Last news in Fakti

5 Юли, 2023 16:21 1 898 13

Удар срещу сепаратист номер 1! Съдът на ЕС отне имунитета на Карлес Пучдемон

  • карлес пучдемон-
  • каталуния-
  • испания

Решението е удар срещу Пучдемон, който живее в самоналожено изгнание в Белгия, защото може да прокара пътя към евентуалното му екстрадиране в Испания, каквото е и желанието на Мадрид от шест години насам

Удар срещу сепаратист номер 1! Съдът на ЕС отне имунитета на Карлес Пучдемон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съдът на Европейския съюз отне днес имунитета на каталунския сепаратистки лидер Карлес Пучдемон, който той има в качеството си на член на Европейския парламент, понеже срещу него се води дело в Испания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Решението е удар срещу Пучдемон, който живее в самоналожено изгнание в Белгия, защото може да прокара пътя към евентуалното му екстрадиране в Испания, каквото е и желанието на Мадрид от шест години насам.

Той напусна Испания през 2017 г., за да избегне наказателно преследване във връзка с обявената за кратко за независимост на Каталуния.

Съдът на ЕС днес отхвърли жалбата на Пучдемон и подкрепи решението на ЕП да снеме имунитета му, както и на още двама каталунски сепаратисти - Тони Комин и Клара Понсати, които също живеят в самоналожено изгнание.

"Парламентът не може да приема решения за защита на имунитета, които биха имали обвързващи правни последици по отношение на испанските съдебни власти", се казва в решението на съда в Люксембург.

Пучдемон заяви в "Туитър", че ще обжалва днешното решение.

В началото на годината испанският Върховен съд оттегли обвиненията в подстрекателство към бунт срещу сепаратисткия лидер, след като въпросното престъпление бе отменено чрез реформа в наказателния кодекс.

Въпреки това срещу него все още има висящо дело за неподчинение и присвояване, по което може да получи до осем години затвор.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свобода за Каталуния

    19 0 Отговор
    Брюкселските мракобеси няма да се спрат докато самите те не влязат в затвора
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 0 Отговор
    Косово -може❗
    Каталуня- не може ❗

    🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #7

  • 3 Няма късмет пучдемон

    23 0 Отговор
    Ако искаше независимост за някоя република в Русия или някой вилает в Турция щеше да бъде герой, ама понеже иска същото в Испания и става сепаратист.
  • 4 честен ционист

    7 2 Отговор
    Вова ще му даде право на убежище.
  • 5 Реалист

    10 3 Отговор
    Рано или късно каталунците ще имат независимост, скоро след това цяла европа наново ще се чертаят граници, включително и в българия.

    Коментиран от #13

  • 6 Сомалийския пират

    1 12 Отговор
    Правото възтържествува, а в Хага чакаме путин и компания.

    Коментиран от #10

  • 7 В ЕС може,

    1 7 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    в Русия не може. Нямаш имунитет - веднага в панделата като Навални! Без право на обжалване, напротив ако много скачаш ти умножават присъдата по 3.14.

    Коментиран от #8

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "В ЕС може,":

    Ти пълен ОЛИ.... , ходил на допълнителен курс ли си ❓❓❓
    Къде видя Русия и къде видя , че в ЕС може ❓❓❓

    Мъъъка❗

    Коментиран от #9

  • 9 Като нямаш разум

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    плюеш на воля! Пълна когнитивна изостаналост!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Соломон

    10 0 Отговор
    Лицемерните англосаксонци, ПОМАГАХА на албанските сепаратисти да отделят Косово от Сърбия, заедно с местното сръбско население, БЕЗ да проведат РЕФЕРЕНДУМ, а определят лидера на каталунците за "сепаратист", въпреки проведен референдум в Каталуния за отделянито и от Испания.
  • 12 без коментар

    4 0 Отговор
    този е испанския Навални защо европейския съюз се откажа от ценностите преди предадоха Асандж сега този за тях наркомана Зеленски е кумир може би в съюза всички са с с побелели носове
  • 13 костас

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Здравейте , възможно е, но това ще отключи конфликти и взаимни териториални претенции в цяла европа. Идеален вариант за америка за да досговняса европа и ес. И това ще бъде още една крачка към свършека на света и живота на земята.