Last news in Fakti

9 Юли, 2023 16:55 4 717 25

В Испания: 20 хиляди евро за добър старт в живота

  • испания-
  • инфлация-
  • безработица-
  • педро санчес

Социалното и финансовото неравенство в Испания не е изолиран случай, младите европейци в останалите страни също са все по-песимистично настроени за бъдещето

В Испания: 20 хиляди евро за добър старт в живота - 1
Снимка: Shutterstock

Изглежда като мечта, но може да стане реалност в Испания: начален капитал като мярка срещу социалното неравенство в страната. Всеки, който навърши 18 години, може да получи безусловно 20 хиляди евро. Как работи моделът?

По 20 000 евро за всички млади хора между 18 и 23 години. Инициативата на испанската министърка на труда и социалните въпроси Йоланда Диас е сравнима с тази за безусловния базов доход. Идеята е младите хора да бъдат финансово подпомогнати, за да могат да се образоват или да започнат бизнес.

Ако идеята бъде осъществена, от въпросните средства ще могат да се възползват всички млади испанци, независимо от икономическото им положение. Всяка година половин милион души навършват пълнолетие в страната. Това означава, че за финансиране на инициативата, наречена "универсално наследство", ще са необходими около 10 милиарда евро годишно. Това е приблизително 0,8% от брутния вътрешен продукт на Испания. Парите ще дойдат от по-високо данъчно облагане на богатите.

Освен всичко друго реализирането на идеята може да помогне за преодоляване на социалното неравенство в Испания. "Икономическото ми положение е ужасно", разказва 30-годишната Мария Каняс. Тя успява да се запише да следва медицина чак на 28 години. Сега Мария е студентка втори курс в Университета в Саламанка. Започва да работи на 16-годишна възраст, за да спести пари за образованието си.

Идеята за "универсалното наследство" не е напълно нова. Германският институт за икономически изследвания представи подобен план в свое проучване в края на 2021 година. Оттогава различни политици и експерти се занимават с него. За пръв път в Испания идеята става част от предизборната кампания. Министърката на труда Диас иска да спечели предсрочните парламентарни избори в края на юли.

Студентката по медицина Мария Каняс смята, че ако беше получила тези 20 000 евро като по-млада, щеше да ѝ е по-лесно.

"Универсалното наследство" и житейските перспективи

Концепцията е социално взривоопасна, тъй като засяга някои фундаментални въпроси. Как може всички хора могат да имат равни възможности в живота? Как едно общество може да разпредели справедливо богатството между своите членове? И как всички поколения могат да са справедливо обезпечени? Как изобщо е възможно да бъде натрупано и поддържано богатство?

Реалността в Испания е, че семейното богатство, т.е. наследството, определя жизнения път на младите хора. "Неравенството в богатството е много по-голямо от неравенството при доходите", казва за ДВ Хосе Игнасио Конде-Руис, заместник-директор на Фондацията за приложни икономически изследвания (FEDEA).

Според Центъра за икономическа политика EsadeEcPol семейният доход оказва такова влияние, че децата на най-богатите 10 процента имат среден годишен доход от почти 30 000 евро на човек в зряла възраст. Годишният доход на хората от най-богатия 1 процент е почти 40 000 евро. В същото време наследниците на най-бедните 10 процента от испанците разполагат със средногодишен доход от малко под 17 000 евро. А много малка част от тях успяват да се издигнат социално.

Наследственото неравенство

"Имаме голямо неравенство при богатството, което се предава от поколение на поколение", признава Хорхе Галиндо, директор на EsadeEcPol пред ДВ. Той смята, че "универсалното наследство" може да е начин за прекъсване на механизма за предаване на това неравенство. Това би дало на младите испанци по-голяма свобода да взимат решения за живота си.

Но дори и за поддръжниците на предложението някои от детайлите в него са спорни. Един от тях засяга въпроса трябва ли въпросните 20 000 евро наистина да бъдат достъпни за всички младежи, независимо дали техните семейства са заможни или не? "Една универсална мярка би била по-лесна за изпълнение, тъй като ще бъде финансирана чрез нов данък върху богатите", коментира Хосе Игнасио Конде-Руис. "Младите, идващи от по-привилегированите среди, също биха получавали този стартов капитал, но пък ще плащат повече данъци", посочва той.

Експерти като Хорхе Галиндо се противопоставят на подобен подход. Според политолога тази мярка би била значително по-ефективна, ако се вземат предвид доходите или богатството на домакинствата. Някои експерти виждат други лостове за компенсиране на липсата на наследствени привилегии. Един пример за това е предоставянето на по-добър достъп до жилища, които не са твърде скъпи.

Проблемите в Европа

Социалното и финансовото неравенство в Испания не е изолиран случай. Младите европейци в останалите страни също са все по-песимистично настроени за бъдещето. В проучване на TUI от средата на юни 2023 г. 68% от младежите оценяват доходите в родните им страни като "много" или "до известна степен" неравномерно разпределени.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми така си е

    23 5 Отговор
    Даваш на тия дет за нищо не стават, парите после неизбежно се връщат при теб. Демокрация!
  • 2 Последния Софиянец

    30 15 Отговор
    На Запад построиха комунизма.Махат парите.90 процента от европейците нямат собственост.Базов доход по една паничка ориз на ден и един кат дрехи годишно.

    Коментиран от #5

  • 3 Roze може

    29 2 Отговор
    В България трябва да плащаш 20 хиляди евро на чиновници,бюрократи,здравни каси и всякакви обирджии...
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 5 Отговор
    Да Но Си Трябва Образование Финансов Ресурс Подкрепа
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 комунобизнесмен

    8 9 Отговор
    За 20к ще ме домързи да се наведа да ги взема, ако ги намеря на улицата.
  • 8 Антонио Ресио

    17 5 Отговор
    Ще ги опукат на Ибиза и изпият и изпушат!
  • 9 Начин

    10 8 Отговор
    как от числата да направят пари и да ги разпространят между хората. Почти е невъзможно да отвориш бизнес в Испания с 20 000€ . Освен , ако не си вземеш още 180 000€ кредит и после да фалираш.Това е все едно , че ти дадат жетони в казиното. Видимо еврото се превръща в жетон валиден само в ЕС.
  • 10 Ами да

    11 2 Отговор
    Много сериозен световен проблем! Похвално е да има идеи за ограничаване на материалното неравенство! Може да се мисли и за някаква скала в зависимост от материалното състояние! Но трябва да има и изисквания за какво може да се харчат такива пари!
  • 11 Лом

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "ОТ ХУМАТА":

    Когато започнете да Учите Работите и си Плащате Сметките а не да Точите Социалните
  • 12 Уса

    7 3 Отговор
    Раздайте ги на американците ще ги опукат на момента и отново депресирани
  • 13 Без Ковид

    4 2 Отговор
    “парите” трудно се разпространяват. А много лесно се печатат(създават). Тия 20 000€ са като “welcome drink 🥤 “ в живота.
  • 14 Тома

    16 2 Отговор
    Парите ще ги вземат от богатите с по високи данаци за тази иниацитива.А вземи пари от българските богаташи да видиш как се стриже костинурка

    Коментиран от #17

  • 15 Да раздаваме

    6 2 Отговор
    докато 1€ стане 1 Рубла.Пък после ще му мислим.
  • 16 тиквенсониада

    10 4 Отговор
    Испанците да се учат от бат Бойко от Банкя как се дава старт в живота ! Да отидат в Барселона и да видят как се помага на млади , клети моми с титлата мис Бикини ! И къща , и бутик , и пари на ръка и то без нито един ден трудов стаж. Бойко знае как......и срещу какво да подарява !
  • 17 Не подозираш колко си прав

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Тома":

    Хората ме мислят за богаташ. Имам кредит 4,7млн лв, и петте фирмени коли са на кредит. Всичко което излиза от фирмата се реинвестира и минава за разход. Като тегля чертата след като платя заплати осигуровки на двадесетина та служители за мен остава заплата малко под минималната. Затова съм кандидатствал и за социална помощ. Иначе ако питаш познатите минавам за богаташ

    Коментиран от #19

  • 18 ама баш преди изборите на 23 юли

    2 4 Отговор
    тоз кьор фишек от партийката на педрото санчес
  • 19 Сам си

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Не подозираш колко си прав":

    Си виновен!
    Искаш с работа да просперираш
    Научи се да крадеш. Ама не на дребно.
    Тогава стават нещата
  • 20 Хаха

    5 0 Отговор
    В България: 20 фалшиви новини на ден
  • 21 Колко беше

    5 1 Отговор
    Линията на бедност в България, Шенгенци ? Че нещо забравих ? .....
  • 22 Революция

    5 0 Отговор
    И ние искаме
  • 23 Нее

    4 1 Отговор
    Това е пълна дискриминация. Няма ли и за пенсионерите, че да си почнат пенсионния живот с нов рестарт.
  • 24 ...

    2 2 Отговор
    И ако си мислите че няма да ги изхарчат за нова кола... Ще налеят пари просто в икономиката на Германия и Франция
  • 25 факт

    1 0 Отговор
    Демек пак мислят как да спонсорират мигрантите да идват все повече и повече... Планът на Калери от 1923г. в момента се осъществява с пълна сила ! Европа погива! Лека полека се извършва геноцид върху бялото население в Европа и САЩ.
Новини по държави: