Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Юли, 2023 13:11 5 068 120

Отклоняване на вниманието

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • руска пропаганда-
  • руски терористи-
  • нато-
  • вилнюс-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • дезинформация

Очевидната цел на руската дезинформация е преди всичко да подкопае съюзническата подкрепа за Украйна

Отклоняване на вниманието - 1
Снимка: EUvsDisinfo

Отклоняване на вниманието и създаване на разделения (LOOKING FOR DISTRACTIONS AND DRIVING DIVISIONS)

В опит да отвлекат вниманието от украинската контраофанзива и последиците от бунта на Пригожин, контролираните от Кремъл дезинформационни медии усилено пишат за срещата на върха на НАТО във Вилнюс и за решението на САЩ да доставя касетъчни боеприпаси на Украйна. Целта е очевидна: да се сее разделение между съюзниците на Украйна и да се отвлече вниманието от назряващите проблеми в самата Русия.

Почти три седмици след марша към Москва на Пригожин и хората му от ЧВК „Вагнер“ с бунтовнически, макар и донякъде неясни искания, медийната мрежа на Кремъл остава много предпазлива в отразяването на тази тема. Когато се сблъскат с неудобната реалност, източниците на дезинформация често прибягват до типичната си манипулационна тактика на отвличане на вниманието.

Разсейване „на върха“

През седмицата Кремъл използва няколко събития за тази цел, сред които срещата на върха на НАТО във Вилнюс. НАТО отдавна е главна мишена в мерника на кремълската дезинформация. Съюзническите държавни и правителствени ръководители се срещнаха в литовската столица и темата за Украйна зае челно място в дневния им ред. Близките до руското правителство медии активно се възползваха от срещата за отклоняване на вниманието и за заблуда на аудиториите си. Нека разгледаме как тези медии се опитаха да отразят събитието.

„Неблагодарният“ Киев

Очевидната цел на руската дезинформация е преди всичко да подкопае съюзническата подкрепа за Украйна като представи Киев и президента Зеленски като огорчени и неблагодарни към техните западни партньори. Макар да е вярно, че Зеленски изрази известно разочарование преди срещата на върха, присъствието му във Вилнюс и изявленията след срещата със съюзниците бяха знак за всичко друго, но не и за огорчение. Несъмнено Кремъл от години се опитва да разклати украинския суверенитет и западната подкрепа и в този смисъл не беше изненада, че кремълските медии се опитаха да омаловажат изразената във Вилнюс подкрепа за Украйна.

Пак в този контекст, глашатаите на дезинформацията допълниха наратива за „уморения от Украйна Запад“ с твърдения, че контранастъплението на Украйна се е провалило. Това е още един подъл опит да се представи Украйна като загубена кауза и да се разубедят нейните съюзници да подкрепят борбата ѝ за свобода.

От „НАТО е заплаха“ до „Западът е слаб“

Друг ъгъл на проправителствената дезинформация от Русия, на който станахме свидетели тази седмица, беше представянето на действията на НАТО – в частност подкрепата за Украйна – като ескалиращи и русофобски: една впрочем твърде позната тактика. Непосредствено преди обявяването на решенията от срещата на високо равнище, кремълските медии насаждаха страх и предупреждаваха за „силно негативните последици“ за Европа от тази среща. Те също отправиха почти директни заплахи за пряка конфронтация с Русия.

Някои медии се опитаха да изострят усещането за разделение в рамките на Алианса – те описаха подкрепата за Украйна като непримирим проблем, разкриващ „слабостта на съюзниците“ и „разцепващ НАТО“. Тази стратегия нагледно показва как дезинформационното махало на Кремъл може лесно се люшка от „НАТО е екзистенциална заплаха“ до „Западът е слаб“ в зависимост от това какво служи най-добре за целите на манипулацията в дадения момент.

Крокодилски сълзи

Другата тема, която привлече вниманието на приближената до Кремъл мрежа за манипулация, беше трудното решение на САЩ за доставка на касетъчни боеприпаси за защитаващата своите земи и граждани Украйна.

Някои руски коментатори побързаха да пролеят крокодилски сълзи и заклеймиха рисковете, които касетъчните боеприпаси носят за цивилното население в Украйна. Може би най-циничният от всички беше Владимир Соловьов, известен с безапелационната си подкрепа за използване на ядрени удари срещу цивилни: в опит да предизвика чувство на вина и пацифизъм, той направи аналогия с бомбардировките над Камбоджа по време на Виетнамската война. Други се престараха дотам, че да твърдят как Украйна вече използвала споменатия тип боеприпаси, за да обстрелва цивилни в района на Запорожие.

Имаше и медии, които – на принципа „по-католик и от папата“ – привидно осъдиха използването на касетъчни боеприпаси като военно престъпление, а същевременно използването им именно от Русия във войната срещу Украйна е подробно документирано, а Русия умишлено и редовно нанася удари по цивилното население в Украйна с други средства, включително използвайки безразборно фосфорни бомби.

Други теми, които попаднаха в тазседмичния обзор на дезинформацията:

- Близки до Кремъл медии се опитват да прокарат манипулативния разказ, че западните оръжия, предназначени за Украйна, са били отклонени към черните пазари още в първите дни на войната. Тази седмица това необосновано твърдение беше отразено през нова призма с твърденията на някои руски медии, че протестиращите във Франция използват западни оръжия, доставени на Украйна. Съществуват някои предварителни доказателства за трафик на оръжие, обаче близките до Русия медии се опитват да внушат, че едва ли не всички оръжия, предоставени на Украйна, се озовават в грешни ръце. Целта на това преувеличение е да се подкопае обществената подкрепа за западната военна и финансова помощ за Украйна да се защити от руската агресия. Френските власти опровергаха твърдението, че такива оръжия са използвани от протестиращи във Франция срещу полицейските сили по време на безредиците през юли 2023 г.

- Насаждането на страх е любимо занимание на разпространителите на дезинформация в полза на Кремъл и няма изненада, че те обичат да прокарват фалшивия наратив, че САЩ се опитват да унищожат и окупират Европа. Това е дългогодишен прокремълски дезинформационен разказ, който поставя под съмнение суверенитета на Европа и обвинява САЩ в предполагаем войнствен и враждебен антиевропейски дневен ред, насочен към унищожаването на Европа. Всъщност САЩ са стратегически партньор на ЕС в насърчаването на мира и стабилността по света. Заедно те са двата най-големи донора на хуманитарна помощ и помощ за развитие в световен мащаб. ЕС и САЩ имат най-мащабните двустранни търговски и инвестиционни отношения и най-интегрираните икономически отношения в света.

- И накрая, след като месеци наред поставяха Пригожин и бойците от „Вагнер“ на пиедестал като национални герои, днес медиите под правителствен контрол откриват, че никак не е лесно изведнъж да започнат да се правят, че Пригожин и хората му сякаш вече не съществуват. В този смисъл някои медии прокарват теорията на конспирацията, че Пригожин обслужва интересите на Киев и Запада. Това е ярък случай на кремълската тактика „винаги да се обвинява Запада“. Всъщност Путин призна, че руската държава е финансирала ЧВК „Вагнер“. „Вагнер“ участва в хибридната война на Русия в Донбас от 2014 г., като същевременно отрича всякаква връзка с руската държава, а също така беше част и от нахлуването в Украйна през 2022 г.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Историк

    26 100 Отговор
    Векове наред руснаците компенсират икономическата си немощ с военна сила. А когато се разбере, че и военна сила нямат, компенсират нейната липса с лъжа. Това правят руснаците в момента.

    Коментиран от #64, #68

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Явно положението

    98 11 Отговор
    Отива на издуй гащи щом и този се вклчи
    С пошлите лъжи и пропагандните изцепки
    За гладкомозъчна аудитория

    Коментиран от #113

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дааа

    92 12 Отговор
    А от Джамбо само истини. Тоя е като дойде зелето. Видиш ли статия, четеш и си сигурен, че е точно обратното

    Коментиран от #63

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Развеселен

    17 43 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    "как да се отвлече вниманието от нещо, което не съществува"

    А "втарая" в Украйна защо отстъпва?

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Адам Хилтън

    68 9 Отговор
    Цял ден по телевизията слушам "руската дезинформация" на НАТО и ЕС. Лицемерие 101.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    21 62 Отговор
    Боклука Радев постянно се занимава с дезинформация и проповядва путинофашизъм.

    Коментиран от #85

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 123

    28 5 Отговор

    До коментар #13 от "Развеселен":

    Май бъркаш намбър уан в Афганистан:)

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хахаха

    26 4 Отговор

    До коментар #23 от "Целият квартал":

    В Столипиново и на английски ли проговорихте вече:)))
  • 26 Историк

    13 37 Отговор
    Смисъла на рузката пропаганда не е да лъже - всички знаят, че тя само това прави.

    Смисъла на рузката пропаганда е да насища пространството с лъжи, така че обикновения незапознат чоевк да се съмнява в това, дали ИЗБОЩО има НЯКАКВА истина сред толкова много рузки лъжи. Затова и рузката пропаганда винаги съдържа в себе си съвсем малко реални факти, колкото да създаде впечатлението, че се опитва да говори нещо смислено.

    Разбира се, това ни връща към началото: всички знаят, че рузката пропаганда лъже, тя затова съществува.
  • 27 А бе,

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "Целият квартал":

    кой квартал сте, бе да не си кварталния ?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Г-ца каприз

    38 8 Отговор
    "твърдения, че контранастъплението на Украйна се е провалило" .....
    Абе вие верно в тая редакция сте скарани и не си говорите🤣🤣🤣🤣
    А ся въпрос???? На коя от двете статии да вярвам....на тая де пишете че тия твърдения са Руска лъжа.
    Или на другата от по рано днес де писахте че украйна си признава че контрата им е провал...🤣🤣🤣

    Коментиран от #65

  • 30 Развеселен

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "123":

    Нищо не бъркам :)
  • 31 Ксаниба

    28 6 Отговор
    жабазов почнахте ли пролетната офанзива, или на зимата, като стегне калта малко? В чата виждаме че почнахте

    Коментиран от #35, #115

  • 32 Урюрвкос

    20 6 Отговор
    украинския министър на отбраната Резников в интервю каза че през беларуски посредник са получили досега 44 предложения за мир от Шойгу. Иронично говори че нормален и адекватен човек няма така да се излага и се съмнява че ако дойде време за мир няма да има с кого даго подпише.
  • 33 Лост

    21 5 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Толкова говориха за нея, че нямало да кажат кога и къде ще бъде, за да не се подготвят руснаците. А сега се оказало, че на тяхната контра с терца Майорка, руснаците им подготвили едно 50 до десятка и си останали само с белота.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Развеселен

    7 23 Отговор

    До коментар #31 от "Ксаниба":

    Абе, "втарая" защо отстъпва?

    Коментиран от #73

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Само като видите

    22 4 Отговор
    Автора, ви става ясно за кво иде реч.Ама той жив, ве?!?

    Коментиран от #54

  • 38 Фактъ

    16 6 Отговор
    Зеленски от позицията на държавен глава беше прав да иска спешно приемане на Украйна в НАТО. За него влизане на натовските войски е единствен шанс за спасение на страната. Каза го съвсем ясно на път за София от Молдова: "Или открита война, или ще бъдем окупирани“.

    Коментиран от #55

  • 39 Фактъ

    27 4 Отговор
    САЩ обаче не желаят челен сблъсък с руснаците. Те не искат открита война с Русия, а прокси-война чрез Украйна. Затова и Украйна не беше приета в НАТО.
  • 40 Фактъ

    24 2 Отговор
    САЩ не понечи да направи изключение за Украйна. Но защо? Най-ясен отговор даде прочутият републикански сенатор Мич Макконъл, цитиран от Fox News: "Войната се развива добре за нас. С едва 0,2% от Брутния вътрешен продукт подпомагаме Украйна и отслабваме Русия без да губим наши войници“.
  • 41 Фактъ

    24 6 Отговор
    Виждате, нищо не казва човекът за украинските загинали войници. Според Роберт Кенеди-Младши, кандидат за президент на Демократите, картината е ужасна - убитите украински войници са над 350 000! А Fox News писа за това число преди два месеца...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Доктореееее

    12 3 Отговор
    Един в редакцията изпадна в истерияяяяяяя
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Фактъ

    23 6 Отговор
    Ще влезе ли Украйна в НАТО след войната, както й се обещава? Това обещание за членство е под отлагателно условие и бъдещо несигурно събитие. Войната може да трае, колкото Виетнамската от моята младост. Когато свърши, едва ли Зеленски ще е президент, а Байдън със сигурност няма да е.

    Ако Тръмп победи догодина, обещава да прекрати войната за 24 часа. Между другото Тръмп води на Де Сантис в Републиканската партия с 54 на 22%. Явно опита на прокурорите на Сорос, начело с този на Манхатън, да се разправят с него, има обратен ефект. Тръмп тепърва ще засилва реториката срещи лудата война.
  • 46 Фактъ

    23 6 Отговор
    Какво ще стане, ако Путин бъде сменен? Лош бил? Сигурно. Но според Дугин президентът след Путин ще е много по-лош за Запада и Украйна. Той може да получи мандат от избирателите да се откаже от щадителна война и премине в разрушителна, като започне с атака по въздуха към столицата Киев.
  • 47 Фактъ

    25 7 Отговор
    Байдън е известен войнолюбец още от 1999 г. Като сенатор се хвалеше, че той е предложил бомбардировките над Сърбия, докато им дойде акъла на комшиите и не приемат западните ценности. Инфраструктурата им беше потрошена, барабар с мостове на Дунав, загинаха и деца. Днес обаче Байдън не иска война на Щатите с Русия. И е прав, защото може да стане Световна.

    Светът е вече друг. С нов гигантски полюс - Китай, Русия, Индия, Иран, Пакистан. Имаше и общи военни учения. Към този полюс гравитира и Арабския свят, начело със Саудитска Арабия, Латинска Америка, начело с Бразилия, Африка, начело с ЮАР. И нещо много важно - Израел и Турция, не са срещу Русия.

    Коментиран от #75

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Фактъ

    20 6 Отговор
    Западът излъга през 1990 г. Михаил Горбачов. Той изтегли 300 000 души съветска армия от ГДР, за да стане обединението на Германия срещу публичните обещание, че НАТО няма да се разшири на Изток. Всички, които тогава се занимавахме с политика, знаем за срещата Геншер-Шеварнадзе във Вишеград и 4+2 в Москва.

    На лъжата краката не се оказаха къси. НАТО обгради Русия. Но президент не е Елцин, който да щипе дупето на секретарката пред Клинтън.
  • 50 Ццц

    13 4 Отговор
    Както винаги не дочитам плевела на тоя. Важното е, че укрите и читателите на тоя фантаст да са убедени, че Украйна е "психологически в НАТО". Това, че дрогата с изпържения си мозък се надяваше да се върне в комуната натовец се забрави и се маскира с дезинформация като това горе. А авторът "психологически" е журналист. Укрите "психологически" печелят. Всичко действително опира до психология.
  • 51 Фактъ

    17 5 Отговор
    Ще помогне ли оръжието на НАТО на Украйна? Ще й помогне, разбира се, но за удължаване на войната. За победа трябват войници, а мобилизацията е изчерпана.

    Много герои се навъдиха по Си Ен Ен, Би Би Си, Евронюз, Би Ти Ви и Нова. Ето, моят приятел Мирко Севлиевски вика и прашки да им пращаме. То да пратим, ама няма доброволци, които да стрелят с тях.

    Има много общо в отношението на Запада към Унгарското въстание срещу комунизма и съветските танкове през 1956 г. и украинската война: "Бийте се смело, ние идваме!“, тръбяха западните радиостанции. Ама не дойдоха. В Украйна е същата работа. НАТО казва идваме, ама след войната.
  • 52 ТрампЛин

    2 3 Отговор

    До коментар #44 от "Фактъ":

    Изпуснах края на ЩЕ-канията и Щенията.
  • 53 Иска им се

    6 14 Отговор
    И какво излиза .?САЩ иска да унищожи Европа а добрата Русия е загрижена за нея.!Ей затова се молят Тръмп да спечели изборите и да им поднесе Европа на поднос.А после .?Русия покорява света и следва единний и светлий комунизъм. На всекиго според нуждите.!

    Коментиран от #66

  • 54 чатGPTбоданов

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Само като видите":

    колкото картофа или залужни
  • 55 Не можеш да ни излъжеш

    4 7 Отговор

    До коментар #38 от "Фактъ":

    Като пишеш нещо, цитирай цялата статия на Г. Марков- бивш конституционен съдия, това е само част от статията му.
  • 56 Герантофил

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Много жаби!! Жаби, жаби, жаби!! Ко не!! Че го чупа тос тилифизор!!!!
  • 57 Само питам

    5 20 Отговор
    Днес само против НАТО и в подкрепа на Русия ли може да се пише?
    И нашата мръсна руска подлога все още обитаваща Дондуков 2 се включи активно в руската хибридна операция обвинявайки Украйна в агресивност а Западтият свят в умора от искането на оръжие от "нахалника" Зеленски.

    Коментиран от #88

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Първия софиянец

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Браво! Руснаците предадоха ли се?
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ФЕЙК до ФЕЙК

    17 1 Отговор
    Цялата лъжлива кохорта на платени клакьори на Запада се е строила под знамето на НАТО. Най-последен в редицата е Данчо Ментата, той вече е пооочти честен политик. Почти
  • 63 Даааааааа

    3 18 Отговор

    До коментар #8 от "Дааа":

    РУСИЯ ТОТАЛНО ГУБИ ВЙНАТА!! НЯМА ПОЛЕЗЕН ХОД!!

    Коментиран от #82

  • 64 Пешо

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Лъжи?! Руски лъжи ?! Цитатите от срещата на натуту по пресата и в нета на присъстващите , са изказвания след като прочетат руска дезинформация . Повтарят я и то официално без да се усетят, а после било дезинформация?!
    Дори видео , което се излъчва е след като добре си изиграят ролята и диалог с руска дезинформация.
    Той искал да каже , ама не е казал това , а да се разбира онова.
    Сигурно и Уолс не е казал , че не са Амазон?!
  • 65 Ццц

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Г-ца каприз":

    Кога сте чели нещо от Денди П...и и то да излезе истина? Този е по-зле и от дрогата. За онова поне има келепир, а тоя едвам оправя наема.
  • 66 Онзи

    5 5 Отговор

    До коментар #53 от "Иска им се":

    Забрави за единний и светлий комунизъм.!!! ЗАВИНАГИ!! И В РУСИЯ ВЕЧЕ ГО НЯМА!!!!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Механик

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Историк":

    Момче! Написал си откровена глупост.
    Не може да има военна мощ без икономическа такава. Който те е наумил на тази мисъл, яко те е изгъбаркал. А ако ти сам си стигнал до тоя извод, значи не си добре с осмислянето.
    Оръжието, момче, и оръженините технологии са мнооооого скъпи неща. Държава без яка икономика, не може да се въоръжава.
    Пример ти давам с България, Конго, Шри Ланка, Мадагаскар, Нигер, Танзания, Руанда и пр. Някоя от тия държави да е силна военно? Не, нали.
    Войната е пари, момче, а парите са ИКОНОМИКА.

    Коментиран от #87

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Хаха

    17 1 Отговор
    Тази статия също е "Отклоняване на вниманието" от проблемите на българите и занимаването им с проблеми на други държави. Нас като българи ни интересува кога ще можем да живеем нормално в собствената ни страна.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Да да

    10 0 Отговор

    До коментар #35 от "Развеселен":

    Отстъпва ама на запад:)
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 А бе

    3 11 Отговор

    До коментар #47 от "Фактъ":

    "Фактологичния" Как ще обясниш простичкия факт? Китай и Русия се разплащат в долари-дългосрочно??
  • 76 Медведев

    15 1 Отговор
    След думите на Борис Джонсън, Украйна да бъде приета в НАТО без условия, той незабавно трябва да бъде отправен в психоболница
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Какво ли да измислят западняците

    14 2 Отговор
    Тъпи са ,та смешно тъпи
    Каква контраофанзива?
    Какъв метеж на Вагнер?
    Неонацистите на запад мислят че Елцин е президент на Русия и да взимат всичко без пари.
    Ще плащате разбойници 600 години колонизирали и грабили целия свят.
    България е също потърпевша от вас но внуците й излязоха продажници
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Фактъ

    2 11 Отговор
    Крайно време е проруската пропаганда и дезинформация да бъдат третирани като заплаха за националната сигурност на България с всички произлизащи от закона последствия.

    Коментиран от #91

  • 84 село

    5 2 Отговор
    Браво ве много убедителна статия, колко взимаш на парче
  • 85 АЙ СТИГА БЕ

    1 6 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Не знам какво проповядва тоя скъсан чорап, но съм абсолютно сигурен, че не може да спи заради това, че властта не е у него и Николай Копринков и Пламен Узунов губят влияние и позиции. В крайна сметка колкото толкова. Кой взел взел.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Ццц

    6 2 Отговор

    До коментар #68 от "Механик":

    Излиза, че през комунизма сме били икономически силни, а после обедняхме а? И защо така? Уж трябваше да цъфтим.

    Коментиран от #93, #96

  • 88 Ццц

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Само питам":

    И аз да попитам: защо началника е в кавички?
  • 89 Ела да ти кажа

    1 11 Отговор
    Имаме си руски пропагандист на позиция президент на България. Забваното е,че за него гласуваха и много про западно настроени хора. Хубавото е,че вече знаят как работи руската пропаганда. И такава грешка никога няма да се повтори.

    Коментиран от #97

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Де Факто

    7 1 Отговор

    До коментар #83 от "Фактъ":

    Грешка на Руския император е България.
    Дава огромни жертви и плаща 82 млн.златни франка на султана за Съединението и Независимостта на България.Сключва договор Бг да ги върне за 45 г Оригиналът на договора се нарича Манифест и е в БНБ.
    Комунистът Ленин през 1918 г.анулира договора.
    Не е чел императора законите на хан Крум, за да му стане ясно колко долно е това племе.

    Коментиран от #99

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор

    До коментар #87 от "Ццц":

    Въпрост ти иска доста обстоен и задълбочен отговор!
    Но ето само един кратък пример: За една година само две бан(к/д)и ИЗНАСЯТ БЛИЗО МИЛИАРД ПЕЧАЛБА ОТ БЪЛГАРИЯ❗
    А колко тона злато изнася Дънди , не крокодила❓
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Само питам

    3 6 Отговор

    До коментар #82 от "Казал":

    Ходенето в казарма е върхът на целият ти безсмислен животец, нали?

    Коментиран от #111

  • 96 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор

    До коментар #87 от "Ццц":

    С други думи :
    Онези дето измамиха индианците със стъкълца, измамиха българите с банани ‼️

    Коментиран от #101, #116

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Фактъ

    3 10 Отговор

    До коментар #91 от "Де Факто":

    Повтаряш руските фалшификации на историята на България. Нищо не са плащали руснаците, дори са поискали от султана да вкара войски в Източна Румелия и да възстанови статуквото а след това са насъскали Сърбия ни нападне.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Народна мъдрост

    3 14 Отговор
    Където има МРЪСОТИЯ винаги търси РУСИЯ!

    Коментиран от #112

  • 103 Хлъц

    10 2 Отговор
    Боза не четем! Особено прокиснала!
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Анджело

    3 0 Отговор
    Неуспешен опит за дезинформация на информацията. Особено накрая. Откъде автора има претенции да знае какво става в Русия? Освен от дезинформационни медии
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Фактъ

    0 5 Отговор
    Векове наред руснаците компенсират икономическата си немощ с военна сила. А когато се разбере, че и военна сила нямат – компенсират нейната липса с лъжа.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Анджело

    2 0 Отговор

    До коментар #102 от "Народна мъдрост":

    Мъдроста на българския народ е световнонеизвестна
  • 113 катран

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Явно положението":

    поредно мнение на някакъв си институт,мозъчен тръст или тумор..сега пък ес срещу дезинформация..баш фейкове идват от брюксел..
  • 114 Въпреки тази "словесна плава"

    0 0 Отговор
    Не всички са луди. Но тези, които са за победа на хохолите, не са добре. Ако не виждат мираж, то си е точно делириум. По теориия на ( филм) онспирациата, какво е: 4332 или 3234, а може и 2433
  • 115 А бре

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Ксаниба":

    Какчо. каво става със зимната руска офанзива, кога е започнала, започвала ли е изобщо, приключила ли е? Никой нищо не знае??
  • 116 Галош оръфан

    0 0 Отговор

    До коментар #96 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Чупката!!
  • 117 БУНТ ИМАШЕ

    1 0 Отговор
    НО СИ ПРИПОМНЕТЕ ЗА КВО БЕШЕ ! МАЙ ЗАБРАИХТЕ , ТЪПАЦИ !
  • 118 И ВСЕ ПАК ВЕФА БЕШЕ ДОБРО И ЕВТИНО РАДИО

    2 0 Отговор
    ИМАШЕ И ЯПОНСКИ НО БЯХА МАЛКО ПО - СКЪПИ - ВЪРШЕХА СЪЩАТА РАБОТА !
  • 119 НАЙ - ГОЛЯМОТО ПОСТИЖЕНИЕ ПРИ

    1 0 Отговор
    МАГНЕТОФОНИТЕ БЕШЕ ИТАЛИАНСКОТО ,,ДЖЕЛОЗО" - НИКОЙ НЕ МОЖА ДА Я МИНЕ ТАЯ ВЪШКА ПО ГОЛЕМИНА И КАЧЕСТВО !
  • 120 канибал

    1 0 Отговор
    дениз се конкурира с мара по тъ.п.о.та
Новини по държави: