета, автобуси, микробуси,коли напускат България с крайна цел Германия.
  • 16 Гост

    10 12 Отговор
    Нещата не ми се струват чак толкова зле… Германия е все пак не знам какви хора се редят за тази храна .. имам предположения
  • 17 Калпазанин

    20 6 Отговор
    В германия няма бедни, има мързеливи. И не само в Германия
  • 18 Наркос

    29 3 Отговор
    Работа бол и все още има продукти по-евтини отколкото в България... Дават им пари, храна и безплатни жилища плюс сметките... Защо да работят тогава...
  • 19 икоуйиу

    33 5 Отговор
    Бедноста и глада са най справедливото наказание за всеки народ дето избира глупаци да го управляват. Германците си избраха Шолци и Бербок и сега се редят на опашки за гладни, което си е справедливо. Въоръжаваха и хранеха бандера фашистите а сега няма храна. Браво успешно си затрихте държавата, прости немци. Станахте независими от евтините руски ресурси и сега на опашката за бедни. Не казват и още една новина за Германия, че кражбите на сирене и салам от магазините са нараснали на 37 % от както наложиха санкции на Русия. Дето се вика това ви е само началото. Които слугува на краварите ходи гладен докато не му дойде акъла.

    Коментиран от #22, #29, #30

  • 20 О. Ч. З

    23 0 Отговор
    Пратете им кокорчо за финансов министър да им покаже как се оправя със дефицита и инфкацията
    На третата актуализация Германия ще изчезне от картата на света
  • 21 Меркел

    31 1 Отговор
    Нали Меркел с отворени обятия каза на мигрантите от Азия: "Очакваме ви". Същите изнасилваха, поругаваха християнски паметници, разбира се не работеха, а живееха от помощи. Сега и украйнците им се тропосаха на хранилката. Проблемът си е техен.
  • 22 хихихи

    3 18 Отговор

    До коментар #19 от "икоуйиу":

    Каква бедност в Германия? Ти изобщо бил ли си някога в Германия?

    Коментиран от #24

  • 23 Тапа Нар

    11 11 Отговор
    Ееуе стига с тази рускя пропаганда, в германия е рай, от чешмите тече крафт бира, а германецът серре вурстове и другият направо ги яде. Русия е кочина
  • 24 Кен Еф

    14 2 Отговор

    До коментар #22 от "хихихи":

    По-скоро ти звучиш като да си виждал германия по телевизора и да живееш още с детските илюзии
  • 25 Екс Кремент

    12 3 Отговор
    Ей разказахте му играта на този Путин, милост нямате
  • 26 Учуден

    12 4 Отговор
    Що така бе Миче?
    Нали на запад всички карали мерцедеси и получавали огромни заплати? Нещо ни лъжете. Там бедни и гладни НЯМА. Стига с тази евтина путинска пропаганда.
  • 27 Буха ха

    12 2 Отговор
    Укрите изядоха вурстовете, изпиха бирата и изпотрошиха танковете, за Гюнтерите рук
  • 28 Гастербайтер

    4 1 Отговор
    Вярно е, комшийката, която готви в една такава кухня, я предназначена на четири часа щото няма какво .
  • 29 Българин 🇧🇬

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "икоуйиу":

    А , който слугува на путлер е винаги сит и нахранен , по добре да слугувам на американците отколкото на пияните ватенки.
  • 30 Българин 🇧🇬

    1 6 Отговор

    До коментар #19 от "икоуйиу":

    Може би ти си клошар в България, щом говориш за бедност в Германия , аз живея в Германия 19 години и съм постигнал всичко в моя живот, а ти нямаш пари даже и за сол в България.

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ожэффж

    5 1 Отговор
    Хаха, пращайте още милиарди на Украйна.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гладен

    3 0 Отговор
    Храна има за всички в германия,ами ний туукаа коо прааййм агентурни лизачи зомбирани сива пехтия...
  • 40 Войче Деле

    4 2 Отговор
    Баба ви,дъртата гемийка Шмеркел ви ги покани,вие си ги приехте,сега си ги хранете и не се оплаквайте.От първа икономическа сила в Европа,с тези пара3ити,дето ви изядоха ще се сринете за нула бройки.
  • 41 хр. грозев

    1 0 Отговор
    Тая Англосаксонска престъпна сг...н тая чума за година и поливна разруши Европа и продължава но мнозина не разбират не виждат истината за тях за всичко е виновен Русия. Промивайки мoзаците на хората с пропаганда и лъжи и заблуждавайки хората ( от 2012 да сега редовно отивам в Европа) и всеки път се убеждавам ,че нещата отиват на по лошо .Тая чума докато не унищожи Европа напълно едва ли ще се спре пред нещо освен ако се разпадне като държава и за човечеството ще настъпи нова светла Ера .
  • 42 емил.

    1 0 Отговор
    Всичкото идва от тая сг...н престъпна наречена Америка тези изроди отвратиха света разрушиха всички човешки цености пропагандирайки еднополовите бракове и трансгените паради и като чума се разпрострaнява по целият свят с всеки изминат ден нещата все повече се усложняват и контролирането им е невъзможно. Специално както Англия така и Западът които са вече в упадък защото само от 2011 година до сега 37 милиона хора напуснали родните си места заради войните вечните водени от Америка. И за всичко това инфлацията, престъпност, тероризъм като кражбите и обирите са вседствие на милиони емигранти дошли особено след 2015 година в Европа.