Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Юли, 2023 12:01 2 170 23

"Може да дойде нов Пригожин": експерт за страховете на Путин

  • вагнер-
  • русия-
  • украйна-
  • евгений пригожин-
  • метеж-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • агнешка легуцка

В Русия високопоставените все по-малко ще се страхуват от него

"Може да дойде нов Пригожин": експерт за страховете на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Професор Агнешка Легуцка е един от водещите експерти по въпросите на Русия в Централна Европа. Тя е част от екипа на Полския институт по международни отношения. Кореспондентът на ДВ Константин Егерт разговаря с нея за това дали Полша се страхува от нападение на "Вагнер" от Беларус, дали Путин се страхува от бунта на Пригожин и дали Западът може да повлияе на събитията в Русия.

ДВ: Веднага след съобщенията за преминаването на Евгений Пригожин и част от наемниците на частната армия "Вагнер" към Беларус полското правителство заяви, че ще укрепи допълнително източната граница. Възможно ли е Варшава да се страхува, че "вагнеровците" ще нападнат Полша?

Още новини от Украйна

Агнешка Легуцка: Спомняме си как през предишните години Александър Лукашенко умишлено вкарваше мигранти от Близкия изток в Беларус, за да ги прехвърли през границите на Полша, Литва и Латвия. Той умишлено ни провокира, искаше да създаде хаос на източната граница на НАТО. Но мигрантите не бяха въоръжени. А сега да си представим, че наемниците на ЧВК "Вагнер" ще дойдат на границата и ще започнат да стрелят по нас? Как ще реагират нашите граничари? В крайна сметка, от една страна, това не е редовна армия, а от друга - всъщност нападение на полска територия. Полското правителство не може да не вземе предвид възможността за подобно развитие на събитията.

ДВ: След бунта на Пригожин мнозина говорят за отслабване на режима на Путин. Могат ли сега Западът и НАТО да повлияят на събитията в Русия, да окажат натиск върху Путин?

Легуцка: Според мен Западът не разполага с инструменти за въздействие върху руския режим отвътре. Той просто трябва да продължи да помага интензивно на Украйна - с оръжия, икономическа и хуманитарна помощ. Украйна трябва да бъде напълно освободена от руската окупация.

Режимът на Путин е заплаха не само за Украйна, но и за страните от НАТО, особено за тези от източния фланг, като Полша и балтийските държави. Освобождаването на всички окупирани територии би засилило и сигурността на НАТО. Ако Украйна спечели войната, може би нещо ще се промени в Русия.

ДВ: Не виждате ли противоречие тук? Преди бунта всички казваха, че нищо не може да се направи с Путин, защото той уж е силен и има подкрепа в страната. Сега всички казват, че той е слаб - но въпреки това нищо не може да се направи?

Легуцка: Ще повторя: трябва да помагаме на Украйна с всички средства, без да мислим за последиците от украинските победи в Русия.

ДВ: Но Путин има демографско предимство - населението на Русия е три и половина или дори четири пъти повече от това на Украйна. Кремъл явно очаква с течение на времето да изтощи Украйна и Запада и по този начин да постигне своето.

Легуцка: На теория това е така. Но на практика разполага ли Путин с това време? Бунтът на Пригожин показа, че Путин вече не обезпечава или поне не напълно интересите на руското висше ръководство. За мачото, като какъвто винаги е искал да изглежда, Путин е твърде плах. Той винаги се страхува от нещо. От новата мобилизация например, защото миналогодишният опит показа колко непопулярна е тя. Страхът от загуба на властта парализира Путин и обезсилва предимствата, които режимът изглежда притежава, включително демографското превъзходство, което споменахте.

Путин не е Сталин, макар че се опитва да използва елементи на сталинизма. Но сега управляващата бюрокрация все по-малко ще се страхува от него. Те скоро ще осъзнаят - ако вече не са го направили - че всеки момент на сцената може да се появи нов Пригожин. И този нов Пригожин може да организира метеж, който да се окаже успешен.

ДВ: А какво ще стане, ако сега той започне да обвинява в предателство и да вкарва в затвора някои високопоставени служители, например генерал Суровикин?

Легуцка: Ако Путин иска терорът да вземе връх, защо Пригожин е все още жив? Защо властите раздават медали на ростовските полицаи, които избягаха, когато се появиха "Вагнер"? Дори някой да бъде вкаран в затвора, това няма да промени ситуацията из основи. Путин ще трябва да си плати за лоялността, а той не разполага с толкова много пари, колкото преди. А и се очертава 2024 година, когато ще се проведат т.нар. "президентски избори".

ДВ: И какво пречи на Путин да ги проведе по същия начин, както всички предишни - по същество да не участва в тях и все пак да "спечели"?

Легуцка: Популярността на Путин пада и ще продължи да пада. Всъщност днес Пригожин вероятно е толкова популярен, колкото и Путин, ако не и повече. В очите на елита Путин вече не е гарант за стабилност. Това със сигурност ще се отрази през 2024 година.

Автор: Константин Егерт


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Упс!!!

    21 9 Отговор
    Е, като имате толкова водещи експерти по Русия, що я закъсахте така вкупом?!
  • 2 Руска действителност

    7 4 Отговор
    Руски разследващ сайт съобщава, че има нареждане за задържането на Пригожин .
    Пригожин: "Не ме търсете, аз сам ще дойда"
  • 3 Истината

    8 8 Отговор
    "Не се обърна достатъчно внимание на това, което Пригожин каза за мотивите на Путин за войната: че тя няма нищо общо с разширяването на НАТО или някаква украинска агресия, а е просто въпрос на желание да доминира над Украйна, да замени режима ѝ с приятелски настроен към Москва политик (Виктор Медведчук), а след това да заграби ресурсите ѝ и да удовлетвори руския елит. Като се има предвид начинът, по който руската политическа система всъщност функционира, това звучи правдоподобно."

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Хихихи..

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Щом до Пригожин опряхте да ви спасява..
  • 5 За моZковия с любов

    11 5 Отговор
    „Ох, как тежко се живее в Русия, в този смрадлив център на физически и морален разврат, подлостта на лъжата и злодейството. Вие не можете да разберете тези истински мъчения, които трябва да изпитате от пребиваването в тази среда, от стълкновението с продуктите на руската почва. Каквото и да говорите в защита на тази земя, на цялата тази мерзост лежи принадлежащият й руски национален характер“. (Аксаков).

    Коментиран от #15

  • 6 Вангя

    5 2 Отговор
    После готвачо, друго мОмче ке пойде към Блатата
  • 7 Цайса....

    7 1 Отговор
    Този човек на снимката дето гледа тъжно, прилича на онзи човек който НАТО нападна...той ли е?...и сега гледа как всичко върви по план...така ли е?
  • 8 Това е безспорен

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Факт.

    Коментиран от #12

  • 9 Дензъл

    6 6 Отговор
    Сащ иска да вкара РФ в плана им за ново подстригване на овцете е ес , на руснаците им е жал за другите , но като че ли мръснците в сащ ще успеят да ядосат руснаците , а от това ше губи целият свят , тия сащ имат 10 години максь дано руснака издържи , но и не треа той а се жертва заради глупостта на европейците
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Вова

    4 3 Отговор
    не продава Русия на краварите. Затова е злобата и лъжепропсгандата!
  • 12 Безспорен факт

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "Това е безспорен":

    Фащ подпалиха поредната си хибридна война!

    Безспорен резултат - унищожиха укрия!
  • 13 Анализатор

    6 2 Отговор
    На Путин му трябва Разпутин...

    Коментиран от #14

  • 14 Иво

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Анализатор":

    На Путин не му трябва нищо нали е мъртъв.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Интересно

    7 3 Отговор
    Полска ескпертка по Русия дава интервю за ДВ.
    Хахаха
    Това е като македонец да дава интервю пред Хюриет за България
  • 18 Развеселен

    4 2 Отговор
    Чудесен коментар с обективен поглед - браво!
    Искам да попитам нашите путинофили, дали усещат в стройните си редици някакво "разчеква.не" с откъсване на вагнеровски крайник?
  • 19 Агнешка

    3 2 Отговор
    По добре се концентрирай върху мъжки чурки , има шанс след това да направиш някакъв анализ , за чурките де ...тука в тая материя , в която си се изакала не е твоето поприще !
  • 20 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    всички на майдана! Къде е Виктория Нуланд? Къде са парите и бисквитките? За свобода, демокрация! Долу Макрон! Да изпратим оръжия на стачкуващите, демокрацията е в опасност, вие давате на Франция свобода от власт!
  • 21 Интересно

    2 2 Отговор
    Полска ескпертка по Русия дава интервю за ДВ.
    Хахаха
    Това е като македонец да дава интервю пред Хюриет за България
  • 22 пенко

    1 1 Отговор
    И НИЕ СИ ИМАМЕ АГНЕШКА : --- ПЛЕШКА ; ПРЕДНА ЧАСТ ; ЗАДНА ЧАСТ ; РЕБЪРЦА ; ЧРЕВЦА И КОМПЛЕКТ - ДРОБ СЪРМА !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 23 канибал

    1 0 Отговор
    стига писахте глупости
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания