Last news in Fakti

7 Юли, 2023 08:28 1 708 19

Последните седем дни са били най-горещите на Земята

  • топло-
  • горещини-
  • време-
  • температури-
  • температура-
  • топло време-
  • рекорд-
  • климатични промени

ООН обяви, че последните данни демонстрират, че „климатичните промени са извън контрол“

Последните седем дни са били най-горещите на Земята - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Последните седем дни са били най-горещата седмица на Земята откакто се водят наблюдения, показва неофициален анализ, цитиран от Асошиейтед прес, предаде БТА.

Според данните, обработени от климатичния реанализатор на Университета в Мейн, през последния седемдневен период температурата е била с 0,04 градуса по Целзий по-висока от всяка друга седмица през последните 44 години, за които има такива данни. В сряда пък е бил повторен рекордът, поставен ден по-рано, за най-висока средна температура на Земята – 17,18 градуса по Целзий.

Климатичният реанализатор използва сателитни данни и компютърни симулации, за да измери текущото състояние по света. Въпреки че данните са неофициални, мнозина учени са съгласни, че те показват, че климатичните промени навлизат в непозната територия. Говорителят на Белия дом Абдула Хасан заяви, че „обезпокоителните случаи на екстремни климатични явления, които засягат милиони американци, подчертават неотложността на климатичния дневен ред на президента Байдън и абсурдността на продължаващите усилия на републиканските членове на Конгреса да го блокират и отменят“.

В четвъртък американската Национална агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA), чиито данни се смятат за „златен стандарт“ в тази сфера, заяви, че не може да потвърди неофициалните данни. „Въпреки че NOAA не може да потвърди методологията или заключенията на анализа на Университета в Мейн, ние признаваме, че сме в топъл период поради климатичните промени и в съчетание с „Ел Ниньо“ и горещите летни условия наблюдаваме рекордно високи повърхностни температури, отчитани на много места по света“, се казва в съобщението на агенцията.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш заяви, че последните данни демонстрират, че „климатичните промени са извън контрол“. „Ако упорстваме в отлагането на необходими ключови мерки, смятам, че се движим към катастрофална ситуация, както показват последните два температурни рекорда“, каза той. Сред явленията с най-голям принос за температурните рекорди тази седмица е необичайно меката зима в Антарктика. Части от континента и околния океан са с 10-20 градуса по-топли от средното за периода 1979 – 2000 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не и не

    13 3 Отговор
    Те го пишат така, а ние да вярваме ли, да не вряваме ли...
  • 2 Краварска медия

    9 5 Отговор
    Тва лято...
  • 3 факуса

    7 2 Отговор
    явно подкрепата в осрайна и стрелбите са част от мерките,взривовете са много успешна борба с климата,особено с обеднения уран
  • 4 Механик

    14 3 Отговор
    Отгоре гръмко заглавие "най-високите температури на Земята". Викаш "край, сега я ватасахме". По-надолу четеш, че това е за последните 44 години, щото от тогава се води такава статистика. При това температурата е по-висока с цели 0.04 градуса (четири СТОТНИ от градуса). Никой не знае обаче, дали преди 1000-5000 години не е имало такива температури. Важното е да се внуши "Цапате и ще трябва да ни плащате, щото искаме да живеем като богове, а вие мрете в мизерията".
    И след като положението с климата било "извън контрол", що трябва да плащаме "въглеродни отпечатъци" и да караме тротинетки? С какво това ще помогне, щом всичко е извън контрол?

    Коментиран от #11

  • 5 Механик

    13 0 Отговор
    Междувпрочем, вчера или онзи ден четох за невероятната новина, че една банка (тук в БГ) е "закачила" към банковите и карти "въглероден калкулатор". Който ще гледа какво купуваме и ще казва "какъв е въглеродния отпечатък" на всеки от нас. При това тоя калкулатор ще ни дава съвети какво да купуваме и най-вече КОЛКО, за да сме по еко.
    Нали се сещате, че това скоро ще го направят всички банки?!
    Следващата стъпка ще е парите ви да са виртуални и като идеш на касата в магазина с купиш кило месо, една бира и един хляб, терминала да ти откаже плащане защото според него "много цапаш".
    При това машината ще ти препоръча ако си чак толкова гладен да си купиш кило брашно от хлебарки, защото е еко и меко.
  • 6 уйко-калеко

    5 2 Отговор
    Човечеството само си копае гроба.За войната в УКРАЙНА вече са изразходвани най малко около 150 милиарда долара само за оръжие от двете страни .ТЕЗИ ПАРИ БИХА СТИГНАЛИ ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА ФОТОВОЛТАИЦИ С МОЩНОСТ КОЛКОТО 30 АЕЦ КОЗЛОДУЙ.
  • 7 В европа

    5 2 Отговор
    Тази година за разлика от други лятото протича доста спокойно и температурите са съвсем наред за сезона

    Коментиран от #10

  • 8 Шабан

    4 1 Отговор
    Ами да продължават фабриките и заводите да бълват боклуци и да държат хората в робство, работейки за чуждо щастие от страх да не останат гладни, пък после не климатични промени, а Апокалипсис трябва да чакаме! Добре дресирани тъпанари! Унищожители на Живота!?
  • 9 Шейх Пу

    0 2 Отговор
    Искам зима. Тежка зима. Да купуват газ И от мене.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ...

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    Преди 5000 години е било края на ледниковия период. Аре преди да изтръскаш нЕкоя глупост, па да вземел дасе ограмотиш бабо. Малко от малко поне.
  • 12 ...

    2 2 Отговор
    Да. Има глобално затопляне. И какво от това? И преди е имало. Да не мислите че тоя петрол се е пръкнал от божията пръд-ня, а не от богата на флора природа която изисква топлина, светлина и дъждове. Да му мислят тия с големите вили по крайбрежията и тия що продават газ и петрол.
  • 13 Дед

    5 1 Отговор
    Светът е към своя апокалипсис в резултат на алчността не шепа индустриалци подкрепяни от корумпирани политици.
  • 14 Не на електрокарите

    3 2 Отговор
    Едно е сигурно мощният 10литров 8 цилиндров двигател няма отношение към затоплящата се планета.
  • 15 Факт

    1 0 Отговор
    Доказан факт е че динозяфрите изчезвят защото е станало прекалено студено в следствие на метеорини удари пречещи на досттъчно слънчева светлина да достига земята и идването на така наречения ледников период който облагодетрлства бозайниците а именно организми сами контролиращи телесната си температура.Но това е чиста случайност попринцип Земята си е топла планета и е планета на влечугите.
  • 16 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    0 1 Отговор
    Не е вярно!
    Последните седем дни тук в Байерн са между 18 и 22 градуса.....

    Коментиран от #17, #18

  • 17 ...

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Лъжеш
  • 18 що така

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Като гледам профнозата показва 33 следващите 5 дена?
  • 19 Бате

    0 1 Отговор
    Поредната лъжа на световните измамници.Земята се е образувала преди около 4,54 милиарда години.
    Как разбраха, че това са най-горещите дни.Безумци.