Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Юни, 2023 15:06 3 629 54

Не е ясно къде Украйна ще направи решителен пробив, заблудата на противника е ключова

  • контраофанзива-
  • украйна-
  • запорожка област-
  • крим-
  • русия-
  • война-
  • бахмут-
  • хитрост-
  • вагнер

По цялата дълга 1500 километра фронтова линия украинските сили се опитват да изтощят врага

Не е ясно къде Украйна ще направи решителен пробив, заблудата на противника е ключова - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Засадата е била отлагана три пъти преди една нощ украинският командир най-после да реши, че условията са подходящи. Под прикритието на тъмнината батальон от 129-та бригада на Киев започва незабележимо да напредва към нищо неподозиращите руски войници, предаде БТА, цитирайки AP.

Докато руснаците, разположени на фронтовата линия, осъзнаят, че са обект на атака, вече било твърде късно. Възвръщането под украински контрол на малкото село Нескучное в Донецка област на 10 юни е типичен пример за украинската стратегия в началото на голямата контраофанзива, която започна по-рано този месец. Малки взводове разчитат на елемента на изненадата и, когато постигнат успех, напредват постепенно и се сдобиват с разузнавателна информация за бойното поле.

"Имахме няколко сценария. В крайна сметка смятам, че избрахме най-добрия. Да дойдем тихо, неочаквано", заяви Сергий Жеребльо, 41-годишният заместник-командир на батальона, превзел Нескучное. По цялата дълга 1500 километра фронтова линия украински сили се опитват да изтощят врага и да преначертаят линиите на стълкновение, за да създадат по-благоприятни условия за решителен напредък на изток. Една възможна стратегия би била да се опитат да разцепят силите на Русия на две, така че Крим, който Москва нелегално анексира през 2014 г., да бъде изолиран от останалата част от руската територия.

Миналата седмица бойният дух на украинските сили се повиши заради въоръжения метеж в Русия, който беше най-значителната заплаха за властта на президента Владимир Путин от повече от две десетилетия. Остава да се види обаче по какъв начин бунтът на командваните от руския военачалник Евгений Пригожин наемници от "Вагнер" ще повлияе на траекторията на войната. Вътрешната борба в голяма степен отвлича вниманието на руските военни и политически лидери, но според експерти въздействието ѝ на бойното поле засега изглежда минимално.

През последните четири дни Украйна засили операциите около град Бахмут в източната част на страната, който беше превзет от силите на "Вагнер" след продължили месеци интензивни сражения и след това беше предаден на руски войници, които продължават да губят някои свои позиции на южния си фланг. По продължение на фронтовата линия обаче боеспособността на руските въоръжени сили остава непроменена след метежа. Не е ясно къде Украйна ще се опита да направи решителен пробив, но какъвто и да било успех ще разчита на новосформирани бригади със западно оборудване, които все още са в резерв. Засега силно укрепените отбранителни позиции и относителното въздушно превъзходство на Русия забавят украинския напредък.

Военни експерти казват, че е трудно да се каже кой има преимущество: Русия се е окопала с жива сила и боеприпаси, а Украйна е гъвкава, оборудвана с модерни оръжия и хитра на бойното поле. Обаче при положение, че до калния есенен сезон остават само четири месеца, някои украински командири казват, че се състезават с времето. "Въпреки че украинските сили постигат малък и стабилен напредък, те все още не разполагат с оперативната инициатива, което означава, че те не диктуват темпото и условията на бойните действия", каза Дилън Лий Лерке, анализатор от британската фирма за разузнавателни анализи в областта на сигурността "Джейнс". "Това кара някои наблюдатели да твърдят, че контраофанзивата не изпълнява очакванията", каза още Лерке. Но тя в никакъв случай няма да прилича на украинската светкавична операция по освобождаването на източната част на Харковска област миналата година, добави той, тъй като "руските сили са разполагали с твърде дълго време, за да подготвят отбраната си".

Руските власти казаха, че Украйна е понесла значителни загуби от началото на контраофанзивата – 295 танка и 790 бронирани машини според Путин, чиито твърдения не бяха потвърдени от независими източници. В множество зони на сражения се водят битки на изтощение. Катастрофалното разрушаване на язовир миналия месец в Херсонска област в южната част на страната промени географията по поречието на Днепър и даде на украинците повече свобода на движение там. Руски военни блогъри твърдят, че малка група украински бойци напредват в района, въпреки че украински официални представители не са потвърдили тази информация.

Украински войски, подкрепени от танкове, артилерия и дронове, изглежда напредват по-решително срещу руските позиции в земеделските равнини на Запорожка област в югоизточната част на страната. Украинските войски ще нанесат сериозен удар на руските сили, ако успеят да възстановят достъпа си до Азовско море от тази посока, като така на практика ще прекъснат сухоземната връзка на Москва с Крим. Все още е прекалено рано да се каже дали това е реалистична цел. Остава им доста път.

Битката тук ще става единствено по-трудна, казват анализатори. Украинските войски все още са на няколко километра от основните руски отбранителни линии. Докато проникват по-дълбоко в окупираните територии, бойците ще трябва да се справят с диагонална руска отбрана с дълбочина от 10 километра в някои райони и включваща минни полета, противотанкови ровове и препятствия с формата на пирамида, наречени "драконови зъби". И с всеки свой напредък те ще бъдат все по-уязвими за руски въздушни атаки. Заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр тази седмица каза, че от началото на контраофанзивата в южната част на страната са били превзети най-малко 130 квадратни километра. Това не е темпото, на което много хора се надяват. За разлика от някои от предишните сражения през войната, когато руските сили не се съпротивляваха много или дори бягаха от бойното поле, в момента украинските сили срещат устойчива съпротива, каза Маляр.

В североизточната част на страната руските сили са засилили настъпателните си операции в посока гората Кременна, близо до град Лиман, като целта им е да подсигурят буфер, за да попречат на атаки в близост до линиите за снабдяване на Москва, каза Лерке. Възможно е обаче те да имат и вторична цел – да принудят украинците да разположат още свои сили, добави той. Командирът на 30-а механизирана бригада близо до Бахмут полковник Володимир Силенко не обръща внимание на критиките за темпото на атаките. Много по-важно е да се съсредоточим върху това как мисли и отговаря противникът, каза той. "Войната не е съревнование на груба сила, оръжейна мощ и силите на хората, от значение е по-скоро кой е по-хитър", каза той. Силенко знае, че руснаците наблюдават неговите мъже по същия начин, по който той наблюдава техните. Москва вижда техните движения, как се променят, как еволюират. "Нашата работа е да ги надхитрим", добави той. Заблудата на противника бе ключова част от най-значимия досега украински успех на бойното поле – "Херсонската уловка" миналата есен. Украинските сили успяха бързо да си възвърнат контрола над Харковска област в северната част на страната, като направиха така, че да изглежда все едно град Херсон е основната цел на тогавашната контраофанзива. "Това беше майсторски клас по заблуда на противника", каза Лерке. "Остава да видим дали и този път те ще успеят да направят същото".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марче

    75 15 Отговор
    Коя военна академия завърши?

    Коментиран от #50

  • 2 Одговора е

    59 11 Отговор
    Никъде

    Коментиран от #51

  • 3 Урюрвкос

    64 13 Отговор
    поне разбраха че решителен пробив с леопарди не става и пак връщат на предна линия старите ръждиви съветски железа
  • 4 кънчо

    76 11 Отговор
    Аре стига с тия измишльотини! За идиоти ли ни вземате??

    Коментиран от #46

  • 5 РЕАЛИСТ

    62 12 Отговор
    Зеленски отказа да проведе избори и де факто е незаконен президент . Наложил е пълен контрол на средствата за масова информация. Това казва депутат от републиканската партия в САЩ. А се надпреварват да наричат властта в Русия " режим", където има законно избран президент с голямо мнозинство.
  • 6 Бгг

    52 12 Отговор
    Много повече кръв ще пролеят укрите в сравнение с руснаците. Защитаващата се страна е в по изгодно положение, освен това руснаците засипват укрите с артилерия като ги усетят.
  • 7 Краварска медия

    39 9 Отговор
    Жалка история....мароооуууу
  • 8 провинциалист

    36 6 Отговор
    "заблудата на противника е ключова" - като събера официалната позиция на България за конфликта и икономическото му отражение върху нас, определено се чувствам като успешно заблуден противник на Украйна.
  • 9 Умирам от смях

    32 8 Отговор
    Могат да си направят по още един пробив на дирниците
  • 10 Хи Мен

    27 7 Отговор
    ясно - паляците пак ще търпят загуби в тракторния парк
  • 11 Kсаниба

    26 7 Отговор
    Е па как да не е ясно - на полската граница!!!
  • 12 Който

    17 5 Отговор
    Пръв използва основните си резерви, той ще загуби. Който не е гледал "Горещ сняг"(по действителен случай), да го гледа.
  • 13 Как да не е

    29 6 Отговор
    Ясно е! Уркорайна ще направи решителен пробив в Инстаграм.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Краводерител

    27 8 Отговор
    От тази статия на Марето руснаците до един ще умрат от страх :)

    Коментиран от #37

  • 18 Деди

    23 6 Отговор
    Марче, толкова бла-бла и накрая заблудата на укритие е ключова в тази медийно скалъпена контраофанзива
  • 19 Калпазанин

    19 8 Отговор
    То пробива е ясен отдавна, заднишком до Киев и оттам до Полша и Молдова
  • 20 Пробивен

    11 6 Отговор
    Най-много некой да си пробие вена.
  • 21 РЕАЛИСТ

    23 7 Отговор
    Американският журналист Сеймур Херш е изчислил, че с това темпо на контранастъпление Украйна ще си върне териториите след 117 години.
  • 22 Тотп

    17 5 Отговор
    Как да не е ясно бе, Марче. Те и децата вече знаят - там, където укрите ще разберат кон боб яде ли. Толкова е просто, не си заслужава да събираш мръсна вода от девет дерета
  • 23 Просто няма къде

    15 6 Отговор
    Не е ясно къде Украйна ще направи решителен пробив, отбраната ешлонирана, противника я е направил невъзможна за пробив, а фронта 800-900 километра. Зор@
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 стоян георгиев

    10 23 Отговор
    Войната в момента повтаря битката за херсон от миналата година.украйнците бавно и полека унищожават руските опорни точки и се придвижват към основната отбранителна линия на руснаците.вече поне на едно място тя е достигната ,но ще се наложи да се изравни по целия фронт,което отнема време.после украинците ще натиснат с цел да разкъсат основната отбранителна линия и да навлязат в запорожие.в донбас ситуацията е подобна в района на бахмут.руските загуби са огромни което показва че украинската тактика работи.

    Коментиран от #28

  • 26 Коцето Костадинов

    8 10 Отговор
    обменям копейки за еро
  • 27 КАК КЪДЕ , ПИТАЙТЕ ГИ

    9 5 Отговор
    Или питайте началниците от САЩ
  • 28 Ти да видиш

    15 5 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    ?!?!?!
    Пич, скрий се на сянка... Моля те! За твое добро е.

    Коментиран от #39

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 мара мазната трътка

    9 4 Отговор
    ох,аз съм готова за пробив за мощен проБив в таковата
  • 31 Най вероятно

    16 6 Отговор
    към нашето черноморско крайбрежие. Тук хранят и обгрижват най-добре!
  • 32 Мим

    17 5 Отговор
    Колко пъти ще я пишете и повтаряте тази история.Всеки ден ли?А що се отнася до изтощението то повече влияе на укрите.Те се изтощават,а не руснаците с тази измислена офанзива...
  • 33 Веднага ви казвам

    7 5 Отговор
    НИКЪДЕ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 4 Отговор
    Зеленски е психопат Същия си Погуби Украйна
  • 36 И пак мара!

    8 4 Отговор
    Няма нужда да се чете!Само лъжи
  • 37 Не от страх,

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Краводерител":

    а от смях!
  • 38 Коментар

    14 5 Отговор
    Това е наивно съчинение от хора ,които не разбират нищо от тактически бойни действия, камо ли от оперативни ,а де стигаме до стратегически.
    1/Укро nzistite нямат ПВО
    2/ Нямат авиация
    3/ Нямат системи за радиолокационна борба
    4/Нямат оборудване за да преодоляват минните полета
    5/ Нямат оборудване /понтони съоражения / за форсиране на Днепър
    6/Не са достигнали даже до първата отбранителна линия /Линиите са 3 на брой/
    .....
    Има още безброй неща които не им достигат.
    В момента руските войски си играят с укро nacistite като котка с мишки.
    Отстъпват на резервни позиции ,след това пак си връщат отстъпените позиции.
    Даже постигнатия успех на Антоновският мост в Херсон завърши с разбиване на ДРГ то.

    Коментиран от #43, #47

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 флипп

    7 5 Отговор
    Е как къде, на ол инклузива на Слънчака, на разноските на българските данъкоплатци и пенсионери. Да живее САЩ и НАТО! Долу България!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Проверка на фактите

    6 3 Отговор
    След проверка на фактите се стигна до извода, че украинската армия няма капацитет за контраофанзива. Руската армия седи стъбилна и напредва по вс направления без грешка.

    Коментиран от #54

  • 43 стоян георгиев

    7 7 Отговор

    До коментар #38 от "Коментар":

    Украинците имат всичко дето си писаш че нямат.като махнем авиацията всичко друго им е по добро и ефективно от руското.
  • 44 Факти

    7 6 Отговор
    а не глупости. Факт - Русия не може да бъде победена, от което следва че няма да има Украйна или поне не във вида, в който я помним

    Коментиран от #45

  • 45 стоян георгиев

    7 7 Отговор

    До коментар #44 от "Факти":

    Русия само през 20 ти век губи четири големи войни.част.ги губи като ссср и вследствие тези загуби се разпада
  • 46 😆....

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "кънчо":

    А ти не си ли?😆
  • 47 Тц..тц..

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Коментар":

    А ти какво рабираш от тактически бойни действия крет....ен...
  • 48 Хм...

    5 3 Отговор
    "Украинските войски все още са на няколко километра от основните руски отбранителни линии."

    След месец контраофанзива ето това казва всичко.
  • 49 РУСКА 🐻

    5 3 Отговор
    НЕ СЕ ЛИ НАУЧИХТЕ ВЕЧЕ НА КОЯТО СТРАНА ЗАСТАНЕ БЪЛГАРИЯ ДРУГАТА СТРАНА ПЕЧЕЛИ НЕЗАВИСИМО КОЯ Е ТЯ ТОЕСТ РУСИЯ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИСКАТ ИЛИ НЕ НАЩЕ ЕВРОПЕДЕР@СИ
  • 50 А ти

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Марче":

    коя завърши ?
  • 51 оДговора е ..

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Одговора е":

    научи български, като за начало , след това давай експертно мнение по военна стратегия
  • 52 Мишел

    3 0 Отговор
    До 10.07.2023 Украйна ще опитва с все сили да атакува, без изобщо да се съобразява със собствените загуби. Ще бъдем свидетели на касапница, каквато не е имало и в световните войни. И всичко това само Зелински да докаже на НатО, че Украйна може успешно да воюва с Русия. Шансовете за успех на ВСУ са практически нула, а катастрофалните загуби ще окажат влияние на хода на войната след това.
  • 53 Отговарям веднага

    4 0 Отговор
    НИКЪДЕ!Ако с пропаганда и крясъци се печелеха войни, то аборигените щяха прогонят англетата от Австралия, а украинците щяха да граничат с Виетнам и Шри ланка....
    Ало, пропагандаторите, дайте да говорим сериозно. За какви ни вземате? Като себе си?
  • 54 Мишел

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Проверка на фактите":

    Руската армия е в подготвяната 6 месеца отбранителна зона от 3-4 отбранителни линии с обща ширина 30-40 км. Украинската армия атакува през голо минирано поле, без поддръжка от въздуха, често и без поддръжка с бронирани машини, под артилерийски и ракетен огън , бомбени и ракетни въздушни удари, рояци куршуми от всякакво стрелково оръжие. Украинците ще разчитат на действието на огромно количество бойни наркотици.
    Това ще е основната битка.
Новини по държави: