Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Юли, 2023 09:14 2 494 43

Бунтът на Пригожин: какво се случва, когато в една крехка политическа система се появят пукнатини

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • руска пропаганда-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • евгений пригожин-
  • сергей шойгу-
  • руска армия-
  • метеж-
  • бунт-
  • валерий герасимов

Пригожин призна, че не Украйна или НАТО са военна заплаха за Русия, а че московските генерали просто искат да натрупат личен престиж

Бунтът на Пригожин: какво се случва, когато в една крехка политическа система се появят пукнатини - 1
Снимка: EUvsDisinfo

Пригожин, нестабилността на Русия и пукнатините във военната ѝ мощ (PRIGOZHIN AND GLOSSING OVER RUSSIAN FRAGILITY AND CRACKS IN MILITARY POWER)

Русия преживя няколко безпрецедентни дни на фона на продължаващата ѝ война срещу Украйна. Но как събитията около бунта на Евгений Пригожин и ЧВК „Вагнер“ бяха етикетирани, документирани и представяни в хода на тяхното развитие? Да видим как руската машина за дезинформация пренаписва хронологията на бунта и преиначава събитията в него.

Още новини от Украйна

В най-ранната фаза в петък срещу събота руските държавни медии не заеха твърда позиция срещу Пригожин. Вместо това те просто предаваха за събитията, а после превключиха на вълна „върховна лоялност към Путин“. И така, как се разви кампанията за възстановяване на авторитета на Путин, очерняне на Пригожин и установяване на по-твърд контрол върху публичното пространство? Какво се случва, когато в една крехка политическа система се появят пукнатини?

Два конкуриращи се разказа за войната

Бунтът дойде като кулминация на месеци на груби словесни атаки от страна на Пригожин срещу руското министерство на отбраната, особено министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

В 30-минутна тирада в петък, 23 юни, Пригожин постави под въпрос самата обосновка, която Путин даде за войната, а именно, че „киевските неонацисти“ и НАТО са пряка заплаха за Русия – фалшива обосновка, която вече подробно сме разглеждали. Накратко, Пригожин призна, че не Украйна или НАТО са военна заплаха за Русия, а че московските генерали просто искат да натрупат личен престиж. Пригожин също каза, че руските загуби са значително по-големи от официално обявените и че той не би пожертвал героите на „Вагнер“ и войниците-патриоти заради личните амбиции на некомпетентни генерали, които трябва да бъдат уволнени. По-късно Пригожин нарече съботната си операция „марш за справедливост“.

В остра телевизионна реч, излъчена по телевизията в събота в 10 часа сутринта, Путин нарече марша на Пригожин „бунт и предателство срещу държавата“ и нареди на всички формирования да го осуетят. В събота вечерта Кремъл обяви, че беларуският лидер Александър Лукашенко е сключил сделка за спиране на похода към Москва и че Пригожин може да отиде в Беларус с хората си. Беларуските държавни медии описаха сделката като голям успех. След това, в неделя, руските държавно контролирани медии започнаха кампания за възстановяване на авторитета на Путин.

Спрян ли беше походът към Москва?

Бързо развиващата се ситуация в събота беше документирана от хиляди видеоклипове от частни лица, разпространявани в цял свят благодарение на Telegram, YouTube и други канали извън контрола на Кремъл. Кадри показаха как сили на „Вагнер“ безпрепятствено влизат с тежки бронирани части в Ростов на Дон, а после се отправят към Москва, минавайки през град Воронеж, и се сблъскват с руски военни самолети, докато напредват на север с голяма скорост. Те спряха само на около 200 километра от Москва. Това беше една изненадваща история за така наречения марш, който почти не срещна организиран и ефективен отпор.

Задача: възстановете авторитета на Путин!

„Руският народ се обедини и предотврати бунта“ – Хайде де!

В публичните си изяви Путин постави голям акцент върху твърдението, че „целият руски народ се е изправил като един и всички органи са действали заедно, за да спрат бунта“. Този разказ беше ясно представен в телевизионното обръщение на Путин на 26 юни.

Ростов се намира в непосредствена близост с Украйна и е ключов град с повече от милион жители. В него са разположени значителни военни части и логистичен център. Градът е и мястото на щаба на Южния военен окръг, който командва операциите в Украйна. Много твърда и упорита пропаганда ще е нужна, за да се заличи споменът за поведението на града, който очевидно не оказа никаква „единна и ефективна съпротива“ срещу Пригожин и войниците от „Вагнер“. От понеделник, 26 юни, публичните изяви на Путин се заредиха бързо. Две важни събития се състояха в понеделник вечерта с цел да се демонстрира, че той държи инициативата: телевизионна петминутна реч на Путин и среща с органите по сигурността, подготвяща обществеността за още по-голям натиск.

Във вторник, 27 юни, руски медии излъчиха церемония в Кремъл в памет на летците, убити по време на бунта. Спектакълът съдържаше много от атрибутите на класическия парад, един вид миниатюрен деветомайски парад: различни военни части, помпозност, фанфари, тържествена минута мълчание и мрачни слова. Този път Путин засили риториката. Той говори за „предотвратяване на хаоса и избягване на гражданска война“, с което се опита да моделира информационния пейзаж и да мобилизира патриотизъм със силни и емоционални думи. Посланието беше – аз, Путин…, или апокалипсис!

Повече контрол върху руското информационно пространство

Във вторник станахме свидетели на събитие, което допълнително затегна контрола върху медийния пейзаж в Русия, който и без това е под строга правителствена опека. Путин привика шефовете на ключови руски медии на „открита и енергична размяна на мнения, провеждаща се при затворени врати“ – както гласеше формулировката на кремълския апарат. Срещата беше проява на „новия език на Кремъл“: Путин и Кремъл изискаха по-голяма лоялност и съобразяване на редакционната политика в подкрепа на стабилността на неговия режим.

Беларус и ролята на Лукашенко

Ролята на Беларус също стана обект на различни трактовки. Официалната линия бе, че Путин е одобрил посредничеството на Лукашенко, а кадрите и посланията създават впечатлението, че Путин е дирижирал всичко. Ако това беше така обаче, защо Путин и Кремъл не се похвалиха гордо с подобно постижение още в събота вечерта или в неделя?

Други забележителни твърдения

Случилото се направи Русия по-силна, а не по-слаба!

Водещият и близък до Кремъл вестник „Комсомольская правда“, най-тиражният в Русия, е ненадминат по поставяне на правилната „рамка“ и нова интерпретация на събитията. В дълъг коментар вестникът твърди, че бунтът е направил Русия по-силна, а не по-слаба.

Западът като вдъхновител на действията на Пригожин

Нямаше как този наратив да не се появи като отражение на основния конспиративен рефлекс на Кремъл, че „Западът е виновен!“.

Това твърдение направи Виктор Золотов, командващ Националната гвардия на Русия (Росгвардия), преторианската гвардия на Путин. Золотов беше сред участниците в срещата по сигурността в Кремъл късно в понеделник и след това убедено заяви, че бунтът „е бил вдъхновен от западните специални служби, защото те са знаели за него няколко седмици по-рано.“ Золотов направи изявлението си по време на церемонията в Кремъл в памет на летците, убити от силите на „Вагнер“, а руските държавни медии с глобален обхват като RT [Russia Today] го разпространиха.

Може би Золотов просто изпробва да види колко популярност може да получи това нелепо твърдение. За дезинформаторите явно нямат значение всичките изявления и действия на западните лидери и столици, че бунтът е вътрешен руски проблем. Обичайна практика е излязлото от центъра послание да се подхване, доразвие и усили от другите близки до Кремъл платформи – например следното безумно твърдение: „САЩ знаеха за пуча, а Великобритания го организира въз основа на психологическите характеристики на Пригожин“. Като знаем как работи машината на Кремъл, можем да очакваме този наратив да продължи да бъде рекламиран по света. Конспирациите винаги привличат хората.

Други случаи на дезинформация от последните дни:

Макар и събитията в Русия да заемаха централно място, кремълската машина не изпусна от вниманието си и някои други теми:

- Русия предупреди ООН, че Украйна ще взриви язовир „Каховка“. Не. Пуснато само дни след събитията с метежа в Русия, това твърдение представлява типичен трик, който Кремъл използва за отклоняване на вниманието. Саботажът на язовир „Каховка“ от руските сили е голяма екологична катастрофа, причинена от човека. Научните доказателства за експлозията сочат един виновник: руските сили, които тогава контролираха тази част от язовира. Без значение колко пъти се повтаря, това си остава една позорна лъжа.

- Чужди агенти обучават бойци в чужбина, за да завземат властта в Беларус. Публикуван също малко след събитията с Пригожин, този материал насажда параноя и конспиративно мислене. И двата материала са „класики“ в дезинформационния арсенал както на Москва, така и на режима на Лукашенко в Беларус, който анализираме по-подробно тук.

- Ситуацията в Украйна е резултат от хибридната война срещу Русия. Ако имаше нещо смислено в тирадите на Евгений Пригожин, това беше изкарването на бял свят на действителната мотивация на Кремъл и Путин за агресивната война срещу Украйна. Тя няма нищо общо с НАТО или с „неонацистите“. И Международният наказателен съд не е инструмент за хибридна война. Войната в Украйна се дължи на откритата агресия на Москва, а нестабилността, пред която е изправена системата на Путин в Русия, е вътрешен проблем и нейна собствена „запазена марка“.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    12 14 Отговор
    a анатемосаният бандеровец зеленченко как е

    Коментиран от #25, #35

  • 2 С.П.

    18 17 Отговор
    Пригожин тръгна към Москва, но никой не го последва - нито армията, нито народът, нито политическата класа, нито опозицията... За какви пукнатини въобще говорим? Тези пукнатини са само в мокрите сънища на либерастите и инжинерите на интриги от англосаксонските лаборатории.

    Коментиран от #17, #41

  • 3 Само с глупости ни занимавате

    19 13 Отговор
    За диктатурата във Франция нищо, за агресията на Израел нищо, за бълг. правителство на посолствоТО което тотално загроби страната ни нищо, нищо и нищо..

    Коментиран от #36

  • 4 Какво се случва

    9 10 Отговор
    Когато положиш ЖалкияПомашкиПуделДенис в гипсово корито.
  • 5 Търся адреса

    5 9 Отговор
    На ПомакаДенси.
  • 6 Ами случи се ,което се случи.

    11 2 Отговор
    Разкопаха шосетата и се обадиха на Лукашенко.
  • 7 ТОВА Е

    13 10 Отговор
    РУСКИЯТ КЕНЕФ ПРЕД РАЗПАД.

    Коментиран от #22

  • 8 Пригожин

    13 9 Отговор
    Путин се молеше като малко дете да не го Убия!!!!!
  • 9 фен

    10 10 Отговор
    Абе вие за успехите на зеленчука напишете нещо! То не беше наступ, не беше юруш... А сега - тихо... Да не цъфне Пригожин в Киев, че него и Путин не може да го спре.

    Коментиран от #37

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Путинче

    12 10 Отговор
    Пригожин се подига с ПУТИн това е истината. А путиновата пропаганда явно разчита че руснаците са постоянно в алкохолен делириум с нелепи те опити да извърти нещата. Хем говорят за бунт, измяна, погребват с почести убитите герои опитали да спрат бунта... И накрая НИКОЙ не е наказан, че даже спряха разследването срещу Пригожин! Е за каква сила на Путин говорим? Това е пример за БЕЗСИЛИЕ! Погребваш убитите от хората на Пригожин, държиш патетични речи а виновника си е на свобода и безнаказано си живее. Развяват му перуките, показват арсенала от оръжия в къщата му и се мъчат да го очернят - демек действат не като служби за сигурност а като клюкарски вестник 😆😆 И веднага възниква пак въпроса - защо след като намират такъв арсенал незаконно оръжие не започне дело за притежаване на незаконно оръжие? А драги русофили имате ли отговор? Ясно е като бял ден че Путин не смее даже да спомене името на Пригожин във всичките си речи защото оня явно знае неща за Вовата които ако ги каже ПУТИнчето ще изхвърчи от Кремъл и може да се окаже в някоя килия. Друга логика в това страхлив поведение няма.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Въпросче

    7 9 Отговор
    Много прибързана статийка , Денис ! А долу пише и че е копие от инструктаж за антируска пропаганда (EUvsDisinfo) 😟 Та , да питам : Сигурен ли си , че Пригожин не е повел хората си срещу Киев ?.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Локуми

    7 8 Отговор
    Написаното е пълна глупост. Пригожин се върна в Русия като частно лице.

    Коментиран от #42

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пха ха ха ха

    5 7 Отговор
    Гладните евроатлантически хрътки вият жално около Русия но ще си им остане само виенето 😜
  • 19 Пха ха ха ха

    6 10 Отговор
    Русия е победител и никой и нищо не може да я спре

    Коментиран от #39

  • 20 Слава на Великият Путин

    4 9 Отговор

    До коментар #13 от "Насилникът на Путин":

    Той ще ви излекува от хомосексуализма! Чист сибирски въздух и 16ч. каторжен труд- най добрата рецепта!
  • 21 Знайко

    5 10 Отговор
    Как успявате да измислите, нещо диаметрално противоположно на реалността - не знам! А ние веднага ще ВИ повярваме и ще забравим какво сме видели с очите си!??Да ве...ще стане! Вече си информирам от други медии, а тук идвам да давам минуси на предплатените с по 10 ника! Слизате на нивото на локален форум с 3 теми - лошата Раша, невинната осраина и хубавата европа.....опа забравих и справедливите щати и гадния евтин китай. Пълен пасквил!

    Коментиран от #43

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Надареният Пригожин":

    Май си пробвал Пригожин и ти как е дупарата
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 1€ = 102 копейки

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ксаниба":

    русия се разпадна хихихихихи
  • 26 ДЕМОКРАЦИЯТА СИ ОТИВА

    0 5 Отговор
    Бунтовете във Франция: да се чуди чоек, какво ли се случва там? Дали е крехка политическата система ......

    Коментиран от #27, #38

  • 27 оня с коня

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "ДЕМОКРАЦИЯТА СИ ОТИВА":

    Само Нефелна Русофилска Голова може да слага на 1 кантар някакви локални Граждански Недоволства свързани с Материални щети и нарушаване на Гражданския мир и Последствията от един Пълноценен ВОЕНЕН ПРЕВРАТ!

    Коментиран от #32, #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Да спасим Пригожин,но защо

    5 1 Отговор
    Въпроса днес във цял свят е защо трябва да се спаси Пригожин!
    Песков ни каза, че не могат и не трябва да го преследват!
    При положение, че могат да улучат една сграда в Украйна от Черно с ракета ,
    то да се проследи Пригожин е много по лесно!
    Задавам си въпроса, кой управлява Русия днес, Путин или Пригожин?
    И защо Путин е подчинен на Пригожин ?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пригожин

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Бесен-_ Язовец":

    събирам войници срещу путин и корумпираната върхушк , чиито деца са по плажовете на Европа и Флорида
  • 35 Българин

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ксаниба":

    Да обобщим какво "спечелиха" руснаците досега:
    - 15 години затвор за думата война и арест и затвор за всеки несъгласен с Путин.
    - прибиране на задграничните паспорти на държавните служители
    - е-мобилизация с 230 000 отишли при девиците и 600 000 инвалиди
    - нов военен данък
    - 6-дневна работна седмица
    - бананите - продукт с национално значение
    - бюджет на тъмно червено с 40% спаднали приходи
    - 1 милион емигрирали образовани руснаци
    - спиране на плащания с банкови карти в чужбина
    - спирания на преводи от и към руски банки в чужбина
    - намаляване на международните полети с 85% с тенденция към 100%
    - изключване на руснаците от международните общности
    - eнергийно "разкачване" на Запада от русия
    - нарастваща руска зависимост от Китай
    - допълнителна граница с НАТО от 1300км и приемане на Финландия и неутрална от 200 години Швеция
    - тотални санкции за почти всичко за внос и износ към русията
    - блокиране на валутните резерви
    - конфискация на имущество на санкционираните
    - изтегляне от русията на водещите световни фирми
    - въоръжаване и помощи за воюващата Украйна за стотици милиарди долари
    - драстично увеличаване на военните бюджети на Г-7.
    - след опит за преврат "Вагнер" се разпадна - генералите Пригожин и Суровикин са вече врагове на режима
    - в страната назрява кървава и разрушителна гражданска война след която най-вероятно русия ще се разпадне
    Да им пожелаем да повишат подкрепата си за Путин от 85% на 101%

    Коментиран от #40

  • 36 А бе

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Само с глупости ни занимавате":

    Няма какво да изсмучеш от пръстите си и вече диктатура ти си привижда! Търси я в Кремъл, там ЯСНО ЩЕ Я ВИДИШ!!
  • 37 А бре

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "фен":

    Ще стъпи Пригожин в Киев кога цъфнат налъмите фенчо !!
  • 38 Даа бе

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ДЕМОКРАЦИЯТА СИ ОТИВА":

    Споко, не се вълнувай много, ти ще я изпревариш!!
  • 39 А бре

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пха ха ха ха":

    Стой под чадъра, не излизай на слънце!
  • 40 а така,рус фалира

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    хихихихи
  • 41 Сстрашно е ,

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "С.П.":

    когато ,"слепотата в политиката " е препятствие да прогледнеш!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Диаметрално ,

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Знайко":

    Погледнато ,си доста елементарен в защитата ти ,
    на Руската Олигархия!
    Аз за пари в живата си, никога не съм писал, за разлика от теб!
    Чисто и просто съм убеден, свободен, български гражданин
    и не искам да бъда роб на такива, като Путин!
    Баща ми и дядо вече бяха такива ,аз" закачих" само 20 години от моя живот в този затвор!
    Пригожин, тотална разри , голия цар Путин и вече промени правилата в Русия....!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания