Last news in Fakti

13 Юли, 2023 21:16 3 777 13

Адски жеги на Балканите, 44 градуса в Турция и Гърция

  • температура-
  • време-
  • жега-
  • адска жега-
  • гърция-
  • турция-
  • хърватия-
  • балкани-
  • времето-
  • цербер-
  • климатични промени

Турски учени алармираха за обезпокоително покачване на температурата през изминалите години

Адски жеги на Балканите, 44 градуса в Турция и Гърция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Горещата вълна "Цербер", която вече отне човешки живот в Италия, се настанява и на Балканите, а трите водещи туристически дестинации Гърция, Турция и Хърватия са най-застрашените от жегите страни на полуострова. Изглежда, че през идните дни туристите няма да намерят желаната прохлада край морския бряг, тъй като метеоролозите предвиждат температурите на много места в района да надвишат 40 градуса. И докато пикът на жегите на Балканите тепърва предстои в следващите дни, държавните власти полагат усилия да ограничат ефектите от горещото време върху здравето на хората, пише БТА.

Турция

Средиземноморският окръг Анталия, морската столица на Турция и най-популярна туристическа дестинация в страната, която миналата година е била посетена от 13,5 милиона туристи, се очаква да бъде една от най-горещите точки в страната. Пикът на жегата там е очакван в сряда и не е изключено да бъде счупен досегашният температурен рекорд за окръга от 44,7 градуса.

Не по-малко горещо ще бъде и в егейския окръг Айдън, където се намират популярните курорти Кушадасъ и Дидим, както и в съседния Маниса. Температурата на въздуха там се очаква да достигне в сряда 43-44 градуса, отбелязва турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Истанбул също няма да бъде пощаден от жегата в следващите дни, предупреждават метеоролозите. В петък там се очаква живакът на термометрите да доближи 40 градуса, но още от събота градусите постепенно ще започнат да намаляват. "В Истанбул температурите ще се повишат до 37-38 градуса. В Чанаккале, Балъкесир, Бурса, Измир - 39, Маниса, Айдън, Денизли ще достигнат 42-43 градуса. В Анталия ще бъдат измерени 43-44 градуса, а в Адана - 43 градуса. Очакваме тези градуси. Това са температурите на сянка. Ако сте на слънце, ще усетите около 55 градуса", предупреди синоптичкаta на телевизия НТВ Дилек Чалъшкан.

Опасенията са, че още следващата седмица ще настъпи нова гореща вълна, която ще донесе дори още по-изпепеляващи жеги. Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа предупреди гражданите да бъдат предпазливи в горещото време, като предупреждението се отнася в още по-голяма степен за възрастните хора, малките деца, хората с хронични заболявания като диабет, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и астма. Турски учени алармираха за обезпокоителното покачване на температурата на въздуха в Турция през изминалите години.

"От 1950 г. насам Турция се е затоплила с 1,46 градуса по Целзий. Намираме се в район, който е три пъти по-топъл от средното за света. Докато през 50-те години на миналия век е имало гореща вълна веднъж годишно между май и септември, тази стойност се е увеличила девет пъти. Ние сме изложени на топлинни вълни много по-често. Продължителността на топлинните вълни се е увеличила", казва проф. Еджмел Ерлат, специалист по климата от Егейския университет, цитиран от агенция ДХА. Директорът на изследователския център по политиките за климата към Босфорския университет в Истанбул проф. Левент Курназ очаква 2023 г. да бъде най-горещата година, преживявана от човечеството, а живакът на термометрите в Турция това лято да превиши 50 градуса.

Гърция

Горещата температурна вълна, която вече залива Гърция, ще продължи да нажежава страната и другата седмица, съобщават гръцките медии. Високите температури, стигащи до 44 градуса по Целзий, ще преобладават почти в цялата страна, като най-високи остават в Централна Гърция.

В Европа горещата вълна беше наречена "Цербер" по името на триглавото куче, което пази изхода на подземния свят в древногръцката митология. Гръцката Национална метеорологична служба обаче нарече вълната на древния атински политик Клеон - свиреп и сеещ смърт пълководец, както е представен от историка Тукидид. Националната обсерватория в гръцката столица Атина прогнозира най-високо ниво на опасност с екстремни температури, които имат значителни последици за здравето, в Атина, Солун, Лариса, Патра, Янина и Ираклион, предаде гръцката агенция АНА-МПА. Очаква се пикът на първата за годината гореща вълна да бъде в петък и събота.

Министерството на труда предприе спешни мерки и преустанови работата на открити площи в часовете от 12 до 17 часа, но въпреки това за два часа Общата конфедерация на работниците в Гърция получи над 100 жалби за работодатели, които принуждават служителите си да работят през обедните часове, пише в. „Прото тема“.

Служители на Червения кръст раздават 30 000 бутилки с вода на хилядите туристи, решили да посетят древния Акропол, като напомнят за необходимостта от обилна хидратация в горещото време и раздават инструкции за справяне с жегите, предаде АНА-МПА. Отворени остават през цялото време и центровете, приютяващи бездомни хора в Атика, Солун и Патра, за хората, които имат нужда от по-хладна среда. Към това е осигурена и храна, студени напитки и първични грижи, съобщи информационният сайт „Нюзбомб“. В горещините не забравяме и животните, подчерта министърът на климатичните кризи и гражданската защита Василис Кикилиас.

Хърватия

Мощни суперклетки, които вече се развиха в Северна Италия, се движат на изток и североизток. Бурята, която се развилня в Словения снощи, се придвижи към Северозападна Хърватия. Силна буря с гръмотевици връхлетя хърватската северна област Меджимурие. Тя бе придружена от градушка, порои и силен вятър, който изкорени дървета и изпочупи клони. Градушка валя в целия район до Чаковец. Поради приближаването на фронта от Северозападна Европа най-високата степен на предупреждение за буря е в сила за районите на Загреб, Карловац, Осиек и Госпич, както и за района на Риека.

Лошото време се редува с горещини в цяла Хърватия. Нахлуването на по-студен въздух в северната част на страната ще донесе освежаване, но по адриатическото крайбрежие горещините продължават. Силен пожар избухна в адриатическия град Шибеник, разпалван от силния вятър, като обхвана жилищни сгради и се наложи хората да бъдат евакуирани. С огъня се борят 79 пожарникари с 28 автомобила и седем самолета.

Петък носи много висок риск от горещини за района на Сплит, а през уикенда и в началото на следващата седмица горещата вълна ще продължи, ще се регистрират високи температури, особено на Адриатическо море и в Далматинско Загорие, пише "Слободна Далмация". Хърватската телевизия предупреди, че по адриатическото крайбрежие горещата вълна няма да отшуми, като дори температурите през нощта ще останат високи. Лятото в Хърватия се очертава да бъде много горещо. Според прогнозата на американския портал за времето AccuWeather за цяла Далмация температурите на 16, 17 и 18 юли ще достигнат 40 градуса. Останалите дни ще бъдат около 30 градуса, прогнозират американските метеоролози.

***

Горещата вълна засегна и редица други страни на Балканите. В Румъния метеоролозите предупредиха, че днес ще бъде най-горещият ден от тази година и обявиха оранжев и жълт код за горещини, обхващащ почти цялата страна, включително столицата Букурещ, който е в сила до неделя. Очаква се в този период температурата на сянка да достига 38-41 градуса.

Термичният дискомфорт ще бъде повишен, а индексът за съотношението температура-влажност ще превиши критичния праг от 80 единици, заяви Националната администрация по метеорология. Същевременно в северозападната част на страната се разразиха силни бури, които събориха дървета, покриви и срутиха новостроящ се мост.

Заради горещините в редица болници в Букурещ бяха създадени пунктове за първа помощ, снабдени с климатик, дозатори за вода, лекарства и медицински материали, както и мебелировка, подходяща за почивка. Метеоролозите и лекарите в Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия предупредиха хората да останат на закрито, ако това е възможно, и да пият много течности, ако се налага да излизат навън.

В Република Северна Македония властите обявиха оранжев код за високи температури във всички райони на страната от днес до неделя. От правителството на препоръчаха най-уязвимите групи от населението – бременните жени и хората над 60 години, да бъдат освободени от трудови задължения, в детските градини да не се упражнява физическа активност и да не се извеждат деца на открито в периода от 11:00 до 17:00 часа, звената на местното самоуправление, Червеният кръст и Спешна медицина да оказват помощ на самотни, стари, немощни и бездомни лица.

Също така беше препоръчано на работодателите да организират работното време така, че работещите да бъдат предпазени от пряко излагане на слънце, като се избягва престоят на открито, особено в периода от 11:00 до 17:00 часа, в същите часове всички юридически лица, които извършват дейности на открито, да преустановят дейността си, като това се отнася особено за работата на строителните работници. Метеоролозите в Албания също предупредиха за "рекордни температури", достигащи 40 градуса, по специално в районите на Шкодра, Елбасан, Берат и Гирокастър. Заради високата влажност на въздуха горещините се усещат още по-силно, отбелязва изданието "Албениън дейли нюз".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 селтак

    5 6 Отговор
    На климатик съм и трета ракия пия , и се чувствам перфектно !!

    Коментиран от #12

  • 2 Факт

    12 13 Отговор
    Глобалните температури не зависят от човешката дейност
  • 3 До края

    5 7 Отговор
    на лятото и до 60 градуса ще стигнат.
  • 4 Адски жеги

    10 8 Отговор
    Сатанистите се печат на адски жеги братче.Глей ги на снимката. Това са сатанисти. Значи са джендъри и нацисти.
  • 5 Феникс

    8 6 Отговор
    Ще се пържите в деветият кръг на ада който сами си създадохте като слугувате на системата и я обслужвате :)
  • 6 ддеба турският

    5 11 Отговор
    сайт продажен
  • 7 Абе...

    4 6 Отговор
    Добре че са германците да се лепят по асвалта.... Те спасяват климата..... Иначе можеше и още по горещо да стане.
    Ама,, истинското горещо"" ще настъпи в най скоро време...
  • 8 Вълшебникът Илиян и катерица Беатрис

    1 11 Отговор
    Днес опържих яице на асфалта. Получи се с формата на главата на Путин. Това е добър знак. Беатрис катерицата каза,че Русия ще победи.

    Коментиран от #13

  • 9 Госあ

    3 9 Отговор
    Не знам що за изплискал леген треа да си, да ходиш на почивка особено по това време у Гърция и Турция 😂
  • 10 Мухамеджон Мухамеджинов 🇹🇷

    1 4 Отговор
    Жега, жеегпа в центъра на София, ааааа ооо
  • 11 Пффффффф

    17 1 Отговор
    На мен си ми е добре, въпрос на нагласа.
    Но се надявам, ама много, че някои тъпи човеци поне в такива жеги ще оценят защо, аджеба, има дървета и зеленина в природата.!
    И защо разни други непотребни същества, искат да режат, кълцат, унищожават този дар от природата? Някои, щото им трябвало място за непотребен бетон, други- щото им сипели листа на трошките, трети пък щото са си малоумни... Аман от идиоти, ей
  • 12 това от мен да го знаеш

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "селтак":

    Климатика в жегите е най опасното съоръжение в съвременната обстановка. Особено ако е нагласен повече от 6-7 градуса по ниско от външната температура.
  • 13 ха, ха, ха

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Вълшебникът Илиян и катерица Беатрис":

    Не ти работи вълшебната пръчица, ако ми се помолиш ще ти услужа с моята. Тя показва, че главата на Путин ще бъде изпържена като яйце на асфалт.